Vad menas?

P1 Morgon hade i morse en intervju med Peter Rådberg och Håkan Juholt apropå den förmodat uteblivna Gripenaffären med Brasilien (dementier kommer nu från flera håll om att affären är klar). En stor del av intervjun kom att handla om att reducera de av nyligen Riksdagen beslutade 99 st JAS 39 i Flygvapnet till "60-70 eftersom Flygvapnet inte använder allihopa".

Det sistnämnda var en mycket intressant uppgift. Det är inte en verklighet jag känner igen mig i från Försvarsmakten idag och det tror jag inte någon annan heller gör. Det vore ju enormt intressant att få höra vilka uppgifter man inom den samstämmiga Försvarsberedningen anser ska lösas med dessa 60-70 flygplan och framförallt vilka av dagens uppgifter som ska slopas? Ska man t ex genomföra reduktionen med lite klassisk sifferlek och skoja till det med att de flygplan som idag nyttjas för utbildning och utveckling inte ingår i de 60-70? Annars blir det mycket, mycket svårt att få de flygplan som blir kvar att räcka till de uppgifter om ålagts Försvarsmakten av just Riksdagen.

Att stå vid sidan av och tycka att här borde man kunna skära lite i utgifterna kan vem som helst göra, men det är en helt annan sak att våga uttala sig om vilka uppgifter som ska bortprioriteras.


Peter Rådbergs uppgift om att det inte finns någon hotbild mot Sverige inom överskådlig tid ställer jag mig också lite tveksam till. Det är ju dock möjligt att han ser tiden fram till jul som överskådlig tid. Då kan jag kanske ställa mig bakom uttalandet för mycket längre än så är det svårt att skåda in i framtiden. Var det någon förra hösten efter konflikten med Georgien som trodde att Ryssland skulle omdisponera större delarna av sina landstigningsresurser i Svarta Havet till Östersjön? Nej, men så är nu i alla fall fallet och vem vet hur omvärlden ser ut nästa år? Våra grannländer tar inga risker och gör helt andra säkerhetspolitiska bedömningar än Sverige, som i vanlig ordning tror att landets geografiska läge motsvarar Nya Zeelands.

Det gläder mig dock att Miljöpartiet nu kommit så långt att man erkänner att Gripen är ett mycket bra och kapabelt flygplan. Då har man kommit en bra bit längre än media.

5 kommentarer:

Anonym sa...
10 september 2009 00:22  

Ja, suck vad annars kan sägas...
En icke så uppmärksammad programserie belyser Finlands syn på vårt försvar. Förutom en historisk resa blandas den med nutid och varför Finland bibehållit sin Försvarsmakt samt varför de är så populära.. Hoppas nu att politiker och framförallt marknadsavdelningen på HKV ser och lär -eller åtminstone tar till sig...
http://svtplay.se/v/1681735/det_forflutna_halsar_pa_1809/del_1

/JAR

Unknown sa...
10 september 2009 10:26  

"som i vanlig ordning tror att landets geografiska läge motsvarar Nya Zeelands."

10 P för den kommentaren !!!

Klassisk "modern" svensk idiotpolitik - avrusta när spänningarna i världen höjs, och rusta när det är försent och konflikterna redan utspelar sig...

Vad är det förresten som finnarna gör så rätt när dom har betydligt mkt mer försvar per Euro än vi !??
Någon svensk politieker som har tittat på det månne ??
/K

Anonym sa...
10 september 2009 18:21  

Bra program. Tack för tipset.

/Starvid

Anonym sa...
10 september 2009 21:58  

Skillnaden för Finlands del är glasklar. De har fått smaka på vad det innebär att bli invaderad av en fientligt inställd främmande makt i modern tid. Att förlora sin frihet och underkuvas av ett främmande folk är det mest förnedrande som människor kan utsättas för.

Om vi inte skärper till oss rejält i försvarsfrågan så blir det kanske vår tur nästa gång. Då kommer Finland, Danmark och Norge säkert att minnas hur mycket hjälp de fick av Sverige under andra världskriget och återgälda den vänligheten.

chefsingenjören sa...
10 september 2009 22:53  

Nya Zeeland är en intressant jämförelse då dom lade ner sitt flygvapen. Något som Australien numera är fly förbaskade över då dom tvingas att övervaka inte bara sitt eget territorium, utan även Nya Zeelands...

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade