Redundans? (uppdaterat 10/9 20.15)

Med tanke på konsekvenserna av att en av landets stridsledningscentraler slås och hur "lätt" detta skedde redan i fredstid, framstår beslutet att koncentrera all svensk stridsledningsförmåga till en och samma plats som närmast vanvettigt. Nu kunde situationen räddas genom att flygstridsledare kunde skickas till andra stridsledningscentraler i södra Sverige. Om några år finns inte längre den möjligheten. Då har all flygstridsledning, luft- och sjöövervakning, samt enligt planerna också motsvarande funktioner för markstrid, koncentrerats till en och samma plats i Mälardalen. Enligt de ursprungliga planerna en kontorsbyggnad i Enköping.

Redundans och möjlighet till omplanering har alltid varit centralt inom försvarsplanering. Men varför lära sig något av historien?

Uppdatering 09.00: De berganläggningar som avvecklats (bl a i norra Sverige) och nu avvecklas, har motsvarigheter i gamla Jugoslavien. Ett argument för att avveckla svenska bergrum har alltid varit att de är sårbara för en kvalificerad motståndares moderna vapen efter erfarenheter från Gulfkriget. I Kosovokriget visade det sig dock att europeiskt urberg var en helt annan sak för precisionsstyrda penetrerande vapen än irakisk öken, då varken berghangarer eller stridsledningscentraler kunde slås ut av de allierade trots massiva insatser att göra så. Faktum är att det jugoslaviska luftförsvaret till stor del var modellerat efter det svenska och fortsatte att fungera under hela kriget tack vare redundant kommunikation och fortifikatoriskt skydd.


DN, SVT, HD


Uppdatering 10/9 20.15: Försvarsminister Sten Tolgfors irriteras av att han och Regeringen inte informerades om att svensk stridsledningsförmåga tillfälligt gick ner till endast en operativ stridsledningscentral av fyra när den nordliga "Örnen" slogs ut av ett strömavbrott. Enligt de uppgifter som redovisats i media rörde det sig om eftersatt underhåll på de batterier som ska ge ström medan dieselreservaggregaten startar. Socialdemokraternas försvarspolitiske talesman, Anders Karlsson, är kritisk till att den fortifikatoriskt skyddade Hästvedaanläggningen ska läggas ner.
- "Innan man lägger ner Hästveda måste man göra en grundlig, rejäl utredning. Vi har två fantastiska berganläggningar, Hästveda och Bålsta, som fungerar väl, säger Anders Karlsson"

Fram till ett av 00-talets socialdemokratiska försvarsbeslut fanns det också en fortifikatoriskt skyddad anläggning i norra Sverige, men den är nu alltså inflyttad till att vara en ovanjordsanläggning innan den så småningom ska stängas till förmån för "Enköpingsladan".

Vad värre är, är att personalen i Hästveda sedan tidigare tappat tron på framtiden i Försvarsmakten och söker sig bort till civila anställningar. I och med de höga avgångarna tillsammans med långsam tillförsel av ny personal är detta ett mycket stort problem för Flygvapnet och Försvarsmakten. Utan stridsledning, inget luftförsvar.

16 kommentarer:

Cornucopia? sa...
9 september 2010 kl. 07:08  

Kh-101, så var det klart.

Urban sa...
9 september 2010 kl. 07:17  

Att säga att situationen räddades är snällt i överkant. Om det hade suttit personal redo att ta över, eller åtminstone i beredskap, då hade det varit en räddning värd namnet. Billig försäkring jämfört med hur mycket övningstid som gick till spillo.

Anonym sa...
9 september 2010 kl. 07:46  

Det här visar med all tydlighet hur tokigt det kan bli med en stridsledningscentral som inte är skyddad i supermoderna atombombsäkra berganläggningar som Försvarsmakten redan har byggt upp för flera miljarder och som har den reservkraft som redan finns. Anläggningarna som byggts upp under många år har en imponerande kommunikationsinfrastruktur som är oslagbart. Det är därför skandalöst att försvarsledningen uppfinner nya hjul istället för att förädla det som redan finns. Använd försvarsanslaget rätt och se till att det som redan finns kan försvaras! Fortfarande finns det kärnvapen i världen. Sverige är dessutom ett av de få länder som förvarar Gripenflygplanen lätt åtkomliga för förstörelse av bomber från strategiska flygplan eller robotar. Ett enda strategiskt bombplan av typen Tu-95Bear-H med 16-kryssningsrobotar, skulle en midsommarafton, utan jaktberedskap, kunna slå ut alla Gripenhangarer i hela Sverige.
Tänkvärt?

Klas sa...
9 september 2010 kl. 09:09  

Om vi nu ens skall ha ett försvar (vilket iaf jag och väldigt många med mig tycker) så måste det väl ändå vara ett försvar i 1a hand drivet av kompetenta chefer och personal som vet vad som funkar !!?

Visst måste man ha ekonomiska ramar, men politik kan ju inte driva fram kritiska beslut, såsom detta med ledningscentraler.
Om en central bara skulle behövas i fredstid när inget krånglar så hade man ju inte behövt ngn alls !??

Jag är inte insatt i sakfrågan, men det låter vansinnigt att ha mindre än iaf två st centraler på olika ställer (norr och syd förslagsvis) som är byggda för problem (med redundands, skydd osv) - sen kan man förvisso ha fler "lättare" centraler i fredstid som komplement som kanske inte behöver vara lika skyddade eller dyra...

/K

Klas sa...
9 september 2010 kl. 09:13  

Om vi nu ens skall ha ett försvar (vilket iaf jag och väldigt många med mig tycker) så måste det väl ändå vara ett försvar i 1a hand drivet av kompetenta chefer och personal som vet vad som funkar !!?

Visst måste man ha ekonomiska ramar, men politik kan ju inte driva fram kritiska beslut, såsom detta med ledningscentraler.
Om en central bara skulle behövas i fredstid när inget krånglar så hade man ju inte behövt ngn alls !??

Jag är inte insatt i sakfrågan, men det låter vansinnigt att ha mindre än iaf två st centraler på olika ställer (norr och syd förslagsvis) som är byggda för problem (med redundands, skydd osv) - sen kan man förvisso ha fler "lättare" centraler i fredstid som komplement som kanske inte behöver vara lika skyddade eller dyra...

/K

Anonym sa...
9 september 2010 kl. 09:14  

Detta är ett tydligt exempel på att helt autonoma centraler är ett vinnande koncept.

Vinsten med att alla anläggningar kan klara sig själva är svår att överskatta.

Detta gäller naturligtvis alla anläggningstyper: SjöC, StriC, LE m.m.

En koncentrering av anläggningarna, eller serverparker, till ETT område KAN inte vara ett bra alternativ.

//Jarhead

Gustav Wasa sa...
9 september 2010 kl. 09:51  

Intressant att notera är att riksdag och regering vid upprepade tillfällen beslutat sig för att avbryta all svensk särutveckling inom ledningssystemområdet.

Det ska inte hjälpa om vi så är främst i världen inom revolutionerande militärteknik eller om omvärlden intresserat och imponerat följer våra experiment och demo. Den politiska signalen är närmast övertydlig: Avbryt!

Likväl återföds det nätverksbaserade förslaget centraliserat till en (1) plats i Mälardalen. Men naturligtvis med nytt omslagspapper i form av ny akronym.

- Vilka försvarspolitiker är beredda att ta en fight med ÖB om detta?

B.Ask och G.Carlsson hade motsvarande kommunikationssvårigheter med sina verkschefer. I slutändan fick rikspolis- och sidachefen avgå denna mandatperiod.

Livhusaren sa...
9 september 2010 kl. 13:31  

USA är på besök och svensk luftstridsledning uppvisar sina brister. Något pinsamt, men inte alls dåligt för det blottlägger ju bristerna i systemet. Jag känner spontant att de som förespråkar en enda stridsledningscentral ovan jord är infiltratörer från främmande makt. Tittar man noga kan man se hur boken Operation Garbo utspelar sig framför våra ögon i nutid. Det är väl ungefär så här det börjar. Förra veckan stod SJ stilla. Nu upphörde möjligheten till ledning av stridsflyget

Votering - Svensson tycker till sa...
9 september 2010 kl. 13:40  
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Wiseman sa...
9 september 2010 kl. 18:18  

Svensson, du får formulera om lite i din kommentar och plocka bort några bitar.

Per A. sa...
9 september 2010 kl. 19:11  

Redundans av samhällsfunktioner?
Så oerhört sossigt.

Anonym sa...
9 september 2010 kl. 21:37  

@ Livhusaren

Infiltrationsspåret framstår alltmer som den enda möjliga förklaringen.

Det är omöjligt att sjunka så här lågt enbart på grund av inkompetens.

Inkompetenta personer som gissar och chansar brukar nämligen göra rätt någon gång emellanåt. Men för att lyckas göra precis allting fel krävs medveten planering.

Att avskaffa varje uns av försvarsförmåga, från en hög nivå, samtidigt som man sprätter iväg lika mycket pengar som när försvaret var som starkast, utan att någon anar oråd, kräver verklig planering och talang.

Anonym sa...
9 september 2010 kl. 22:13  

Jag får en obehaglig känsla att detta är en "riggad händelse"
Om det skulle vara fallet så ........

Anonym sa...
9 september 2010 kl. 22:53  

Varför får vi som jobbar i firman veta allt sist? Och då via media.....och inte via interna kanaler

Mitt förtroende för våra högsta chefer och deras s.k. INFO-avdelning är noll, NOLL (0)!

En annan sida är de brister i underhåll av anläggningen som uppenbarligen varit, total inkompetens!

Det måste väl i alla fall finnas NÅGON i ledningen som inte är helt inkompetent i ämnet LEDARSKAP och kan styra upp både i INFO- och underhålls-träsket!?

Anonym sa...
10 september 2010 kl. 11:50  

Det är bara att invänta nästa haveri i något annat vitalt system och hoppas att ingen blir skadad.

Anonym sa...
10 september 2010 kl. 23:22  

Chockterapi. Man undrar om det inte hade varit bättre om man lagt ner försvaret helt på 90-talet under några år a´la ekonomisk chockterapi Ukraina. Därefter byggt upp ett "lagom" stort försvar på orter som passat. Då hade vi sparat 40 miljarder under några år och eftersom vi sålt all materiel skulle vi köpt ny, ändamålsenlig sådan.
Då kanske vi idag skulle haft ett litet HKV utan överblivna högre officerare, ett strategiskt utspritt flygvapen med förläggningar med en bas på nordkalotten, en runt Stockholm och en på Gotland. Välövade förband med top-of the line utrustning förlagda Gotland, Stockholm och Kiruna. Slutligen var alla anställda med solklara kontrakt där utlandstjänstöring var en självklarhet.

"Professor ÅSLUND"

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade