Gästinlägg: Upprustningen i svenskt närområde

I lördags publicerades denna debattartikel av mig om upprustningen i Arktis:

Samma text skickade jag till den största länstidningen NSD. Den kom inte in där men istället intervjuade NSD mig och detta blev resultatet: http://www.nsd.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleId=6300603

Jag vill framhålla att NSD-artikelns bild och bildtext inte är mina och inte rimmar med vad jag sade. De rimmar inte heller med citaten i artikeln, som med ett undantag stämmer med vad jag sade till reportern. Bilden och bildtexten får det att verka som att jag enbart skulle lyfta upp Nato-övandet i Norrbotten som ett problem. Tyvärr kollar väl många enbart på bilden och läser bildtexten och bläddrar sen vidare. Jag hoppas att WW:s läsekrets läser även själva artikeltexten.

Vad gäller just Nato-övningar i Norrbotten, vill jag passa på att klargöra min ståndpunkt. Såväl Nato-trupp som rysk trupp har fått öva i Norrbotten och detta har jag inga större synpunkter på så länge numerären är den som det hittills varit fråga om. Däremot anser jag att det var olämpligt att Nato under övningen "Loyal Arrow" fick leda övningen, jag menar att vi så länge vi inte är med i Nato skall leda alla övningar på vår egen mark. Jag tycker även det var en oklok handling att dra upp ett hangarfartyg till Bottenviken.

Vad var det då som inte riktigt stämde bland citaten? Jo, jag framhöll att upprustningen som redan sker i Sveriges närområde är i miljardklassen mätt i dollar. Detta förenklades av redaktionen så att det kan verka som att enbart dollar satsas. De mycket stora ryska övningarna och inköpen kostar dock främst rubel.

Tack WW, för möjligheten att förklara mig.

Lars Gyllenhaal

14 kommentarer:

Anonym sa...
4 augusti 2011 12:08  

Jadu passa dig för PT, den kallas ibland i folkmun för Röda-khmer-bladet. Nyss sagda tidning samarbetar dessutom med NSD, som har tilldelats tillnamnet Lill-pravda...

Flyttfågeln sa...
4 augusti 2011 15:07  

@brezjnev

Det är "värre" än så. Det är mer än samarbete. PT(s)äger NSD. Förvisso äger man även Norrbottenskuriren(m). Detta plus en hel del till äger man tillsammans med Norrköpings Tidning som också är moderat.

//Flyttfågeln

Anonym sa...
4 augusti 2011 19:21  

Lars O Nilsson fick med sin insändare i NSD, men så har han "rätt politisk färg".
http://www.nsd.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleID=6299157

//Norrbottning

thomasl sa...
4 augusti 2011 22:26  

Lars Gyllenhaal,
Jag blir ytterst förvånad över att Du känner dig felciterad och felvinklad av NSD. tidningen är sedan tidigare klara motståndare till utländskt användande av svenska skjutfält. Och Du gav dem lillfingret i och med ställningstagandet ang ledning av övinngar på svensk mark.
Vad hade du väntat dig? Att NSD skulle "byta sida" och lägga tidigare antagonism åt sidan?

För att nå ut med ett klokt budskap får man också välja kloka kanaler, NSD kanske inte är den mest reflekterande tidningen i Sverige...

Anonym sa...
5 augusti 2011 10:10  

Hoppas att Cecila Widegren fortsätter att läsa på bloggarna - alltid kan hon och lära sig något. Hon förefaller i sina inlägg vara lika okunnig i försvarsfrågor som sin utskottskollega Danielsson. Vem har inbillat henne att vårt nuvarande ynkligt lilla försvarsmakt skulle kunna ingripa mot ett anfall mot landet de närmaste 15 åren. Socialdemokraterna började avvecklingen av försvaret och moderaterna fullföljde den. Man kan ju stilla undra hur man i Finland kunnat dra helt andra slutsatser och bl.a behållit sin värnpliktsarmé. Vi ligger ju i samma del av Europa och borde rimligen ha en någorlunda samstämmig uppfattning av vad som kan hota oss. Ett par hundra svenska soldater i Afghanistan och 5 flygplan över Libyen ger ingen trovärdighet rörande vår förmåga att värna vårt eget land.

Lennart Elborgh
Fd controller i Försvarsmakten

Anonym sa...
5 augusti 2011 10:40  

Flyttfågeln:
men det trista i kråksången är inte bara att samma företag äger NSD och Norrbottenskuriren utan också att ägarna erhåller press-stöd(skattepengar jippii) då NSD är mindre än Kuriren i residensstaden Luleå. Trots att NSD säljer några tusen exemplar fler än Kuriren sett till hela Norrbotten.

http://www.kuriren.nu/nyheter/?articleid=5256377

Men för övrigt är NSD och Kuriren numera ett val mellan "pest och kolera". Det enda som är av värde är lokalnyheterna typ tant Agdas katt har sprungit bort eller bilinbrott och fyllebråk.

Jag anser att många nyhets-redaktörer och journalister "missköter" sina jobb i att inte kunna/vilja rapportera objektivt och delge läsarna allsidiga fakta. Och för att inte nämna att man alltför många gånger tar väldigt lätt på att vara fristående granskare och i värsta fall blir en part i målet.

Jag kommer osökt in på kommendörkapten Hans von Hofsten och hans misstanke om grindvakter. Och framförallt hur han stundtals behandlades av media/journalister (t.ex. sid 120,169,170 i hans bok "I kamp mot överheten"). Om det var illa i slutet av 1980-talet är det värre nu, med ett undantag där tex försvarsbloggar har brutit igenom informationsvallen och de stora drakarnas informationsmonopol.

Sumatra sa...
5 augusti 2011 18:09  

Ja du Lars, inte blev det något förädlingsvärde av att din artikel filtrerades genom en journalist.

Tidningen hade nog sina randiga skäl att inte ta in din artikel och man kan ju fundera på vilka dessa skäl kan vara ;-)

Lars Gyllenhaal sa...
5 augusti 2011 20:01  

Hej Thomas K.S. i Kalifornien,

Graden av felcitering var nästan noll. Det jag ogillade var att bildredaktören använde en bild från Loyal Arrow och skapade en bildtext som gav en felaktig bild av artikelns innehåll. Jag tog varken i NSD el PT upp detta med ledning av öviningar på svensk mark, det är en upplysning jag gav enbart er WW-läsare. F.ö. behöver man inte vara överens med en tidningsredaktion politiskt för att läsa den och skicka debattartiklar till den. Glöm inte heller att NSD påverkar mer i Norrland än någon annan tidning i kraft av sin storlek. Icke desto mindre har jag även skrivit för NSD:s huvudrival Norrbottens-Kuriren. Jag är politiskt helt obunden och njuter av det.
Vänliga hälsningar,
Lars

Anonym sa...
5 augusti 2011 23:37  

Lars, du gör ett strålande jobb att förankra säkerhetspolitiken lokalt och regionalt i Norrland genom att vara aktiv i lokalpressen. Tyvärr kan de ha vanan att förvränga budskapet ibland. Det finns ju några filter som skall passeras med det man vill ha sagt; avsändare, meddelare och sist men inte minst mottagare.

Du är i genom ditt agerande en förebild för en hel del av oss i bloggosfären genom du också verkar i pressen! Det är lätt att sitta hemma på kammaren och skriva ett inlägg på sin eller annans blogg, men du levererar verkligen en output. Fortsätt med det, årets Pitebo 2011!

jan-olov sa...
6 augusti 2011 07:01  

Tråkigt att vissa journalister i handling har ett filtrerande och ett osynligörande arbetsätt som rimmar illa med objektivitet och opartiskhet.
Vad som sedan skrivs på ledarsidan är en annan sak.
Delar helt o platsens kommentar att du levererar bra output vilket för övrigt gäller oplatsen med.

thomasl sa...
7 augusti 2011 18:36  

Hej Lars
Tack för ditt svar och Inledningsvis vill jag be om ursäkt för onödigt hårt språk i min kommentar. En god vän, journalistutbildad, svarade när jag frågade om hur att svara journalister att det är en fråga om att förstå deras vinkling. Tyvärr tror jag inte att NSD var särskilt intresserad av dina åsikter utan att "utnyttja" dig till att ytterligare argumentera mot NATO:s användande av svenska skjutfält.
Och jag håller med dig, det borde ligga i en tidnings intresse att berika med olika åsikter. Men vissa ömma tår ska det inte trampas på och jag tror att du försökte göra det.
//Thomas

Anonym sa...
14 oktober 2011 15:59  

Att Ni inte har uppmärksammat det nya "sovjetiska" (står så i deras eget rapport från "Leningrads Militärområde" ubåtssystemet skall sjösättas (juni 2006)i nuvarande (OBS "nuvarande")S:t Petersburg/Petrograds. Detta nya ubåtssystem är specialutformat för aktiv operativ skärgårdskrigsföring och är det främsta av sitt slag i världen". Slut citat. Då Hasse Svens SvTV korre. i Finland gjrde på plats reportage och medföljande intervju med försvarsministern "om detta ,ligger i linje med den nya doktrinen" så svarade han explosivt.
"Vår doktrin har aldrig ändrats och kommer aldrig att ändras från förr, den ligger kvar" !!

I Denna doktrin som även visar sig kartografiskt på "Rhodina-planerna" så är Finland, Baltikum OCH GOTLAND inritad som egen zon och territorium.

Detta är känt !
Detta har visats på konferenser.
Varför tror ni att Finland i rasande tempo uppgraderat sig nu med det senaste LV-systemet ??

1330 miljarder specialsatsade förutom ytterligare 900 miljarder och världens största militär övniong häromåret sedan andra världskriget i vårt närområde som kallades "Operation Västerut".

Vi befinner oss i slutet på den länge planerade och implementerade "Operatskij Mosh" som eskalerade fr.o.m. att man var klara med hela kartläggningen av Gotland hösten 1979. Detta VET VI !!

Det syns storm-moln vid horisonten!

"Stövaren"

Anonym sa...
3 januari 2012 15:14  

Den ryska operativa planen "Operatskij Mosh",som fick sin stora "kick-off" 1988 (som den "kände" ryske S bekräftande hade fått bekräftad från en barndomsvän inom Ryska Mil.UndS. och som han varnade för i sina sista samtal i ett Europeiskt land, med en mycket känd "specifik utsänd svensk person" eftersom denna detaljerade varning riktade sig specillt till Sverige)han bekräftade att planen var lagd och att man redan 1988 även hade sett ut ledarutvecklingen som sulle bli en låtsaslek inför öppen ridå. Denne S sade även att en del av eskaleringstrappan skulle vara då man återupptyog de militära paraderna på Röda Torget", samt ett provkrig mot en mindre stat.
Ha berkäftade även att den av Stalin utfärdade ordern (vilken aldrig återdragits) om införlivandet och om total etnisk repatriering av Finland fortfarande är aktuell. Denna order har uppvisats med original i Sverige för nåt år sedan på en militär myndighet jag var närvarande Ja. (Finland har informerats)Han bekräftade även att det återfinnes (namngivna) personer placerade både i två specifika partier vilka är de största inflytelseagenterna i UndS historien. Hkv har informerats men "skrivbords-militärerna" däribland vid mina samtal med ÖB Syren så såg "vissa" till att detta hamnade i bakvatten hela tiden, och karln klart förvirrad och helt uppgiven. Den personliga karriären var tyligen viktigare.
Agrell och Moore, Gustafsson samt von Hofsten och Heilborn och de på Op-X får alltmer rätt....


"Stövaren"

Anonym sa...
5 januari 2012 23:10  

"Operatskij" var för mig en helt ny böjningsform. Trovärdighet därefter...

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade