Sena julklappstips

Säkerligen sitter det någon där ute med någon julklapp oköpt och utan större idéer om vad som ska inhandlas. Här kommer några korta och enkla julklappstips.


Medlemskap i Allmänna Försvarsföreningen (200 kr)
Ett trevligt och bra sätt att bredda sin kännedom om svensk försvars- och säkerhetspolitik. AFF ger fyra ggr per år ut tidningen Vårt Försvar och arrangerar flera gånger per år seminarier och föreläsningar. Nu närmast är det ett seminarium om "Luftförsvaret och Gripen" den 12 januari i Stockholm. Tyvärr är det redan fullbokat, liksom många andra seminarier.Prenumeration på Kungliga Krigsvetenskapsakademins Handlingar och Tidskrift (400 kr)
Också en bra julklapp till den försvars- och säkerhetspolitiskt intresserade. "Gula Tidskriften" kommer ut med 6 nr per år och innehåller förstklassigt och mycket genomarbete artiklar av akademins ledamöter.Sanningen om ubåtsfrågan (236-299 kr enl prisjakt.nu)
Bok av f d ÖB Bengt Gustafsson. Gustafsson ger en mycket intressant inblick i det politiska spelet bakom kulisserna under 80-talets och tidiga 90-talets ubåtsjakter.


Fredens illusioner - Det svenska nationella försvarets nedgång och fall (156-209 kr enl prisjakt.nu)
Ett måste i bokhyllan för varje svensk försvarspolitiker, officer och övriga försvarsintresserade. Få försvars- och säkerhetspolitiska böcker har väckt så mycket uppmärksamhet som denna. Ändå önskar man att betydligt fler läste den och tog fasta på lärdomarna. Priset är så att man personligen skulle kunna köpa en kartong och skicka till regering, försvarsutskott m fl.


Spetsnaz på Nordkalotten (157-191 kr enl prisjakt.nu)
Lite mer avkopplande läsning. En av Sovjetunionens högst dekorerade spetsnazofficerare beskriver sina erfarenheter av operationer mot Nordnorge (och även Korea) under Andra Världskriget. Boken ger en intressant bakgrund till den förbandstyp som sedan var avsedd att operera mot Sverige, och förmodligen även gjorde det under Kalla Kriget.Gult band (lär dock inte hinna fram innan jul)
Ge även dina bekanta möjlighet att visa sitt stöd för svenska soldater och sjömän. Finns i olika varianter, beroende på vad man vill stödja och vilket utseende man vill ha:

Sidenband eller metallpin "Stöd våra soldater" för att stödja etablerandet av ett Veterancenter tillsammans med stiftelsens Jesper Lindbloms Minne (50 kr)

Metallpin "Stöd våra utlandssoldater" för att bidra till Fredsbaskrarnas kamrathjälpen (25 kr)


En annan möjlighet till en snabb och värdefull julklapp är ett stödmedlemskap i Invidzonen (kostnad valfri) som arbetar för att stötta anhöriga till militär personal i utlandstjänst.  (Tack Cynisk för påminnelsen!)


Läsarna har säkert fler lämpliga tips som de kan dela med sig av i kommentarerna.

7 kommentarer:

Cynisk sa...
21 december 2010 15:31  

Varför inte ett stödmedlemsskap i Invidzonen?
http://www.invidzonen.se/stodinvidzonen.aspx

Wiseman sa...
21 december 2010 15:34  

Naturligtvis! Glömde det! Lägger omedelbart in det också.

Cynisk sa...
21 december 2010 15:50  

Svenska Afghanistankommittén är också en bra organisation om man vill bidra så här i juletider:
http://www.sak.se/stod/index.html


Fredsbaskerförlaget.se har lite pärlor om man vill läsa i jul, eller ge bort. Bland andra titlar så finns Fredskockarna och en hel serie med militärhistoria av Braunstein.

Lt C Johansson sa...
21 december 2010 15:50  

Min julklapp från HR blev inga lönetillägg. Eftersom jag var placerad i övergångsorg fanns jag inte under någon lokal hatt utan stora hatten Bruse alias Heideman på HR Marinbasen. Ingen info till mig
101201 påpekar jag att jag är "osynlig " i Prio.. då skapas en ghost av en kollegas profil och jag läggs in under ytterligare någon som inte är min ordinarie hatt..
Men har man varit 38 år i firman så får jag väl vända andra kinden till bråka med HR useless
Vi som har lägst lön kan ju räkna med noll support
10 månader kvar
God Jul förresten

Wiseman sa...
22 december 2010 00:40  

@Thomas J: Vi är överens med personen i fråga, men bra att du uppmärksammar det hela.

Anonym sa...
23 februari 2011 10:45  

Har nu läst Fredens Illusioner och nu förstår man mera vad som hänt. Är dock förundrad att man inte avkrävt ansvar i denna fråga som jag ser som ett kapitalt misslyckande från både militärt och politiskt håll.

Man hade en lucka i hotbilden.
Man hade även ett uppdrag dvs förnya/förbättra försvaret
Man hade även tid för detta ca 10år.

Vad gjordes?
Man sålde av allt och åkte utomlands!

Detta om något kallar jag tjänstefel!

Anonym sa...
23 februari 2011 12:14  

En annan läsvärd sak idag-RYKANDE aktuell-är FM årsredovisning. Läs den och reflektera över om skribenterna till detta "alster" och FM verksamhet ens finns i samma galax...

Årsredovisningen ligger på intranätet EMIL. Sannolikt var det för att gjuta olja på eventuella vågor avseende årsredovisningen som gjorde att Sverker G klev ur sitt gömsle igår och fanns, oemotsagd, i TV igår. Sannolikt gör inte FM sk chef något utan att ett mediabedömmande gjorts i den innersta kretsen av nomenklaturan.

Bilaga 2 rekomenderas särskilt-där står bl a att läsa hur vi inom FM uppfattar vår arbetsgivare-och genomgående är tydligen uppfattningen hos alla oss försvarsmaktsmedarbetare att FM är en av Sveriges, förmodligen en av världens, bästa arbetsgivare. Det står så i årsredovisningen-och då är det väl sant... eller?

Där står också att FM lyckats med 82,5% av rekryteringsmålen för 2010. En första blick gör att man kanske förvillas-för det står inte angivet hur man räknat-iaf inte speciellt tydligt... men OM man gör antagandet att man lyckats rekrytera 82,5% av målet 2800 GSS/T så måste man också, som läsare, göra antagandet att FM räknar in hela rekryteringen till NBG11, hela rekryteringen till FS20, kanske till FS21, hela rekryteringen till KS och till ATALANTA. Det som blir kvar, kanske 400 soldater är väl vad netto alla glättiga "Har Du det som Krävs"-kampanjer har gett i rekryteringsresultat.... kanske 400 anställda GSS/T-det är väl lite drygt 2 skyttekompanier på ett normalstort gammalt svenskt infanteriförband? Eller?

En offentlig förvaltning i Sverige ligger snubblande nära rena propagandaförmedlingen till och med i sin årsredovisning-NÄR ska någon ansvarig redovisa hur det egentligen ligger till? När ska någon KRÄVA en redovisning för svenska folket?

Media hjälp Försvarsmakten; KEJSAREN HAR INGA KLÄDER PÅ SIG!!!!!

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade