Vem blir det?

Julen närmar sig med stormsteg och det är dan, före dan, före dopparedagen. Att då befinna sig som svensk i Afghanistan eller i Kosovo betyder att man är långt från sin familj och vänner därhemma. Visserligen tar man väldigt bra hand om varandra på plats inom förbandet under ledning av welfare, men det hindrar inte känslan av att någonting saknas.

I många andra västländer är det sed att statschefen eller ledande ministrar visar sina soldater sin uppskattning genom att förlägga ett besök i insatsområdet under julen och äta julmat tillsammans med soldaterna. Visserligen kan bara en bråkdel av soldaterna delta i detta, men gesten är ändå otroligt stark och uppskattad. Som beslutsfattare visar man sig vara villig att dela soldaternas ensamhet när hemlängtan kan vara som starkast, samtidigt som man visar att insatsen är ett beslut man fullständigt stöder. I Irak dök t ex såväl Bush som Blair upp mitt i Bagdad flera gånger i juletid och andra högtider som t ex thanksgiving. Samma sak har skett i Afghanistan.

Frågan är då vem ur kungafamiljen eller regeringen som i år kommer att förära FS 18 eller KS 20 ett besök i juletid?

Vi andra får ägna våra vänner och släktingar och alla andra en varm tanke när vi sätter oss vid julmaten.

11 kommentarer:

Anonym sa...
22 december 2009 11:18  

Karl den XII´s byst? En byst av Tolgfors?

Nej! Carl Bildt såklart!

Gustav Wasa sa...
22 december 2009 13:30  

Försvarsmakten behöver huset Bernadotte mer än vad de behöver sin här och flotta. Monarkin är ju långt mer populär och folkligt förankrad än vad Försvarsmakten är.

Danske och norske kronprinsen har bägge gedigna militära erfarenheter. De bär gärna uniform i officiella sammanhang. Det vore snarast kuriöst om de inte så gjorde i Storkyrkan när Victoria och Daniel gifter sig.

Det vore synnerligen lämpligt om Carl-Philip gick i befattning i den internationella insatsen med HMS Carlskrona under 2010.

Wiseman sa...
22 december 2009 13:57  

GW: Det sistnämnda håller jag verkligen med om.

Erik sa...
22 december 2009 14:23  

Gustav Wasa: Gå "i befattning" är ett övningsfältsuttryck - ställt i motsats till att vara förbandsinstruktör. Jag tycker det vore lämpligt om Carl-Philip ingick i förbandet i insatsen med HMS Carlskrona.

Anonym sa...
22 december 2009 16:22  

Av döma av Tolgfors senaste inlägg på sin blogg så kommer han sannolikt äta julbord ombord på Kustbevakningens nya fartyg...

Gustav Wasa sa...
22 december 2009 17:16  

När EUMM hette ECMM, så räckte det med 6 veckor för att erhålla den europeiska insatsmedaljen.

Det är nog inte realistiskt att Carl-Philip söker till Försvarsmaktens Utlandsstyrka och deltar med full närvaro i hela utbildningen innan insats.

Men om en specialstyrka med Stridsbåt 90-burna operatörer sattes upp för insats i Adenviken under 6 veckor av perioden, som Sverige ansvarar för operation Atalanta, så skulle Carl-Philip, som major kunna gå i befattningen som båtchef.

Syftet är att stärka och legitimera banden mellan Försvarsmakten och huset Bernadotte.

Jante sa...
22 december 2009 17:52  

Självklart kommer ingen regeringsmedlem att offra sin egen bekvämlighet för utlandsstyrkan, jag skulle bli chockad om så skulle ske.
En fin gest från FM sida är att man inte ger soldaterna någon julklapp, hur skulle det se ut?
Dom kostar redan så mycket och är dessutom frivilliga, nej minsann, de borde faktiskt betala extra om det serveras julmat!

Anonym sa...
22 december 2009 18:09  

Regering & kungligheter i alla ära. Fast med den numerär direktörer, generaler & amiraler FM håller sig med idag så borde varje pluton i utlandsstyrkan & varje observatörsmission kunna få besök under perioden jul till trettonhelgen. Sannolikt vore det mer uppskattat än den "krigsturism" som denna kategori ägnar sig åt andra tider på året.

Anonym sa...
26 december 2009 15:50  

Då jag själv deltagit i flera missioner så ett besök av högre dignitär under juletid motsv är guld värt och visar både respekt och erkännande för de soldater som tjänstgör i missions område .

För att göra en liknelse f.d Norske ÖB Sverre Dise valde själv att alltif fira julen med soldater i missions område.

Som soldat i dag i utlandsstyrkan får man väl nöja sig med ett besök av något politiskt utskott eller den almänna pressresan.

Själv tycker jag man kunde kräva i alla fall minst att FML firar jul hos utlandsstyrkan. Generalerna som finns i flertal kan lätt dela upp sig på missions område och fira jul med sina soldater i min mening.

CS sa...
4 januari 2010 16:53  

H K H kronprincessan Victoria besöker FS18. Jag är övertygad om att du har bidragit till att det har blivit av genom dina bloggartiklar i december.

http://www.mil.se/sv/Internationella-insatser/Afghanistan--Isaf/Nyheter/Vi-ar-manga-som-uppskattar-ert-viktiga-arbete/

Wiseman sa...
4 januari 2010 17:11  

CS: Man kan ju hoppas. Dock brukar Hovet ha betydligt längre planeringshorisont än så här. Det är ju också glädjande att se att man tar säkerheten på allvar och publicerar besöket i efterhand.

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade