Mistralaffären officiell

Ryssland har nu beslutat sig för att köpa minst två Mistralfartyg från Frankrike och därtill ska ytterligare två byggas i St Petersburg. Affären får nu anses bekräftad eftersom informationen samtidigt kommit från rysk presidentnivå och publicerats på franska presidentämbetets hemsida.

Affären uppmärksammas i Sverige i sedvanlig ordning av Lars Gyllenhaal, som är en mycket duktig Rysslandsbevakare, men intressant nog även av på en av Sveriges ledande ekonomiska bloggar, Cornucopia. På Cornucopia finns nu ett långt inlägg om Mistralaffären och dess innebörd för rysk militär förmåga.

Att de baltiska staterna är högst upprörda är klart förståeligt som på samma sätt som USA oroas över var Mistralfartygen ska användas. Fartyg av Mistraltyp är inte defensiva redskap utan används i första hand för offensivt bruk och att kunna stödja egna förband långt från hemmaterritoriet.

För svensk del återstår att se var Mistralfartygen baseras. Från ryskt har man tidigare talat om andra platser än Östersjöflottan, vilket ur svensk synvinkel är högst fördelaktigt. Man ska dock ha i åtanke att vi senast förra året såg bevis på hur snabbt Ryssland kan flytta sitt landstigningstonnage från ett område till ett annat. Trots hårda tongångar ett knappt år efter Georgienkrigets slut, flyttades en stor del av Svarta Havsflottans landstigningsförmåga till Östersjön för att delta i övningen Zapad -09. Med Mistral blir detta ännu enklare.


Det tål att påminnas om att reaktionen på de kriterier som på 90-talet omtalades vara skäl att motivera ett svenskt militärt återtagande helt har uteblivit. Ett urklipp ur bloggdebatten med försvarsministern förra julen:


"Framförallt imponeras jag inte av försvarsministerns utfästelse att försvaret skalas upp om hotbilden förvärras. Under 90-talet omtalades av politiker, säkerhetspolitiska bedömare och ledande militärer ett antal kriterier för situationen i vårt närområde, som om de infriades skulle leda till en svensk återtagning. Idag har vi i princip sett dem alla – ett Ryssland där den demokratiska utvecklingen stagnerat och på vissa håll regredierat, ett Ryssland som återtar sin landstigningsförmåga i Östersjön, ett Ryssland som återtagit sin förmåga till samordnade storskaliga luftlandsättningar och ett Ryssland som åter manifesterar stormaktsambitioner. Föga förvånande ser vi ingen svensk återtagning."


15 kommentarer:

Medelåldersmannen sa...
28 december 2010 11:30  

För något årtionde sedan, eller är det två, byggdes vår militära förmåga runt begreppet KMF den korta militära förvarningen. Galghumoristiskt skämtade vi då om att det istället handlade om SPB, det sena politiska beslutet! Tyvärr ser vi fortfarande samma handlingsförlamning från våra folkvaldas sida.
Trevlig Fortsättning och Ett Gott Slut!redow

Anonym sa...
28 december 2010 15:23  

Ställer Ryssland ett militärt ultimatum till Serige, kommer svenska politiker att acceptera ockupation. De kommer att böna och be att få agera Vichyregering bara de får sin lön. Svenska folket skiter dom i.

Palle

Officer i rullatormakten sa...
28 december 2010 16:08  

Ärligt talat vad trodde du egentligen?

Politikerna har väl aldrig tänkt att det skulle bli någon återtagning, det var ju bara ett verbalakrobatiskt knep för att hålla diverse skränande debattörer och militärer tysta ett lite tag så att man kunde flytta över pengarna till andra sektorer i samhället. Glöm att det skulle ske någon överföring av medel utöver de 36- 40 Mdkr som nu avsätts. Nej det enda som kan göras är att det militära komplexet själva sätter igång och genomför ett antal tuffa besparingar så att medel frigörs för ett försvar värt namnet. Man skulle kunna börja med att plocka bort 70% av alla chefer. Behöver försvarsmakten verkligen 36 generaler, 200 överstar och kommendörer samt nästan 1000 övestelöjtnanter och kommendörkaptener, när man bara sätter upp några enstaka bataljoner och har en handfull fartyg och flygplan till förfogande.

Men i kungliga jämlikhetens och jantelagens land så är det väl omöjligt att städa där det behövs städas. Det är indianer som behövs och inte chefer, när ÖB mfl inser detta och skickar hem alla oldtimers då kanske det kan bli någon form av förnyelse.

Anonym sa...
28 december 2010 22:31  

@ Officer i Rullatormakten 16:08

Det är lätt löst. Se bara till att skapa de incitament (främst ekonomiska...) som behövs, så kommer Du få se att vi "Oldtimers" som vaktat Östersjön och värnat den oheliga neutralitetspolitiken i decennier tar våra rullatorer och försvinner ut genom grinden.

FM:s nuvarande karriärväxlingsprogram är tyvärr inte tillräckligt attraktivt för att vi som är i 50-60 årsåldern frivilligt skall ställa oss i kön på arbetsförmedlingen.

Ge oss förbehållslöst 60-70 % bibehållen bruttolön fram ÅP så kommer det snabbt beredas till plats för unga soldater som är beredda att åka vart som helst när som helst.

//Oldtimern

Anonym sa...
29 december 2010 00:54  

Jag tror Cornucopia och de flesta andra engagerade bloggare i Sverige är helt fel på det. Innebörden kan vara precis tvärt om - ökad säkerhet för vår del. Se http://russiamil.wordpress.com/2010/12/28/russia-nato-arms-deals-could-bolster-regional-security/

Anonym sa...
29 december 2010 02:57  

För Svensk del spelar det ingen roll om de köper 4 eller 10 Mistralfartyg eller om de baseras i Östersjön eller inte. Inte heller det Ryska landstigningstonnaget spelar någon roll. Så länge Sverige har så goda och oförsvarade hamnar så kommer alltid en angripare gå in hamnen, än att försöka landstiga på stranden någon mil därifrån.

För att gå in i en Svensk oförsvarad hamn behövs inga Mistralfartyg eller andra landstigningsfartyg, då dessa är alldeles för dyrbara för något sådant. Ett par fartyg från handelsflottan duger bra.

Numera har även Gotland fått en fin hamn.

Det är först när vi skaffar oss ett försvar värt namnet med förmåga att försvarar våra hamnar som vi behöver ens fundera på dessa Mistralfartyg.
/Zeta

Anonym sa...
29 december 2010 17:02  

@oldtimern

Vad menar du med ekonomiska incitament?

Det är bara för FML att hävda arbetsbrist och säga upp de som är övertaliga. Som du kanske märkt är inte officeren ett livstidsyrke längre. Bara att ställa sig till arbetsmarknadens förfogande helt enkelt...

Anonym sa...
29 december 2010 17:15  

@Anonym 1702
Ett litet problemet är att av FM 9607 officerare är 1897 (uppgift från 100930) anställda med Fullmakt.
Hur skall FML bli av med fullmaktarna ?
Någon som vet ?

Fd Fackpamp

Anonym sa...
29 december 2010 18:52  

En fråga;
Kan FM säga upp anställda officerare och samtidigt rekrytera soldater, specoff- och officersaspiranter?
Nyfiken på hur "spelplanen" ser ut numera....

Så sakta håller mina år i FM på att förändras från att jag varit en intresserad, initiativtagande och "framåt" officer till att nu alltmer bli en räddhågad tjänsteman som hela tiden måste se sig över axeln. Alltid verkar det finnas "FPan-anledningar" att hitta hos de anställda numera.....

Järvhugg

Anonym sa...
29 december 2010 21:06  

Om man beordrar någon utomlands över tiden eller kontinuerligt till andra änden av landet kanske den väljer att sluta. Blir det nog jävligt säger dom kanske upp sig eller väljer att sluta för att behålla vårdnaden om sina barn? Gäller även fullmaktare?

Anonym sa...
29 december 2010 22:06  

@ Anonym 17:02

Just det - så agerar den arbetsgivare som försöker uppträda som ATTRAKTIV & TROVÄRDIG för att skapa rekryteringskraft.

Tror Du våra rekryteringsbara ungdomar är så korkade att de går på detta ? Och om de är så korkade att de går på det - är det dem som konungariket behöver ha för Din & min säkerhet ??

Anonym sa...
29 december 2010 23:58  

Max Meles,

Visst Putin är ju inte helt knäpp, en rätt OK rysk ledare relativt sett alltså.

Emellertid, Max, vet varken du eller jag vilken sorts ledare Ryssland får efter Putin, eftersom det ryska systemet är helt oförutsägbart. Detta är inte heller så konstigt med tanke på att landet före 1991 aldrig varit i närheten av den yttrandefrihet och de fria val som vi haft i typ 100 år nu.

Sedan tål det nog att påminnas om Moskva 1993 - helt plötsligt inbördeskrig i city! Vicepresidenten i krig med presidenten. Skulle något liknande ha kunnat ske i en EU-stat?

Och vad om näste ryske överste som gör uppror tillhör raketstyrkorna?

OF

Anonym sa...
30 december 2010 01:52  

Det finns ju ganska gott om RBS 15 omkring Östersjön (Sverige, Finland, Tyskland och Polen har roboten). Så vi kan nog sova ganska lugnt. Det är kanske bättre att ha färre båtar med större last att skjuta på ifall behov skulle uppstå.

Vi får väl ge en bra deal på roboten till de forna Sovjetrepublikerna vid Östersjön och Kaspiska havet, också.

Anonym sa...
6 januari 2011 20:21  

När Försvarsmakten inte vill ha vindkraftverk i närheten av inflygningsstråkentill sina fem flygfält så debatteras det hej vilt på alla ledarsidor och kontinuerliga reportage och uppföljningar skrivs i ärendet...

Men när man vill ha ett svar av Utrikesministern angående våra framtida möjligheter att möta en eventuell kris som inte består av snöfall över SJ Järnvägar så är det Tyst! Överallt i svensk press hör man nålen träffa golvet!
Inom försvarspolitiken så är det bara kära Allan som står upp emot det stumma etablisemanget! Är demokratin skrämd till tysnad måntro?

/L

http://andersonchris.wordpress.com/2011/01/06/svensk-rysspolitik/

Wiseman sa...
6 januari 2011 21:09  

L: Han har viss hjälp av Michael Oscarsson och Annicka Engblom också, men vi behöver mycket fler intresserade och pålästa försvarspolitiker.

Varför tar inte media upp frågan och annan försvarspolitik? Det kan man verkligen fråga sig. För att citera Claes Arvidsson, SvD: "Nyheten" förra året att Försvarsmakten inte längre kan stridsleda flyg krypterat resulterad i notiser på ledarsidorna, medan när Beatrice Ask fick en brainfart och ville skicka lila kuvert till dömda pedofiler blev det åtskilliga helsidor.

Det är journalisternas bedömning av nyhetsvärde som är grunden.

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade