Amerikansk markering i Arktis

Som även Lars Gyllenhaal meddelar deltar USA med en B-52 i årets upplaga av den ryska flygmässan MAKS i Moskva. Det är inte första gången USA deltar och inte heller första gången med en B-52. Däremot är det första gången man väljer en rutt rakt över Nordpolen. Samtidigt som deltagande på MAKS är en gest av vänlighet så är valet av rutt en tydlig markering att USA inte har för avsikt att vika sig avseende intressen i Arktis.

Ikväll sänds tredje delen av den utmärkta serien Kampen om Arktis i SVT. Mycket sevärt.

5 kommentarer:

Larsson Eksjö sa...
14 augusti 2011 19:12  

Försvarsmakten har en egen linje. Lägg ned förmågan vinterkompetens! Den är inte viktig, eller?
Erfarenheter från krig på Nordkalotten visar att den som behärskar vinterkrigföring är på förhand. I sommar lade Försvarsmakten ner de sista förmågorna inom området Fältarbeten subarktisk miljö. Här har man gjort en grov felsatsning.
Det är svårt att genomföra insatser i subarktisk miljö. Utan fältarbeten är man chanslös. Hoppas verkligen att insikten om vad som krävs för att vara vinterkrigare finns kvar i HKV!

Anonym sa...
14 augusti 2011 22:42  

Inte nog med det. Försommaren 2008 föreslog Försvarsmakten att hemvärnets utbildningsgrupp i Kiruna, F 21 och Jägarbataljonen i Arvidsjaur och någon fler utbildningsgrupp i norr skulle avvecklas. Man måste ju vara extremt korkad och en allvarlig risk för rikets säkerhet för att föreslå något sådant. Person Boden

Sinuhe the Egyptian sa...
15 augusti 2011 07:31  

Det finns skäl att framhålla att teorierna om Arktis uppvärmning och en total avsmältning av all is är omstridda. Påståendet att "det har inte varit så lite is på 30 år" är kopplat till att människan inte genomfört verkliga mätningar av isens utbredning i mer än just 30 år. Det finns forskning som pekar på att Arktis varit helt isfritt tidigare.

GMY

Sinuhe

Magnus Redin sa...
15 augusti 2011 10:30  

Alla teorier har kritiker, det är det som ger vetenskap dess kvalitet. Att det för varje år smälter mer is i arktis är ett faktum och frågan är om det kommer att fortsätta så, öka eller om det planar ut så isen slutar krympa. För egen del tror jag att det kommer att öka då det finns självförstärkande skeenden och även de vanliga utsläppen av klimatpåverkande gaser ökar.

Får jag ha hälsan och uppnår medellivslängden räknar jag med att få se satellitbilder på ett i stort sett isfritt arktis och jag hoppas att det då även finns en ganska fullständig förståelse för hur atmosfären och klimatet fungerar.

Undrar vad som händer biologiskt när arktis vatten blir ljummet och vad som händer med klimatet om det blir ännu varmare och metanet som finns på arktis botten frigörs? Det är mycket läge sedan det var ljummet och ännu längre sedan metanet troligtvis frigjordes.

J.K Nilsson sa...
15 augusti 2011 17:39  

Oavsett om avsmältningen är "naturlig" eller beror på AGW så står vi inför en säkerhetspolitisk utmaning.

J.K Nilsson

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade