Medaljceremoni som den ska vara

Nyss hemkomna FS 17 belönades idag med Försvarsmaktens medalj för internationell tjänst vid en ceremoni på Armémuseums borggård. Utdelande var överbefälhavaren Sverker Göransson samt insatschefen Anders Lindström. Deltog i övrigt gjorde även arméinspektören Berndt Grundevik samt försvarsminister Sten Tolgfors.

Försvarsministern höll också ett i mina öron mycket bra tal till de hemkomna soldaterna där han berömde dem för deras insats och den tid och energi de lagt på att hjälpa Afghanistan.


En medaljceremoni på Armémuseums borggård med möjlighet för allmänheten att möta förbandet är helt klart ett steg i rätt riktning. Förhoppningsvis får FS 18 ett ännu starkare välkomnande med en medaljceremoni på kungliga slottets yttre borggård. Det skulle vara ett mottagande värdigt soldaterna.


Barometern
Norrbottens-KurirenUppdatering 11/12 kl 08.00: Tack ÖB för ceremonin på Armémuseum! /Borneo

26 kommentarer:

Åsa-Nietzsche sa...
10 december 2009 18:32  

Ett bra tal av Tolgfors? När plikten kallade svek han och fegade ur.

"Ni är bland de bästa soldater Sverige haft" kan man läsa på hans blogg. Hade han åtminstone haft förstånd på att byta tempus till presens, så hade de av oss som kan vår historia haft lättare att hålla med. Än lyser den skånska myllan vit av danska skallar.

Har karl´n verkligen kompetens över huvud taget att göra en sådan bedömning. Egna erfarenheter?

OBSERVATÖREN sa...
10 december 2009 19:41  

Vad betyder orden?

Danska är det språk på vilket människor säger vad de tycker, på samma sätt som italienska är det språk, på vilket människor säger vad de känner.

Svenskan är det språk, där vad en person tycker och känner måste härledas från vad han eller hon säger, vilket kan vara raka motsatsen.

Vilket gör det svårt att tolka vad som sägs.

Anonym sa...
10 december 2009 21:44  

Hehe! Nu har www.axelklaff.nu fått till det via google ads... När jag går in på Tolgfors blogg, via länken, hittar jag reklam längst ner i försvarsministerns blogg... Hej då Försvarsministern, nu har du fått din Toblerone... Välkommen tillbaka -M Odenberg!

/JR

Tokmoderaten sa...
10 december 2009 22:36  

...och hade Tolgfors vurmat för de bästa soldaterna Sverige haft så hade han ju kunnat ordna så att man anställde hela FS17 som ett sammanhållet, samtränat och på alla sätt föredömligt förband efter hemkomsten.

Nu splittras de bästa soldaterna vind för våg och så var det med den omställningen.

Anonym sa...
11 december 2009 00:16  

Tolgfors tal kan ses som ett hån mot oss som tidigare har verkat inom utlandsstyrkan. Jag är övertygad om att vi barn av den gamla värnpliktsarmén som tjänstgjorde runt om i världen från 50-talet fram till omsvängningarna mot insatsförsvaret, var lika bra om inte bättre soldater än de värdegrundsplutoner som vi nu mera skickar ut. Längre perioder i missionsområdet utan leave, kommunikation med anhöriga m h a snigelpost, sämre skyddsutrustning med mera. Ändå löste vi uppgifter, ibland mitt under brinnande krig. Men vad vet Tolgfors om det, han var inte ens närvarande på kaserngården.
/Förolämpand och bitter med tankarna på T14

Anonym sa...
11 december 2009 09:05  

Ja, det var bättre förr, ju förr desto bättre. Brukar det ju heta annars när man snackar om försvaret.
Om man kunde skicka alla de karoliner som lade europa under sig på 1700-talet på utlandsmissioner så skulle det minsann bli jättebra. Fast de gamla karolinerna sitter väl på hemmet och gnäller över hur mycket bättre allt var förr. :-)

Jag är säker på att de soldater vi hade på 50, 60, 70 och 80-talet också var bra. Kanske inte lika välutrustade (men de var ju inte bortklemade heller, med fånigheter som stridsvästar och m/90-uniformer). Men jag tror knappast att vadmalssoldaten med kpist m/45 skulle platsa så bra i Afghanistan, lika lite som KP-bilen och J29 Tunnan. De gjorde dock ett bra jobb i Kongo.

Bäst var den svenske soldaten självklart i mitten på 90-talet.

:-D

En Löjtnant i misären sa...
11 december 2009 11:14  

Wisemen du ska inte underskatta din roll i det hela. Det var från den här bloggen som röster först höjdes för att medaljceremonin skulle flyttas till en värdigare plats inne i stan. Som bekant är din blogg en av de mest lästa i Försvarskretsar och livligt diskuterad bland folk i uniform.

Det Gula bandet är ytterligare ett exempel. Veckan efter att KJV lanserat din version av bandet hade både Tolgfors och Widman bandet i TV. Deras kännedom om att ett sådant band fanns kom inte från idogt surfande på KJVs hemsida utan garanterat från din sida.

Nu är det bara att hoppas att du får lika stor inverkan på GLC/NOC processen men det beslutet är lite tyngre att fatta än att flytta en ceremoni eller ta på sig ett band. Stå på dig.

Plutch sa...
11 december 2009 14:54  

Förolämpad och bitter:

Jag har erfarentheter av otaliga kullar värnplikssoldater, jag har erfarenheter av Utlandsstyrkan av den gamla modellen och jag har erfarenheter av den nya typen av längre anställda förband.

Jag kan säga dig att det är otrolig skillnad i kvalitet mellan tex FS15 och FS16 (K3s NBG)och FS17 (I19s NBG) på skyttekompanidelarna. Det går inte att gämföra ett förband som har 3 månaders tjänstgöring på LG innan nedrotation där kanske 1-2v är samövning på högre nivå än grupp med de förband som började samtränas under NBG för att sen fortsätta under flera år med samträning. Du som gammal bitter man har antagligen inte referensramarna att avgöra vad ett bra samtränat förband innebär.

Man ska inte förringa de förband som tidigare tjänstgjort för Sverige i den gamla Utlandsstyrkan, men du ska ha klart för dig att dom var kvalitetsmässigt mycket sämre.

Yrkesofficerare av den gamla stammen brukar vurma för de 30-dagars KFöer där man "truppförde konstant i 30 dagar". Säg det till en plutonchef på I19 som truppfört konstant i 4 år varav 7 månader i Afghanistan.

Det bästa vi kan göra för att öka säkerheten för svenska soldater i tjänst i utlandet är inte att ge dom bättre kroppsskydd, mer pansar, sjukvårdshelikoptrar eller flygunderstöd, utan att skicka ner samövade förband och chefer.

Jag skänker en tanke på de soldater som fortfarande ligger på sjukhus med svåra skador och inte kunde vara med på ceremonin.

Wiseman sa...
11 december 2009 15:03  

Löjtnant i misären: Tack. Jag säger som Johnny Cash - I won't back down...

Cynisk sa...
11 december 2009 15:09  

Jag trodde att det var Tom Petty som sa: I wont back down?

Hur som helst så är det bra att det finns folk som Wiseman som tar bladet från munnen och skapar opinion.

Jag tycker också att det är bra att det äntligen införs lite värdighet i hemkomstceremonin, även om nästan alla redan har ett exemplar av "ÖB:s lilla blå".

Det är kanske dags att ge ut en annan medalj för de som redan har flera exemplar av den medaljen?

Plutch sa...
11 december 2009 15:10  

En sak till: Att kalla skytteplutonerna i FS17 som varit i strid otaliga gånger, fått egna skadade och dödat fiender med finkaliber, akan och flygbomber för "värdegrundsplutoner" är självaste definitionen på hån.

Ett ännu värre hån är att förbandet upplöses med omedelbar verkan. Det är ett hån mot hela Sveriges medborgare.

Anonym sa...
11 december 2009 15:55  

Plutch och Wiseman

Ni har som vanligt helt rätt.
Jämför på följande sätt:

Ta 11 av världens bästa fotbollsspelare, sätt dem i ett lag för en dag. sedan tar vi spelare 100 till 111 på rankingen låter dem träna i ett år. Vilka tror ni vinner matchen?

Givetvis dom som är samövade.

Tidigare soldater och förband vi skickat ut har givetvis varit bra. Soldaterna i världsklass. Men de förband vi skickade 2009 är bättre, de är mer effektiva och ur en ekonomisk synpunkt är de överlägsna.

/Truppare

CS sa...
11 december 2009 17:00  

FS16 och FS17 har definitivt höjt ribban för svenska förband i Afghanistan. De har med säkerhet varit mer effektiva än tidigare förband men det beror på att de fått möjligheten, i form av tid och resurser, att bli bättre. En möjlighet som tidigare förband tyvärr aldrig fick. Som nämnts ovan så är det misär att de upplöstes vid hemkomst och ytterligare ett bevis på att operativ effekt inte är något ekonomerna i FM tar hänsyn till i sina beräkningar.

Anonym sa...
11 december 2009 17:24  

Är inte det konstigaste att man skall ha medalj för att man bara har gjort sitt joobb i några månader? Vem delar ut medaljer till flygvapnets eller marinens incidentförband som månad ut och månad in gör sitt jobb. Vem delar ut medaljer till poliser, socialarbetare som ständigt är utsatta för faror, utan möjlighet till Force Protection? Hela medaljcirkusen är väl det som känns lite förlegat med stående insatsförband???

"The Observer"

Mackan sa...
11 december 2009 19:55  

Plutch:

Hade detta/dessa förband mäktat med ytterligare en 6-månaders sväng i Afghanistan om nåt år tror du?

Anonym sa...
11 december 2009 20:20  

Plutch

Jag kansk var lite trött när jag skrev inlägget, själklart har de förband som nyss har roterat hem gjort ett bra jobb under svåra omständigheter, och jag har inte för avsikt att förringa deras insats och de offer som de har gjort, eller att håna dem och deras anhöriga. Min synpunkt är att flera generationer av US har verkat under pressade situationer precis som FS17, och de soldaterna
har enligt mitt sätt att se det ofta gjort det under sämre förutsättningar. Men de har löst
uppgiften och därför ska Tolgfors visa lite repekt och tänka på vad han säger i det offentliga rummet.

Visst, när det gäller förutsättingar ingår ävan samövning av förband samt längden på den utbildning förbandet får innan rotation, vilket säkert kan vara en indikator på förbandets
kvalitet mer än på de enskilda soldaterna. Det som jag ville ha sagt är att jag tror att det inte
är någon större skillnad på soldaterna nu och då, eftersom mitt minne säger mig att vi fick en
gedigen soldatutbildning under vår vänplikt, och därför kunde sättas samma i tillfälliga enheter som efter 3-4 veckor kompletterande utbildning kunde skeppades utomlands. Och de chefer som vi
jobbade under, hade på min tid den goda smaken att, när tid gavs, fortsätta att öva, träna och drilla enheterna på plats i missionsområdet. Och enligt ditt sätt att se det var "vi" sämmre
förband, visst kan det vara på det viset, men var vi då sämre soldater när vi ändå gjorde jobbet
under de förutsättningar som gavs, där vissa av oss offrade hälsa och andra till och med sina liv?

Mitt onyanserade begrepp "värdegrundsplutoner" var illa valt eftersom det mer var kritik mot det språkbruk som de höga herrarna och damerna använder, "värdegrund" är politiskt korrekt begrepp och en floskel som jag har svårt för, men det är kanske mitt problem. Så här ii efterhab önskade jag att jag hade uttryckt mig bättre.

Avslutningsvis vill jag säga att jag har upplevt både samövade förband, och mindre samövade

förband. Visst förstår jag behovet av att kontinuerligt träna, öva och verka i de enheter som ska
lösa en uppgift. Enheter där tiden efter ett tag blir en "styrka" eftersom den är förutsättningen
för den tysta kunskap och medvetenhet som medför att individer bildar grupper som efter ett tag uppträder som en individ. Och precis som du anser jag att det är ett hån mot förband och
skattebetalare att de inte anställs, eftersom de nu fungerar som en enhet. På min tid tyckte jag att det var konstigt att en mekbataljon från bosnien inte blev ett beredskapsförband när vi kom
hem och avrustade.

/Lite piggare, men fortfarande förolämpad och bitter

Anonym sa...
11 december 2009 21:48  

Det är vackert att någon får en medalj för att ev. ha dödat en annan människa. Det är när politik och diplomati är som bäst. Det finnes allt för många militärer som åker på missioner för sitt personliga ego och äventyr skull. Grattis till "städa upp pga USA, den stora skit medaljen"

Anonym sa...
11 december 2009 22:00  

Efter att ha varit inblandad i utbildningen inför insats på mycket nära håll och följt genomförandet i Afghanistan på ett relativt nära håll under från 2005 fram till idag är min uppfattning att alla förband har sina brister och sina förtjänster, så även FS17. Att jämföra olika förband är inte möjligt då förutsättningar, uppgifter och situation i insatsområdet avsevärt skiljersig åt mellan de olika tillfällena. Vi kan aldrig veta hur de olika förbanden som tjänstgjorde vid de olika tillfällen skulle ha hanterat de olika förutsättningarna som gällde vid de olika tidpunkterna. FS 17 har gjort ett mycket bra arbete och är väl värda all respekt men det har även tidigare kontingenter gjort i olika insatsområden under hela den långa tid Sverige genomfört internationella insatser.

Ni som bidragit till fred och frihet samt Sveriges internatioenlla åtaganden - Känn stolthet för det ni gjort! FS 17 var väl värda ministerns superlativ, men så var även ni när ni roterade hem från era insatsområden då ingen var bättre än ni på vad ni gjorde just då! Tyvärr fick ni inte samma erkännande, men kanske ser vi nu en förrändring.

Fredssoldat

Af Chapman sa...
11 december 2009 23:19  

Jag hoppas armén känner tacksamhet mot Flottan som i och med medaljceremonin för ME01 på Stortorget i Örlogsstaden Karlskrona visade vägen för hären. Det är bättre än att stå på en kaserngård i snålblåsten. Om Ni ändå kunde ta till Er mer från Flottan, Era stackare! Varsågoda!

Mvh

Af Chapman

Cynisk sa...
12 december 2009 08:14  

Det finns ett par inlägg här som ifrågasätter medaljen. Den ena för att man "bara gjort sitt jobb" och den andra för att man "dödat andra människor".

Den förstnämnde jämställer ett dagjobb i Sverige med insats i brinnande konflikt. Det tyder på att skribenten aldrig varit med på riktigt. Åk själv The Observer, så får du se om du efter det sätter likhetstecken mellan Vallentuna och MeS.

Den sistnämnde har visst inte förstått något alls. Militär personal verkställer statens politik. När personalen gör det långt bort från nära och kära och under starkt hot och press så är det klart att de ska få något för det. Den militära modellen är medaljer.
Du ska också vara glad att det finns folk som åker frivilligt så att inte DU måste beordras dit.

Kan inte någon trupp komma hit till Sverige och göra slut på Jante?

Plutch sa...
12 december 2009 10:51  

Mackan: Nu i början, när vi startar upp yrkesförsvaret så är faktor 1:5 lämplig vad avser utlandstjänst. När full personalvolym uppnåts är 1:8 eller mer lämpligt ur ett erfarenhetsperspektiv.

Låter man markstridsbataljonerna själva sköta biffen enligt uppdragstaktisk modell, då kan man säkerligen trixaed personaltjänsten så det passar enskilda soldater och officerares förutsättningar.

Anonym sa...
12 december 2009 16:47  

@ Cynisk 8.14
Du talar om personer som inte har förstått något alls. Efterlyser trupp som skall göra slut på jante sverige. Vad menas ? Klarar du inte av en debatt ang sveriges deltagande i afghanistan. Såsom ditt blognamn, förstår jag att din människosyn i grunden är skadad och rubbad. Cynism, termen har flera olika likartade betydelser. Den mest populära betydelsen avser en närmast känslokall livsåskådning (kanske även illusionslös och att tro det värsta om människan). Det kan även syfta på att bara se människan och/eller samhället som det är, utan att påverkas av vedertagna regler och normer. Du har norg sätt alltför många amerikanska hjälte krigsfilmer under din uppväxt.

Anonym sa...
12 december 2009 18:31  

Cynisk
Kan bara hålla med om det sista du skrev.

Hur kan någon på allvar skriva de åsikterna här inne? Det är ett hån mot oss alla som offrat familj, vänner och i vissa fall riskerat livet för Sverige, för demokrati och mänskliga rättingheter.
För det är faktiskt några av anledningarna vi åker.

jag tycker att The observer och Anonym 21.48 borde läsa på om varför vi har soldater i andra länder. Om man inte samtycker med ovan nämda skäl till att vi har soldater i utlandsstjänst så kan vi ju ta ett annat.

Vad ger er rätten att förneka miljoner men människor rätten till mänskliga rättigheter. Är det rätt att barnen i afrika svälter i hjäl också? För det är alternativen om vi inte är på plats och skyddar hjälporganisationerna i de länder.

Och om vi nu gjort en insats, ja då kanske man förtjänar ett visst mått av tacksamhet. Sedan är det många som borde ha medalj för sitt jobb. Poliser, brandmän läkare utan gränser osv. Men det är en annan histora. Och där har The Observer en poäng.

Det är jävligt lätt att vara kritisk när man varje dag njuter av friheten i ett land långt borta. Och när man med ett enkelt knapptryck på tv kan byta från obehagliga bilder från våldtagna och stympade kvinnor i Sudan till matprogram med Per Morberg.

Få saker gör mig så förbannat som Soldater som intoleransen i påpekade inlägg

/truppare

Anonym sa...
12 december 2009 21:34  

Känn Dig hedrad Wiseman !

Tolgfors nämner Dig upprepade gånger i sitt senaste inlägg som "bloggkollegan Wiseman".

Dett tyder ju i alla fall på att hans spökskrivande pressekreterare läser en av de två mest intressanta försvar-/säkerhetspolitiska bloggarna.

Nu väntar vi bara på att spökrivaren skall öppna husses blogg för kommentarer så att nätdemokratin kan börja verka - på riktigt...

Cynisk sa...
12 december 2009 22:51  

@Anonym 16:47
Jag klarar absolut av en debatt avseende Sveriges utrikes- och säkerhetspolitik.
Det jag inte finner mig i är Jante-Sveriges förnekande av de insatser som förbanden och soldaten i dessa gör.
Sverige har bestämt att vi ska ha trupp i Afghanistan. Det kan man ha synpunkter på.
När soldater sliter hårt för att genomföra detta så ska de givetvis ha medalj. Det är på det sättet som soldater får sin förtjänta uppskattning.

Du kan jämföra det med fotboll om det ligger dig närmare om hjärtat:
En coach väljer ett 4-4-2-system. Spelarna spelar jäkligt bra och laget går som tåget genom serien.
Själv föredrar jag 3-4-3-system men det förtar ändå inte spelarnas insats. De är förtjänta av hyllning.

Själv har jag blivit formad av ett liv, dels i tredje världen och dels i ett bortskämt och Jante-styrt Sverige.
Filmer var det ont om i min uppväxt så vi får skylla på Staffan Westerberg.
Jag tycker fortfarande att folk som gör bra ifrån sig ska äras för det.

johaniafghanistan sa...
12 december 2009 23:35  

@anonym 16.47
Problemet men den sk debatten om Sveriges deltagande i Afghanistaninsatsen är att motståndarsidan ogenerat ljuger utan att bli emotsagda av journalister!
Men, varför engagera sig i debatten, när det är som Stenmark sa, "... det är inte lönt att förklara för någon som inte förstår!" eller som i fallet, folk som inte VILL förstå!
Ps. Jag offrar en jul tillsammans med min familj hemma i trygga Sverige, för att istället spendera den i Afghanistan! Jag gör nog det för mitt egos skull, suck

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade