Hörsamma Myrdals uppmaning

Jan Myrdal skriver indignerat i Expressen om att det statliga Forum För Levande Historia gjort en film om Myrdals vägran att se massmorden i Kampuchea för 30 år sedan. Filmen är en del av en utställning om Pol Pots regim och faktorerna som fick vissa grupper att blunda för regimens förtryck.

Myrdal vill att så många svenskar som möjligt ska se filmen och förfasas över hur den svenska staten beter sig och därför slänger jag upp en länk till Youtube nedan. Statlig opinionsbildning anser Myrdal vara fruktansvärd. Men förmodligen bara så länge den inte sker i kommunismens namn. Alla vet ju vilka öppna och toleranta samhällen Kina och Nordkorea är, eller varför inte Hugo Chavez Venezuela där Chavez nu tänker stänga 29 radiokanaler som för fram "fel budskap".

När man ändå är inne på Myrdal och Kambodja kan man lika gärna se Claes Malmberg spela Myrdal i Parlamentet.8 kommentarer:

Peter Hammarberg sa...
6 september 2009 kl. 11:13  

Jag kan bara inte låta bli att komplettera med Birgitta Dahls (S), bl a riksdagens talman 1994-2002, famösa uttalande från 1976:
Alla vet vi ju att mycket, ja kanske det mesta, av det som nu sägs och skrivs om Kambodja är lögn och spekulation.
Det var helt nödvändigt att evakuera Phnom Penh. Det var nödvändigt att snabbt få igång livsmedelsproduktionen och det skulle komma att kräva stora offer av befolkningen.
Men det är ju inte det som nu är vårt problem. Problemet är att vi faktiskt inte har kunskaper, direkta vittnesbörd, för att kunna avvisa alla lögner som sprids av Kambodjas fiender.

chefsingenjören sa...
6 september 2009 kl. 11:14  

He, he. Peter Englund satte huvudet på spiken när han skapade Pol Pot priset.

http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/artikel_2708351.svd

Jan Myrdal sällskapet verkar tycka att Lenin är en lite småmysig person som med sin grovhuggna profil passar bra på en byst ovanför spisen.

http://www.janmyrdalsallskapet.se/pris.html

Historien skrivs av segraren som det så vackert heter. Försvarsmaktens PR konsulter har nog mycket att lära av komunismen. Kan man som Lenins beivrare lyckas med att få en diktatur att framstå som ett ideal där fortfarande vissa inom (v) saknar sitt (vpk) så borde FM åtminstonde kunna skrapa ihop lite mer budget varje år?

Det finns en restaurang i Stockholm som heter KGB, men var finns restaurangen SS? Möjligtvis så kanske den högerriktade trenden kommer om SD vinner mer mark i valet nästa år?

Anonym sa...
6 september 2009 kl. 12:24  

Usch för dessa gamla gubbar Myrdahl, Guillou och TageP som ännu inte förstått hur snett de seglade när de var i aktiv ålder. Tyvärr verkar de inte heller inse hur lätt de leds av media som med lätthet får dom att säga förväntade stolligheter, med enda baktanke att utgöra en "seriös" omväxling till andra viktiga nyheter som BlondinBellas handväskor och Stureplansskvaller. /SöndagsNisse

Anonym sa...
6 september 2009 kl. 14:08  

Riksdagsmannen Hans Wallmark drog ju igång något om kummunismens brott mot mänskligarättigheter för några år sedan.

/J

Anonym sa...
7 september 2009 kl. 01:00  

Trots att kommunismen har skördat många fler människoliv än nazismen så har kommunismens, Stalins, Pol Pots och Maos illgärningar alltid haft ursäktare och förminskare i väst. Delvis pga att tex detaljer om lägren i Sovjet länge var hemliga medan nazismens brott lades ut i offentligheten, men också av ideologiska skygglappar. Ett erkännande av Gulags hemskheter kunde för kommunister och vissa socialister ses som ett hot mot allt de trott på, på Marx och Engels. Jag rekommenderar Anne Applebaums bok om Gulag. Den svenska upplagan har ett förord av Peter Englund där han diskuterar ursäktandet och förminskandet av kommunismens brott, och hur det lever vidare, tex i form av Ohly som länge kallade sig kommunist.
Mika

Anonym sa...
7 september 2009 kl. 17:24  

Att svenskar ur etablissemanget hyllade De röda Khmerernas välde i Kampushea är en skamfläck för Sverige som vi då och då bör påminnas om. Att Myrdal inte ens på sin ålders höst förmår revidera sin uppfattning om Pol Pots regim ökar kanske inte den skamfläcken så farligt. Han har gudskelov till stor del tappat sina beundrare och och efterföljare.

Vi bör dock begrunda att en av dem som med glädje för att inte säga entusiasm hälsade kommunisternas seger i Kambodja var den svenske författaren P O Enquist. Måtte ingen, allraminst han själv, glömma vad han skrev i Expressen den 15 maj 1975:

- I åratal våldtog västerländsk imperialism ett asiatiskt land, dödade nästan en miljon människor, förvandlade en vacker kambodjansk kulturstad till ett ghetto, till ett horhus.

Men folket reste sig, gjorde sig fritt, kastade ut inkräktarna, fann att dess finna stad måste återställas. Då utrymde man huset, och började städa upp. Man började skura golv och väggar, eftersom inte människor skulle leva i förnedring här, utan i fred och med värdighet.

Det kan skrivas hur mycket som helst om vänsterns förvillelser men det tänker jag inte göra här utan endast hinta om en del som skrivits i pressen som kan vara av intresse i sammanhanget.


http://www.sourze.se/Jan_Myrdal_m%C3%A5ste_sluta_f%C3%B6rsvara_Pol_Pot_10667448.asp

http://www.svd.se/kulturnoje/litteratur/artikel_35052.svd

http://www.aftonbladet.se/kultur/huvudartikel/article364893.ab

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_2064551.svd

Anonym sa...
7 september 2009 kl. 21:49  

Jag håller med J Myrdal att svenska myndigheter inte ska ägna sig och berätta för mig (opinionsbildning) vilka regimer som anses vara 'onda'. Dock så slutar våran enighet där.

Jag vill med eget huvud bilda mig en uppfattning. Det flesta personer med lite kunskaper vet att Kambodja inte var ett 'arbetarparadis' i Sydostasien.

Sen kan man dra lite paralleller till om hur många personer som under 60/70-talet följde O Palmes tåg emot 'imperialisternas krig' i grannlandet (Vietnam) som tyckte att den där Pol Pot var en 'trevlig' snubbe när han träffade fläkten.

Det finns många roliga paralleller mellan kommunismen och nazismen (national'socialismen') också.

'Riktiga' kommunister förnekar att Sovjet och andra kommunistländer var 'riktiga' kommuniststater. För att försöka förneka allt blod som finns i kommunismens stora garderob.

Nazister säger att hela förintelsen är en enda stor konspiration av judar. Det fanns inga förintelse läger.

Det finns mer likheter än skillnader i de totalitära ideologierna, förutom att kommunismen är relativt 'rumsren'.

Uttrycket: 'Same shit, diffrent name'
Är perfekt.

Eken sa...
8 september 2009 kl. 21:20  

http://newsmill.se/artikel/2009/09/07/bevis-pol-pots-massmord-ar-overvaldigande

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade