Vägbula i omstruktureringen (Uppdaterad 25/3 10.15)

Uppgifter från flera källor gör gällande att det avsedda kompetensinventeringsverktyget, datorprogrammet Reachmee, blivit en vägbula i omstruktureringen. Tankar avseende den tveksamma lämpligheten i att samla uppgifter om samtliga försvarsanställdas samtliga kompetenser i ett "öppet" datorprogram och därtill sända informationen över internet, tycker man borde ha dykt upp redan på ritbordet. Å andra sidan skickas tydligen sekretessbelagt material via Hotmail på Försvarsdepartementet. (uppdaterat 15/3 08.30)

Återstår att se hur kompetensinventeringen ska genomföras om Reachmee inte går att använda.Läs även gästinläggen från Officersförbundet och Försvarsmaktens omstruktureringsledare om den pågående omstruktureringen. I kommentarerna till dessa är debatten i full gång, så delta gärna, men keep it clean...


Uppdatering 25/3 10.15: DN skriver nu om omstruktureringen44 kommentarer:

Försvar och säkerhet sa...
13 mars 2012 22:33  

Det blir PRIO som används istället.

Anonym sa...
13 mars 2012 22:40  

Detta är alltså militära strategers bästa beslut. Strateger som ska kunna tänka i flera steg och dimensioner fastnar i ett cykelställsärende på dagisnivå.

Är det vad klokskapen som ska klara av att leda landets samlade militära förmågor har kommit upp med eller är det nån löjlig HR-strateg som satt foten i brevlådan på hela omstuktureringen?

Utred vem som fattat beslut om att använda IT-systemet ReachMee och åtala denne för försök till spioneri. Att lägga de samlade kompetenserna för all försvarsmaktspersonal i ett enda IT-system, med hemadresser, anhöriga och allt.... mmm-kunde det vara något för en motståndare?

Tror henerna på HR-centrum och personalstaben borde se FÖREBUDET till ögonen svartnar innan de får ansöka om avsked.

Så infernaliskt lågt och inkompetent. Ska ni klara att leda enheter i krig? Pax för att inte vara med då.

En kommentar från den som leder den här smörjan-"omstuktureringsledaren" vore ju trevligt att få ta del av. Lite löjligt hummande kunde kanske klämmas fram.

Maskinisten sa...
13 mars 2012 22:43  

Det var väl själva h...e. Först debaklet med PRIO och UBS, sen det här, hur svårt kan det vara egentligen. Kanske dags för lite ny personal i HKV med lite bättre kompetens. Nu verkar det vara medelmåttornas eldorado som gäller, använd nu verktygen och röj upp bland de inkompetenta i FM ledning.PINSAMT!

Anonym sa...
13 mars 2012 22:54  

Ja, hur tänkte man här?
Lägga ut svenska off kårens CV på internet, hmm...
Vad skulle vi med PRIO till?
UBS och utvecklingssamtal förs med papper och penna 2012, fantastiskt!
Vem har förtroende för att den s k "matchningen" blir med någon kvalitet över huvud taget?
Tur att 40-45 åringarna också fick avgångserbjudande, då hade nog korridorerna ekat tomma på måndag!

Anonym sa...
13 mars 2012 23:28  

Vägbula? Årets understatement. Mer troligt "Vägförvaltninga' i Skulltôrp" som oannonserat grävt upp vägen för att plantera rosor.

Anonym sa...
14 mars 2012 00:00  

Nja, missen med ReachMee kan väl ändå ses som ett avrundningsfel i jämförelse med annat vi gjort.
NBF, Hkp14, BAMSE, Gendercenter...

Anonym sa...
14 mars 2012 00:10  

@ Maskinisten

Se det hela lite positivt.
En del av FM har på detta sätt redan redovisat obalanser i kompetensen. Detta utan att omorganisationsprocessen behövts användas. Sparade pengar??

@ Wise
På vilken sida av "utmaning" ligger vägbula?
Uppåt, mot "problem" eller nedåt, mot "balans".

Att vi skall använda PRIO istället tycker jag känns tryggt och säkert. Dock tycker jag att tidsramarna känns lite väl snäva för PRIO. Redan i år???

Varför inte den gamla fina beprövade exelarksmetoden? Den skulle ju bespara oss alla en massa tid och pengar? Stämde inte detta?

Teaterdirektören.

Obs! Ironi förekommer i kommentaren!

chefsingenjören sa...
14 mars 2012 07:13  

Så här från åskådarplats är det inte utan en viss skräckblandad förtjusning som jag ser HRC göra den ena blundertabben efter den andra.

Lite grand som att titta på en amerikansk ungdomsfilm om de första trevande försöken att bli intim med sin flickvän.

Bara att luta sig tillbaka i soffan och ta en näve popcorn och blunda en smula när det blir för pinsamt.

Anonym sa...
14 mars 2012 07:33  

Gen Syrén pratade ofta om att utkräva ansvar, det är kanske dags att omsätta teori till praktik./M

Anonym sa...
14 mars 2012 08:05  

Satt för ett år sedan och fyllde i mina kompetenser med kompetensdjup A-D i PRIO. Det var ganska yxigt och stolpigt, men rätt så hyfsat ändå. Varför gjorde jag det? Har man inte lyckats "beordra" tillräckligt många (alla) att göra det (nä, just det...alla har ju inte tillgång till PRIO)? Det känns annars som att den funktionen vore tillräckligt eftersom den är skapad för att matcha den bedömning av kompetenser som nu görs!? Men det ligger väl utanför mitt förstånd!

/Andreas Persson

Anonym sa...
14 mars 2012 09:09  

Datainspektionen hade inte bara synpunkter på UBS utan även gallring av personuppgifter. Ni som nyligen slutat i FM, tror ni era personuppgifter gallrats från PRIO? Nej, nej! Är det ok enl PUL? Inte det heller.

Anonym sa...
14 mars 2012 09:34  

Mediadrevet har fullt upp även denna vecka med att headhuntaTolgfors och FOI-direktören för en plats i troféhyllan.

Så klavertrampet med att lägga ut hela försvarsmaktens alla personaluppgifter, CV och kompetenser hos ett privat företag med databasen i "molnet" på internet via osäkra anslutningar har visserligen stoppats, men blir nog inte ens en notis i media. /Bosse

Sambandsadjutanten sa...
14 mars 2012 11:54  

@ anonym 14 mars 2012 09:09

Att personuppgifter ligger kvar i HR system hos en f.d. arbetsgivare har DI inga synpunkter på. Det är mer eller mindre ett standardförfarande.

Att man däremot inom FM hakar på outsourcingtrenden för HR funktioner är skrämmande. Men vad gör man inte för att spara en krona.

Lars Gyllenhaal sa...
14 mars 2012 12:05  

Ni som är riksdagsledamöter som läser detta - gör eller säg något. Det är några stycken här som har röstat fram er till riksdagen.

Mvh,

Lars

Anonym sa...
14 mars 2012 17:10  

@sambandsadjutanten och Anonym 09:09.

Nä inget konstigt att uppgifterna ligger kvar i HR-system men riskabelt i dessa tider.
Jag lämnade firman frivilligt för ett halvår sedan och ser med skadeglad förtjusning fram emot när någon på "Håärrsee" trycker på fel knapp så att jag ändå får ett jobberbjudande i Långbortilombolo.

Idén med HR-transformeringen var att spara X-antal tjänster och summerat har den styrkan istället ökat (duuh!) Förhoppningen var också att man skulle bli av med gamla luttrade/erfarna HR-knickedicker och därefter kunna bedriva HR professionellt - och det har ju gått bra - Not!

Trankil

Anonym sa...
14 mars 2012 17:28  

Med arbetsgivarens hantering av obligatoriet i färskt minne är jag minst sagt på helspänn. Att beskedet om organisationen skjutits upp vid flera tillfällen ger inte intrycket av en FML med koll på läget. Därmed blir minsta nyhet eller förändring som når oss här längst ut på förbanden mycket stor. Att nu MUST skall ha sagt nej till användandet av ReachMe visar på att arbetet sker mycket forcerat utan att ni som har min framtid i FM i era händer vet vad ni gör. Hur kan ni upptäcka först nu att ReachMe inte kan användas? För mig är detta en sk "fänriksövning" på Generalsnivå. Den strimma av förtroende som fanns för FML tunnas ut ytterligare. Det ni kan göra för att återupprätta detta är att berätta hur det kunde bli så här, jag vill förstå! Men vågar ni öppet redovisa ert bristande resultat och ta ansvar för detta?

Gardisten

Anonym sa...
14 mars 2012 18:35  

Anade att skeppet skulle sjunka, sakta och ganska värdigt, eller gå på ett grund......om några år....

Nu känns det som både bogporten slitits loss....

En som bryr sig....

Anonym sa...
14 mars 2012 18:50  

Håller helt med om att händelserna inom FM måste breddas till beslutsfattare och folkvalda!
FM "inre liv" och den debatt (frustration) som förs på försvarsbloggarna bör inte stanna i kretsen av redan troende. Uppgivenheten sprider sig runt om i organisationen och det krävs nu ganska mycket LEDARSKAP och fingertoppskänsla för att vända detta moras!
PS. Pensionsansökningarna ramlar in i strid ström...
Någon som är förvånad att folk vill gå? DS.

Anonym sa...
14 mars 2012 19:03  

Överraskad, R-vkrängd, Avskedad. Vad är det som händer med min Försvarsmakt? Var är ledarskapet med att kunna motivera, uppskatta, ge klara direktiv och styrningar samt att vara föredöme och inte sätta sig själv främst?

Anonym sa...
14 mars 2012 19:37  

@Sambandsadjutanten Kan du PUL och/eller har du läst Datainspektionens samråd om behandling av personuppgifter i PRIO?

Personuppgifter får enligt personuppgiftslagen inte behandlas längre än vad som är nödvändigt med hänsyn till ändamålet med behandlingen. Det är en sak att HR-system ibland, hos organisationer, används som elektroniskt ärendehanteringssystem och att däri finns "elektronisk personalakt"/allmän handling. Det behöver inte innebära att personuppgifter fortfarande går att behandla. Att som däremot i PRIO ha dessa personuppgifter i en databas med ringa åtkomstkontroll och ingen loggning är mycket långt från att vara i enlighet med PUL.

Lt Koskela

Anonym sa...
14 mars 2012 19:53  

@Chefsingenjören

Givetvis är det HRCs fel. Allt är vårt fel. Vi gör inget annat än att viska dåliga idéer i generalernas öron och köper in diverse system som inte funkar.

För att vara en person som vill framstå som så otroligt vis och kunnig så verkar du ha fantastisk dålig kolla på vem som fattar besluten i FM.

Du kanske kan förklara exempelvis när HKP-flottiljen ska få HKP14 att fungera, för på dig verkar det ju de som ska använda systemen som ska se till att de fungerar.

HAN, inte hen på HR C (Hen är väl på LG?)

Anonym sa...
14 mars 2012 20:44  

FM:s IT-systemutveckling styrs av DIT 04, Direktiv för Försvarsmaktens informationsteknikverksamhet.

DIT 04 gäller för ALL IT-verksamhet.

Antar att Reachmee auktoriserades enligt DIT 04 ?

Ndorop sa...
14 mars 2012 22:00  

Bra gjort av säkfolket på MUST om det är de som stoppat det.

Anonym sa...
14 mars 2012 22:02  

Inkompetensinventeringen har redan lokaliserat en avdelning med höggradig inkompetens: HRC.

Detta resultat uppnåddes tack vare ReachMee. PRIO är nog mindre bra då det gäller att lokalisera inkompetens....

Flygsoldat 113 Bom

Band sa...
14 mars 2012 22:08  

Förutom det uppenbart imbecilla, som någon borde reagerat på långt innan man gick till de gemensamma informa11tionstillfällena, i att lägga ut all personals CV:n på Internet så är jag som så många andra fascinerad av hur i princip allting handläggs inom FM:s perstjänst.

I samband med att jag skulle söka en ny befattning i höstas fick jag bassning för att jag inte fyllt i min "personliga profil" i PRIO. När jag påpekade att jag nånstans 2003 eller 2004 fyllde i en centralt utskickad Excel-fil som, om jag minns rätt, omfattad nära 500 valbara poster där jag förutom vilka språk jag behärskar, listade varenda kurs jag gått, varje fordon jag hade förarbevis för och alla vapen jag någonsin blivit utbildad på. Min fråga om var denna kunskapsinventering tagit vägen möttes bara med en tomt stirrande blick. "den har vi aldrig hört talas om" var svaret. När jag sedan förde detta på tal i "fikasnacket" var det några kollegor som reagerade med "ja just det, var tog den inventeringen vägen?"
Nån som vet? Är den som så mycket annat inom personaltjänsten borttappad. Eller är den redan tillgänglig på Internet?

Anonym sa...
14 mars 2012 22:26  

Hade en annan spenderat skattemedel så vårdslöst, finkan nästa! Alla dessa dataprogram är väl inte gratis...Har försvaret allaredan dränerats på sunt förnuft??

Anonym sa...
14 mars 2012 22:40  

Föreställ er valfri övning planerad och genomförd av en kadett.
Alldeles innan övningen skall genomföras, med skjutterräng och all mtrl beställd samt soldater/officerare på väg till övnings/säkerhetsgenomgång. Då uppdagas det att den blivande officeren inte genomfört sin risk/säkerhets analys på ett korrekt sätt.
Konsekvensen av detta blir att övningen får ställas in, samt därefter planeras om.

Hade kadetten fått ett godkänt av läraren?

Men det som drabbar/irriterar mig just nu, är problemet att beställa viss mtrl.
Buggar i systemet var det jag hörde mumlas, någon annan mumlade kanske kommer systemet att fungera i juli,,,

Jag i min enfald trodde att ett systemstop hade genomförts just för att undvika dessa problem.
Det sista jag hörde var
-köp det ni behöver på stan.

En hel del saker har dock blivit betydligt bättre de sist två åren på mitt förband, bättre utbildade och vassare plutoner och grupper.

Men känner ofta att hur svårt kan det vara?

För mig på lägre nivå finns annars fler irritationsmoment

Brist på: fordon, radio mtrl och mörker mtrl.

Soldatlöner:
Många anser att undersköterskor är lågt betalda.
Deras månadslön efter ett år i yrket, minus två tusen i månaden. Det tjänar en av mina soldater varje månad, han är utbildad för sin befattning och har ett år på sin tjänst.
Är det vad försvarsmakten anser är skäligt?

Dags att högste C börjar tillämpa ÖRA med kraft.

/G

Arne Anka sa...
14 mars 2012 23:00  

Jösses...
Jag minns att det var rabalder under 1980-talet om försvarets "rulla", dvs boken som publicerades årligen med en lista på alla anställda, deras grad och tjänstgöringsplats. Den skrotades, har för mig att det specifikt var flygförarna som var en extra känslig grupp att redovisa där.

Så om det nu verkligen stämmer att detaljerad info om alla anställda ska skickas över Internet är det helt vansinnigt. Helt på tvärs med de normala rutinerna då FM köper in programvaror och it-system. Måtte någon få sparken!

Anonym sa...
15 mars 2012 08:34  

Väldigt många kräver (med rätta) att ansvar borde utkrävas för alla dundertabbar som FM gjort de senaste åren.

Mitt minne sviker mig, men jag kan inte komma på ett ENDA exempel i modern tid att så varit fallet? Hoppas någon kan rätta mig och nämna några exempel! Jag syftar nu inte på några dagars löneavdrag, utan som man gör i näringslivet, dvs "tack-och-hej, men du får gå"!

Desillusionerad off

Anonym sa...
15 mars 2012 08:45  

Funderar även på hur väl fysiskt skyddad den samlade PRIO datan är om en angripare vill åt den för att t ex eliminera Hemvärnet som kan utgöra ett tröskel genom sin förmåga att vara en redan organiserad motståndsrörelse. Denna PRIO information är ett hot mot Hemvärnsman och familjen om nattliga arresteringsvågor i ev okuperade områden även om man lagt ned vapen.
/Flygverkmästaren

Wiseman sa...
15 mars 2012 08:49  

Desillusionerad off:

Ett exempel Läs även: artikel 1, artikel 2


Annars är nog de enda exemplen Tony Stigsson och f d C LV 6.

Anonym sa...
15 mars 2012 09:06  

Ang debatten om vad "lede fi" kan göra:

Förutom den redan nämnda (gamla) FM-filmen "Förbudet", så rekommenderar jag HRC att läsa boken "Anfall mot Sverige", som på ett utomordentligt sätt beskriver hur man på ett icke kinetiskt sätt kan lamslå ett land som lagt upp "allt" på data. Den boken kom redan i början av 80-talet om jag inte minns fel.

/1956

Anonym sa...
15 mars 2012 10:10  

@ Wiseman 08:49

Tack för intressanta länkar!

De 2 exempel du nämner kan kan klassas till kategorin "(uppenbart) kriminellt".

Inom näringslivet finns det 100-tals exempel på högre chefer som fått gå för att dom tagit icke åtalsbara beslut som varit förödande för deras organisation. Det saknas ju inom FM tyvärr inte några sådana exempel (NBF, SIRIUS, PRIO mm mm)

/Desillusionerad off

Anonym sa...
15 mars 2012 15:07  

Och sen blir det ju inte bättre när skrivbordsmoderater på försvarsdepartementet tror sig veta bättre än myndigheten ang materielförsörjningen...

"Riksrevisionens granskning visar att besparingarna har fått negativa konsekvenser för Försvarsmaktens insatsförmågor och ekonomi."

"Istället för att ge Försvarsmakten i uppdrag att göra besparingarna valde regeringen att själv bestämma hur de skulle tas ut, genom att avbryta eller reducera ett antal materielprojekt."

http://www.riksrevisionen.se/sv/OM-RIKSREVISIONEN/Pressrum1/Nyheter1/2012/Brist-pa-insyn-i-regeringens-besparingar-av-forsvarsmateriel/

/KP

Anonym sa...
15 mars 2012 15:08  

Min uppfattning är att det är vägbulor i det mesta som Försvarsmakten försöker göra, nu för tiden.

LW

Anonym sa...
15 mars 2012 17:44  

Om pensionserbjudandet hade gällt 35-45 åringar hade det blivit fanflykt av sällan skådat slag! Nu ramlar "de gamles" ansökningar in i strid ström och kanske den befarade övertaligheten resulterar i personalbrist...
Ja, av de som lämnar nu är kanske inte alla glada innerst inne men känner sig pressade av chefer och omgivningen att skriva på!
Personaltjänst är inte längre FM starkaste paradgren...
/Pension 2025

Anonym sa...
15 mars 2012 18:51  

"Att klaga är som att sitta i gungstol, du har något att göra men kommer ingenstans"

Rutger sa...
15 mars 2012 21:31  

Förr fick PersO ett bevis från utbildaren. Nu fyller den enskilde i de kompetenser som innhas/krävs för tjänsten. Är det så vi tillgodoser kravet på spårbarhet?

Anonym sa...
15 mars 2012 23:03  

Vad gör en vägbula om man har en stridsvagn till personalpolitik? finns ingen anledning att kliva ur den så länge det är bulor och anställda som hamnar under den det som behövs är en stor jävla stridsvagnsmina i form av rent motstånd i alla lägen.finns ingen anledning att gå med på något avtal längre utan helt enkelt skapa ett träsk där dessa stridsvagnar kommer fastna och helt enkelt bli oanvändbara.

Anonym sa...
16 mars 2012 18:45  

Har själv en s.k. bristkompetens, som jag har lämnat för ett par år sedan. Lagom innan PRIO kom igång, så att det finns inte med där. Eftersom jag inte vill tillbaka till mitt tidigare gebit - tror någon verkligen att jag tänker tala om att jag har det kompetensen? Knappast.
Tror inte jag är ensam om att ha räknat ut att jag kan göra så. Om allt som fanns tidigare är borta - hur ska HKV kunna verifiera att jag verkligen berättar allt i mitt "CV", i vilken form det nu blir. Å andra sidan har jag allltid drömt om att få.... så det ska jag skriva in att jag kan - och vem ska kolla att jag inte har utbildning och behörighet på det?

Hmm ... vilka möjligheter som öppnar sig ... =)

/ Bara möjligheter

Anonym sa...
16 mars 2012 19:38  

Ville på förekommen anledning kontrollera uppgifterna i mitt "rullkort motsv". Det visade sig att allt är borta!
Alla kurser, utbildningar mm är som bortblåsta. Svaret blev att det är upp till den enskilde. Med den omsättningstakt vi byter chefer lär ju också det organisatoriska minnet vara kort.
Träffsäkerheten i "matchningen" kanske mer blir som en stor fet tavelbom...
/Götterdämmerung/

Anonym sa...
16 mars 2012 20:58  

@Anonym 15 mars 2012 15:07

Förstår inte riktigt din kommentar.

Från Riksrevisionen "Besparingar i försvarets
materielförsörjning, Regeringens genomförandegrupp 2008" 2012-02-29
dnr: 31-2011-0794 rir 2012:5
http://www.riksrevisionen.se/PageFiles/14937/Anpassad_12_5_Besparingar%20i%20f%C3%B6rsvarets%20materielf%C3%B6rs%C3%B6rjning.pdf :

"Granskningen visar att flera av de materielprojekt som regeringen beslutade skulle avbrytas, alternativt reduceras, idag är återtagna i någon form (av FM). Totalt rör det sig om 15 av 32 projekt som helt eller delvis har kommit tillbaka i planeringen."

Anonym sa...
19 mars 2012 08:41  

Har nu fått läsa det förslag på organisation 2013 som HKV skickat till regementet. Intressant är att det förarbete (förslag på org 13)som tagits fram från regementet inte på långa vägar ens till del stämmer överrens med förslaget från HKV. Var tog samverkan vägen? I förslaget framgår tydligt att BasOrg 13 minskas till fördel för IO 13, inget konstigt med det men min undran är hur man kan tro att IO ska kunna utbilda och öva sig självt utan att ha en BasOrg till hjälp? Även Roger Federer har en tränare........Kompetens kommer att försvinna och Insatsorganisationen kommer att degenereras på grund av inavel.

Anonym sa...
17 april 2012 11:30  

Förtida pension, är det inget för överstar och generaler? Ett illasinnat rykte har nått ända till Saurons smedjor. Det säger att i herr Dahles omstrukturering 2012 har inte en enda överste eller general ansökt om förtida pension.

Information och fakta eftersöks i ärendet!

Är dessa överstar och generaler så oumbärliga att de inte genom föredömets goda makt, "följ mig", kan påvisa att föryngring av Försvarsmakten kan ske just genom att de som individer nu accepterar den möjliga biljett arbetsgivaren nu erbjuder dem?

Hoppas på livlig debatt.

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade