Den dubbla måttstocken

I Syrien pågår det närmast ett folkmord där regimen sedan veckor tillbaka brukar kraftigt militärt våld mot civilbefolkningen i "oppositionella städer". De senaste rapporterna talar till och med om artilleribeskjutning av staden Latakia från fartyg. Det enda våldsmedlet man hittills inte brukat är stridsflyg. Kanske är det för att det var just regimens användning av stridsflyg som var avgörande för den internationella interventionen.

För civilbefolkningens del är det tyvärr dubbla måttstockar som gäller i fallet Syrien. Den libyske ledaren Gadaffi har på senare år inte varit särskilt populär bland övriga arabstater, vilket låg honom till last då han började bruka kraftigt våld. Däremot är hans ställning fortsatt stark inom Afrikanska Unionen, där han tillsammans med Zimbabwes ledare Mugabe åtnjuter en särställning och mycket stor respekt från övriga länder eftersom de suttit på sina poster längst på kontinenten. Samtidigt har Gaddafi tappat kraftigt i popularitet hos såväl Kina som Ryssland de senaste åren. Med tanke på FN:s säkerhetsråds konstellation är det ödesdigert.

Syrien däremot har fördelen av att såväl Ryssland som Kina är intresserat av landet och att nuvarande struktur fortsätter. Samtidigt är EU fortsatt Syriens största handelspartner. Ryssland bygger sedan något år tillbaka en ny stor flottbas som ska utgöra navet för landets marina medelhavsoperationer. Det är långt ifrån säkert att en ny folkvald regering har för avsikt att fortsätta på detta spår. Kina har ekonomiska intressen i Syrien, dels avseende olja, men också då man har för avsikt att använda Syrien som språngbräda för den nya sidenvägen som ska exportera varor till Europa. Att få igenom en resolution i Säkerhetsrådet mot den syriska regeringen och därtill få till en resolution där man liksom i det libyska fallet väljer att se till att R2P, skyldigheten att skydda civila, efterlevs, ter sig därigenom mycket otrolig. Det ligger helt enkelt inte i Rysslands och Kinas intressen.

Av den anledningen är det därför mycket intressant att se den nya turkiska reaktionen på de syriska övergreppen. "Det här är sista varningen. Nästa gång blir det handling". Turkiet är ett av Europas militärt starkaste länder och har ett avancerat flygvapen. Syrien har under många år befunnit sig under det turkiska Damoklessvärdet i form av Atatürk-dammen som, förutom att stå för turkisk elförsörjning, reglerar en mycket stor del av Syriens färskvattentillförsel. Syrien har fram till Gazakonflikten härom året funnit sig inklämd mellan en militärpakt mellan Turkiet och Israel. Pakten lär dock ha upplösts i och med Gazakriget och förra årets Ship-to-Gazahändelser. Hur avser Turkiet agera? Militärt eller med andra maktmedel? Kommer man att våga sig på att agera utan en föregående FN-resolution?

Man får även i detta fall instämma med Jan Eliasson i lördagens Nyhetsmorgon: Dubbla måttstockar råder tyvärr.

4 kommentarer:

Anonym sa...
16 augusti 2011 10:56  

Frågan är vad som händer i Syrien och vem som står för vad, jag upplever att man inte belyser detta särskilt mycket i pressen. Enligt en bekant med libanesiskt ursprung, han är kristen, så är de oppositionella (folket som revolterar) företrädare för islamister. Det har flytt flera 10- tusentals kristna från Syrien eftersom de är mycket rädda för ett regimskifte. Han uttrycker det spm att den nuvarande ledningen inte är bra men det vore en katastrof för de kristna om det blev regimskifte. Återigen dubbla måttstockar. Oavsett vad så är folkmord inte acceptabelt...

Lew sa...
16 augusti 2011 13:20  

Om inte heliga, opartiska, opolitiska och alltid rättvisa FM under Dag Hammarskjölds ande har sagt att något är fel så är det itne fel. Dessutom skulle valda delar av den poltiska klassen skita självlysande tegelstenar om någon på något sätt skulle göra någonting utan "FNs blåa baskrar". Jag menar, herregud, det är säkert drogade barnsoldater som bemannar de Syriska flytetygen!

BrokenIndividual sa...
16 augusti 2011 17:55  

Ett väldigt intressant inlägg och man undrar verkligen vad som kommer att ske där nere i mellanöstern. Turkiet kommer att ta i med hårdhandskarna väldigt snart.

Per A. sa...
16 augusti 2011 20:16  

Är det dubbla måttstockar, eller har vi i Väst bränt allt vårt krut på Libyen?

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade