Vad gjorde Flygvapnet?

Många kommentarer, både på denna blogg, andra bloggar och i tidningsartiklar rör varför inte Flygvapnet hjälpte polisen vid rånet mot G4S igår. Många efterlyser en incidentrote som kunde ha tagit upp jakten på rånarna.

Egentligen är jag inte förvånad att dessa kommentarer kommer, men det gör det inte desto mer tragiskt. Det verkar ha gått den totala majoriteten av alla svenskar förbi att Ryssland sedan några veckor tillbaka bedriver två enorma militärövningar i vårt närområde.

Den ena av dessa syftar till att öva komplexa markoperationer, med stora luftlandsättningar längs finska gränsen. Den andra som pågår samtidigt sysselsätter stora arméförband i Vitryssland och Kaliningrad samtidigt som man förstärkt Östersjöflottan med en stor mängd fartyg ur främst Svarta Havsflottan, men även Norra Flottan. Därtill genomför nu NATO en av sina större övningar i Danmark och har även förstärkt sin närvaro i Baltikum.

Det är faktiskt inte det minsta konstigt att allmänheten är ovetande eftersom ingen av våra större tidningar alls tagit upp den massiva militära närvaron i Östersjöområdet. (Lars Gyllenhaal gör sitt yttersta för att rapportera om de ryska övningarna) Med detta i bakhuvudet finner jag det inte det minsta märkligt att inte någon incidentrote ingrep mot helikoptern. (uppdatering 25/9 11.50: Se Avbruten insats) Sedan ska man också ha klart för sig att svenskt regelverk för militärt stöd till rättsväsendet är mycket hämmande. Fortfarande 8 år efter 11 september är slutsatserna i denna uppsats från en elev på FHS mycket aktuella. Slutligen kan man ju fråga sig vad man har tänkt att uppnå med två jaktflygplan mot en helikopter, som dessutom har möjligheten att hovra, över tättbebyggt område?

Vissa undrar varför inte Flygvapnet har en incidentrote i Uppsala. Svaret är ju enkelt. År 2000 beslutade Riksdagen med socialdemokraterna i spetsen att lägga ner flottiljen där, samtidigt som man i september 2001 var otroligt tacksam för att man kunde hålla jaktflyg i beredskap över Stockholm. I mars nästa år det t o m slut på möjligheterna att basera militärt flyg i Uppsala eftersom Försvarsmakten beslutat sig för att göra sig av med "flygplatsområdet" i Uppsala utan att någon ersättningsbas utsetts. Tidigare har även polisens helikoptrar stått inne på det militära området i Uppsala.Major Peter Neppelberg, känd som mycket stridbar i debatten kring svensk stridslednings- och luftbevakningsförmåga, kommenterar rånet på SvD:s ledarblogg. Redogörelsen är mycket intressant och ger en tragisk inblick i hur illa det är ställt med beredskapen för dylika händelser.

10 kommentarer:

Anonym sa...
25 september 2009 kl. 00:23  

Helt meningslös artikel som enbart bygger på att föreslagna åtgärder eventuellt skulle möjliggöra en upptäckt av en motsvarande luftfarkost, och sen då?

Krav på färdplan eller transponder hade inte förhindrat denna flygning.

Om flygningen hade upptäckts vad skulle man då "bekämpa" med inom den tid målet befanns var tillgängligt? Jaktflyg, polishelikopter, mil-helikopter?
Vilket vapen skulle jaktflyget öppna eld med? Nej.
Denna situation hade från luften enbart kunnat avvärjas eller bekämpats från polis/mil helikopter med startberedskap, beväpning och i staden central startposition.

Använd inte varje halmstrå till att försöka motivera JAS 39 existens med felaktig fakta.

Skattebetalare

Anonym sa...
25 september 2009 kl. 06:04  

Det är dessutom tragiskt att se chefen för RPS sitta i TV & mer eller mindre kräva att polisens helikoptrar skall basera på Berga. Samma socialdemokratiska regeringen som stängde F 16 i Uppsala flyttade Amf 1 till Berga & helikoptrarana som fanns på Berga till Ronneby. Den gamla helikopterflygplatsen som fanns på Berga finns inte mer & byggnaderna används till Amf 1 och 4:e sjöstridsflottiljens verksamhet.

Dessutom så verkar Bengt Svensson vara helt okunnig i all miljölagstiftning, främst vad avser koncession för miljöpåverkande verksamhet, t.ex. flygning med helikopter. Nu kan jag inte exakt vad som gäller för Berga, men i och med att Riksdagen beslutat att där inte skall finnas helikoptrar så bedömer jag vägen till att åter få en koncession för flygverksamhet där som mycket lång. Det hoppas jag att ÖB kan förklara för Svensson...

Anonym sa...
25 september 2009 kl. 08:23  

Det är snarare en fråga om att "om" flygvapnet kunnat hjälpa till skulle det troligtvis inte tagit 3 timmar att hitta var helikoptern landade. Att rånarna fick 3 timmars försprång är inte direkt positivt för utsikterna att få fast dem, än mindre för att kunna få tillbaka bytet. Helt enkelt, skulle rånarna inte kunna räknat med att komma undan med pengarna(som vi nog aldrig kommer se röken av igen) skulle rånet inte skett.

Anonym sa...
25 september 2009 kl. 10:00  

Polisens naiva dumsnålhet är typiskt civil. Vi har nollor som Leif GW Persson som brukar låta sitt feta ansikte hånfullt kommentera de poliser i nationella insatsstyrkan.
Att de är de enda som kan sättas in vid en tung terroristattack glömmer dumskallen fort.
I samma anda har man låtit bli att bygga stängsel och köpa in bevakning till polishelikoptrarna, trots allt lever vi i Sverige och den här typen av händelser finns bara på film, elelr hur.
Vi ka dra en parallell till det nedlagda militära försvaret som helt saknar förmåga att skydda våra gränser, krig avskaffade riksdagen år 2000.

Anonym sa...
25 september 2009 kl. 10:59  

I Frankrike utövas flygburen incidentberedskap i de lägre luftskikten dagligen inom ramen för MASA (Mesures actives de sûreté aérienne). Detta uppdrag genomförs med helikoptrar av typ Fennec ombord vilka det finns prickskyttar ur de franska specialförbanden.

Syftet med MASA är att genskjuta, identifiera och, vid behov med verkanseld, avvisa långsamtgående luftfarkoster som bedöms röra sig mot eller inom avlyst luftrum. Insats sker enligt samma juridiska principer som för andra incidentberedskapsförband.

Grunden i ett fungerande incidentberedskapssystem är emellertid att hela kedjan från upptäckt via beslutsfattande till insats fungerar med ett minimum av fördröjning.

//JAC

Anonym sa...
25 september 2009 kl. 11:22  

Enligt SvD har polisen fått larm 05:19, kl 05:49 upptäcktes en misstänkt bomb på polishelikopterns hangar så jag antar att besättningen anlände 05:49. Gissningsvis tar det en kvart att bogsera ut hkp, göra den startberedd och starta upp så cirka 06:05 hade polisen kunnat vara i luften. Vilken tidsfaktor skulle gällt vid RPS förordade basering Berga? Eller hade besättningen i så fall stationerats på Berga?

Anonym sa...
25 september 2009 kl. 11:40  

http://blogg.svd.se/ledarbloggen?id=15724

Två! TVÅ?! JAS i flygande beredskap när den ryska stor övningen innehåller den gamla östersjö flottan, stora delar av nordsjöflottan och svarta havet flottan, minst 60.000 soldater samt flygvapnet. Vad NATO övar har jag ingen koll på men själva övningen är den största som NATO har så räknar kallt med att det är ungefär lika mycket.

Hur tänker våra politiker och skrivbordsgeneraler egentligen? Finland har storberedskap. Ett storberedskap som får våra två! TVÅ!! stackars ensamma jas att se ut som små fjuttar i jämförelse. Nä fy fan för Svensk militär och säkerhetspolitik när vi inte ens har en radar som kan upptäcka en helikopter som stängt av sin transponder :(

//Musse

Roger Klang sa...
25 september 2009 kl. 15:05  

Musse, jag är lika uppgiven och förargad som du över att den borgerliga regeringen nedrustat försvaret när de borde upprusta enligt all erfarenhet och logik! Men har du tänkt på att JAS-planen kanske gick upp för att fotografera flottövningen? Vad skulle flygvapnet ha gjort istället? Skickat upp alla plan för att flyga i trakterna samtidigt? Vilken nytta skulle det göra?

Mvh Roger Klang, Lund

Anonym sa...
25 september 2009 kl. 17:47  

Hej Roger. Jag har ingen som helst utbildning gällande försvar. Men detta är mina tankar kring det hela.

Man behöver inte åka omkring med 75 stridsflyg för att ha full beredskap. Det förstår jag med är ologiskt. Men två eller till och med tre rotar tycker jag vore rimligt att ha uppe dygnet runt under rådande omständigheter så de kan ha en räckvidd över hela landet. Sen utöver det ha ett dussin piloter i 12h beredskapsskift på marken med startklara flygplan. Medan dessa tar hand om första vågen av FI om det skulle bli ett sånt läge får man tid att begära full mobilisering.

Med tanke på att vi vad jag vet inte har så himla många JAS piloter så är väll detta omöjligt i dagsläget, men mark och luft radar borde väll ändå vara en självklarhet för en modern självständig stat som Sverige att ha?

Det var väll socialdemokraterna som la grunden till dom absurda dumheterna som moderaterna nu har för sig?

MvH Musse

J.K Nilsson sa...
25 september 2009 kl. 19:51  

>>Musse

Jag tror du inte inser hjälplösheten för FM. Titta här: http://www.sipri.org/research/armaments/transfers/research/armaments/transfers/data_on_inter_arms_trade_default/database där kan du generera listor på vapenaffärer angående hur det ser ut på beväpningsfronten för flygvapnet. Läs också igenom hur flygflottiljerna skyddas, både på markarenan och ifrån luften, Wiseman har skrivit en hel del så sök gärna lite.

Krasst sett så det vi kan göra är att spela in de elektroniska signaler som denna övning genererar. Flyga runt lite med spaningskapseln som äntligen blivit flygburen.

Om vi utgår ifrån vilket behov som skulle vara styrande för att ha sex flygplan 39 i luftrummet, stridslett via tal i klartext när en stormakt över i den omfattningen som Ryssland gör. Vi kan inte försvara oss mot ett kuppartat anfall så låt oss inte lägga de få resurser vi trots allt förfogar över på en Potemkinkuliss.

J.K Nilsson

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade