Rysk gas - ok, svensk olja - inte ok

Jag har tidigare flera gånger berört de säkerhetspolitiska aspekterna på den den ryska gasledningen i Östersjön, så jag tänker inte rada upp dem igen. Föga förvånande godkändes slutligen etableringen av gasledningen efter svensk fördröjningsstrid.

Samtidigt har regeringen sagt nej till provborrning efter olja i den svenska ekonomiska zonen. D v s oljefyndigheter som skulle komma Sverige till godo. Mycket talar tydligen för att det finns olja i detta område nära gränsen till de polska och ryska ekonomiska zonerna, vilket talar för att det borde gå att exploatera oljan även från dem. Det är inte heller några struntsummor som näringsdepartementet säger nej till. 50 mdr kr till statskassan och ca 15 000 jobb om provborrningen går väl. Fältet i fråga beräknas innehålla ca 3 ggr så mycket som det oljefält som Polen nyligen började exploatera längre in i sin ekonomiska zon, d v s tre årsförbrukningar av olja för Sverige.
Länsstyrelsen på Gotland har godkänt det hela liksom Naturvårdsverket, medan Regeringsrätten inte tror att det går att utvinna oljan säkert.

Det skulle vara väldigt intressant att få reda på varför Sverige nu avsäger sig denna möjlighet till såväl ökade statsintäkter som nya jobb och minskat beroende av utländsk olja. Även om det är av högsta intresse att minska oljekonsumtion har vi mycket, mycket långt till ett samhälle utan något behov av olja.

Som Gotlands Allehanda skriver - vad är väl lite oljeborrning mot 240 mil gasledning?

8 kommentarer:

Cornucopia? sa...
6 november 2009 kl. 01:17  

Det mest mystiska är att man i hela resten av världen kan genomföra offshoreborrningar efter olja på ett säkert sätt. Ibland rent av på sätt som får tanken att svindla när det gäller djuphavsborrningar.

Men tydligen gäller unika omständigheter just i Sverige. Tror regeringen att man tar in amatörer? Nej, det blir personal och rigg med lång erfarenhet av just sådana borrningar. Man lägger inte ut de hundratals miljoner en borrning kostar på några amatörer.

Anonym sa...
6 november 2009 kl. 06:07  

Vems fel är detta bisarra beslut? Maud Olofsson är ju närnigsminister, så jag antar att vi kan skriva upp det på hennes konto.

/Starvid

Anonym sa...
6 november 2009 kl. 11:33  

Tyvärr är det så att extrema miljömuppar sätter dagårdningen för vad som är politiskt korrekt och vad som inte är det. Det handlar dock allt för oftast inte om kampen för reella miljöförbättringar om om symboliska handlingar. En av dessa är att lossas som att vi inte kommer leva med kolvätebaserad energi under överskådlig tid. Därför är det politiskt omöjligt att utvinna olja i Sverige idag.

Alltså inga reella skäl, enbart symboliska.

Lite OT: förebilden för svenska försvarets SAP-projekt PRIO - det norska försvarets dito har hittils sprängt budgeten med en miljard. Kan samma hända i Sverige?

http://www.idg.se/2.1085/1.267256/kritikstorm-mot-norskt-sap-projekt

TaggtrådsHawaii sa...
6 november 2009 kl. 13:08  

Vidare kan man ju fråga sig varför tysk och polsk brunkolkraft är ok, men inte svensk kärnkraft?

Är det ok med nedsmutsande och resursförbrukande energi - bara vi inte ser det i Sverige?

Anonym sa...
6 november 2009 kl. 15:54  

Maud Olofsson? Skulle inte förvåna mig. Henne tappade jag allt förtroende för redan 2003 när hon med en dåres envishet hävdade att den tyske utrikesministern Joschka Fischer varit med i Baader-Meinhof-ligan.

Anonym sa...
6 november 2009 kl. 18:09  

Vladimir Putin måste tro att han har tur som en tokig.

Först väljer Sverige att avskaffa sitt eget försvar, på ytterst oklara grunder.

Sedan oroar vi oss för hur vi ska kunna skicka 500, mestadels icke stridande soldater till Afghanistan medan Ryssland på ett mycket bullrigt sätt rustar upp sina Östersjöstyrkor.

Sedan bjuder vi in ryssen att bygga en fast anläggning av vitalt ryskt intresse precis utanför Gotland.


Fast frågan är om rysk "tur" räcker för att förklara dessa händelser?

Anonym sa...
9 november 2009 kl. 10:49  

Det gäller att se det positiva. Nu är vi ju förr eller senare, antagligen senare men ändå, tvungna att placera militära resurser på Gotland, vidmakthålla förmågan till territoriell integritet såväl till havs som i luften. Försvaret av landets territorium hamnar återigen i fokus där det rimligen bör vara för en Försvarsmakt.

"We are back in business"

Anonym sa...
11 november 2009 kl. 12:18  

Ett rykte säger att Gasprom eventuellt är spekulant på Vattenfalls elnät.
Det är väl redan miljöprövat så det verkar väl vara ok.
Några andra aspekter förutom priset behöver väl inte prövas?
Teaterdirektören.

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade