Muller i öst, beredskapsövning och förstärkningar

SVT Rapport tog ikväll som första större svenska nyhetsmedium upp de stora ryska övningarna som just nu försiggår i vårt närområde. Såsom den svenske militärattachén sade i intervjun: I väst övar man för internationella insatser i konflikthärdar i tredje världen, medan Ryssland och Vitryssland (som nu ska heta Belarus enligt svenska akademin) fortsätter att öva samma scenarior med stora pansarslag som man gjorde under det kalla kriget. Det är lite sorgligt att den massansamling av ryska stridskrafter (uppåt 60 000 man) med i stort sett alla landets olika materielsystem som nu skett i vårt närområde, knappt renderat i en notis i rikspressen, medan NATO-övningen Loyal Arrow i Norrbotten dominerade nyheterna i flera dagar. Det gäller att inte störa den svenska skönhetssömnen.

Frågan blir då, vad ska vi i Sverige öva oss på? Afghanistan eller det nationella försvaret. Faktum är att just nu pågår faktiskt en beredskapsövning i Sverige, där Försvarsmakten genomför ett slags diagnostiskt test av den svenska beredskapen. Förhoppningsvis faller det väl ut eftersom beredskapsövningen varit känd ute på förbanden sedan länge. I förhållande till de ryska övningarna är beredskapsövningen en dvärg då endast ca 1600 personer är inblandade. Hela Försvarsmakten mobiliserar ju inte ens längre motsvarande den personal som deltar i de ryska övningarna.


För egen del anser jag att svaret är givet. Vi måste se till att ha en betryggande nationell förmåga innan vi breddar oss till internationella insatser. Därmed inte sagt att vi avveckla våra internationella insatser, men det nationella försvaret har alldeles för länge varit eftersatt och jag välkomnar därför denna beredskapsövning och hoppas att den följs av fler i närtid. Gamla läxor glöms snabbt och det gäller att hålla erfarenheterna aktuella. Det vore ju t ex inte så dumt att se lite fler samövningar mellan polis och militär så vi slipper fler situationer där ingen vågar agera, såsom vid den gångna veckans helikopterrån.


Samtidigt meddelar Försvarsdepartementet att man successivt vill förstärka den svenska Afghanistaninsatsen, vilket ska diskuteras i Riksdagen under oktober. På sikt vill man utöka insatsen till över 600 personer och dessutom tillföra fler stridsfordon med tanke på det försämrade säkerhetsläget.

Uppdaterat 30/9: Det talas återigen om ambulanshelikopter, men denna är nu försenad minst till 2011, vilket är mer än 3 år efter att den skulle ha varit i tjänst. (Läs gärna hos Allan Widman också) Jag hoppas att man till 2011 också tagit höjd för att skicka helikopterbesättningarna på utbildning i Hot 'n' high (dvs det mycket speciella klimat som är i varma högt belägna områden såsom Afghanistan, där helikoptrar presterar som sämst och som lett till ca 90% av alla helikopterförluster i Afghanistan), annars kan man lika gärna låta bli att skicka någon svensk helikopter. (Här kan man för övrigt läsa om hur amerikanska medevachelikoptrar nyligen landade mitt i en eldstrid och hjälpte två svårt sårade danska soldater som skadats i strid med talibanerna)

Försvarsministern undersöker också möjligheterna att sända ett av kustbevakningens nya flygplan till piratjakten utanför Somalias kust. Frågan är om inte bloggkollegan Chefsingenjörens inlägg häromdagen och i somras delvis ligger till grund för detta. Flygplanen är helt klart mycket kapabla för uppgiften med alla sina avancerade sensorer men saknar t ex länk 11, 16 och 22 vilket är det som används för kommunikation inom marinförband. Flygvapnets nya ASC 890 radarspaningsflygplan har kommunikationsförmågan och en fantastisk radar, men brister istället i optiska sensorer. Samtidigt finns det också en stridsflygenhet med JAS 39 i löpande beredskap som mycket väl skulle kunna lösa uppgifterna med sina sensorer och som är övad i scenarior av denna typ.

21 kommentarer:

goldmember sa...
29 september 2009 kl. 21:03  

Visst, såklart... Utöka antalet människor i Afghanistan eller i annan mission, men se till att det finns materiel till dem. Ska FS-missionerna upp i 600 kommer inte dagens anskaffning av ökenkläder att räcka till. Dagens FS klarar sig med ett bananskal och ett tjofadderittan vad gäller kläder...

Erik sa...
29 september 2009 kl. 21:55  

Du har väl dessutom, bisarrt nog, ökat på deltagandet i Dagny 2 med en faktor tio... :-)

Forsno sa...
29 september 2009 kl. 22:16  

Goldmember:
Det pågår i alla fall en upphandling av 2 000 skyddsvästar i ökenkamouflage.

http://www.fmv.se/WmTemplates/page.aspx?id=4616

Anbuden ska vara inne imorgon. Jag har för mig att man genomförde en upphandling av uniformer tidigare i höst.

Mikael sa...
29 september 2009 kl. 23:01  

Nej inte 16 000.
Enligt www.mil.se
så är det 1600

Centrala nyheter
http://www.mil.se/sv/Nyheter/centralanyheter/Forsvarsmakten-ovar-sin-beredskap/


Totalt 1 600 soldater och sjömän och ett stort antal stridsfordon, fartyg och stridsflygplan deltar den här veckan i Försvarsmaktens stora beredskapsövning.

Anonym sa...
29 september 2009 kl. 23:02  

Att "endast 16 000" man deltar i den svenska övningen är väl önsketänkande?

1 600 får försvaret det till, i alla fall ;)

/Kompis

Unknown sa...
29 september 2009 kl. 23:13  

Jag skulle vilja tacka för en mycket välskriven och intressant blogg! Sen undrar jag också om inte 1 600 soldater är det rätta antalet inblandade soldater i beredskapsövningen och inte 16 000?

källa:http://mil.se/sv/Nyheter/centralanyheter/Forsvarsmakten-ovar-sin-beredskap/

Wiseman sa...
30 september 2009 kl. 03:16  

Visst är jag medveten om att det är 1600 personer. Tyvärr slant jag lite på tangentbordet.

Peter Hammarberg sa...
30 september 2009 kl. 07:39  

Dagny, kom hit och spill, ohohoh Dagny, fem droppar till... sjöng Owe Thörnqvist för länge sedan.
Fem droppar är väl maximalt vad Sverige, utan två års förvarning, kan prestera på hemmafronten idag.
Att man sedan spiller dessa droppar över Gotland med omnejd är en händelse som ser ut som en tanke.
Fullfölj tanken så kanske insikten om kravet på permanent militär närvaro på ön, och då inte bara förrådsställda strv, dyker upp.

TaggtrådsHawaii sa...
30 september 2009 kl. 08:17  

Hur provar man beredskapen i en FÖRBEREDD övning..?

Anonym sa...
30 september 2009 kl. 08:47  

Ja en synål med ca 2000 man är väl vad nya smala men vassa FM kan skrapa ihop med några månaders förberedelser. Uthållighet: flera dagar, förutsatt att samhällets övriga funktioner fungerar väl.

Anonym sa...
30 september 2009 kl. 08:59  

Tänk, lilla Finland övade med 18.000 man från armé, flotta samt flyg samtidigt som Loyal Arrow, dessutom delog det finska flyg samtidigt också i Loyal Arrow ....

J.K Nilsson sa...
30 september 2009 kl. 09:59  

Gotland har varit identifierat som övningsområde i fem år då det är en ö med minimala militära resurser. Att tillföra personal och materiell blir då likt de förhålllanden som kan gälla för en mission.

J.K Nilsson

Morgonsur sa...
30 september 2009 kl. 11:06  

Ryssland har gjort precis rätt genom att bibehålla sin doktrin.

Genom att hela västvärlden bestämt att det är ute med stora invasioner och pansaranfall har man avskaffat förmågan att hantera denna typ av hot.

Det gör att Rysslands armé - så fort amerikanerna tröttnat på att vara förkläde (eller inte har råd längre) - snart kommer att vara en enorm maktfaktor.

Vilket europeiskt land - eller snart ens hela samlade EU - har längre något att sätta emot den som hotar att skicka en bepansrad miljonarmé?

Än så länge håller NATO, men utspädningen och försvagningen tilltar.

Vi lever onekligen i intressanta tidevarv

Morgonsur

http://morgonsur.wordpress.com

Anonym sa...
30 september 2009 kl. 14:16  

Gotland inte så illa ändå!

Att lyckas " skrapa " ihop skarpa förband och få över dem till Gotland på kort tid med allt vad det innebär är väl inte så illa presterat! Detta med tanke på att vi aldrig tränar detta! Våra insatsförband är inte samövade, så lite stolta får vi väl ändå vara 2009!

Anonym sa...
30 september 2009 kl. 17:31  

Civilist
Man skall hålla på den gamla hederliga principen, Militärer skall aldrig utöva våld eller myndighetsutövning mot enskilda så länge vi inte är i krig.
Jag blir rädd när man läser dessa krigshetsande inlägg. Låt istället Kustbevakningen ta över Atalanta missionen efetr som det enligt vad jag erfar inte pågår ett krig där?
Jag tror på fredprocesser och inte på krig och död.

Unknown sa...
30 september 2009 kl. 18:20  

Och tänka sig att man behöver använda flygbasen i Uppsala.
En tack och avskedsföreställning kanske.

Daniel Eriksson sa...
30 september 2009 kl. 20:44  

@Civlist

Nej, inbördeskriget som pågått sen USA stack därifrån i början på 90-talet räknas ju inte som krig? Faktum är att det har gått så långt att man i media börjat ifrågasätta om Somalia verkligen kan bedömas vara ett land fortfarande.

Goldmember sa...
30 september 2009 kl. 21:17  

Forsno 090929 22,16
600 man med två uniformer med sig, vilket är 1200 uniformer, är enligt logistiken en tredjedel av det totala antal som behövs. Alltså behövs det 3600 uniformer totalt. Till detta kommer sedan en del enskilda rotationer, besöksresor, ball-plagg till hög som låg. Som extra lök på laxen så vill den den enskilde inte alltid ha uniformen på sig som FMV förväntat sig, varpå storlekskurvan vid anskaffningen helt sket ihop sig. Nej, detta kommer inte att gå ihop sig, det slutar med snyftreportage i aftonblaskorna om att soldaterna inte har tillräckli utrustning. För hur svårt kan det vara att skaffa fram några enkla plagg? Egentligen? (Yepp, jag var hemskt sarkastisk där ja...)

Ndorop sa...
1 oktober 2009 kl. 06:20  

@Goldmember: Ja, kanske borde outsourca uniformsförsörjningen till H&M? Det duger inte att ta två år för en "snabbupphandling". Ska vi göra som Fredrik den Store och använda längd som primärt urvalskriterium på ansökningarna så vi ser till att de följer storlekskurvorna?

Ndorop sa...
1 oktober 2009 kl. 06:23  

@Forsno: Men sen tar det ett år eller mer innan skyddsvästarna ska beställas, och ytterligare ett år innan leverans, om planerna håller. (H&M? Ellos?)

Forsno sa...
1 oktober 2009 kl. 10:06  

Goldmember & Ndorop:
Uniformsupphandlingen var ungefär tio gånger större än den på skyddsvästar så det borde räcka till alla - när den väl levereras.

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade