Gästinlägg: Schack matt!

Det är egentligen bara att konstatera att det nu utdragna, snart 14-åriga, självmordet på ett svenskt FM-helikoptersystem, vilket är iscensatt av både politiker och en sjabblande FM, nu är ett faktum. Kokar man ner hela debatten med alla de insiktsfulla inlägg i frågan så blir bara svaret; Sverige är schack matt.

Det är nog så att man måste konstatera att "Kungen är ju naken, han har ju inga nya kläder", likt sagan, är den verklighet som gäller.

Försvarsministern avslöjar för övrigt en häpnadsväckande okunnighet om vilka kompetenser FM har, i sitt senaste utspel. Nödlösningen kanske är att vi betalar annat lands FM för att förbättra helikoptersituationen i Afghanistan.

Tyvärr är det nog så att det inte finns mer resurser än vad som för närvarande är på plats.

Borneo


Som en diplomat sade om att förhandla med Iran om landets kärnenergiprogram. "Det är som att spela schack med en apa. Man får dem till schack matt och då sväljer de kungen".
Kanske en lösning för Försvarsmakten? /Wiseman

39 kommentarer:

Anonym sa...
15 november 2009 20:55  

En tomhylsa överst i magasinet

Bra kommentar Borneo, som alltid på bloggen, inte så konstigt jag tycker så jag är ju med i eran båt.

Men en kommentar av inlägget.

Vad förväntar vi oss ingetligen av en minister som i sin ungdom vägrade göra värnplikt? Han hade ju nått mycke viktigare att göra eller ansåg sig finare än alla andra.
Det kan vi ju diskutera till dödagar. Idag har han iallfall inte problem att skjuta kulspruta från höften vid förbandsbesök. Kul han tagit sitt förstånd till fånga.

men hur var det under regeringen Persson?

Vår förra försvarsminister kom från svenskakyrkan (Leni) Jag sattt själv och åt tårta med texten ÄNTLIGEN på när vi blev av med henne.

Varför har vi dessa tomhylsor längst upp i magasinet? Jo svaret är enkelt dom är politiskt korrekta och notoriska Ja sägare.
Ja sägare är enkla att vara chef över. Dom bråkar inte, dom gör sällan bort sig.

Och med "Ja" sägare i toppen och med barlastade kulor efter det blir det inte mycket pang för pengarna. Eller hur?

Ska vi bara ha spårljus och klart lysande stjärnor i vårat jägarmag? Nje frågan är ju om vi ska det.... betänk...spårljus syns ju åt båda hållen.

Anonym sa...
15 november 2009 21:04  

Finns bara en hedersam väg ut ur detta mörker när nu ansvarig minister medgett att vilja & ekonomi finns ! GÖR OM - GÖR RÄTT !

Avbryt "Lekstugan" med specialdesignade HKP 14 & köp "färdigt" COTS, t.ex. det som FM förordade, inklusive utbildning.

Finansiera ev. ekonomiskt "glapp" med att ta bort den höga beredskapen på SE 02, som det ändå inte finns politisk vilja att använda. Dirigera i analogi med detta om materielpengar från 39-programmet till den vht där det behövs & där politisk vilja finns att använda resursen - d.v.s. HKP !

Dags för FM högsta ledning att ta av sig försäljarkostymen för JAS 39 ägna mer kraft på det ur luftarenan som levererar - HKP & TP.

Wiseman sa...
15 november 2009 21:06  

21.04: Det har inte FML eller FMV någon möjlighet att göra då kostymen är helt och hållet politiskt beordrad.

Anonym sa...
15 november 2009 21:22  

@ Wiseman 21.06

Jag vet - men FML kan som "fristående myndighet" lämna underlag, föreslå, hemställa samt nyttja budgetunderlaget som arena/kanal för sin militära & fackmässiga ståndpunkt på vad resurserna skall användas till - sälja flygplan eller rädda soldater i strid !? Finns detta dokumenterat från myndigheten så blir det ett politiskt ansvar att bifalla eller avslå....

J.K Nilsson sa...
15 november 2009 21:27  

Tolgfors säger att ekonomi finns, vilken ekonomi menar han då? Om FMV skakar fram helikoptrar som duger kommer det då ett tillskott ifrån fö till att köpa in dessa och adekvat mängd reservdelar och utbildning eller blir det "tas inom ram"?

J.K Nilsson

Wiseman sa...
15 november 2009 21:31  

21.06: Eller ignorera som i fallet med stridsfordon där man från FM konstaterar att trenden med lätta stridsfordon är bruten. Vi är åter tillbaka på det som diskuterades i förra inlägget - ansvar. Det blåser på toppen. Lyssna på ekots kvällssändning där GD FM och FMV kastar pajer på varandra tillsammans med försvarsministern.

J K: Vad tror du om "inom ram"...?

J.K Nilsson sa...
15 november 2009 21:45  

Tror är ett luddigt ord, jag är så säker att jag sätter morgondagens frukost om att det är "inom ram".

J.K Nilsson

Daniel Eriksson sa...
15 november 2009 21:51  

jag gillar det faktum att Svenska politiker med Tolgfors, Borg och Reinfeldt i spetsen fortsatt är otroligt efterkloka. Ännu en gång har dom tre nissarna börjat begära saker först EFTER att soldater och andra skadats på grund av frånvaron av dessa saker. Det är mången mun som skrikit efter användbara helikoptrar. Wisman har för mig varit ett ljus i mörkret då min kunskap i ämnet är väldigt begränsad.

Men mest logiskt i dagsläget måste väll ändå vara att skrota Helikopter 14 projektet och köpa in Blackhawk? Det jag menar är att USA har möjlighet att skicka dessa till Sverige ganska omgående om den politiska viljan finns. Vi vet att de helikoptrarna fungerar i de miljöer de skall användas till både här hemma(med undantag av artisk strid möjligtvis?) samt utomlands, de är förhållandevis billiga och utbildning kan tillhandahållas av USA som del i affären. Då borde vi kunna ha helikoptrar i A-stan samt hemma efter ett år.

Wiseman sa...
15 november 2009 22:23  

Daniel: Det skulle förmodligen gå snabbast. Med tanke på de tusentals xH-60 som finns i USA är det inte oöverstigligt svårt att genomföra en inskolning och utbildning på typen i USA och sedan möjligtvis leasa ett antal i väntan på att få helikoptrar tillverkade åt Sverige. Dock kommer det kosta riktigt mycket pengar att bryta kontrakten, köpa nya helikoptrar och inte minst hålla personal i USA över en längre tid så frågan är om det är framkomligt. Just nu står Sverige mitt i den enorma labyrinten utan en karta.

Anonym sa...
15 november 2009 22:44  

@ Wiseman 22.23

.... och den säkerhetspolitiska kompassnålen snurrar motsols....

Wiseman sa...
15 november 2009 23:47  

Teaterdirektören: Jag vill inte publicera din kommentar med hänsyn till det sista stycket. Det är en öppen handling, men har för mycket bäring på aktuella händelser och kan därför utnyttjas av motståndaren på kort sikt. Jag hoppas du förstår.

Allan Widman sa...
15 november 2009 23:47  

Wiseman,

Hade vi, ens bara med några miljoner på fickan, velat bidra så hade vi kunnat göra detta.

Weat lease med besättning hade varit det allra enklaste. Ukrainska helikoptrar med lokalt erfaren personal hade varit ett mycket gott alternativ. Att betala Norge för att förlänga deras 30 månader långa insatsperiod nästan lika bra.

Problemet är att HKV inte längre har blicken på bollen: Att bidra för att kunna ställa krav.


Allan Widman

Anonym sa...
16 november 2009 00:48  

Jag kan förstå att det är känsligt men det är ingen nyhet.
Stryk gärna den delen men gör det för de anhörigas skull och inte i rekryteringsbefrämjande syfte.
Teaterdirektören.

Wiseman sa...
16 november 2009 01:35  

Teaterdirektören: Jag har ingen möjlighet att ändra i kommentarerna, endast publicera eller avvisa. Rekrytering bryr jag mig inte om. Däremot OPSEC.

Du är som välkommen att lägga kommentaren igen.

Anonym sa...
16 november 2009 01:35  

@ J.K Nilsson

Att Tolgfors plötsligt har 'hittat' pengar för temporär lösning på helikopterkaoset är en stark indikation på att vårt Sveriges sista värnpliktiga kommer uppleva starkt reducerad slutövningar. Och piloterna på spetsflyget övningstimmar reduceras. Helt enkelt en favorit i repris ifrån 08.

Givetvis bara spekulationer.. ..Förhoppningsvis..

Anonym sa...
16 november 2009 02:39  

Vi kan sluta att "tekniknörda oss" om olika system och flygfarkosters prestanda och konster.
Nu finns, helt plötsligt, både politisk vilja och resurser.
Några hkp med den svenska handelsflaggan på, blir det inte, för den möjligheten finns inte. Detta trodde jag alla inblandade var medvetna om!
Att skicka svenska män och kvinnor utomlands på missioner kräver att det militära och politiska systemet stöttar dem till hundra procent. Att det i dagens materielintensiva krigföring kostar pengar,mycket pengar verkar inte riktigt gått fram hela vägen.
Spekulationer om huruvida svenska besättningar skulle agerat annorlunda än de tyska blir inget annat än mycket hypotetiska funderingar som inte tjänar till nytta för något eller någon.
Att man skjuter på hkp må komma som en överraskning för FM-ledningen men det är nästan mer regel än undantag i en krigssituation.

Nu är det bara att se fram emot en snar lösning av problemet. Vi behöver inte uppfinna hjulet varje gång, det finns de som sysslat med detta i många år.
Vad hade svenska soldater fått för hjälp vid samma situation och tidpunkt i ett krig i Sverige?
"Vid skarp skada eller olycka ring 112" brukar det stå i övningsförutsättningarna.
Sedan kan vi älta om ansvar och varför det blev och inte blev tills dess vi blir äldst i kommunen.
Jag har mina farhågor över var de plötsligt upphittade resurserna skall tas men behåller dem för mig själv och återkommer med ett "vad var der jag sa" senare.
Teaterdirektören.

Anonym sa...
16 november 2009 08:33  

Förra regeringen förtjänar mycket kritik och klander för upphandlingen av nya helikoptrar. Helt uppenbart grundlades mycket av dagens problem då.

Men det är nuvarande regeringen som styr landet, sedan 2006. Man har haft gott om tid att hitta lösningar på ett problem som inte precis varit okänt (förresten, intressant vore om någon undersökte om dåvarande borgerlig opposition reserverade sig mot helikopterbesluten, eller om de togs i enighet av riksdagen). Istället för att regera och ta nödvändiga beslut har man stått passiv och skyllt på gamla regeringen. Ungefär som att en ny kapten på ett fartyg, som upptäcker att gamle kaptenen lagt kurs mot ett grund, skulle stå passiv och säga att krocken kommer att vara gamle ledningens fel. Eller ännu värre i detta fall, eftersom kapten Tolgfors snarast ökat farten mot grundet (nedläggningen av hkp 4).
/Karl

Hallandsbo sa...
16 november 2009 09:11  

Som flera redan påpekat måste man ibland inse att fel väg valts och att verkligheten gör sig påmind. Avveckla det svenska NH90 projektet snarast och anskaffa ett hkpsystem som kan ge effekt inom 2-3 år. Bygg om samtliga hkp 10 till MEDEVAC. Inriktningen måste i ljuset av ett mindre försvar och våra nuvarande och kommande int insatser vara att hkp förmågan kraftigt måste utökas. Medevac,flyg och sjöräddning, PR, trupptransport, stöd SF för att nämna några kräver ett väsentligt större antal system och enheter framgent.

Anonym sa...
16 november 2009 15:28  

"Dock kommer det kosta riktigt mycket pengar att bryta kontrakten"

Med tanke på hur extremt illa NHI skött det hela borde man väl kunna förhandla fram en bra lösning med dem? Går det inte kan man ensidigt bryta kontrakten och sen vägra betala böter. Vad ska NHI göra, hyra Blackwater och invadera oss?

Wiseman sa...
16 november 2009 18:51  

Det var exakt det Finland hotade att göra för två år sedan om landet inte fick helikoptrar levererade omedelbart och i hög takt. NHI fick då bråttom och levererade helikoptrar, förmodligen på någon annans bekostnad (ej Sverige eftersom det är olika modeller). Slutleverans har inte skett ännu, men man flyger i Finland sedan ett tag tillbaka. Hotet var att det istället skulle bli ett kontrakt på Blackhawks.

En som själv är på väg in i helikopterorgen. sa...
16 november 2009 19:10  

http://www.youtube.com/watch?v=rWaehyJb0pg

Filmen ovan är en ihopsättning av HD-film inspelad av en amerikansk besättningsmedlem i ett MEDEVAC-förband som i år tjänstgjorde i södra Afghanistan. Filmen, förutom att den är bildmässigt vacker och välredigerad, säger en hel del om vad som kommer att krävas av de eventuella svenska helikopterförband som i framtiden kommer att behöva lösa liknande uppgifter. Det är inte spörschal-bårar som behövs, det är inte trauma-läkare som krävs, det är inte vinschning som är standardförfarande. Det är män med vapen, en jävla attityd och viss sjukvårdsutbildning som tar sig in, hämtar hem de sårade, ser till att de sårade överlever flygturen till kvalificerad sjukvård och vid behov skjuter sig ut ur och in i området.

Sen har vi den här fantastiska filmen:

http://www.youtube.com/watch?v=6gGQIcUYLmM

Utgiven av Försvarsmakten och skildrar uppbyggnaden av "HU ISAF" en än så länge ganska flytande organisation som är tänkt att någon gång i framtiden ta sig till Afghanistan. Filmen ger ett ganska tamt intryck och särskilt när en onämnd person ingående i förbandet uttrycker att "...Medevacuppdrag är ett ganska stort uppdrag. Man börjar ju med en planeringsdel där man sätter sig och tittar på det fientliga läget..." så får jag lite oroskänslor i magen.

Är svenska helikopterförband överhuvudtaget mentalt förberedda på att tjänstgöra i Afghanistan och räkna sekunder för att så fort som möjligt ta sig till våra skadade kamrater, oavsett om de är afghaner, tyskar, svenskar eller norrmänn. Och oavsett "det fientliga läget"?

Borde vi överhuvudtaget skicka ett svenskt helikopterförband? Är inte de pengarna bättre att lägga på ett till skyttekompani? På mer underrättelseresurser? På utbyggnad av CNL/PO?

Anonym sa...
16 november 2009 19:14  

"Borneo"

Det finns "mer resurser än vad som för närvarande är på plats". Svenska företag har vid flertalet tillfällen presenterat dessa lösningar för HKV, snart sker presentationen för andra.

Wiseman sa...
16 november 2009 19:19  

En som själv...: Du kan ju själv lista ut den amerikanska reaktionen på att Sveriges begäran om hjälp med att sätta upp 3 hkp till NBG.

Anonym sa...
16 november 2009 19:24  

wiseman

Vilken begäran?


Vindstruten

Wiseman sa...
16 november 2009 19:28  

Vindstruten: Rådgivning om utformande av ett expeditionärt helikopterförband.

Mackan sa...
16 november 2009 20:07  

En som själv...

Lite orättvist att jämföra en privat inspelad "coolfilm" med en officiell försvarsmaktsfilm. Dessutom är ju amerikaner inte direkt kända för att vara lågmälda, korrekta och ödmjuka...

Lite som att jämföra den här filmen med en Hummer;

http://www.youtube.com/watch?v=Rr50Xl1SgXs

med den här om RG32;

http://www.youtube.com/watch?v=FQwmJBOg8Lo

Men visst har du en poäng i att Hkpflj har mycket att lära vad avser "att kriga till det"... Det gäller bara att politiker och HKV förstår att om man skall "kriga till det" med helikoptrar så kostar det flis, MYCKET flis.

Daniel Eriksson sa...
16 november 2009 20:58  

Något som jag frågat mig i dagarna är: Har vi något som är likvärdigt med det Amerikanerna kallar Pararescue? Det vill säga krigsutbildade sjukvårdare med stor bredd i vart dom kan verka(Dom har i viss mån samma utbildning som Navy seals och Airborne). Eller blir det vid en helikopter insats så att dom soldater som inte är sårade kommer få agera skydd åt dom sjukvårdare som måste ut ur helikoptern och hämta sårade/döda?

Plutch sa...
16 november 2009 21:37  

En som är på väg in i helikopterorgen: Honom ska vi ha!

Vi har inte något särskilt behov av svenska helikoptrar i Afghanistan. Det duger gott med tyskar och norrmänn. Inget säger mig att svenskar skulle ha mindre restriktioner eller ha mer mod än tyskar/ norrmän.

Det som behövs är mer fottrupp i PRT MES. Inte mer stridsfordon utan skytteförband som kan patrullera i galt motsv eller till fots.

Vi behöver inga JAS, ty när vi behöver kommer det en rote F-15 Strike Eagle susande över Hindukush på x min. 2000lbs JDAM lämnar inget övrigt att önska.

Vi behöver "boots on the ground" för att nyttja ett populärt utryck. Vi behöver välutbildade skyttekompanier. Välövade inte hoprafsade som i Utlandstyrkans internetförband.

Om man sänder ner ett helikopterförband + stödpersonal så kommer det "stjäla" från den totala manskapspotten och leda till mindre skyttesoldater på marken.

Anonym sa...
16 november 2009 22:07  

@ Daniel Eriksson.

www.mil.se/sv/Forband-och-formagor/Forband/Livregementets-husarer-K-3/Nyheter/Undsattningsutbildning-i-Frankrike/

Mackan sa...
16 november 2009 22:14  

En som själv:

Men visst är det bra att kunna vinscha. Afghanistan är inte platt och det finns väldigt många platser som det inte går att landa på.

http://www.youtube.com/watch?v=GC7qfU-ytOE&feature=related

En som själv är på väg in i helikopterorgen. sa...
16 november 2009 23:04  

Först och främst, jag är väl medveten om att min jämförelse mellan de båda filmerna haltar. Jag ville väcka tankar och skapa diskussion. Vilket jag kanske till del har lyckats med.

Visst kan vinschen vara bra att ha i vissa delar av Affe, inga konstigheter där. Men jag får ett antal "FRÄD-i-Fred-attityd"-varningslampor som blinkar här, kombinerat med ett klassiskt "mysigt" uppträdande av personal på marken och en person ingående i förbandet som är av uppfattningen att ett MEDEVAC-uppdrag är ett "väldigt stort uppdrag som kräver god planering där man först sätter sig ner och börjar med att kolla på det fientliga läget".

MEDEVAC är i min värld inget uppdrag som bjuder på gott om tid för planering och eftertanke. När larmet går är det minuter som räknas, och då kanske det inte är läge att "sätta sig ner med en inledande planeringsdel". Kanske är det då läge att istället starta upp helikoptern och hoppas på att man kan planera inflygning och sättningsplats under gång?


Det här får mig att känna att den organisationen jag är på väg in i kanske borde ge mer uttryck för en nyanserad "krigar"mentalitet. Jag tror det är av yttersta vikt att man går in med samma inställning som alla andra förband där nere och det är ingenting jag kan hitta i den korta film man lagt upp.

Snarare tvärtom och det gör varken mig, som är på väg in, eller han/hon som är på väg ner med skyttet till PRT MeS särskilt imponerad.


Dessutom, och kanske en av de viktigaste frågorna; Hur farligt/ofarligt kommer läget på marken tillåtas att vara för att det hypotetiska "HU ISAF" kommer att välja att inte starta?

Jag avslutar det här inlägget med ännu en film från Youtube. Ett urklipp ur en dokumentär (med titeln "Above Enemy Lines") om brittiska Chinook-piloter i Helmand:

http://www.youtube.com/watch?v=ACA8wJ6dRWM

Anonym sa...
16 november 2009 23:57  

Låt mig först säga att jag verkligen anser att det finns ett konkret reellt behov av helikoptrar i Afganistan.

Men..

Varför gör vi detta till ett enskilt svenskt problem? Ligger inte problemet i strukturen av förbandsmassan i Afganistan som helhet?

Eller är det så att vi bestämt oss för att det i alla lägen Sverige bidrar med förband ska inkludera svenska helikopter resurser?

I så fall är det dags att lyfta på blicken, lätta duktigt på plånboken och bygga ut rejält.

Att jaga fram ett par aldrig så kompetenta helikoptrar blixtsnabbt vore kortsiktigt fantastiskt men faktum kvarstår. Den helikopter resurs Sverige förfogar över med eller utan HKP14 kommer inte kunna axla de krav vi ställer över tiden.

Wiseman sa...
16 november 2009 23:58  

23.57: Riktigt.

johanihbg sa...
17 november 2009 13:48  

För guds skull, satsa på casevac och inte medevac och se till att FöMedC håller sina (överakademiska) fingrar borta från en eventuell anskaffning!

Anonym sa...
20 november 2009 00:52  

Sent en kväll för några veckor sedan satt jag tillsammans med några amerikanska kollegor efter en god middag och resonerade lite om "kriget i Afganistan".
En "mycket trovärdig" officer framförde då föjande åsikter.
(jag återger utan att citera)
För helvete ta hem de här balettdansöserna vi har här. (han menar då de lätta infanteriförbanden USA har på plats)
Ta hit några av de tunga brigaderna och utgånggruppera dem härnere i syd. Sedan är det bara att gå rakt fram och jaga .... talibanerna ut i havet.
En av hans kollegor "lite mindre trovärdig" påpekade då att det hade varit bättre att börja i norr med tanke på riktningen till havet.
Är inte det här ett hav då? sa han och pekade på norra ishavet.
Om det inte varit så att han kallade alla ickeamerikanska förband för "eurotrash" hade han kanske varit någon för vissa av kommentatorerna på den här bloggen.
Teaterdirektören.
Nej,han hade inga revolvrar vid sidan men han tuggade cigarr.

Plutch sa...
21 november 2009 09:39  

Teaterdirektören: Jag tror iofs din anekdot är osann men ändå. Att utkämpa ett COIN-krig kräver nytänk både från USA, dvs tänka om från konventionella invasionskrig och från Sverige där vi bör tänka om från peace keeping-tänket som genomsyrat våra internationella åtaganden de senaste 60 åren (Balkan, Libanon, Cypern mm). Övervaka zone of separation med blå hjälm är lika långt från ISAF som första gulfkriget.

Anonym sa...
21 november 2009 18:11  

PlutC@
Historien är helt sann men jag tror att han på typiskt amerikanskt sätt raljerade lite om ishavet.
Det man kan fundera på är inställningen till isaf. Utrycket ET (eurotrash) var han inte ensam om att använda.
Efter händelserna kring guvenören i Kunduz sons död, kan man höra flera av de byäldste och klanledarna använda samma utryck. De vill ha "soldater som är villiga att slåss" till sina områden.
Det du är inne på diskuteras flitigt av amerikanerna på plats. Många av dem är inne på sina tredje och fjärde vändor och ser att det inte händer något positivt utan snarare tvärtom.
Man kan även se i amerikansk press att isaf ifrågasätts. Det finns de som anser att isaf, i nuvarande tappning t.o.m. är ett hinder i processen.
Jag anser att man får ta ett rejält omtag vad gäller helheten, och ensa missionerna.
Afghanerna ser ofta ingen skillnad på de olika trupperna som opererar i landet.
Annars är det samma typ av frågor som ältas hos dem. Uppgradering av skyddsnivåerna på olika fordon, vapen(läs ammunition), personlig utrustning och logistikproblem.
Kunde konstatera att det pågick mängder av fieldtest av nya vapen (caliber 6,5 och 7,62) vid olika förband. På vissa förband var det till och med svårt att hitta två soldater med samma utrustning och beväpning. Logistisk mardröm.
Att sätta in tyngre förband är en diskuterad option och enl öppna källor finns det minst två tunga brigader gripbara för omedelbar insats. Liknade, ifrågasättande infallsvinklar som du tar upp lyser totalt med sin frånvaro här hemma. Det kanske är det svala mediaintresset som bidrar.
Jag tor det skulle gagna alla parter med lite friska fläktar in i systemet.
Man kan ibland känna, en gammal lite unken doft.
Teaterdirektören.

Plutch sa...
22 november 2009 09:20  

Teaterdirektören: Jag håller med om att ISAF misslyckas i Afghanistan som det är nu. Vi kommer antagligen dra oss ur om en 10 år med ofullbordat uppdrag. Du har också rätt i att vi inte ska ha förband som pga caveats inte kan strida ordentligt. Tyskarnas Fallschirmsjägerförband som finns i Kunduz kan kriga om de inte vingklipptes av politikerna.

Men jag kan garantera dig att tunga mekförband inte är receptet för seger i Afghanistan. Tvärt om. Man har inte analyserat fiendens uppträdande för fem öre om man anser det. Hade de amerikanska officerarna pansarnakgrund?

Seger i Afghanistan är när ISAF kan www.mil.se/sv/Forband-och-formagor/Forband/Livregementets-husarer-K-3/Nyheter/Undsattningsutbildning-i-Frankrike/lämna landet med tillräckligt stark ANA och ANP så dom kan fortsätta att kriga mot Talibanerna själva.

Bomber, stridsvagnar och stridsfordon som med urskiljningslös eldkraft försöker rensa ut talibanerna från by till by är det bästa receptet för att skapa döda civila och mer talibaner.

Anonym sa...
22 november 2009 23:00  

plutc@
Du har alla rätt.
Teaterdirektören.

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade