Svarta svanar

Ingen har undgått att höra om gårdagens självmordsbombare i Stockholm. Likt Jeff Dunhams "Achmed the dead terrorist", fick självmordbombaren turligt nog en för tidig utlösning och ingen kom till skada. Filmklippen hos Expressen och Aftonbladet talar sitt tydliga språk om hur illa det kunnat gå.

Händelsen bör få Sverige som land att dra en del viktiga slutsatser. Vi måste som delaktiga i insaten i Afghanistan också vara beredda på att den asymmetriska krigföringen drabbar oss i Sverige. Händelser som gårdagens är sådana som det måste finnas en beredskap för, hur obehagliga och osannolika de än är, just på grund av deras allvarliga efterverkningar.

Att Regeringen först 18 h efter det inträffade håller en presskonferens om läget är inte godkänt. Visst har polisen det operativa ansvaret, men händelsen är av sådan dignitet att ändå kräver att Regeringen kan uppvisa sin egen handlingskraft.

Vårt samhälle måste stå rustat för att stå emot terrorangrepp hur osannolika och obehagliga de än är. De är den fattiges och resurssvages bästa möjlighet att påverka och styra händelserna i egen riktning. Ett antal välriktade bomber mot spanska pendeltåg var allt som behövdes för att landet snabbt skulle dra sig tillbaka från Irak, trots att det handlade om ett land med stor erfarenhet av inhemsk terrorism. För svensk del måste det finnas omfattande och välövade planer, från lägsta nivå till regeringsnivå, på att hantera terrorhot mot våra kärnkraft- och vattenkraftverk, stora passagerarfärjor, flygplankapningar och övrig infrastruktur.

Militär personal i Utlandsstyrkan har tidigare hånats för att man endast framträder med förnamn, men tyvärr har det existerat och gör fortfarande, en hotbild mot soldaterna och deras familjer. "Tavelförsäljandet" upphörde tyvärr inte med Sovjetunionens kollaps, utan existerar fortfarande men i obehagligare former.

Vi bör återigen också ta med oss att svarta svanar faktiskt inträffar fastän vi inte vill låtsas om det av ekonomiska skäl. Estonia och Gudrun var tyvärr inga engångsföreteelser. Det krävs alltjämt att vi har en beredskap att hantera katastrofer även om det kostar pengar. Det enda glädjeämnet är att dessa investeringar ofta kommer till användning även på andra håll.

Nu återstår att hoppas att det var en ensam galnings verk och inte något mer organiserat.

SvD, 2, 3, 4, 5, 6
Exp, 2, 3, 4, 5
Aft, 2, 3, 4, 5
DN, 2, 3, 4, 5


15 kommentarer:

Allan Widman sa...
12 december 2010 23:37  

Wiseman,

Du skriver mycket klokt om det som inträffat och konstaterar mycket riktigt att om inte vi behöver reusrserna, så finns det alltid någon annan som gör det. One planet, and we are all together.

Mvh


Allan Widman

Anonym sa...
13 december 2010 00:02  

En fråga jag ställer mig är vem filmade just det avsnittet av gatan och varför?

Wiseman sa...
13 december 2010 00:09  

Allan: Tack!


Norah: Övervakningskameror av det slaget sitter lite överallt i korsningar som upplevs som problemfyllda. Vill du gå till botten med det kan du kontakta Länsstyrelsen för att kontrollera tillståndet för kameran och se vem som har det.

Det skulle inte förvåna om du har rätt ang. den "försvarsanställde". Om inte annat kan det vara fråga om en klassisk "hemvärnsman", dvs rubriksättning där man fokuserar på att en förövare är hemvärnsman mer än själva brottet. Att någon anställd i Försvarsmakten fått viss kännedom om mannens planer betyder inte att Försvarsmakten haft det. Förhoppningsvis ger utredningarna svar.

Heresh sa...
13 december 2010 00:14  

En annan lösning är att sverige drar sig tillbaka från jänkarnas krig i Afghanistan

Anonym sa...
13 december 2010 01:08  

Det är lika bra att svenskarna vänjer sig. Om 25-35 ar har Svedala en muslimsk majoritet o vägen dit o lär inte vara rosenströdd. Detta är mycket enkel matte. Invandrarna har 3.5 barn per kvinna (eller 1.7 per individ) o svennarna har kanske 0.7 per individ. Alltsa pa tva generationer dvs 50 ar har vi att invandrarna genom bara barnafödande ökat med 1.7*1.7=2.9 dvs 3ggr sa manga. Idag är de kanske 10% av befolkningen o ny invandringen om ca 80000-90000 per ar ska dessutom adderas. Svennar har dock under samma period minskat med 0.7*0.7 = 0.5 dvs en halvering. Alltsa, med nuvarande invandring kan det bara ga at ett hall. Jag gissar att det kommer att bli valdsamt i gamla Svedala om nagra ar. Notera dessutom att moderaterna satt en islamist i försvarsutskottet sa de vet var vindarna blaser. Eller ta Jens Orbacks uttalande "Vi ska va snälla mot muslimerna sa kommer de vara snälla när de hamnar i majoritet". Tjena, för första gangen pa 1300 ar da va!! Själv har jag emigrerat Schweiz för att pa behörigt säkerhetsavstand se upplösningen av dumdramat. Lycka till.

Anonym sa...
13 december 2010 01:18  

Här har du resultatet av några andra "ensamma galningars verk":

http://www.thereligionofpeace.com/index.html#attacks

609 personer dödade under november 2010, globalt. Första gången något nordiskt land dyker upp på denna tio-åriga lista.

Den här mannen var vid sina fulla sinnens bruk och följde enbart den moral koranen ger och de anvisningar han fått från sina kontakter vid moskéerna i Luton.

16830911

Anonym sa...
13 december 2010 07:31  

En selvmordsbomber skal nå true den svenske regjeringen til å trekke ut soldatene fra Afghanistan. Hva blir det neste? At en terrorist truer den svenske regjeringen til å innföre Sharialoven i Sverige, hvor langt skal man gå? Skal muslimene bestemme den svenske innen- og utenrikspolitikken fra nå av? Hvis dette skjer i Sverige kommer Norge til å fölge etter?

Edis sa...
13 december 2010 08:06  

Anonom 01:08, jag kan bara konstatera att det du påstår inte stämmer.

Födelsetalet bland svenskfödda kvinnor ligger strax under de 2,1 barn per kvinna som krävs för att befolkningsmängden ska förbi konstant. Något som är ganska typiskt för mer utvecklade länder.

Födelsetalen för utlandsfödda kvinnor varierar beroende var de kommer ifrån. I regel är födelsetalen högre om de kommer från fattigare länder. Men skillnaden är inte så stor som du påstår och födeletalen för denna grupp sjunker faktiskt ganska snabbt för att anpassa sig efter det svenska snittet.

Johan sa...
13 december 2010 13:07  

är det inte hög tid att vi nu inför hemvärnsberedskap i stället för att göra som strutsen och köra huvudet i sanden och vänta på nästa gång då det kanse blir värre

Anonym sa...
13 december 2010 15:34  

Att politik och religion går inte ihop, det har jag försökt att påpeka för mina muslimska vänner, UTAN att lyckas.

Dessvärre det är alldeles för många vänner(muslimska) som har visat sin irritation och oförstående till min inställning.

Dessa tillrättavisar mig till fakta att nu är Islam på FRAMMARSCH, och vi skall ta hänsyn till att det är dags att vi skall sona för korsförarnas brott mot muslimer(!)...

De dessutom tycker att Mahmoud Khalfi är inte ÄKTA muslim...

Man blir äcklad av att hädelsen används till "Var beredd! Skydda ditt liv & din familj! Få gratis offert livförsäkring vid http://budurl.com/insuranceadvisor"; http://www.youtube.com/watch?v=NTgLVIlvykY !!!

Chris Anderson sa...
13 december 2010 16:44  

Wiseman, du har helt rätt i att den svenska terrorplaneringen måste bli bättre. Handfallenheten i lördags och söndags var smärtsamt pinsam. Helst vill man inte tänka på hur hundratals skadade eller döda skulle ha hanterats i den situationen. Men det är exakt vad vi måste göra, för att kunna bli bättre.

Däremot tycker jag inte att "Tranåsbombaren" var en svart svan. Tvärtom var det ett attentat av typiskt al Qaida-snitt utfört av en person som exakt motsvarar profilen för tidigare attentatsmän, exempelvis 7/7 i London. Till det yttre välanpassad och skötsam men tillhörande radikala islamistiska kretsar i Luton, vistats i mellanöstern nyligen och driver en jihadistsajt på nätet. Snubben borde ha haft SÄPO-bevakning vid varje steg han tog på svensk mark.

Det är beklämmande att vår säkerhetstjänst inte känner till eller snappar upp denna typiska gärningsmannaprofil. Tydligen hade de tittat på attentatsmannen tidigare men bestämt att han inte var intressant. Men till och med en uppmärksam tidningsläsare hade kunnat se parallellerna med tidigare attentatsmän.

Tyvärr verkar det som att det enda som skyddar Sverige och vår befolkning är försynen - en sjabblande attentatsman. Det tråkiga är väl att inte bara vårt "terroristskydd" bygger uteslutande på försynen utan även att vårt militära försvar gör det.

Idag har vi varken förmåga eller planering för att möta ett väpnat angrepp. Istället litar vi på försynen - att vi inte ska bli angripna. Tyvärr tror jag inte att vi kan räkna med att en eventuell militär angripare också spränger sig själv i luften.

Själv funderar jag nu på att emigrera igen eftersom jag har tappat tron på Sverige efter detta. Eventuellt flyttar jag till Storbritannien, där säkerhetstjänsterna i alla fall har lyckats stoppa ett stort antal attentat.

Tillsvidare promenerar jag i alla fall längs Drottninggatan varje dag som en principiell gest till terroristerna. De skrämmer mig inte.

Stockholm hade mycket väl kunnat bli "12/11/10" för hela världen.

Anonym sa...
13 december 2010 17:53  

Vad regeringen kunnat göra annorlunda har jag lite svårt att se. På grund av att det var ett misslyckat attentat var det i ett tidigt skede väldigt svårt att fastställa vad det rörde sig om. Eller är det A-mob(ok, lite overkill) som gäller vid varje bilbrand och självmord/mord, som de första rapporterna handlade om? Lägg därtill tiden på dygnet när detta inträffade så blir det hela ännu mer naturligt. Skulle man haft en presskonferens på kvällen när ingen visste någonting, klockan tre på natten när alla sover, eller vid middagstid dagen efter när alla är vakna och läget klarnat? För mig förefaller valet ganska enkelt. Dock hade situationen varit en annan om ett stort antal personer hade skadats eller dött, och då är jag ganska övertygad om att regeringen handlat annorlunda också. Om nu en tidig presskonferens är det som är viktigast i en sådan situation, vilket många verkar tycka..

Och att blanda in hemvärnet i sådana här situationer ser jag ingen som helst nytta med.. Seriöst, varken patrullerande polis eller patrullerande soldater kan förhindra självmordsattacker..

/H

Martin sa...
13 december 2010 22:02  

Ensam galning...nja, möjligtvis vid själva genomförandet men naturligtvis har han fått inspiration och hjälp. Inte nödvändigtvis av Usama Bin Ladens hejdukar, men av andra militanta muslimer i Sverige och på annat håll. Läs detta;

http://www.newsmill.se/artikel/2010/12/12/vad-jag-s-g-i-mosk-n-vid-medborgarplatsen-skr-mmer-mig


Motsvarande finns att beskåda på Youtube från England t.ex. här;

http://www.youtube.com/watch?v=oc7PqjD_S3s

Marie sa...
14 december 2010 06:37  

Roligt att du tänkte samma sak som jag och drog liknelsen till Jeff Dunhamns älskade karaktär. :) Hemskt att man fnissar åt något sånt. Men men.
Kanske var däreifrån han fick inspirationen och inte nån annanvart...

Bra och läsvärt inlägg i övrigt.

Anonym sa...
14 december 2010 21:49  

Staffan Dopping raljerade för ett tag sen på sin twitter om hur chefsingenjören INTE var uppsagd via SMS samt att Dopping störde sig på alla denne Björn som "självpåtaget" bara nyttjade sitt förnamn.

Inte ens vissa i tidigare FML (han var ju där tidigare iaf) har förståelse för varför man bara använder förnamn.

Denna Dopping som numera försöker lära Sveriges samlade journalistkår hur man agerar som journalist och hur man nyttjar svenska språket. Bara nollor är med i tankesmedjor. De som kan tänka men inte göra något i verkligeheten...

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade