Märklig straffavgift

En bit ifrån bloggens vanliga ämnen, men de flesta som läser WW har ju något intresse för datorer, dessutom leder ämnesväxlingar ofta till att fler får upp ögonen för bloggen, vilket säkerligen många välkomnar.

Rättighetsorganisationen Copyswede har nu beslutat att höja privatkopieringsersättningen. Privatkopieringsersättningen är den avgift som en gång i tiden började som kassettavgift och som togs fram för att musiker skulle få ersättning även om folk kopierade musik och spelade in från radio. Sedan dess har ersättningen även kommit att omfatta bl a videokassetter och sedan 2005 även bl a CD-,  DVD-skivor och MP3-spelare. Nu har Copyswede ensidigt beslutat att införa avgift på även externa hårddiskar och USB-minnen med start 1 april, förmodligen för att videokassetter CD/DVD-skivor inte längre inbringar lika mycket pengar.

Intressant är att Copyswede inte är en statlig myndighet eller liknande utan en privat organisation, som alltså samlar in pengar och sedan fördelar ut som man tycker. De vill nämligen inte avslöja exakt vart pengarna går och hur de fördelas.

Resultatet blir nu att på en normal extern laptophårddisk kommer priset att öka med uppåt 50 % då hårddiskar över 250 GB beläggs med en avgift på 160 kr. För mindre hårddiskar blir avgiften 80 kr och för USB-minnen 1 kr/GB.


Någonstans får det ju vara slut på dumheterna. Varför ska man som privatperson betala ersättning till musiker för att man är fotointresserad och fyller hårddiskar med foton? Vad blir det härnäst, meteravgift på nätverkskabel? Eller som IDG:s skribent formulerar det: "Varför violinister, dansare, journalister ska få betalt när jag gör backup på min bokföring är obegripligt."

Läser man på Regeringens sida om privatkopieringsersättningen finner man följande: "Privatkopieringsersättning tas endast ut på sådana produkter som är särskilt ägnade för privat kopiering av upphovsrättsligt material, som till exempel inspelningsbara cd- och dvd-skivor, videokassetter, mp3-spelare och dvd-spelare med egen lagringsenhet. Vanliga datorer och kopiatorer är inte särskilt ägnade för privat kopiering av upphovsrättsligt skyddade verk och omfattas därmed inte."

För stunden anser 96 % av SvD:s läsare att avgiften är felaktig. Det torde vara ett statistiskt säkerställt ställningstagande.

Mer: Ny Teknik

12 kommentarer:

Cornucopia? sa...
10 januari 2011 16:05  

Intressant är ju att försvaret därmed får betala till Copyswede om man lagrar ner hemliga uppgifter som inte Copyswede har med att göra på hårddiskar.

Anonym sa...
10 januari 2011 16:30  

Det är bara att i fortsättningen beställa sin DVDn, CDn, USB-minne, hårddiskar mm från Åland eller Tyskland ..

Mr Profit sa...
10 januari 2011 17:34  

(Psst... dina länkar är paj)

Om jag inte missförstått gäller detta externa hårddiskar. Interna diskar slipper avgift. Inte för det gör det mindre galet, men ändå.

Wiseman sa...
10 januari 2011 17:51  

Mr Profit: Länkarna fixade tack. Ja, det gäller bara externa hårddiskar. Normalstora som man brukar ta med till sin laptop ligger runt femhundringen eller därunder och blir nu avsevärt dyrare.

Det är nog bara en tidsfråga innan det även drabbar interna diskar och uppkopplingar mm.

Anonym sa...
10 januari 2011 18:11  

Definitionsmässigt, vad är skillnaden mellan en extern hårddisk att koppla in via USB och ett USB-minne? Hårddiskar kommer inom kort att vara tillverkade i nanoteknik och vara på flera Tb, usbstickor i nanoteknik kanske på 500 Gb. Logik och politik är inte bara svårförenliga, de repellerar tydligen varandra.

M sa...
10 januari 2011 18:25  

Men det måste betyda att jag kan kopiera allt copyright-skyddat material till alla mina vänner?

Dags att börja sprida musik till de man känner på ett eller annat sätt alltså! (Eftersom jag redan betalar för det...)

/M

Anonym sa...
10 januari 2011 20:03  

Fram till idag så har det varit tyst på de stora tidningarnas webbplatser, men nu har SvD äntligen brutit mönstret. Man kan fundera på varför oberoende bloggare har flitig bloggat om detta, när de som skall ha näsa för att hitta nyheter inte verkar alls vara medveten om skeendet.
Jag hoppas för journalisternas skulle att det beror på för mycket julmat och inte på det faktum att Svenska Journalistförbundet är bland de som tar emot dessa pengar som copyswede samlar in...

Anonym sa...
10 januari 2011 22:28  

Har slängt ut alla M3 filer och filmer, lyssnar och tittar på helt lagliga streamade tjänster idag, har bara privata bilder och filmer på backup så detta blir ju helt löjligt :(

Anonym sa...
10 januari 2011 22:55  

Ang Försvarsmakten och CopySwede så har dom förhoppningsvis registrerat sig hos copyswede och slipper påslaget då det finns undantag ifall mediet används i "proffisionellt bruk".

Annars blir man bara upprörd över hur "politiker" skapat denna "avgift", eller snarare upprörd över att transparensen är noll.

Om dom nu drog in runt 100milj, så tror jag inte att handeln bryr sig så mycket i "småpengar" som dom kan lasta över på kund.
3,5kr per Gb det låter mer som att dom vill drastiskt höja det dom tar in.
Och det är väl där det spårar ur, dom vill ha betalt per volymenhet av lagringsmediet ist för det betraktaren kan nyttja det till.
Och dom blundar hårt för att privatpersonerna har börjat bygga upp egna digigala samlingar av bild och video som kräver en hel del langringsutrymme.

Sedan kan man alltid fråga dom hur dom ser på DRM. Som upphovsrättsinnehavarna suktar efter. Eftersom DRM omöjliggör all sorts kopiering.
Eller vill dom både äta kakan och ha den kvar? =)

OM vi nu skall ha kvar "rätten" att kopiera "privat" så tycker jag att dom får skapa en fördelning baserat på något lämpligt index/basbelopp. Och sedan ta det ur statens kassa.
100mille det syns knappt där.

/Tinhead

Skattmasen sa...
10 januari 2011 23:12  

Gå gärna in på copyswede.se och läs deras syn på saken.

Klippt ur "Rätt och fel om privatkopieringsersättning"

"Copyswede riktar därför ersättningskrav mot de tillverkare och importörer som gör affärer på att sälja produkter som kan användas till privatkopiering. Det är med andra ord en missuppfattning att privatkopieringsersättning betalas av konsumenten."

"Tillverkarna och importörerna kan i sin tur lägga kostnaden för privatkopieringsersättning på sina kunder. Sannolikt är det denna omständighet som gjort att privatkopieringsersättningen ibland misstas för att vara en konsumentfråga."

Det behövs faktiskt nästan ingen ironisk ådra överhuvudtaget för att se det komiska i ovan skrivning.

Stor humor Copyswede...! :-D

M sa...
11 januari 2011 00:39  

En annan sak jag funderar på är varför det är just Copyswede som ska ha pengar.

Kan man inte starta ytterligare en organisation som också tar in privatkopieringsersättning?

Copyswede är ju bara en förening som alla andra...

/M

Anonym sa...
12 januari 2011 05:11  

Förstår inte varför interna hårddiskar är undantagna - Var ligger skillnaden? Det får bli att köpa sådana och kabinett i fortsättningen. Lite pill men det kan det vara värt.
/Kriss

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade