F d ministern, ambassadören och landshövdingen i Stockholm, Mats Hellström skriver på DN debatt om att är läge att frosta av förbindelserna med Ryssland. På Expressens ledarsida skriver Anna Dahlberg om i stort sett samma ämne, men fokuserar mer än Hellström på den ryska björnen numera är en snäll björn och att fp-ledaren Björklunds försvarslinje är sällsynt dåligt tajmad i en värld där Ryssland och USA åter närmas. Den ryska björnen framställs mer som en teddybjörn av Hellström, medan Dahlberg varnar för att det inte är det militära hotet från Kreml som är det troligaste.
Det är även min stora förhoppning att Ryssland får en positiv utveckling och närmar sig Europa än mer. Medvedev har i sin roll som president betytt mycket för att få in Ryssland på ett bättre spår än landet hade när Putin var president. Dock ska man inte ta ut segern i förskott. Det finns en rad positiva tecken, men också en hel rad med mindre positiva tecken. Ryssland är inte den starka demokrati vi önskar att landet skulle vara och det har en lång väg dit. Kursen kan snabbt svänga beroende på vem som sitter vid makten. Samma gamla metoder att styra informationsflödet som användes på Sovjettiden, används ofta än idag. Frispråkiga journalister har en tendens att försvinna och regimkritiker (inte endast de som är kritiska mot Moskva, utan även de som är kritiska mot det lokala styret) åtalas på märkliga grunder.
Sverige måste ta höjd för och utforma sin säkerhetspolitik och försvarsplanering utifrån ett Ryssland där pendeln åter svängt tillbaka till aggression mot väst. Gud förbjude att något sådant skulle hända, men sådant är tyvärr Sveriges geografiska läge. I dagsläget existerar just ingen försvarsplanering alls för att försvara Sverige. Det har under 00-talet inte funnit något politiskt intresse för en sådan. Man kan tycka att det borde finnas planering för situationer där Ryssland kommit på kant med balstaterna, ett Ryssland som aktivt vill skydda den nya gasledningen i Östersjön o s v, men icke. Liksom Dahlberg, anser jag att det krävs betydligt mer än bara militärt försvar för att Kremls agenda för sina grannstater. Stark och aktiv utrikespolitik och ett ordentligt IT-försvar, är bara några av redskapen.
Ryssland är till stor del beroende av handeln med Europa på samma sätt som stora delar av Europa är beroende av rysk gas. Tyvärr tenderar inte alla människor att agera utifrån samma logik, vilket gör att utvecklingen är långtifrån helt förutsägbar. Försvarsplanering handlar om att vara förberedd för det värsta och sedan hoppas att det aldrig inträffar. Ju mer förberedd man är, desto otroligare är att det inträffar. Målet med ett försvar är att aldrig behöva använda det, men behöver man göra det duger inga halvmesyrer och rockärmslösningar.
Ni som tror det här är lätt – vänta tills jag förklarat!
3 timmar sedan
5 kommentarer:
Vladislav Savic: ”Vladimir Putin och rysskräcken”:
http://www.dn.se/dnbok/bokrecensioner/vladislav-savic-vladimir-putin-och-rysskracken-1.1111020
- Max
En till:
"Gamla föreställningar bakom vår rysskräck":
http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/gamla-forestallningar-bakom-var-rysskrack_4686745.svd
- Max
Även om uttrycket känns lite fel just nu så kallas det väl även i det politiska spelet att "gjuta olja på vågorna"?
Det kändes nog för vissa, att det var dags att lugna ner stämmningen lite och blunda lite hårdare.
Försvarsplanering med innehåll är dyrt! Mycket dyrt!
Att gnälla lite och ställa krav om USA;s militärbaser kostar inget och skiftar mediavinkeln åt önskat håll.
Vissa går på det, andra inte.
Teaterdirektören.
http://www.reuters.com/article/idUSTRE5AB1HM20091112
Medvedev pitches modern Russia, warns opposition
Dahlberg skriver, "Kreml förblir dock ett hot mot de forna Sovjetrepublikernas självbestämmande". Däri borde Estland, Lettland och Litauen ingå. Har inte vi i Sverige sagt oss beredda att försvara våra grannländer vid angrepp. Om vi har det, som jag har för mig, så finns ju en indirekt risk för angrepp som inbegriper Sverige.
Stefan S
Skicka en kommentar