Bra om svenska Libyeninsatsen

SvD har idag ett mycket bra reportage av Mikael Holmström om den svenska Libyeninsatsen och FL 02 (tyvärr har hittills ingen rapporterat om det svenska psyopsbidraget, men det kommer förhoppningsvis).

I artikeln framträder bilden av ett mycket professionellt förband som på bästa möjliga sätt bidrar till den internationella insatsen Operation Unified Protector, OUP. Härom dagen avslöjades i en av de andra tidningarna att Sverige står för 37 % av all spaningsförmåga i OUP och i artikeln bjuds det exempel på vad bilderna används till. Dock var det ett tag sedan det publicerades några spaningsbilder från insatsen i media.

Holmström tar också upp några mindre smickrande saker för svensk del. Dels det mycket väl kända socialdemokratiska förbehållet att svenska flygplan inte får angripa några markmål - eller ens eldleda åt de flygplan som kallas in för att slå ut mål som angriper civilbefolkningen. En hittills okänd pinsamhet är Försvarsmaktens oförmåga att få fram ökenuniformer till personalen i insatsen.

"Cheferna har därför begärt att i stället få ner Försvarsmaktens moderna, tunna, svalare och ljusa ökenuniform. Men förgäves. Det svenska Högkvarterets fyrkantiga besked lyder: Sicilien ligger i Europa och där bärs den vanliga uniformen. Basta!"

Temperaturen når säkerligen inte riktigt upp till den i Afghanistan, men ska det spela någon roll? En titt på Google Maps visar dessutom att Sicilien ligger på samma breddgrad som nordligaste Tunisien. Förmodligen är det samma visa som i Abu Dhabi. Ingen lättare uniform förrän chefspersoner själva på plats har upplevt problemet. Uppgifter till WW talar också om att inte ens piloterna fick ökenuniformer förrän en bra bit in i insatsen.

Återstår att se vad som händer med den svenska insatsen i fortsättningen om nu OUP drar ut på tiden längre än slutet av september. Förberedelsearbetet måste starta snart – både det politiska och det militära. Att FL 02 gör en bra insats råder ingen tvekan om. Det hade dock varit intressant om svenska media någon gång intervjuade operationsledning om detta och vad man anser om det svenska bidraget.

30 kommentarer:

Anonym sa...
7 augusti 2011 16:01  

Redan erfarenheterna från Red Flag 2008 i Nellis pekade på att både markpersonal och piloter behövde svalare uniformer. Sedan hände....ingenting...

Hoppas att vi tar tillvara på erfarenheterna från insatsen i Libyen i den fortsatta utvecklingen av Flygvapnet så att vi siktar mot ett realistiskt mål i stället för att som vanligt sikta mot stjärnorna, byta inriktning vart tredje år och sedan skaka fram något ur rockärmarna så fort det blir tal om skarp insats.

Jag kommer ihåg pinsamheten med Tp-84 som flugit omkring utan varnings- och motmedelssystem i alla år, men när det blev tal om skarp insats i Sarajevo så blev det bråttom att föra in det som alltid behövts. Någon kanske hävdar att vi i försvaret av Sverige är villiga att ta högre risker än utomlands, men det är stor skillnad mellan att ta stor risk och att flyga omkring blind.

Anonym sa...
7 augusti 2011 16:08  

Jag blir så trött på att utrustningsfrågor och allmänt gnäll diskuteras via media. "Låt chefen var chef!", "Gilla läget och gör det bästa av situationen!" Det finns många varianter på samma tema, och budskapet är tydligt. När ska officerare på alla nivåer i FM börja leva som de lär?

Anonym officer

Anonym sa...
7 augusti 2011 16:47  

De finns fler pinsamheter som borde nämnas, så som att Försvaret än idag inte har betalat ut rätt ersättning(uppkommen beredskap, uppkommen insats.....) till samtliga som deltog i insatsen. FVI har nämnt (flygvapenbloggen) att han bryr som om HBT på grund av sin befattning och hans gamla kompis som valde att ta livet av sig i stället för att komma ut. Så nu är det frågan hur ska vi få FVI å andra chefer att bry sig om så obetydlig sak som rätt ersättning i tid?

H sa...
7 augusti 2011 17:25  

Det norska förbandet på Kreta hade ökenuniform, men så är norrbaggarna lite mer uniforms-liberala... En bra kompromiss kanske vore att tilldela gröna tropikuniformer istället för ökenvarianten? För någonting säger mig att det är färgen som sticker i ögonen på HKV-folket och inte tjockleken på tyget..

Men men, i det stora hela tycker jag det är ett bagatellartat problem. Vad jag sett på bilder så är det sommarkänga 01, 90L brallor och t-shirt som gäller för markpersonalen... Det kan knappast vara så fruktansvärt varmnt.. Och i varenda artikel som skrivs så nämns att det dricks 4-6 liter vatten om dagen. Det är faktiskt extremt lite, det är ju som att dricka ur vätskebehållaren och flaskan en gång per dygn. Det är något som tar max en förmiddag under en normal övning en normal sommardag i Sverige... Förutsatt att man bär mer än en t-shirt..

De små schismer som finns mellan A och FV beror nog till stor del på att FV-personal klagar på saker som armépersonal skulle betrakta som rena lyxsemestern. För det beror absolut inte på att FV skulle föra ett dåligt jobb, tvärtom, de gör ett förbannat bra jobb vad det verkar!

/H

Anonym sa...
7 augusti 2011 17:46  

Är det någon som är förvånad över att FL01 inte fått rätt uniformer?

Är jag själv förvånad över att efer ha lämnat in utrustning under REMI med brist och felrapporter för att sedan få ut liknande utrustning några månader eller år senare med någon annans felrapport?

Svaret är Nej. Man blir snarare förvånad när saker fungerar som dom ska. Utan problem och friktioner. Eller när man faktiskt får utrustning som man har rätt till.

Av alla läsare här inne kan någon ge mig en vettig förklaring på varför problem som FL01/02 fått med uniformerna finns?

Vart är problemet? Vems är det? och varför uppkommer det igen och igen...

/Trupparen

uppgiven sa...
7 augusti 2011 18:24  

Svaret på varför FL01/02 inte fick tropikuniformen är enkel, om än inte helt trovärdig.

Tropikuniformen är behandlad med permetrin i syfte att öka skyddet mot sjukdomar burna av insekter, som malaria. Permetrin i sig är inte helt snällt, tydligen klassas det som en cancerogen i USA. Ett annat problem är att när man tvättar uniformen så kommer permetrin ut i avloppsvattnet vilket inte heller är så bra. På grund av detta så har man beslutat att tropikuniformen bara ska bäras där det är befogat, dvs i områden där det kan finnas malaria och annat. Det gäller både den beige ("öken") och den gröna ("djungel") versionen.

Det som gör beslutet mindre trovärdigt är det faktum att det förekommer en hel del bärande av tropikuniformen här hemma i Sverige, samt i utlandet även där det inte förekommer malaria. Jag är också tveksam till att de tvätterier som vi anlitar i Afghanistan renar sitt avloppsvatten på rätt sätt...

Så då är vi nog tillbaka till att "någon" fattade ett principbeslut om att "mission i Europa = ingen tropikuniform". Så nog finns det skäl för folket på Sicilien att känna en viss bitterhet.

J.K Nilsson sa...
7 augusti 2011 18:31  

H, Vilken vattenflaska har du?

J.K Nilsson

Lew sa...
7 augusti 2011 20:49  

Det här låter ungefär lika efterblivet som att Amerikanska marinkårssoldater på Hawaii följer samma uniformsregler som deras kollegor på andra ickestridande poster runt om i världen. Före ett godtyckligt datum skall ärmar vara nedkavlade och efter samma godtyckliga datum skall ärmarna kavlas upp. Jag trodde i min naivitet att sådant inte inträffade i FM under insats år 2011.

Å andra sidan är jag med i HV och borde ha insett att bajsmackan är lika tjockt bredd oavsett om det är FV, A, M eller Rymdkommandojägeriet.

Anonym sa...
7 augusti 2011 21:09  

Det är väl klart att det är den dagliga uniformen som skall bäras...
I annat fall skulle det ju se ut som själva Lidingövägen 24 där generalerna knappt kan klä sig överhuvudtaget!

Anonym sa...
7 augusti 2011 21:35  

”Högkvarterets fyrkantiga besked lyder: Sicilien ligger i Europa och där bärs den vanliga uniformen. Basta!"

Man kan bli lite orolig inför ett sådant besked. Det måste ju innebära att ett antal befattningshavare tror att Stockholm, Enköping, Almedalen m.m. ligger utanför Europa.
Detta måste väl bara bero på ren okunskap om geografiska förhållanden och inget annat?
För det har väl inget med värdegrund eller trovärdighet att göra?

Annars skulle jag tro att HKV-beskedet helt enkelt beror på att det som vanligt inte finns uniformer i rätt antal att tillgå oavsett beställningar och behov.
Skulle så vara fallet finns ingen ansvarig eller rimlig förklaring.

Teaterdirektören.

H sa...
7 augusti 2011 22:37  

@JK Nilsson

Jag har dricksflaska 90. Teknisk specifikation finner du på sidan 48 och framåt:
http://www.fmv.se/upload/mnron/362558%20Waterbottle%2090/362558-AI825526packad.pdf

Denna kombinerat med vätskebehållare 1/T gör att den sammanlagda mängden vatten blir drygt 3,5 liter. Obetydligt mindre än de fyra liter som personalen på Sigonella fullkomligt bälgar i sig varje dygn!

/H

J.K Nilsson sa...
7 augusti 2011 23:11  

H, i förhållande till tjänsten och den obefintliga möjligheten till värmeförberedelser så är det rätt så ofint att göra narr av de på Sicilien. Men som vanligt är det väll en pissa längst tävling och jag fattar inte varför jag dras med och käftar.

J.K Nilsson

Anonym sa...
8 augusti 2011 01:41  

Ok för att stilla deras begär:) jag har burit öken uniform ca 200 dagar i afghanistan samt grön 90lätt och resultat är att 90 lätt är svalare dock ger öken bättre kamoflage så e de värme man vill slipp använd 90 lätt.
Markstridsofficer

5 Vikingar är fler än 1 Joddlare sa...
8 augusti 2011 07:28  

Intet nytt under solen..var i Kabul 2003 och vi hade gröna M/90. Ökenuniformerna fanns i Kosovo för där var det varmt minsann;-)
Det är så trist att enheterna på plats ska behöva strida sig till lämplig utrustning för insatsen. Den sista kontingentschefen vi fick kom från logistik och hade suttit på andra sidan när missionerna bett om mtrl- dvs tack, nej, hej tjänsten. Plötsligt gick det upp ett liljeholmens för honom att det var inte endast gnäll från missionsområdet utan det var kanske en bra idé med liksäckar som höll tätt, uniformer som var svala i 50 gradera värme, kroppsskydd modell mindre etc. Han fick kämpa hårt mot sina kollegor hemma bakom skrivbordet...

Anonym sa...
8 augusti 2011 09:31  

Just det Uppgiven
Först skall skrivbordsofficerarna i HKV ha tropikuniform. Därefter möjligen personal i insatsområden.

H sa...
8 augusti 2011 10:53  

@JK

Nä, det är ingen pissa längst-tävling.. Däremot tycker jag att man måste kunna diskutera sakförhållanden utan att anklaga varandra för diverse saker.

Det intressantaste med hela den här värme/uniforms/dricka vatten situationen är nog att vi svenskar alltid finner lösningen i tillförsel av ny mtrl. Som jag ser det är personalen på Sicilien nästan så lätt klädda de kan vara med tanke på att de endast bär t-shirt. Gott så, man skall anpassa klädseln efter klimat och andra yttre förutsättningar. Det jag vill ha fram är att tillslut når man en gräns där det inte går att göra så mycket mer. Jag är helt övertygad om att det skulle vara fruktansvärt varmt att jobba på plattan i stekande solsken, även utan en tråd på kroppen... Det är svårt att skydda sig mot värme! Däremot skulle iaf jag pissa cognac om jag bara drack 4 liter vatten om dagen där nere..

Sen såg du säkert i min första kommentar vad jag tycker om det svenska förbandets insats där nere. Det är svårt att undgå att bli stolt som FM-anställd när deras prestationer och förmågor lyfts fram på det sätt som görs i media!

/H

Anonym sa...
8 augusti 2011 12:15  

Det är lite lustigt med tanke på att vissa dagar så skulle man vilja ha tropikuniformen här i Norrland.

//Berg

Anonym sa...
8 augusti 2011 19:22  

H:
Haha ett svar i min smak iallfall, gud vad jag gillar satir (ref till ditt inlägg om driksflaskan).

Okej, jag kan hålla med om att det gnälls onödigt mycket. Jag avskyr själv gnäll om saker som ignetligen inte spelar så stor roll. Och när jag tänker efter så ser dom ju inte ut att lida i sina lufkonditionerade bilar eller t-shirts. Dom kan ju faktiskt anpassa klädseln. Reagerade bara över faktumet att det fortfarande är problem med det. Det kan jag fortfarande inte förstå.

Jag erkänner att min sympati för flygarna kanske var lite väl stor. Men endå, man måste ju tycka lite synd om dom. Som får flyga runt där uppe bland molnen långt från kriget :) i en maskin för 250? miljoner kronor?
När jag själv har en bättre begagnad ak5 med rödpunkt :)

/trupparen

uppgiven sa...
8 augusti 2011 19:36  

Nu är det inte piloterna som lider mest av värmen, i alla fall så länge de inte behöver hoppa över Libyen. I så fall skulle de nog vara glada över en "bättre begagnad ak5 med rödpunkt" istället för att behöva klara sig med en bättre begagnad glock utan rödpunkt...

De som drabbas av värmen är de som tillbringar dagarna på plattan för att se till att piloterna kan flyga där uppe.

Visst kan man säga att det inte är materielen som är viktig, men handen på hjärtat, vem skulle inte vilja ha den bästa materielen som finns i systemet? Jag har inte direkt mött någon, inte ens från våra kärva bröder i markstridskrafterna, som har nöjt sig med att kräva annat än det bästa...

Beträffande att 90L skulle vara svalare, jag har prövat bägge systemen både i Afghanistan och Afrika. Kan inte direkt hålla med om att 90L skulle vara svalare än tropikuniformen. Skulle vara en rejält urtvättad 90L jämfört med en oanvänd tropik då.

Anonym sa...
8 augusti 2011 21:19  

Jag pratade aldrig om tropik uniformen utan om öken uniformen jag håller dock med om att tropik uniformen är svalare men de va inte de dom ville ha.
Markstridare

uppgiven sa...
8 augusti 2011 22:11  

Det som folk lite slarvigt brukar kalla för ökenuniformen är tropikuniformen i beige utförande...

Cynisk sa...
8 augusti 2011 22:12  

@Markstridare
Den du kallar för ökenuniformen ÄR tropikuniformen med beige färg. 90 TR BE är benämningen.
TR görs i grönt och beige varav den förstnämnda färgen används i djungel och den andra i öken och liknande. Jackan (den med huva) vet jag dock inte om den görs i grönt.

Visst tusan är en 90TRBE svalare än en 90L förutsatt att de är lika nya och bärs i rätt storlek.

J.K Nilsson sa...
8 augusti 2011 23:22  

H, det där är vattenförrådet vid arbetsplatsen, hur mycket dricks vid förläggningsplats och vid intagandet av måltider?

J.K Nilsson

Unknown sa...
8 augusti 2011 23:43  

Förhoppningsvis är det väl så att det finns rätt ont om TR BE uniformer och HKV väljer att skicka dem till Afghanistan. Där de gör störst nytta.

Anonym sa...
9 augusti 2011 00:29  

Kan inte svära i sten men så vitt jag minns var det andra knappar och annat tyg men har också sett olika unformer beroende på produktions serie. Hur som de var i huvudsak jackan jag menade men jag upplevde iallafall att 90L var svalare iallafall innan Öken uniformen var helt ur tvättad men då är vi tillbaka på ruta ett med att den inte skall tvättas och så extremt liten skillnad det är mellan en urtvättad öken och en 90L är överkomligt iallafall såvitt jag vet och de jag tjänstgjort med. Jag vill bara förtydliga jag har inget emot att de får öken uniform på FL bara det att enligt mig så är det inte värt fajten eftersom 90L är enligt mig lika sval.
Markstridare
Markstridare

Anonym sa...
9 augusti 2011 12:29  

Det kan vara något på gång!

FMV vill senast 2011-08-29 ha in anbud på;
16000 fältjacka 90 tr be
16000 fältbyxa 90 tr be
16000 fältskjorta 90 tr be
4000 fälthatt öken
1000 hjälmdok 90 tr be

Man vill även ha in anbud på 10000 fältjacka 90 L blå och 10000 fältbyxa 90 L blå i början av oktober i år.

Till er som diskuterar kvalitetsskillnader mellan tropik beige och tropik grön kan jag rekommendera FMVs hemsida för fördjupning. Vad jag kan se efter en mycket hastig titt är att specifikationerna är desamma förutom mönstret.

Teaterdirektören.

Wikström sa...
11 augusti 2011 19:49  

Är det inte på tiden grabbar att ni kommer upp ur sandlådan och börjar allvarligt diskutera om vad Svea riket har att göra i Libyen. Ni krigsnissar är verkligen patetiska. Mera korkade personer får man verkligen leta efter.

Anonym sa...
11 augusti 2011 20:35  

Ni kan vara lugna, det gnälls inte här nere och vi överlever på plattan. Allt eftersom missonen rullar på så förbättras det för oss på plats steg för steg, precis som det ska vara.

Jacka 90L är det ingen som bär runt flygplanen, då svettas man ihjäl. Det är bara t-shirt som yttre plagg på överkroppen som gäller. Funkar bra, speciellt nu när vi fått ut den beiga.

På underkroppen kan vi numera välja mellan byxa 90L och någon form av tunn "stabsbyxa" med benfickor (vet inte ens vad den heter...). Båda funkar bra med den senare som lite svalare. Det är luftgenomströmningen runt benen man vill åt för att sänka kroppstemperaturen. Stabsbyxan är som vanligt öppen nertill, speciellt bra när man använder låga skyddsskor. 90L byxan drar man bara upp dragkedjan nertill samt öppnar gylfen. I kombination med skyddskorna funkar det utmärkt.

Tycker inte det varit något gnäll, folk har bara önskat få det så bra som möjligt men accepterat det som varit tilldelat. Stämmningen är på topp!


/Tekniker Sigonella

Anonym sa...
11 augusti 2011 23:37  

Jag har en fundering om det här med kläder. Är inte våra ytterplagg även skydd mot t.ex. brand, kemikalier och vassa kanter? Hur bra är en T-shirt i det fallet? Jag kan förstå att det är skönare att bära T-shirt men tänk "om"? Det vore märkligt om piloterna bar T-shirt under flygning bara för att risken att behöva skjuta ut sig är så liten.
Bara en tanke.....

Anonym sa...
12 augusti 2011 09:26  

@Wikström
Är det inte dags att kliva in i vår sandlåda och delta i detaljdiskussioner?

Det finns ett brett stöd för vår insats i Libyen varvid diskussioner kretsar kring detaljer för att göra insatsen bättre.

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade