De svaga drabbas av Vänsterpartiet

Igår klubbade Vänsterpartiets rikskongress i Gävle genom förslaget att kräva sex timmars arbetsdag med bibehållen lön. Ju mer man funderar över detta förslag, desto mer bisarrt ter det sig. Om man bortser från det enkla faktum att det inom många mer kvalificerade yrken inte skulle fungera med sex timmars arbetsdag och istället koncentrerar sig den matematiska kalkylen, eller bristen på, finns det all anledning att oroa sig för Sveriges framtid med en regering där Vänsterpartiet har möjlighet att verka för detta förslag.

Sex timmars arbetsdag med bibehållen lön betyder i praktiken att kostnaderna för att lösa samma arbete ökar med 33% då man måste utöka arbetskraften med 33% om produktionen ska kunna hållas uppe. Samtidigt måste ju även arbetsgivarens intäkter öka med lika mycket om denne ska kunna betala ytterligare löner. Resultatet blir då en inflationskarusell på 33% som får kompenseras med höjda löner. Frågan är om lönerna kommer att matcha inflationsnivån? Det är tveksamt. Hur många företag klarar idag av att höja sina lönekostnader med 33%?

Vad som är än tydligare, framförallt genom historiska exempel, är att de som står utanför arbetsmarknaden, såsom bidragstagare och pensionärer, är de som kommer att drabbas hårdast av inflationen eftersom bidragen aldrig riktigt hänger med en snabb inflation. Ser man till den offentliga sektorn måste den alltså utökas med 33% för att hänga med när arbetsdagen förkortas. En utvidgning med 33% innebär också en lika stor ökning av löneutgifterna och det måste kompenseras med avsevärt höjd skatt. De som kommer att drabbas hårdast om Vänsterpartiet får igenom sin ekonomiska politik är alltså de man säger sig vurma mest för - de som står utanför arbetsmarknaden.

Mona Sahlin får det minst sagt svårt att försvara sig i kvällens debatt om Fredrik Reinfeldt väljer att skjuta mot de minst sagt galna ekonomiska förslag hennes bundsförvanter lagt fram de senaste dagarna. Förslag som sex timmars arbetsdag, förstatligande av bankerna, att folk ska låna för att få ihop till att betala högre skatter och ett avskaffande av ränta, känns inte speciellt realistiska. Försvarar hon sig med att dessa förslag är just lite för galna, gör hon sig till ovän med sina bundsförvanter. Försvarar hon sig med att hon ställer sig bakom den politiken, eller att man får ta de frågorna senare, tappar hon ansiktet inför väljarna.

5 kommentarer:

Anonym sa...
9 maj 2010 22:27  

Vi kan finansiera lönen med skatteavdrag för arbetarna då vi kan även sänka kostnaderna för a-kassan ,sjukskrivningar m.m.
Sedan får vi även lyckliga medborgare som hinner med livet...
Då kan även Ni ur högern spela golf utan att ha dålig samvete för att Ni lämnat Er kontor på arbetstid....?

Georgie Free, United Music Magazine sa...
9 maj 2010 23:02  

anonym:?

finansiera lönen med skatteavdrag?
ska vänstern införa mera jobbskatteavdrag?

sänka kostnaden för a-kassan, sjukskrivningarna?
men det e ju arbetslinjen ju....

lycka har inget med pengar att göra eller tiden man arbetar. detär vad man upplever man har i förhållande till vad man förväntar sig. en avundsjuk missundsam och grig person kan aldrig bli lycklig då denne aldrig blir nöjd.

jag röstar höger och jag e inte golfspelare och jag joba inte på kontor heller. låg lön har jag men gaka lycklig ändå.

läsningen är ju att fler arbetar och fler som skulle kunna arbeta gör det så att de som verkligen inte kan arbeta har mer skattepengar att dela på.då blir det bort med karensdagar o högre pension och mer skola och mer fritid och mer till. men inte förrän det är 400.000 färre förtidspensionärer och 100.000 färre långtidssjukskrivna...

Anonym sa...
9 maj 2010 23:26  

nu fick jag ett anfall av idioti - igen - men hur kan ökade lönekostnader finanasieras av skattteavdrag? Upplys mig gärna. Behöver stoft till en publicering.

Unknown sa...
10 maj 2010 12:02  

Det klarade ju Mona sig undan med bravur på sedvanligt politikersätt.

Hon sade helt enkelt att detta naturligtvis inte kommer på fråga i mandatperiod 1 utan att man får titta på de här frågorna på lite längre sikt och se om vi senare kan införa några av förslagen - voila !

Det skrämmande är ju att vi redan tidigare sett att S är i händerna på Mp + V...

/K

Anonym sa...
13 maj 2010 13:43  

Konstigt att V är så synnerligen bra på blå dunster och verklighetsfrämmande idéer. Det är inte första gången.

Nej, jag är varken blåman eller moderat.

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade