Förnuftet segrade tydligen

På Försvarsmaktens interna nyhetsportal kan man idag läsa att basbataljonerna blir kvar på Helikopterflottiljen, F 17 och F 21 istället för att centraliseras till Kvarn. Det är skönt att konstatera att förnuftet någon gång får segra.

Idén att ha hela verksamheten förlagd till ett arméförband 5 mil från närmaste flygplats och helikopterförband och mer än 30 mil från närmaste flygflottilj med stridsflyg verkar säkert rätt befängd i de flestas öron. Det skulle ju innebära stora kostnader varje gång det ska övas eftersom bataljonspersonalen ständigt skulle ha befunnit sig på resande fot för att kunna öva med de förband som ska understödjas. Resor, traktamenten, övningsdygn etc är definitivt inte billigt. Samtidigt som man inom andra områden talar om att än mer samgruppera olika förband, skulle man göra raka motsatsen inom det här området.

Förmodligen var det dock inte dessa aspekter som fällde avgörandet utan de ekonomiska när det visade sig att det krävdes investeringar i infrastruktur åtskilliga gånger större än de för de övriga platserna. Officersförbundet har också lagt ner stor möda på att få Kvarnalternativet utrett och jämfört med de befintliga platserna och utan dess engagemang hade utgången säkerligen blivit annorlunda.

En annan aspekt som det inte är helt omöjligt lockade mer än förkastade Kvarnalternativet var att stora delar av personalen inte skulle flytta med till Kvarn. Därmed skulle man tappa enormt mycket kompetens som skulle bli ytterst svår att ersätta medan fördelen som lockade var att bli av med ett stort antal officerare inför IO 2014. Frågan är hur nu dessa rader ska hämtas igen till IO14?


Nu verkar det i alla fall som förnuftet har fått segra. Låt hoppas att det även gör det inom många av de andra områdena, som t ex anskaffning av nya helikoptrar och inrättandet av GLC/NOC. Än är inte besluten tagna...

19 kommentarer:

Anonym sa...
16 december 2009 kl. 16:05  

Det ser ut som om det finns hopp.
Underbart...


/Stekspade

Kaptenen sa...
16 december 2009 kl. 17:05  

Tack och lov! Visar på att de faktiskt finns en gnutta förnuft kvar hos HKV människorna. Tack tack!

Ska bli spännande att se vad som händer nu.

Anonym sa...
16 december 2009 kl. 17:47  

Basbat-"ärendet" har redan kostat förbandet mycket folk och duktigt folk. En del har seglat iväg till helt andra uppgifter och är väl duktiga där först om 3-5 år och andra pluggar civil skola och ytterligare några arbetar idag civilt på välbetalda chefsjobb. På Basbat-kompanierna saknas idag erfaret folk på alla nivåer och inriktningar.

Tråkigt nog verkar fortfarande framtiden osäker när det gäller uppgifter, kontraktsanställda, nedläggning av flottilj 2012.

Rekrytering är en otroligt viktig bit och utveckling och att kunna hålla kvar personal i tjänst/befattning en annan viktig bit.

Jag är 40 år, tjänstvillig och utvecklingsbenägen men inte är flottiljledningen jättesugen på att "byta fack" på mig.

Vi som kanske dumlojalt står vakt in i det sista för att trofast hedra begrepp som ära, heder, lojalitet, tradition och kamratskap får vad vi vill ha och förtjänar:
En hård kamp där vår vilja, vårt mod och vår uthållighet prövas tills dess vi stupar, eller får sparken.

I morgon: en ny dag. Med nya utmaningar!


/Johnny Kontant

Owe sa...
16 december 2009 kl. 17:47  

T.o.m jag som arméknekt kan inse att det vore tokigt att gruppera en basbat på Kvarn. Hur var tanken? SKulle man flytta bat till nån bas när det skulle övas? Iofs så kanske det är rutin.

Owe

Wiseman sa...
16 december 2009 kl. 18:01  

Johnny: Allt dåligt underbyggda beslut som skjuts från höften kostar i form av personalens moral. Förkastligt, anser jag.

Owe: Det är exakt lika smart som att ha stridsvagnarna på P 7, stab/grk på P 4 och tolo och övrigt underhåll på LSS i Uppsala. Vem ska åka till vem? Bataljonsfunktioner hör hemma på ett ställe, annars blir det svårt att samövas.

Normalt har flottiljerna övat på flottiljen eller närbelägen krigsbas. Numera är ju krigsbaserna i all vishet nerlagda, varvid endast två "övningsbaser" finns kvar.

Anonym sa...
16 december 2009 kl. 18:39  

Vad skall man med krigsbaser till när det inte blir krig...

Vill bara förvarna dig att det har blivit ett antal nomineringar av dig till Aftonbladets Stora Bloggpriset. Det finns en (låg) risk att du hamnar bland de fem slutkandidater som svenska folket (dvs Aftonbladets läsare) skall rösta på, och att du som nominerad även blir inbjuden till galan.

Det går alltid att tacka nej och förbli anonym, men forewarned is forearmed...

Wiseman sa...
16 december 2009 kl. 20:32  

18.39: Smickrande! Jag skickar en av mina målvakter om det mot förmodan skulle bli aktuellt.

Timur Lenk sa...
16 december 2009 kl. 20:33  

Kan någon förklara varför man från HKV drev frågan att placera utbildningen på Kvarn ?

Wiseman sa...
16 december 2009 kl. 20:45  

Timur Lenk: Genom centralisering spar man pengar (tror man alltid, men verkligheten överensstämmer dock inte alltid med kartan). Om man skulle välja att centralisera till endera av F 17 eller F 21 hade den flottiljen haft frikort i nerläggningshärvan som stundar 2012 och så kunde man inte ha det. Dessutom hade Kvarnalternativet den positiva bieffekten att man blir av med dyra officerare som kan ersättas av nya specialistofficerare med lägre löner och utlandsobligatorium.

Anonym sa...
16 december 2009 kl. 21:24  

Jo där satte du fingret på ett av de stora problemen i FM idag

Man tror att man kan spara pengar på centralisering - på samma sätt som civila företag kan göra...

Problemet med den jämförelsen är att de civila företagen i princip har 0 risk att någon bombar deras centrallager eller deras ledningscentral eller deras IT-servrar...

Med FM verksamhet är det lite annorlunda...

Nu är i princip all FM verksamhet beroende av att centrallagret i Arboga fungerar

Skulle någon taliban komma på att slå ut det så skulle vår insats i Afghanistan inte fungera så länge...

Har alla i FML glömt allt sådant man förut lärde ut om redundanser?

Eller är det så att även FML lever i den värld där våra försvarspolitiker lever - där den eviga freden råder?

Max sa...
16 december 2009 kl. 21:27  

http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/8413690.stm

Anonym sa...
16 december 2009 kl. 22:35  

Nu det finns hopp på andra håll slänger jag in den här länken:

http://www.nyteknik.se/nyheter/fordon_motor/fartyg/article696130.ece

Försvarsmakten är nu officiellt ägare till världens dyraste eldrörsartilleri. Underbart(!) några miljarder och många år och allt FM har fått är en 57mm kanon med smygteknik. Att lv-rb låg på is i väntan på pengar men, båtarna kan inte ens skjuta robot 15. Totalt underkänt att huvudvapnet inte fungerar.

Oberon sa...
16 december 2009 kl. 22:52  

Det är förhoppningsvis ingen som på allvar tror att sista ordet är sagt beträffande denna soppa?

Sannolikt blev den besvärande negativa uppmärksamhet som kringgärdar den av OF initierade opartiska granskningen av beslutsunderlaget, som genomförts av konsultföretaget Arbetstagarkonsult, slutligen allt för svår att hantera för försvarsledningen.

Personalminskningsmålen står emellertid fast och arbetsgivaren har genom sitt agerande köpt sig värdefull tid att ytterligare smida sina ränker.

Vi avvaktar med visst mått av förväntan nästa genidrag...

Anonym sa...
16 december 2009 kl. 23:38  

Jag är inte vän av central basbatfunktion men - det som vi nu ser är bara en temporär lösning. Det kommer att ske en centralisering till Linköpingsområdet.

Just nu vågade Generalen inte fatta beslutet med anledning av de höga investeringskostnaderna som en centralisering skulle innebära.

Det vi nu fått är en frist på två tre år. I samband med den omstrukturering som kommer där F17 och F21 "strippas" (för att flygverksamheten fortsatt ska kunna bedrivas i både norr och söder) kommer garanterat centraliseringen att ske.

Man kan aldrig säkert veta men det här är den troliga utvecklingen.

Wiseman sa...
16 december 2009 kl. 23:49  

23.38: Inte otroligt, men man får ta striderna en i sänder.

Anonym sa...
17 december 2009 kl. 00:23  

23.38

Vart i linköpingsområdet? Linköping expanderar väldigt intensivt och I4 gamla kaserner är sedan länge ockuperade. Malmen har redan enligt wisemans inlägg långt ifrån optimalt för FV. Vad finns det för övningsområden i närheten av linköping förutom kvarn på ca 5-6mils avstånd.

//östgöte ifrån linköpings närområde

Lew sa...
17 december 2009 kl. 06:43  

Angående bloggpriset får du väl helt enkelt göra en Zlatan och skicka Persbrandt...

Anonym sa...
17 december 2009 kl. 13:55  

Beslutet om GLC/NOC steg 2 motsv. fattas idag i HKV. Så imorgon lär vi ju få se vad det blir av det hela. Min känsla är att CProd har lyssnat på klokheten och fattar ett klokt beslut därefter. Min andra förhoppning är att huvuden rullar och det första som ska rulla är Per Nilssons (på prod, ej att förväxla med CF21). Hans enorma slösande av skattemedel är oförsvarbart. Hoppas att Janne Josefsson eller någon annan "elak" journalist granskar denna affär nu.
/Strilare

Anonym sa...
17 december 2009 kl. 19:26  

Och Uppsala offras - eftersom ingen verkar bry sig om den frågan.

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade