Ingen bordningsstyrka

Nu har det definitiva och officiella beskedet kommit från NATO att det inte finns något behov av någon svensk bordningsstyrka i Libyeninsatsen. Bordningsstyrkan var ett socialdemokratiskt krav för att gå med på en förlängning av insatsen. Den svenska flygspaningen var mycket eftertraktad, men redan när det svenska politiska beslutet fattades och offentliggjordes i juni stod det klart att det inte fanns något behov av någon svensk bordningsstyrka. Likväl var beredskap tvunget att upprätthållas under sommaren. Med tanke på uppgiftens karaktär och den minimala förberedelsetiden var det bara specialförbanden som kunde lösa uppgiften. Man kan tänka sig att personalen där inte varit speciellt imponerad av det socialdemokratiska kravet eftersom det tidigt stått klart att komponenten inte var efterfrågad. Göran Pettersson ställer också den högst relevanta frågan vad beredskapen för bordningsstyrkan har kostat i annan beredskap.

Nu börjar det bli hög tid att besluta om en eventuell förlängning av Libyeninsatsen. Det är inte utan att man funderar vilka krav med inrikespolitiska bottnar och föga förankring i insatsen som socialdemokraterna ska ställa denna gång om det skulle bli aktuellt att förlänga insatsen. Det är inte trovärdigt att låta inrikespolitiska skärmytslingar styra svensk utrikes- och säkerhetspolitik.

SvD SR DN Expressen

13 kommentarer:

Lövet sa...
18 augusti 2011 kl. 08:19  

Det är dags att visa lite ryggrad nu: Att ha ställt förtroendefråga för ett jobbskatteavdrag vore kanske inte nåt att få inskrivet i statsministerkrönikan, men en internationell insats inom FN:s ram kanske vore värt att sätta ner foten för?

...det skulle förstås kräva att det faktiskt f i n n s något i svenskt säkerhets- eller försvars politiskt sammanhang som regeringen Borg tycker är värt att hålla fast vid...

...ingenting har ju hittills pekat på det...

Borneo sa...
18 augusti 2011 kl. 08:33  

Att förmågan inte var efterfrågad stod klart från början. NATO ställde sig frågande.
"Skickar Sverige lingonplockare till nordpolen också", var en kommentar som hördes i Bryssel.

Ett fyrtiotal officerare fick sin semester förstörd då planering och beredskap blev följden, kanske inte speciellt viktigt men ändå en hårt utsatt grupp sedan tidigare.

Problemet är istället hur clowner som Junholt och Ahlin ska kunna hållas utanför manegen så länge de gör partipolitik av varje fråga.

Anonym sa...
18 augusti 2011 kl. 08:42  

Ja varför inte en lvrb pluton. De kan ju hjälpa till att hålla de många Libyska flygen på marken.

Anonym sa...
18 augusti 2011 kl. 10:04  

Urban Ahlin är nog ensam om att beskriva verkligheten så här(Klippt ur SvD):

"Socialdemokraternas utrikes- företrädare Urban Ahlin vill inte kännas vid att bordningsstyrkan är ett bakslag. Han understryker att Nato i maj hade denna som ett av fyra prioriterade områden där Sverige också kunde bidra.

–Detta är inget misslyckande för Sverige eller Socialdemokraterna. Om det är någon som misslyckats är det Nato som först sagt att man behövt styrkan men sedan inte kunnat bereda plats för den, säger Urban Ahlin men tillägger:

–Det är också möjligt att förhållandena ändrats och att behovet inte är så stort av styrkan nu."

Kan han inte ta den om Rödluvan och Vargen också...

När verkligheten och kartan inte stämmer överens så gäller kartan... eller?

Anonym sa...
18 augusti 2011 kl. 13:21  

Spelet om Svarte Petter är slut och det förargliga kortet återvänder till kravställarna.
De börjar genast, i vanlig ordning skylla på andra, slingrande likt metmaskar.

Alla som har en liten insikt i den aktuella verksamheten kunde på ett tidigt stadium inse det otänkbara i upplägget med en svensk bordningsstyrka ombord på ett annat lands fartyg.

Man kan ju undra hur medlemmar i försvarsutskottet har missat detta?
Vad har mer missat?

Hänsynslöst slöseri med anställdas tid och våra skattepengar blev resultatet för några politikers förmågeglapp.

Kostnaden för beredskapen borde tas ur den socialdemokratiska partikassan.

Sedan kan man undra varför det inte finns någon sakkunnig med verklighetsförankring som kan upplysa våra stackars politiker.

Det enda resultatet som kommit ut ur den här historien är väl en hel del roliga kommentarer och historier om sverige och dess försvarsmakt utomlands. Behöver väl inte berätta att de inte platsar på någon hemsida som kontrolleras av infodirektören.

Vad var det jag sa...!
Sorgligt men sant.

Teaterdirektören.

Engström sa...
18 augusti 2011 kl. 16:31  

Valda i riksdagsval, antal efter utbildning och tid 2010

förgymnasial utbildning 14

gymnasial utbildning 85

eftergymnasial utbildning, mindre än 3 år 90

eftergymnasial utbildning, 3 år eller mer 160

uppgift om utbildningsnivå saknas 0

Anonym sa...
18 augusti 2011 kl. 19:02  

Man skulle kunna säga att ärendet är bordlagt! :-)

Malin sa...
18 augusti 2011 kl. 19:59  

Engström

Är det inte I5 KBSaren Engström månne?

Du glömde att i listan ange antal som genomfört riktig värnplikt. Kunskaper om det miltära börjar nämligen att ebba ut totalt i riksdagen, försvarsutskottet och försvarsdepartementet. Fler stolligheter lär det nog bli bland folkvalda när de försöker sig på att utala sig och ge förslag om det militära.

Malin -- riktig fd KBSare från I19.

Fundersam sa...
18 augusti 2011 kl. 20:05  

Det är intressant att studera hur Juholt och framförallt hans hantlangare Ahlin som går 1,25 bakom och täcker upp för dåliga uttalanden och beslut kring insatsen. Täckning skedde och sker såväl före som under insatsen.

Jag undrar vad Ahlin egentligen ansåg/anser om den svenska Libyen insatsen. Min bedömning är att han inte kan föra sina egna ståndpunkter i ämnet pga av sin chef 1,25 framför som ständigt kör pågrund med skeppet socialdemokraterna, vilket för övrigt verkar ha en hög svängförmåga avseende libyeninsatsen. Från inga flygplan alls till en utökad insats.

Juholts bakgrund tycks bita han själv och Ahlin i baken ständigt just nu.

/Fundersam

Anonym sa...
18 augusti 2011 kl. 20:20  

Men man har ju svårt att sluta skratta..... Vilka klantskallar det finns!
Och att sen bara säga " det var han, det var han!"
Vilket dagis kommer dom ifrån?

Hahahahahahahahahahahahahaha......

Anonym sa...
19 augusti 2011 kl. 11:00  

Hade det inte vart bättre att lyssna på vad NATO/FN hade för behov innan man slösade en massa försvarskapital på en redan tunn budget med att öva och sätta en bordningsstyrka i beredskap inför ett behov som inte existerade? En återrapning av en redan ställd fråga, jag vet. Men det verkar som frågan i sig gått över huvudet på ett skrämmande högt antal beslutsfattare så att tjata sig till ett ändrat beteende verkar vara enda lösningen. Verkar som man är i desperat behov av att ta beslut, oavsett om dom är grundade i verkligheten eller inte bara för att verka handlingskraftig. Slår lite bakut när man driver frågor baserat på populism för att verka duktig på aftonbladets löpsedel.

/blivande specoff.

Martin sa...
19 augusti 2011 kl. 12:12  

Här fortsätter man diskutera små struntsaker märker jag... Dags att lyfta blicken lite?

http://smgodis.blogspot.com/2011/08/tea-party-rorelsen-krigen-och-oljan.html

Anonym sa...
19 augusti 2011 kl. 13:41  

@ Blivande specoff.

Glöm inte att utan herr Juholt med bihangs kraftfulla agerande hade vi fortfarande haft alla dessa drogade barnsoldater och vansinnesfartyg att ta häsyn till. Nu är dessa, tack vare flera skarpa uttalanden, borta ur scenariot.

Är det inte fantastiskt??

Teaterdirektören.

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade