PR-stöd till Libyen?

Sent igår kväll kunde man via TT läsa att den svenska Tp 84 Hercules som sänts till Malta för att kunna bistå i evakueringen av svenskar och andra ur det oroliga Libyen, förstärks med en PR-resurs. Det handlar då inte om Lilla Aktuellt eller Försvarsmaktens Combat Camera, utan om 4 officerare/soldater ur Flygbasjägarskolan och personnel recovery-förmåga.

Under den strategiska time-outen när Flygvapnets bassystem monterades ned minskade självklart också behovet (det upplevda, men inte verkliga) av säkerhetsförband för att skydda svenska flygbaser. Flygbasjägarna såg då i det stora behovet av personnel recovery i konfliktområden möjligheten att till en ny uppgift och säkrad fortlevnad och är idag rätt duktiga på uppgiften. Med PR menas att undsätta och hämta hem personer som är saknade eller blivit fast i ett oönskat område. Historiskt handlade det främst om att plocka hem nedskjutna piloter, men har genom åren med varje enskild soldat och civilperson ökade värde kommit att omfatta all personal. I Försvarsmakten genomförs utbildningar för såväl militär som civil personal i hur man ska agera för att kunna bli undsatt.

När det meddelades att Sverige skulle skicka en Hercules till Malta, något sent som vanligt, undrade man varför inte man valde att även nyttja den PR-resurs som finns i beredskap i bl a NBG 11. Bra att så sker, även om Försvarsmakten inte själv tagit upp det på sin hemsida.

6 kommentarer:

Anonym sa...
1 mars 2011 kl. 21:04  

I Operation Narfurah, de första lyften från den libyska öknen i fredags blev tydligen en brittisk Hercules beskjuten och träffad av gevärseld. Eldgivningen slog tom in i cockpit, om det vill sig illa kan det även gå hett till för våra flygare.

/op

Anonym sa...
2 mars 2011 kl. 03:26  

Bra om de går hett till för våra flygare då skaffar dom sig lite erfarenhet.
Markstridsofficer
Och ja jag menar så länge de går bra för dom. Vi är alla samma FM.

Anonym sa...
5 mars 2011 kl. 19:13  

Soldaterna som var med på flygplanet var ett sk Raven team, inte att förväxla med en Perssonel Recovery enhet. Deras uppgift var att skydda själva flygplanet från hot under tiden på marken, normal vaktsoldattjänst med andra ord.

CSAR

Anonym sa...
5 mars 2011 kl. 20:47  

@Cesar. NEO är en form av PR, alltså är FM-enheten på Malta definitivt en PR-enhet. Men visst kan man säga att uppgiften i det här fallet främst består av flygsäkring.

Kalla det gärna flygsäkringsteam istället för Raven-team, då Raven är ett ganska snävt begrepp främst nyttjat av USAF. Tror inte ens HAWen nyttjar begreppet Raven längre.

Anonym sa...
9 mars 2011 kl. 19:29  

Är PR detsamma som CSAR, Combat Search and Rescue?

/georg

uppgiven sa...
9 mars 2011 kl. 22:06  

PR är ett vidare begrepp än CSAR. Man skulle kunna säga att CSAR är en del av PR.

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade