Gästinlägg: Tolgfors riskerar ytterligare en helikopterdebatt

Tolgfors beskriver i sitt senaste blogginlägg hur Kustbevakningen nu i raskt takt moderniseras för att bättre kunna ta ansvar i våra kustnära områden. En länge efterlängtad modernisering, inte minst på flygplansidan där Casan nu äntligen lämnat svenska vatten.

En fråga som var uppe för närmare tio år sedan var varför Kustbevakningen inte har någon egen helikopterkapacitet likt de flesta moderna länder med längre kuster. Tidigare var FM med främst gamla Marinflyget och FV räddningshelikoptrar de som bistod Sjöfartsverket. En förmåga som dock är ett minne blott.

Norrlandsflygs kapacitet växer och är nu den aktör som har motsvarande avtal med Sjöfartsverket, men ändå inte i närheten av den tidigare kapaciteten. Här är dock även problemet att det är en privat upphandlad aktör som dessutom är konkurrensutsatt. Det kan med andra ord stå ett turkiskt flygbolags helikoptrar runt Sveriges kuster efter nästa upphandling. Det vore intressant att se när FM, analogt med detta, börjar handla upp delar av Sveriges försvar av privata vaktbolag. Ett ryskt dito med gamla spetsnaz som anställda, kan med det tankesättet mycket väl stå för Stockholms stad försvar om några år. Samma sak med Tullverket, vem kan tänka sig det privatiserat?

Frågan om Kustbevakningen och egna helikoptrar har vid några tillfällen berörts i olika helikopterutredningar men så långt som att föreslå ett införande har aldrig varit aktuellt. Det är mycket märkligt med tanke på de konsekvenser detta kan få. Kom ihåg Estonia!

Om nu Tolgfors flyr till lugnare vatten i form av gunrummen på Kustbevakningens nya fartyg kommer han ändå att få frågan om varför inte Kustbevakningen har egna helikoptrar. Återigen kommer svaret förmodligen bli att vi ska utnyttja våra samarbetspartner runt Östersjön och Nordsjön, alltså åter parasitera på andra länders förmåga, en alltmer använd svensk strategi.

Sveriges kuster ska bevakas och försvaras av statliga resurser, det tror jag de flesta svenskar anser.


Borneo

9 kommentarer:

Gustav Wasa sa...
22 december 2009 kl. 20:21  

Det går inte att snabbare och billigare stärka den svenska statsmaktens operativa förmåga över svenskt territorialhav och svensk ekonomisk zon än att överföra all statligt ägd Vertol 107-materiel till Kustbevakningen (KBV).

En civil uniformerad myndighet under Försvarsdepartementet, med omfattande rättsvårdande befogenheter och tvångsmedel till sitt förfogande. Om hotet är Terrorism, Trafficking och Tuberkulos, så är Kustbevakningen ett lämpligare instrument än Kustflottan en gång i tiden utgjorde. FMV stödjer redan KBV.

HKP 4 är fortfarande godkänd för användning av Sjunkbomb 51 och Torped 45. Det finns därtill krypterad kortvågslänk utvecklad till HKP 4, som ger räckvidd tvärs över Östersjön.

Personal med utbildning och fallenhet för arbete med ovanstående materiel kan överföras mellan Försvarsdepartementets berörda myndigheter.

Danne sa...
22 december 2009 kl. 21:17  

Mats Westin, tidigare C Hkpflj föreslog i början av 2000 talet att HKP10 (FV gamla räddningshelikoptrar) skulle överföras till Kustbevakningen.

Många tyckte det var ett bra förslag. Inte minst besättningarna.

Anonym sa...
23 december 2009 kl. 01:15  

Så där ja,

Nu kan de stora hjältarna ur FM gamla medeltunga helikoptersystem återigen bullra över hur bra det vore att verka med sin kompetens i svenska farvatten.

Det är uppenbarligen bättre att byta uniform och bli vid sin läst istället för att ta ansvar i FM.

Inte en cent bör läggas i denna riktning. FM behöver de ytterst begränsade medel (materiel och motiverad personal) man förfogar över för de uppgifter man har. De är redan övermäktiga.

Låt nu ingen ledas i den riktningen att undetecknad inte värdesätter KBV instatser - för det gör jag.

Det är den pinsamma fanflykten underbyggd med argument som dyker upp efter hand jag vänder mig mot.

/Skeptisk

Anonym sa...
23 december 2009 kl. 10:24  

Sketptisk: Du låter som en riktig hjälte! Deltagit i Semesterinsatsen i Kosovo med hkp9 eller??

Anonym sa...
23 december 2009 kl. 15:54  

Med risk att sticka ut hakan å få skäll och med udda attityd ..

Kustbevakningen en myndighet och en del av totalförsvaret lite kaka på kaka eller ??

Ur ren ekonomisk synpunkt och kanske mer vinst mässigt varför tillhör inte kustbevakningen försvarsmakten likt våra grannländer när kustbevakningen är en del av försvaret .

Mer utnyttjande av resurser, ekonomi mm, i dag har Kustbevakningen flera båtar än marinen och större möjligheter till ingripande förmåga än marinen, som enl min åsikt pga olika orsaker ligger halva året och "skaver kaj".

Att inte Kustbevakningen likt andra länder har egen hkp förmåga är för mej en gåta , med en såda resurs skulle KBV kunna ha SAR uppgift det som i dag sjöfartsverket har med berörd entreprenör .

Många myndigheter som verkar i samma badkar är ju KBV, marinen, sjöfartsverket som även har VTS funktionen skulle kanske ligga på KBV ???

Jag tror att man för ensa begreppen lite på spelplanen kanske ??

Danne sa...
23 december 2009 kl. 17:15  

Anonym 15.54:

Nej för fan organisera för guds skull inte KBV i FM! Det skulle vara förödande för dess operativa verksamhet att ledas av vår enorma vattenskalle styrd av olika egenintressen.
Wiseman skulle i alla fall få ett tillskott av frustrerade bloggare.

KBV har ~800 anställda varav ~500 är ute i verksamheten spridda på 26 kuststationer och en flygstation. Som du är inne på, deras Fartyg och Flygplan levererar. FM skulle enligt rutin ganska snabbt vilja spara pengar på gång och flygtid.

Maskinisten sa...
24 december 2009 kl. 22:22  

Tja, Stockholm har ju försvarats av Ryssar förut (1743) så varför skulle man inte kunna göra det nu ??

Anonym sa...
28 december 2009 kl. 00:20  

Äntligen!

Nu berör du frågan som onekligen kommer förr eller senare bli ett faktum.

Vi kommer att stå med ett förlitet försvar som skall ha anställda soldater som med tiden kommer att bli omöjliga att rekrytera. Omöjligheten ligger främst i att vi inte i Sverige har någon "fattigdom" som skall via "gratis" studier ta "folk" från det fattiga till det rika genom studier.

När detta misslyckats eftersom skola i Sverige är gratis och fattigdom som i Storbritannien eller USA aldrig kommer att uppstå här så kommer det för eller senare bli följande:

- Rekryteringslobbyn fixar så att ingen tar anställning i försvaret.

- Rekryteringsföretag anställer soldater som hyr ut till försvaret.

Varför?

Allt detta för att vi tillåtit oss själva rasera AUKTORITETEN för FÖRSVARSMAKTEN och genom ditt och datt beslut förstört de fundamentala grunderna för auktoritet.

Allt detta finns kvar i vårt grannland Finland.

Oavsett vad försvarsmaktne i framtiden ska pyssla med så finns det något som ifrågasätter och bryter ner Försvarsmakten i beståndsdelar. Något som är helt omöjligt i Finland.

En finländs general säger något. alndet lyssnar. Förståndet är självklart och respekten finns där.

Se här:

- Vad är det som hindrar att nästa outsoursing - "lönehanteringen" skall skötas av det företag som lägger lägst anbud. Vad hindrar att detta företag har Indiska handläggare? Inget.

Så varför bråka om att PRIO endast hanterat öppen information - när ändå hela KÅREN är i Indien!

Det går utför...

Anonym sa...
16 februari 2010 kl. 00:52  

Varför så tyst om helikoptrarna?

Har någon tystat dig?

Nu är hkp4-frågan i sin slutfas,kniven mot strupen enligt PATRIA!

Kan det bli billigare?

/Realisten

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade