Sagor och sanningar

Tredje dagen av Sälenkonferensen blev minst sagt intressant. Redan gårdagen blev ju intressant när Urban Ahlin (s) uppvisade ett helt annat engagemang än förra året. Snarast hade den Ahlinska skutan helt bytt kurs i en fråga som Ahlin inte alls ville diskutera förra året, vilket också Bodil Ceballos (mp) verkade lite överraskad över. Kan det vara så att Ahlin känner sig ha lite friare tyglar i avsaknad av en rorsman för Socialdemokratin? DN:s ledare uppmärksammade också träffsäkert hur det går "mode" i Sälenanförandena.

Intressant var också reaktionerna i pressen idag på försvarsministerns anförande, där den ena morgontidningen jämförde med Bagdad-Bob och väderprognoser, liksom en av kvällstidningarna. Uppräkningen över rysk militär förmåga och jämförelserna som gjordes i försvarsministerns tal lämnar en hel del att önska, men det får bli en fråga att återkomma till. Läs gärna också försvarsministerns tolkning av ÖB:s anförande och situationen. Försvarsministern gjorde ju igår också sin företrädare Leni Björklund sällskap när han inte förmådde berätta vilka förband som nu faktiskt finns gripbara. Sorgligt.

Apropå ÖB:s anförande var det glädjande då myndigheten äntligen går ut och erkänner att tilldelade medel inte är tillräckliga. Det krävs mer pengar efter 2015 om det ska finnas någon chans överhuvudtaget att hänga med. Det har påpekats gång efter annan tidigare, men äntligen också från myndighetens håll. Detta var också bland det sista förre ÖB gjorde som ÖB, men för döva öron.

Wilhelm Agrell var lika träffsäker som vanligt och det var högst intressant att se den andaktsfulla publiken lyssna till sagoberättaren och hans tragiska, men sanna berättelse om ett konkursbo. Hänvisning med varm hand till Chefsingenjören för ett referat av vad som sades.

Sanna var också Karlis Neretnieks fem minuter tecknandes en bild av den svenska militära oförmågan med koppling till den svenska solidaritetsförklaringen. Som tidigare påpekats finns ännu ingen förmåga eller ens någon som tittat på HUR vi ska kunna ta emot det utländska militära stöd som vi numera är fullständigt beroende av. Bilden av Gotland som Neretnieks målar upp är också en obehaglig sanning för dem som en gång avrustade ön. I ett tidigare inlägg på WW finns en karta över vad modernt luftvärn på Gotland medför. Läs också det utmärkta inlägget på Försvar & Säkerhet och Karlis Neretnieks anförande i sin helhet på Newsmill.


Överlag känns det som om en tillnyktring äntligen skett inom den svenska försvarspolitiken. Måtte det fortsätta åt det hållet under året, så det inte blir ett vakuum till nästa års rikskonferens.

18 kommentarer:

Anonym sa...
19 januari 2011 13:20  

Dagens ledaren i SvD riskerar allvarligt försvarsminister Sten Tolgfors namn och redan låga tilltro. Om tillnamnet Bagdad-Bob fastnar i det allmänna medvetandet, så är en framtida reträttplats som GD, diplomat eller ens landshövding utesluten då namnet Bagdad-Bob gör det omöjligt att bygga ett trovärdigt ledarskap.

Vår ÖB verkar också ganska körd. Efter att ett halvår varit mer osynlig än framlidne Michel Jackson, syntes han kort i Sälen för att likt många tidigare företrädare lämna besked om att han inte lyckas hålla kommande budgetar, ej heller leverera av politikerna beställda förmågor. Efter denna typ av bekännelse brukar det fort tillsättas en ny ÖB. /Nizze

TRIDENT sa...
19 januari 2011 21:10  

Förr eller senare måste det utkrävas ansvar för det faktum att kejsaren är spritt språngande naken trots en klädbudget på 40 miljarder kronor.

Det går inte att mörka verkligheten hur länge som helst - och Bagdad Bob Tolgfors kan ljuga tills tungan trillar av - för rekryteringssiffrorna kommer att tala sitt tydliga språk.

För 40 000 000 000 kr per år får det svenska folket idag en till allt annat än administration oanvändbar amöba till försvarsmakt. Organisationen går på knäna för att hålla utlandsstyrkan bemannad och förra året avstannade i princip all annan verksamhet då NBG skulle utbildas.

Man kan bara hoppas att alla huvuden i försvarsmaktsledningen rullar - för ingen av de andra generalerna och amiralerna har opponerat sig mot korthusbygget. Då är de med andra ord medskyldiga till katastrofen.

Själv skulle jag gissa att Bagdad Bob Tolgfors dagar är räknade. Hans trovärdighet är ungefär lika stor som originalets - dock tror jag nog att originalet var betydligt kompetentare.

Det kommer att bli ett spännande år för oss som sitter på första parkett och upplever den tragikomiska farsen från insidan. Det blir till att bulla upp med chips och popcorn, spänna fast säkerhetsbältet och beskåda spektaklet när alla kommer att skylla på alla och ingen vet vems fel det är....

Anonym sa...
19 januari 2011 22:53  

Agrell är helt lysande...
Huvudet på spiken...

Tänk nu om man i FML tar in detta funderar att det gick faktiskt lite fel (och inte så lite), gör om en hel del.

Ex Strf 90, Strv frågan . Lätta förband i alla ära men...ska vi var trovärdiga så krävs tyngre förband .

I Afgahnistan efterfrågas nu skyddsnivå (tyngre förband) men FM klarar med nöd o näppe att få ihop dessa strf 90 förbandsdelar, trots att de bara är FYRA besättningar där samt Start reserv förbandet med ytterligre ett antal besätningar nämligen FYRA nu klara till 9040C, blir TOLV snart men
alla 12 har nog redan 9040 B kompetens..

Men hur är det för övriga att rekrytera dessa utbildade Mekskkomp 90?? Skulle var intressant att få redobvisat rekryteringsläge RÄTTUTBILDADE soldater vid övriga förband.

Undrar om I 19, P4, P7 kan redovisa detta....Hur ser Schwitzerosten ut??

För är det inte rättutbildad personal som rekryteras nu så ÖKAR kostnaderna för utb...rätt mkt.

Markstridare

Anonym sa...
20 januari 2011 07:06  

Detta var ju inte första gången Tolgfors liknas vid Bagdad-Bob

http://kallberg.blogs.com/jan_kallberg/2009/02/samh%C3%A4llsfara---.html

Men nu har ju likheterna uppmärksammats i en omfattning som innebär att inte ens Reinfeldt kan ignorera dem - även om han inte kommer att kommentera detta

Anonym sa...
20 januari 2011 09:35  

VARFÖR??

Varför får vi i FM ingen kommentar från ansvarigt håll kring den beskrivning som professor Wilhelm Agrell gjorde kring försvarets sönderfall under de senaste 14 åren. Det anförande han höll i Sälen var ju egentligen bara ett utdrag ur Agrells bok "Fredens illusioner". Sannolikt kom Agrell inte med NÅGOT NYTT ALLS för försvarsmaktsledningen.

Vem har ansvar för t ex det Agrell konstaterade kring demonteringen av den svenska mobiliseringsförmågan? Den fanns omnämnd, att den i praktiken hade upphört, i en bilaga i en anonym skrivelse från HKV nån gång typ 2004..... inget beslut i ärendet har funnits enligt Agrell-hur kan regeringen och riksdagen acceptera denna lösdrift av en förvaltning??

Kejsaren har inga kläder, han står i ett korthus på lerig grund med skitvatten långt över näsan-och INGEN verkar tycka det är konstigt...... och alla i FML verkar trivas-allt går enligt "planerna".....

Vore mycket klädsamt med lite reflektioner från "ansvarigt(vem det nu är??) håll.

TRIDENT sa...
20 januari 2011 13:24  

@anonym 20 januari 2011 09:35

Som du själv skriver "...med skitvatten långt över näsan". Skit luktar som bekant inte mumma och har den egenheten att fastna där man minst anar och önskar.

Så länge som man låtsas som Bagdad Bob Tolgfors får sprida sina förvrängda verklighetsbild och låtsas som om det regnar behöver nämligen inget ansvar utkrävas och ingen ansvarig ställas till svars.

Ansvar är det osvenskaste ord som finns i vår vokabulär - i detta land utkrävs nämligen inget ansvar av högre potentater - endast för allmogen finns detta begrepp.

Hade du fifflat till dig en femtiolapp extra på en tjänsteresa eller - gud bevars - tankat kungens bensin i din egna bil, då hade det gått snabbt och enkelt att ställa dig till svars. Nu pratar vi om ansvariga politiker, generaler och överstar och då blir det besvärligt att i ryggkliarklubben utse en skylloff.

Men eftersom jag är född optimist tror jag att det kommer att hända saker under året - och vid nyår har vi minst ny försvarsminister och ny ÖB - på sin höjd kan farsen komma att pågå tills sommaren 2012 men det verkar osannolikt med tanke på vilken hastighet den lilla kvarvarande spillran av vår operettförsvarsmakt sönderfaller.

Rotationen av utlandsstyrkan i slutet av året är en lågoddsare för när skitvattnet träffar humorkuben på riktigt.

"Once in a life time" - det är vad vi som jobbar i firman får uppleva just nu. En organisations totala systemkollaps och sönderfall. Får man kicken finns mängder av material för kommande doktorsavhandling om organisationssönderfall och uselt ledarskap.

Själv ser jag som sagt med spänning fram mot kommande sandlådefars när alla i humorkuben försöker skylla ifrån sig. Jag undrar hur resultatet av komande rekryteringskampanj ska bortförklaras....

Chris Anderson sa...
20 januari 2011 17:35  

Agrells anförade är lysande.

Han fingret på det mesta som vi bekymrade försvarsvänner har tänkt och anat (och försvarsmörkarna har förnekat) under de senaste åren. Agrells metod är så saklig, enkel och fri från överdrifter att ingen kan värja sig.

Det vore utmärkt om Agrells anförande (och bok) bildar en gemensamma grund för alla försvarsdiskussioner under de närmaste åren.

För med en korrekt och fullständig problembeskrivning, som Agrells, blir lösningarna allt tydligare att se.

Magnus Redin sa...
20 januari 2011 17:38  

Vad bör man sätta för plan i händerna på Tolgfors för att få försvaret att fungera bättre?

Jag tror inte på att börja med att göra en analys av vad vi behöver för försvarsförmåga och sedan systematiskt bygga upp den eftersom det inte går att vänta på detta.

Det jag tror på är att låta en liten grupp experter göra en enkel inventering av vad vi har och sedan sätta upp enkla mål som är rimliga att nå och som bör vara användbara för alla hotnivåer.

Parallellt med det är det klokt att under lägre tid utreda hot, luftförsvar, fördjupade samarbetsmöjligheter, utökad frivilligverksamhet, vidare utveckling av försvarsindustrin, osv.

Med enkla mål menar jag sådant som:

Varje militärområde har i dag en flottilj. Varje flottilj skall upprätta två basbataljoner med anställd personal, en orörlig vid flottiljen som använder flottiljens fasta utrustning och en rörlig som även kan användas vid internationella uppdrag, de skall kunna hantera alla flygplan och helikoptrar. (Rimligetskoll, de skall givetvis inte lägga ner verksamheten när deras rörliga bas åker på insats i långtbortistan eller Island. )

Varje flottilj skall upprätta två hemvärnsbaskompanier som kan hantera Gripen och ett helikoptersystem med allt utom service och reparationer.

Alla siffror är tillhöftade men något åt det hållet borde vara rimligt och det skulle göra att vi fick ett svagt flygvapen i stället för ett pinsamt flygvapen.

Med fyra rörliga basbataljoner kan vi även upprätthålla en kontinuerlig insats och det är en respektabel förmåga även om det är en liten bas. Åt andra hållet, om 3/4 delar av den rörliga förmågan och ca 7/8 delar av den totala förmågan är kvar hemma behöver vi inte oroa oss för att en insats lämnar Sverige oförsvarat.

Sedan kan man i nästa steg när hotbedömningen är klar utöka efter behov. T.ex. med luftvärn, en fortifikatoriskt skyddad flygstridsstrids- och RPV ledningscentral i varje militärområde, fler hemvärnsbaskompanier, mer övningar, utplacering av mer materiel och bränsle vid fler banor, subventioner av uppgraderingar av civila flygfält och kanske t.o.m. en ny flottilj i Mälardalen eller halvflottilj på Gotland med jakt och tungt luftvärn som markering.

Är det kaos och sönderfall måste det bästa för personalen i kaoset vara att få något att göra som rimligtvis leder fram till att något fungerar. Min gissning är att det här var det bästa med NBG.

Nästa steg är att belöna de som får saker att fungera och ge dem mer att göra.

Superenkla mål som de jag tog ur luften apropå flygvapnet är även enkla nog för att kunna användas politiskt, de är nästa lika dum-bra som att säga att 92 flygplan är precis lagom mycket och sedan ha debattartiklar och riksdagsdebatt om 60, 92, 100, eller 107 är den magiska siffran.

Vilka mål vore rimliga att nå snabbt för att få ordning på försvaret? (Wiseman, allt fackfolk som läser bloggen, osv har bättre svar än jag. )

TRIDENT sa...
20 januari 2011 20:13  

@Magnus Redin

Man bör inte sätta någon plan i händerna på Bagdad Bob Tolgfors - däremot sätta honom på ett plan, förslagsvis för vidaretransport till ambassadörsposten i Nordkorea....

Bagdad Bob Tolgfors har gjort riket tillräcklig skada redan och ska inte få chans att fortsätta med dett - även om den sista lilla spillran av vår operettförsvarsmakt redan har börjat sitt slutgiltiga sönderfall...

Skicka karl till Nordkorea - ju förr desto bättre....
...och finns det ingen amdasadörspost ledig i Nordkorea så se för f...n till att skapa en!

Anonym sa...
20 januari 2011 21:30  

Varje år är det ett satans liv (med all rätta) om att förbanden saknar resurser (pengar, personal och materiel). "Alla uppdrag är i stor fara om vi inte genast får det vi behöver", detta framgår med all önskvärd tydlighet i månadsrapporter, kvartalsrapporter, och DÅR. Men som genom ett trollslag har alla problem löst sig till ÅR och alla har löst sina uppdrag, alla krigsförband (i den mån de utbildas) är krigsplaceringsbara, detta utan att en enda extra resurs tillförts...

Problemet är att det finns en alltför tydlig koppling mellan förbandets resultat och chefens vitsord.
Plutonchefen lurar kompanichefen som lurar bataljonchefen som lurar regementschefen som lurar Inspektörer och C PROD Sakavdelning som lurar C PROD och C INS som lurar C LEDS som lurar ÖB som lurar politikerna...

Chefer på alla nivåer i hela FM måste ta sitt ansvar och våga underkänna sin egen verksamhet (om det finns fog för det) i stället för att rapportera "allt klart" för att få det högre vitsordet/tjänstgöringsomdömet.

För att ansvar skall kunna utkrävas på den högre nivån (HKV) måste förbandsnivån i officiella rapporter och skrivelser berätta sanningen. Som det är nu så kommer sanningen endast fram vid informella möten vid generalers förbandsbesök alternativt vid chefsmöten på HKV.
Det skrivna ordet gäller!

//Åskådare på 1:a parkett

Magnus Redin sa...
20 januari 2011 22:52  

@Trident, vad är då din dröm att sätta i händerna på funktionen försvarsministern? Vilka närtidsmål är rimliga för att få försvaret att må och fungera bättre?

@Åskådare på 1:a parkett, det du beskriver låter som Sovjet när Gorbachev enligt ett rykte insåg att reformer var hopplösa.

Henrik sa...
20 januari 2011 23:49  

Nog för att jag inte gillar Tolgfors, men han har nog inte så mycket att säga till om. Jag anser att han mest är en docka, en fasad och att de som egentligen håller i trådarna är Reinfeldt och herr Borg.

Jag tror att Tolgfors egentligen vill ha mer resurser till FM, men att de andra sätter stopp. Jämför Odenberg och Borg...

Anonym sa...
21 januari 2011 00:52  

Vi ÄR redan i nivå med Sovjets sista år! Alla vet att alla ljuger och att vi bara låtsas uppfylla och godkänna mål och resultat. Inte vill väl någon erkänna den stora lögnen så länge vi kommer undan med att råka räkna fel i PRIO-varje månad, fred råder och lönen kommer den 25e?/BagdadBob Tolgfors ödmjuke slav och PRIO-illusionist

Anonym sa...
21 januari 2011 13:38  

@anonym 0052
Problemet är att lönen som kommer den 25:e är fel....
Har kollegor som inte har fått rätt lön på tre mån!
Att staten inte klarar av att betala sina anställda måste ju vara ett tecken på att bananrepubliken är nära!

/Trött FManställd

Anonym sa...
21 januari 2011 22:25  

@Åskådare på 1:a parkett

Du har i huvudsak helt rätt om chefer o deras ansvar...

Vill dock göra en liten korrigering
Första linjens chefer: plutchefer o kompanichefer säger oftast sanningar....därefter börjar förvanskningen.

Att sedan vi pryder FM ledning med PRODS, INSS och alla andra Interna staber i HQ är för att alla ska kunna säga det är "inte mitt bord, någon annan är ansvarig"

För ingen vill ta ansvar och se till att nu "f-n i mig får det vara nog", då stöter man sig med någon generalskollega.

Markstridare

Anonym sa...
22 januari 2011 11:55  

Det är alldeles uppenbart att jag inte är ensam om att inse att det går åt helvete inom ett par år...

Egentligen skulle jag redan sagt upp mig och ägnat mig åt ett annat jobb MEN jag vill så gärna uppleva en myndighets sönderfall från insidan... som åskådare.

Brytpunkten blir nog rekryteringsproblemet i kombination med den nya FM Org 14 eller vad den nu kallas. På tok för få nya anställda samtidigt som Prodorg kryper in i en superslimmad kroppsstrumpa och insatsförbanden krymps till motsvarande anorektiska former.

Det går inte ihop... Någonting eller egentligen en massa verksamhet MÅSTE tas bort, men hittills har INGEN vågat ta i frågan och prioritera. Ja det är en spännande framtid vi går till mötes, ända fram till det slutliga sammanbrottet i jan/feb 2013.

Optimisten!

Anonym sa...
24 januari 2011 12:43  

Vår minister kände inte till några gripbara krigsförband. På fråga från Allan Widman hittade inte heller HKV något.
Är veckans definition av "krigsförband" övade, materieluppfyllda och med all personal på plats så förstår jag att man letar förgäves.
Frågan bör ställas tidigast 2020 för att man skall kunna förväntas få ett svar.

Vid ett gammaldags "kupplarm" ídag skulle väl den vanliga skaran av HVmän dyka upp. Med varierande utbildning och utrustning så som de gjort i eviga tider.
Någon liten del av förbandet HKV kanske skulle dyka upp och förvåna fienden i vägskälet med en powerpointgenomgång.

Några av de stora elefanterna har alltid valsat omkring men nu har fler av dem gett sig in i dansen. En del har börjat steppa på våningen ovanför och jag är tveksam till att takkonstruktionen håller (delvis fuskbygge).
Det föreligger viss risk att vi här på teatern får gå över till rena cirkusföreställningar.
Ny titel, cirkusdirektör? Är det förenat med förhandling angående lön?

Teaterdirektören.


PS. På förekommen anledning har kejsarkronorna tagits bort från fikamenyn och har ersatts av drömmar. Enligt rykte är även de finska pinnarna på väg bort.

Anonym sa...
25 januari 2011 00:25  

Intressant. Inte ett enda Markförband-Logförband-Ledningsförband kan idag säga Yes vi är uppfyllda personellt, tränade och har vår materiel.
Möjl klarar fartysbesättningar detta och flygplansförare.

Ett ord finns....
SKANDAL det är sämre än någon gång på 80 år.....

Den som nu pratar om uppbyggnadsfas måste omedelbart förpassas bort så det kan bli ordning. Var är LEDARNA..inte cheferna för de klarar inte detta, det är ju med råge bevisat.

Utkräv ansvar. (en delmängd av ÖRA)...det är tid för det.

Markstridare

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade