Felräkningspengar

TT meddelar att Försvarsmakten av misstag betalat ut 86 milj kr till en leverantör istället för det korrekta beloppet 15 000 kr. Det kan ju förklara några av alla de saknade miljonerna i PRIO. Nu rörde det sig om något så trivialt som en felskanning, men ibland baxnar man över de rutiner som tillämpas.

Chefsingenjören meddelade förra veckan att han liksom många andra som tackat nej till utlandsobligatoriet och därefter blivit uppsagda eller placerats i övergångsorganisationen, nu fått ett nytt anställningsbevis där det står att han är anställd enligt det nya avtalet(!).

Vid revision på vissa förband har man hittat personal som inte satt sin fot på jobbet på snart tio år, men ändå uppbär lön. På andra förband finns det de som vågat sig ut i det civila, men som fortfarande efter några år och ett antal samtal till Pers och HRC fortfarande får lön och löneförhöjningar i sedvanlig ordning från Försvarsmakten. Meningen "Sluta betala mig pengar, jag jobbar inte kvar" verkar inte kunna tolkas på rätt sätt på mottagande sida. Istället måste dessa personer se till att hålla kvar alla dessa månadslöner till den dag när Försvarsmakten slutligen upptäcker sitt fel och kräver tillbaka pengarna.

Försvarsbudgeten är alldeles för liten för att man ska ha råd med missar liknande de ovanstående.

15 kommentarer:

Chris B sa...
22 mars 2011 22:13  

Med den rörighet som just nu råder på FM HRC är jag inte förvånad över att CI fick det brevet.
Ing 2 fick anställningsbevis med förväxlade personnummer....
Finns en massa andra exempel, men dom håller jag på.
Rörigt och dyrt.....
Inte skapar det attraktionskraft att söka sig till FM direkt!

Apone sa...
22 mars 2011 22:23  

Hmm, det där har jag inte märkt något av, mitt minne består desto mera av att ringa runt till diverse handläggare för att få UT rätt pengar.

Anonym sa...
22 mars 2011 22:31  

Det som är riktigt skrämmande med "felbetalningen" är ju att nån har ju granskat och attesterat fakturan eller rättare sagt inte gjort det korrekt. tyvärr inte förvånad eftersom jag jobbar inom FM och vet hur lite koll det är.

hobbyekonomen sa...
22 mars 2011 22:38  

PRIO = nollkoll.nu

Ska bli intressant till hösten då man kommer att upptäcka hur uselt PRIO är på att hålla reda på FM ekonomi, vem lurade på oss detta system?

ROMMEL sa...
22 mars 2011 23:33  

Tja försöker man ringa från arbetet idag blir man bortväxlad av den elektroniska växeltelefonisten gång på gång. Det blir till att sitta i telefonkö till bemannad växel som sen växlar en till förhoppningsvis rätt person, men som det bara är en mikroskopisk chans skall svara. Då är det bara att börja om igen för att söka nästa person... 20 min för att få kontakt med personal som kan svara på en enkel fråga är normalt idag. Detta med faktureringen är ett litet allvarligare problem men bara toppen av isberget som pekar på att FM snart slutar fungera. FM systemkollaps varning råder!

Anonym sa...
23 mars 2011 08:06  

Det som hände Chefsingenjören låter som tvångsrekrytering om det inte reds upp kanske hoppas insatsförsvarsmakten att flera ska ändra sig? Men ja det visar på en organisation med stora brister kanske även kompetens i ekonomiförvaltnings området.

CS sa...
23 mars 2011 09:06  

Det är inte förvånande.

Ett annat skrämmande exempel: I många fall så är vi inte alls organiserade enligt det som är inlagt i PRIO. Det är därmed omöjligt att som chef med hatt ha koll på sin underställda personal eftersom det inte ens är säkert att de finns på samma arbetsplats. Uppmaningen från högre chefer för att lösa detta problemet är att vi skall godkänna alla händelser i PRIO som läggs in av underställda. Detta utan att genomföra några kontroller.

Lew sa...
23 mars 2011 09:50  

Inte nog med att stora mängder av NBG inte hade anställningsbevis långt in i tjänstgöringen, polaren som hoppat av fick ut tre månadslöner för mycket som han sedan fick betala in. Tur för honom och FM att han inte brände allt på bitches/hoes eller fick det i euro...

Anonym sa...
23 mars 2011 17:33  

Vem är förvånad? Under min senaste utlandsmission uteblev lönen vid två (!) tillfällen. Än mer ofattbart var att pers vid båda tillfällena inte verkade tycka det var något problem - "du får ut dubbel lön nästa månad". Något som inte imponerar på elbolag och hyresvärdar, kan jag tillägga. Kanske har Försvarsmakten någon specialfunktion som kan radera betalningsanmärkningar, jag vet inte.

Hur man kan jobba heltid för en sådan organisation förstår jag inte.

Per A. sa...
23 mars 2011 17:59  

"Försvarsbudgeten är alldeles för liten för att man ska ha råd med missar liknande de ovanstående."

Det börjar nog bli tommt på förtroendekapitalskontot också...


FM är snart i den situation att man inte har råd att göra fel alls.

Chris B sa...
23 mars 2011 23:08  

På vissa förbandsorter får inte förbanden handla hos lokala (upphandlade o kontrakterade) leverantörer p g a obetalda fakturor.
Tack PRIO!
Påverkar det förtroendekapitalet? Avgör det själva! ;-)

Anonym sa...
25 mars 2011 07:06  

Kristian
Jag brukar få en tillsägelse när jag försöker köpa in billigare till övningarna än vad de centrala avtalen säger.
Vi är nog många som kämpar emot prisbilden på inköp som så ofta ligger högte över vad jag kan köpa in över disk när jag själv handlar på stan.

Anonym sa...
25 mars 2011 22:20  

Hmm-ni har alla fel i era reflektioner. BagdadBob Tolgfors hävdade att FM Årsredovisning 2010 var i god ekonomisk balans och att god kontroll över den ekonomiska situationen råder.

Menar någon här på WW att försvarsminister Tolgfors skulle fara med osanning?

Försvarsmaktens ekonomi är i god balans-vore ju iof rätt skoj att här få offentliggjorda lite detaljer kring hur en faktura på 15000 kr kan skannas till 85 miljoner kronor.... var är det gjort? Vilka har varit inblandade? Vilka har godkänt? Varför har inte system PRIO några varningssystem som påvisar såna OERHÖRDA missar?

Eller att FM, som har god ekonomisk kontroll-enligt BagdadBob-räknar fel på 84985000kr i en enda faktura, utan att vår högste myndighetschef Sverker verkar bry sig speciellt mycket om det heller....

Det någon skribent berättar, att denne inte fått lön under en månad mot att få en avräkningslön månaden därpå borde fega facket sätta klorna i. Skadestånd på 1 miljon kronor borde FM få betala vid varje sådant fall-svinaktigt att FM är så ärkemorallös-rent amoralisk-som inte verkar vilja förstå vad det innebär att lönen helt uteblir-och att handläggarsvinet på HRC bara rycker på axlarna och tycker det är ok att lönen kommer en månad senare.

Den handläggaren borde spåras och namneligen hängas ut. OCH få nöjet att vara utan lön en månad-den kan komma månaden därpå.

HRC är helt kass-avveckla skiten.

Göran Mellblom sa...
26 mars 2011 08:55  

Vår officersförening brukar stämma arbetsgivaren ett par gånger per år.

Men det kan vi endast på rund av officerarna som engagerar sig i föreningen.

Utan dem går det inte.

De som kallar Officersförbundet för fegt, kastar sten i glashus.

Officersföreningen är aldrig starkare än sin svagaste länk.

Den länken tycks vara de som i frustration kallar officersfacket för "fegt".

Skicka åtminstone er styrelse ett email så den uteblivna lönen blir en fråga på dagordningen.

MVH Göran Mellblom

prio@nollkoll.nu sa...
26 mars 2011 19:52  

Klart att man måste trycka på med en ordentlig utbetalning lite då och då, annars kanske vår finansminister Borg får för sig att FM inte behöver så mycket pengar. 86 Mkr är väl inget att knussla om, tänk va glad han blev som fick dem. Missunna inte någon att få lite extra, säskilt som elpriset gått upp och allting.

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade