Finlands försvarsattaché om svensk försvarsdebatt och bloggar

På ambassadens blogg skriver Finlands försvarsattaché i Sverige, Anders Gardberg om sina intryck av svensk försvarspolitik och försvarsdebatt och jämför den med de finska motsvarigheterna.

Gardberg konstaterar att i svenska media är försvarsdebatten i det närmaste ointressant. "Men – skenet bedrar, visst finns det en livlig försvarspolitisk debatt i Sverige, men mestadels på nätet och på expertseminarier arrangerade av bl.a. Folk och Försvar samt Kungliga Krigsvetenskapsakademien.

Under min tid i Sverige har jag lärt mig att Sverige är försvarsbloggarnas förlovade land, där bloggar som Wiseman´s Wisdoms, Skipper, Försvar o Säkerhet, Lars Gyllenhaal med flera för en livlig debatt om försvars- och säkerhetspolitiken."Läs resten av blogginlägget

2 kommentarer:

Stiff upper lip sa...
26 september 2012 kl. 21:18  

Mycket bra skrivet, debatten här hemma förs ju som bekant mest på nätet. Det är väl troligen också flest närmast sörjande som läser/skriver på bloggarna?
Den intressanta frågan är hur försvarsgrågorna kan lyftas upp i nyhets- och debattflödet? Det borde ju i rimlighetens namn engagera svenska folket hur rikets försvar är utformat och hur det ser ut i framtiden. Eller?

Anonym sa...
26 september 2012 kl. 22:57  

Till skillnad från i Sverige, så är försvarsfrågan mycket mer levande i våra grannländer än den är här, mycket på grund av att gemene man inte i sin vildaste fantasi kan föreställa sig att något så hemskt som krig skulle kunna hända här.

I Finland kan man mycket väl tänka sig det, och debatten blir därefter.

På ett sätt är det dock en smula orättvist att jämföra med Finland när det kommer till nationellt försvar, de är ett av mycket fådet länder i europa som tar det nationella försvaret på allvar... Storbrittannien, Frankrike och Polen tillhör kanske också den gruppen.

Men problemet är likväl att allt är upphängt på att USA kan och/eller vill ställa upp. Faller denna stöttepelare, som upplevs som så självklar att jag misstänker att den inte ens kommer nämnas under FoF, ja då är läget minst sagt prekärt. Så beroende är Europa i allmänhet. Sedan börjar det kanske även bli så att svagheterna nu är så stora att USA inte skulle hinna med, även om de ville.

Det största hotet, som jag ser det, kommer alltså västerifrån. Vill man förstå varför Norge köpte F35 så var det för att försäkra sig mot att USA distansierar sig. Men de har åtminstone en strategi, det har vi inte här.

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade