Värt 29 kr

Antingen betalar man 29 kr för att läsa Aftonbladet Plus på nätet eller också köper man dagens söndagsbilaga. Då får man nämligen läsa en bra artikel om vardagen för svenska soldater i Afghanistan. För omväxlings skull är det en artikel som inte är skriven av vare sig Johanne Hildebrandt eller Terese Christiansson. Gärna mer sånt i framtiden. Artikeln har förmodligen blivit lite försenad på Aftonbladet, då den fortfarande beskriver styrkan som FS 19.


Som vanligt så här års funderar man på hur våren i Afghanistan ska arta sig, med tanke på nivån på stridigheter för tillfället. De senaste dagarna har svenska förband varit inblandade i flera stridskontakter. Innan Petraeus tog över efter McChrystal kritiserades USA och ISAFs användande av stridsflyg i direkt flygunderstöd (Close Air Support, CAS) kraftigt. McChrystal lade sedan så kraftiga förbehåll på detta användande att även marktrupp som blivit utsatta för eldöverfall hade mycket svårt att få flygunderstöd. Det är därför högst intressant att nu notera att användandet av DFU med vapeninsats nu skjutit i höjden och var under november 3 ggr så högt som under november året innan, samtidigt som antalet vapeninsatser med drönare fördubblats.

Om ett år blir det högst intressant att se vad den officiella amerikanska inställningen till Afghanistankriget befinner sig, med tanke på det stundande presidentvalet. Afghanistankriget kommer att bli ett av de hetaste ämnena. Om och när USA drar sig ur - vart ska vi då skicka våra internationella insatser? Med detta menas att det vi måste undvika att bygga vårt försvar runt ett enda insatsområde, med undantag för ett - nämligen närområdet. Att ha förmåga att verka i andra klimattyper och områden får bara bli en tilläggsuppgift.

4 kommentarer:

The faceman sa...
26 december 2010 02:36  

Det jag vet och många med mig är att Kongo blir nästa. Misstänker att det blir så eftersom vi har en framgångsrik utrikespolitiker som verkar i detta område. Byta öken mot snårig djungel inte mig emot.

Anonym sa...
27 december 2010 10:54  

Tror du det faktum att moderaterna har satt en Islamist i försvarsledningen påverkar den svenska insatsen på något sätt? Kan detta faktum ha ett allmänintresse inom försvarsmakten och bland andra Svenskar tro.

Wiseman sa...
27 december 2010 11:24  

10.54: Försvarsutskottet, inte försvarsledningen. Personen i fråga är suppleant i försvarsutskottet, vilket inte är den mest inflytelserika positionen. Påverkan på försvarspolitiken blir förmodligen inte värst stor.

Har alldeles för dålig koll på personen för att kunna göra ett yttrande i frågan.

Martin sa...
27 december 2010 14:50  

Här kan den intresserade läsa lite:

http://smgodis.blogspot.com/2010/12/moderat-islamist-i-forsvarsutskottet.html

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade