Julkalender 2014: Lucka 7 – Det gotländska vakuumet

I Försvarsbeslutet år 2000 avvecklades mycket stora delar av det svenska försvaret. Till del handlade det om att kompensera den underfinansiering på ca 12 miljarder kr som rådde efter det föregående försvarsbeslutet 1996, men även att regeringen med stöd av Centerpartiet såg möjligheter att omfördela 4 miljarder kr per år till vården. Möjligheter fanns att med det nya omvärldsläget hämta ut denna ”fredsutdelning” ur försvarsbudgeten och samtidigt fortsätta omställningen av försvaret mot internationella uppgifter. Bland de många nedläggningar som genomfördes runtom i landet, blev Gotland av med alla sina militära förband utom det mekaniserade regementet P 18. Försvann gjorde kustartilleriregementet KA 3 i Fårösund, luftvärnsregementet Lv 2 och artilleriregementet A 7 i Visby.

Respiten för P 18 skulle dock inte bli långvarig. I försvarsbeslutet 2000 hade man inte vågat avveckla alla förband på Gotland utan istället betonade man vikten av att markstridsförband fanns kvar där. I försvarsbeslutet 2004 lades dock regementet ner tillsammans med ungefär hälften av de förband som hade överlevt försvarsbeslutet 2000. Det hade visat sig att den omställning i försvarsbeslutet 2000 som skulle göra försvaret billigare, i själva verket inte blivit så billig. Därtill skulle nu ytterligare 3 miljarder kr sparas per år i försvarsbudgeten enligt överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Fokus skulle nu närmaste helt och hållet vara internationella insatser och dimensionerande var då främst övningsfält. Ett förbands betydelse för ett eventuellt framtida behov av nationellt försvar tillhörde därför inte urvalskriterierna. Därmed blev Gotland helt utan fast militär närvaro med undantag för bastroppen på Visby flygplats och de ca 600 hemvärnssoldaterna. Det är förmodligen ingen idag som rakryggat skulle uttrycka åsikten att om man skulle bygga ett helt nytt svenskt försvar från grunden så skulle Gotland vara utan militära förband, men så ser situationen ut just nu. Resonemanget gäller för övrigt stora delar av den övriga lokaliseringen av militära förband, vilket är ett resultat av försvarsbeslutet 2004.

Historien ville som sagt annorlunda och tre år efter att P 18 lagts ner inträffade kriget på Georgien och det militärstrategiska faktum som varit känt sedan människan började korsa Östersjön – den som kontrollerar Gotland har också möjlighet att kontrollera havet och påverka de omgivande staterna. Sedan början av 1900-talet har människan också intagit den tredje dimensionen varvid nu Gotland inte bara är väsentligt för att kontrollera det omgivande havet, utan också luftrummet. I takt med den negativa omvärldsutvecklingen har detta blivit allt tydligare och för de baltiska staterna utgör en svensk kontroll av Gotland en förutsättning för att NATO ska kunna förstärka dem i händelse av en kris. Den svenska markering som hittills gjorts var att förrådsställa ett stridsvagnskompani på ön och efter kriget i Ukraina, förstärka övningsverksamheten på ön.

När försvarsminister Peter Hultqvist i onsdags höll sitt högtidstal på Kungliga Krigsvetenskapsakademien kan vi konstatera att mycket har hänt sedan 2004. I talet återkom Hultqvist flera gånger till Gotland och öns militära betydelse – en skarp kontrast till den förra regeringen. Gotlands betydelse var även något Försvarsberedningen framhöll i sin rapport i våras. Hultqvist berättade vidare att den första fråga han mötts av vid besöken i alla de tre baltiska staterna var hur Sverige avsåg att trygga Gotland eftersom Gotland är av så strategisk betydelse för ländernas fortsatta oberoende. Hultqvist uteslöt därför inte en framtida ”basplatta” på Gotland med återigen permanent militär närvaro.

Man kan konstatera att tiderna förändras och att det i många fall är just det vi nyss avvecklat (eller för den delen håller på att avveckla) som återigen behövs.


Jag rekommenderar vidare läsning om Gotlands betydelse hos generalmajor Karlis Neretnieks, Kungliga Krigsvetenskapsakademien.





6 kommentarer:

Bjäen sa...
7 december 2014 kl. 12:55  

Hemskt att Leni Björklund lyckades så bra med nedläggningen men extremt ansvarslöst sett till omgivningen. Höjden av inkompetens av politiker är sällsynt.

Unknown sa...
7 december 2014 kl. 14:32  

Hultkvist tycks glömma att det var hans parti som avvecklade Gotland och försvaret i stort. Det är lätt att stå där och slå sig för bröstet och låtsas som det regnar. Sedan blir det inte bättre av att moderaterna och alliansen följt i samma spår och till Bildts stora glädje satsat på internationell verksamhet. Numer tycks det bara vara SD som vill satsa på försvaret. Vilken tur då att det snart är extraval!

Anonym sa...
7 december 2014 kl. 17:25  

Visst är det väl ändå underligt att frågan om Gotland aldrig ställdes till förra Fömin eller fru Widegren som ofta var ute och reste?

Kan man kanske lägga någon form av genderaspekt på detta faktum?
Ville man inte oroa damerna med en så svår fråga?

Försvaret av Gotland är väl en typisk politisk fråga där alla inblandade har gjort helt rätt. Det är bara resultatet som blivit fel.

Pust!

F.d. Teaterdirektören.

P.S. För det var väl inte så att damerna inte förstod frågan? Felformulerad?
Genderaspekt igen;-)

Anonym sa...
7 december 2014 kl. 19:52  

@Teaterdirektören

Genderaspekt? - Du menar möjligen inte gendarmspex?

Spectator sa...
8 december 2014 kl. 16:39  

Bätre än att klaga på det förgångna och utnämna olika syndabockar är att diskutera vad som behövs. Specialutbilda Gotlands hemvärn till nivån kompetent och välutrustat lokalförsvarsförband? Inklusive konsten att köra en stridsvagn till eldställningar och vara artilleri? Upprätta några kompanier som stående förband för att kunna hålla hög beredskap och frö ledning? Återta Follingbobasen som en alternativ flygbas? Vad finns av sjöövervakningsradar? Osv. Idéer, tack!

Knobbur sa...
17 december 2014 kl. 09:19  

ÖB var tydlig i Försvarsmaktens underlag till inriktningspropositionen. ÖB vill inte att FM ska finnas på Gotland vilket innebär att FM inte heller kan skapa en "tröskeleffekt" på ön.

Räknare



Creeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade