Enkel lösning (Uppdaterad 22/5 kl 17.00)

SvD redogör idag för en norsk undersökning som visar att de svenska soldaterna i Afghanistan tjänar sämst i jämförelse med soldater från de andra nordiska länderna. Det kommer inte som någon nyhet för någon inom Försvarsmakten. Ordföranden för Officersförbundet, Lars Fresker, talar om lönerna utifrån dagens perspektiv att de som väljer att åka till Afghanistan inte enbart gör det för lönen och berättar även att övriga förmåner, såsom hemresor är bättre för de svenska soldaterna.

Redan inom något år kommer situationen vara en annan när såväl soldater som officerare har ett utlandstjänstgöringsobligatorium. Då kommer lönen att vara en mycket viktig del i rekryteringen av personal. Det kan finnas hur många fina ord som helst om vilka ideal en officer och soldat ska ha för att vara intressant för Försvarsmakten. Till syvende och sist kommer det ändå att vara marknaden som styr. Erbjuder man inte mycket konkurrenskraftiga löner och förmåner, attraherar man heller inte bra personal. Är verkligen de personer som är mest intresserade av vapen de vi vill ha som soldater?

Lösningen avseende löner för soldater och officerare i skarpa insatser, idag huvudsakligen utlandstjänst, är att göra ersättningen skattefri. Det är en minimal kostnad för staten eftersom det rör så få individer. Samtidigt betyder det enormt mycket för individen och dennes familj, såväl ekonomiskt som i form av ett tecken på statens uppskattning. Bara blotta tanken på att personalen i Utlandsstyrkan får 85 % av sitt traktamente avdraget för att man har gratis kost och logi, även om man bor i tält och äter vakuumförpackat torrfoder. Som vanligt nedgår sedan traktamentet efter tre månader eftersom man då beräknas ha klarat av dyra inköpen i början av en längre förrättning och nu lärt sig hitta till en billigare och bättre mataffär. Att de förhållandena inte existerar i Afghanistan, Kosovo eller till sjöss i Indiska Oceanen torde var och en förstå.

Lösningen är enkel. Skattebefria militär personal på skarpa insatser.



Uppdatering 22/5 kl 17.00:
Media uppmärksammar idag de fullständigt absurda villkor som skadade svenska veteransoldater upplever i myndighetssverige. Dessa villkor har påvisats tidigare, men det ska enormt mycket till innan förändring sker. I skenet av detta är det klart intressant med de rödgrönas agerande och ståndpunkt då just denna fråga debatterades i Riksdagen härom dagen. Veteranutredningen har varit klar i ett och ett halvt år. Den tiden har Alliansregeringen haft på sig att agera. Att missförhållanden har rått har varit känt så länge som vi har haft veteraner. Att (s) nu gråter krokodiltårar över förhållanden de själva haft 60 år på sig att förändra känns är klassisk oppositionspolitik. Det viktiga är nu att få en förändring till stånd. Återigen påvisas att det är medial uppmärksamhet som krävs för att få en till en förändring. Den lilla människans situation räcker inte. Just därför känns det som en bra idé att dela ansvaret för ett veterancentrum mellan staten och ideella krafter.

Läs gärna de övriga inläggen i veteranfrågan.

Media: Aftonbladet, Expressen, 2, 3, 4, 5, DN, NSD
Bloggar: Chefsingenjören, Westerholm, Hammarberg

33 kommentarer:

Anonym sa...
21 maj 2010 kl. 20:33  

Vänta.... Gör det!

TRIDENT sa...
21 maj 2010 kl. 20:57  

Du glömmer några detaljer i sammanhanget....

Detta är SVERIGE - landet där avundsjuka kommer med modersmjölken och där ALLA ska vara lika. Gräddfiler är enkom till för den politiska eliten - allmogen göre sig icke besvär!

...men jag håller med dig i sak

Anonym sa...
21 maj 2010 kl. 20:59  

Vänta... Gör det!

Anonym sa...
21 maj 2010 kl. 21:54  

En amerikansk officer har grovt sett dubbla lönen jämfört med en svensk officer samt MYCKET lägre skatt, familjen kan köpa livets nödtorft till kraftigt nedsatta priser på sina baser och bor dessutom billigt, familjen som är kvar på basen har tillgång till ett enormt socialt nätverk och stöd och de som behöver tröst och stöd får det och "no questions asked! Alla (ALLA) förstår hur det är!

När befälet lämnar sin aktiva tjänst efter senat 30-talet år (om inte någon högre position är tilltänkt för vederbörande) så bjuds ett bra övergångsprogram till ett civilt liv. Under sådana förutsättningar kan man förstås åka dit chefen vill MEN i ankdammen Sverige förväntas vi resa världen runt med livet som insats till ett ICKE-existerande skyddsnät utan någon som helst förmån!!! DET är en rejäl skandal. Skäms politiker! Hur många av våra generaler har varit på mission? dom är lätträknade...

Exemplen på misslyckanden i omhändertagande av våra soldater som deltagit i utförandet av vår säkerhetspolitik är många. Det är faktiskt på tiden att befälskåren drämmer näven i bordet och säger ifrån.

Torbjörn J sa...
21 maj 2010 kl. 23:50  

Om jag inte minns fel är FN-anställda i New York befriade från skatt och har bra mycket bättre villkor för sin anställning än vad svenska soldater har. Det klingar onekligen illa då svenska soldater är på uppdrag under FN-mandat.

CHefingenjören har ett inlägg i ämnet, kanske vore något för försvaret att titta på.

http://chefsingenjoren.blogspot.com/2010/03/ropen-skalla-lika-lon-for-alla.html

Anonym sa...
22 maj 2010 kl. 09:00  

Väl rutet! Heder till AI som dryftade detta med försvarsutskottets vid en utfrågning förra året.
Frågan måste upp på dagordningen. Seger för de rödgröna lär ju dock inte skynda på frågan då det är "häftigt" att betala skatt....

Anonym sa...
22 maj 2010 kl. 10:48  

Det här är säker bra för framtida rekrytering. Att försvarsmakten inte lär sig. http://mobil.aftonbladet.se/nyheter/article7169471.ab;jsessionid=D3449ADE001927E081FB39F02602C597.mobilb

Anonym sa...
22 maj 2010 kl. 11:42  

Man kan göra en intressant jämförelse. Under internationell insats, t.ex. i Afghanistan tjänar en officer inte mer pengar än om officeren i fråga skulle tjänstgöra under motsvarande arbetstidsförhållanden i Sverige. Övningsdygn övandes på Villingsbergs skjutfält under 6 månader skulle de facto ge mer pengar och dessutom ett halvårs ledigt när "missionen" var över.

GT

Dave sa...
22 maj 2010 kl. 12:55  

Håller helt med, skattebefria de som gör utlandstjänst så är rekryteringen löst.

Anonym sa...
22 maj 2010 kl. 15:44  

Anställd //

lönebilden för svensk soldat utomlands är en aning skev mot andra länder minst sagt .
Under min bosnien tid en EOD/minröjsoldat med lön på ca 27-28K medan en norsk kollega hade 35-42K samt de fick vid sk WICS uppdrag (Working In Confined Spaces) ett yttligar tillägg om 10000 per Uppdrag detta mot svensk personal som skall leta röja EOD/IEDD i tunnlar kloaker för endast sin grundlön. Detta gör då att svensk personal väljer att ta anställning åt civila organisationer under pågående mission som Norsk Folkhjälp, MAG mm .

Annat exempel är Vår sjukvårds personal vad som är acceptabel nivå för Sjuksköterskor och läkare i utlandsstyrkan låter jag vara öppen för funderingar .

Ett grannland hade problem med att besätta sina läkaretjänster och efter direktiv från HÖGRE(försvarsminister) ort att dessa tjänster SKALL vara tillsatta vart lönen 120K / vecka dock minst xx antal veckr skall man då tjänst göra , man kan säja att man inte längre hade problem med att täcka upp med läkare . Vidare har svenska läkare fått erbjudande av grannland att tjänstgöra i deras uniform med BETYDLIGT högre lön och förmåner.

För att gå tillbaka till våra egna soldaters löner,,,,

Under bosnien missioner låt oss säja att en soldat har 27000 i månaden FÖRE SKATT, denne soldat är då i tjänst 24 timmar om dygnet, bor i tält utan något som helst skydd mot granater el spliter typ sandsäck, maten består av franska fältransoner under veckor, toa sker i ute dass som i kapat oljefat skall eldas upp .

En lön utan skatt på 27000 delat på 30 dagar ger lön om 900/dag detta delat på 24 timmar det en timpenning på 37,50 före skatt detta är då bara grundlönen utan risk tillägg, denna lön sedan med tillägg tillkommer då förmånstaxering för mat och husrum, Straffarbete låter ganska lockande att ta till orda, en 16åring som rensar ogräs år kommunen som sommar jobb tjänar mer

Summering med dagens verteran politik, soldater från tidiga missioner inte mår så bra , att gå ut ett nyår med rakter och smällare är uteslutet, samt uppskattningen/erkännandet man känner som soldat = NOLL.

jag kan ha fel jag kan har rätt ....
Som kuriosa och de facto att tidiga Bosinien missioner har tillsett att Sveriga har det goda rykte internationellt som soldater.

Wiseman sa...
22 maj 2010 kl. 16:55  

09.00: Ja, det var en mycket, mycket positiv överraskning när AI tog upp det inför Försvarsutskottet och det var definitivt ett tecken på ryggrad. Undrar var han fick idén...?

Borneo sa...
22 maj 2010 kl. 18:06  

Man kan ju fråga sig varför folk ändå ställer upp. Att äventyret lockar och det ekonomiska kommer i andra hand tror jag är en orsak. När man så småningom får kunskap om vad andra nationer, med likartad kultur och standard,får för ersättning blir man naturligtsvis förbannad och besviken, en känsla av att blivit lurad innfinner sig.

Skattebefrielse skulle vara ett nog så bra grepp och, som sagts, detta skulle inverka helt försummbart på den totala skatteinkomsten.

Om nu någon blir avundsjuk, åk själv då!

Apone sa...
22 maj 2010 kl. 23:24  

Detta befäster helt min åsikt att LEDNINGEN - i form av högre officerer samt politiker - lever i en helt annan värld än vi vanliga dödliga och inte alls förstår eller inser vidden av deras beslut, samtidigt som de vägrar ta ansvar för de konsekvenser som deras beslut faktiskt innebär.

Med "Morgonsurs" underbara historik i bästa Monthy Python-stil kan vi i och med detta konstatera att saker och ting inte har blivit ett djävla dugg bättre sedan tidigt 90-tal.

"Ankdamm" är verkligen en rättvis omskrivning av verklighetens Sverige.

De vassa knivarna har redan lämnat lådan, undrar vilka som är kvar och styr skutan..?

Anonym sa...
23 maj 2010 kl. 01:11  

Att skattebefria "vanliga" arbetare i Sverige som frivilligt har valt att åka utomlands är nog omöjligt i landet lagom.

Möjligtvis ett "Utlandstjänstgörings avdrag", för skattesänkningar är fullt och osolidariskt. Men avdrag går det att göra på allt. Sen är det inte fel att några extra tjänstemän på skatteverket får lite mer jobb.

//G - som sedan länge lämnat den offentligasektorn och FM.

Anonym sa...
23 maj 2010 kl. 02:15  

Och vem är det, i SvD artikel, som försvarar att våra löner är lägre än övrigas i Norden?
Jo, vår fackordförande Lars Fresker! FFS!

Anonym sa...
23 maj 2010 kl. 09:16  

Detta borde knappast göra rekryteringen lättare, jag är övertygad att en sådan här skandal inte skulle kunna inträffa i något annat land än i det politisk korrekta Sverige


http://www.nsd.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleID=5382265

Wiseman sa...
23 maj 2010 kl. 09:25  

02.15: Det förvånade mig också och man får hoppas att han blivit felciterad.

09.16: Tyvärr förekommer det även i andra länder. Kanske inte exakt samma händelse, men liknande vanvård av veteraner.

Ndorop sa...
23 maj 2010 kl. 13:20  

Det stämmer att de som jobbar åt FN är befriade från kommnalskatt idag; bor man utomlands i mer än ett år har man möjlighet att skriva sig utomlands och betalar då endast den utländska kommunalskatten. Det är väl inget konstigt med det: man utnyttjar ju inte skola, vård, omsorg i Sverige. Stora internationella organisationer brukar också vanligen förhandla fram skattebefrielse (i MOU) för sig och sin personal i landet, t.ex. FN i New York, EU i Bryssel eller vid deras insatser, även de under NATOs ledning. Vi behöver alltså ingen särskild lag för militärer, utan en justering av tidsperioden för att få skriva sig utomlands. Vårt taxeringssystem bygger dock på hela år, det kräver alltså brutna taxeringsår vilket Skatteverket inte lär jubla över, men det kan inte vara omöjligt.

Traktamentet är till för ökade utgifter vid dubbelt boende, det kan man inte gärna hävda. Mer skäligt är något slags hardshipstillägg, vilket man faktiskt har i Utlandsstyrkan. Om den är rimligt stor idag är förstås en öppen fråga.

Lev B sa...
23 maj 2010 kl. 20:27  

Lite siffer exercis för att kvantifiera det vi brinner för- en skälig ersättning för ett arbete som Riksdagen anser måste göras.

Lönemodellen som det slöts avtal om (är det avtalet uppsagt av FM?) är ju egen I-lön x 1,3+ 8 000:s samt ett antal tillägg. Se "mil.se"

Risk och umbärandedelen är inte stor ifht den verklighet som finns i missionerna...., 2 000kr-
10 000kr/mån under 2009 för att vara disponibe 24/7. Det bir ca 65-330 :-/ dag och på det skall det betalas mellan 30-75 % i skatt beroende på I-lön (den sk skatten på sista hundra lappen...).

Tot torde de högsta summorna i ISAF och KS hamna på ca 75- 90 000:- i mån / för övlt. Detta är ung en fördubbling mot i SWE (samtliga öv har lön och förmåner enl Chefsavtalet så de avgränsas bort...denna gång).

Med FM föreslagen ingångslön om
17 000:/mån blir utfallet ca 32 000kr på FS 18, vilket inte känns konkurenskraftigt inför framtiden.

Vad göra? Då vi har problem med att rekrytera inte bra militär utan även civil personal samt behöver NGO i våra missionsområden bör lösningen omhändertaga alla dessa grupper.

Staten bör därför ta bort en viss de av statskskatten för personal i de områden där SWE mil/civ personal tjänstgör på uppdrag av riksdagen. Detta utan förlust av pensionsrätt eller motsv.

Tyvärr betalar sig frivilligheten bra för FM. Själv så är min totala "förtjänst" ca 1 350:-/ dag (56:-/H 24/7) FÖRE skatt.

Det lönar sig bättre att ha Jour över JUL i hemmet i Svedala!

Svårt- ja , men fungerar i andra länder.

/Lev B

Anonym sa...
24 maj 2010 kl. 18:43  

Ja, det är intressant att se att andra länders soldater och officerare erhåller mer ersättning än vad de svenska gör. Men vad som är ännu mer uppseendeväckande är att de svenska officerare som istället för att tjänstgöra i utlandsstyrkan utan är hemma i Sverige och övar, oftast får en total bättre ersättning. Dels i form av ekonomisk ersättning men även i form av ledighet. Helt klart är att övningarna i Sverige ska generera ersättningar men frågan är om de ska generera mer ersättning än när man tjänstgör i en krigzon?

Wiseman sa...
24 maj 2010 kl. 18:57  

18.43: Samma sjuka förhållande gäller i Norge.

Anonym sa...
25 maj 2010 kl. 00:23  

Problemet är ju att officersförbundet och övriga fackförbund inte ser till soldaternas bästa. Allt är ju nytt för dom med. Jag tror att det enda som skulle kunna hjälpa soldater att få en skälig ersättning är ett eget fackförbund. Men efter lögner på lögner och grusade förhoppningar så är det jävligt lätt att bli uppgiven. Varken jag eller någon av mina soldatkollegor har orken att ta tag i saken. Mentaliteten är att man har den lön man har och hoppas att man får jobba kvar.

Men min förhoppning är att någon driftig själ tar tag i saken. Vad händer med vpl-rådet förresten?

Uppgiven soldat

Anonym sa...
25 maj 2010 kl. 21:11  

Uppgiven soldat: Du träffar mitt i prick. I förlängningen handlar det inte bara om lön. Den fackliga aspekten blir viktig för soldater och sjömän även när det gäller övriga avtalsvillkor (resor och boende, arbetstidsregler etc), utvecklingsmöjligheter och en rad andra frågor.

Det ska bli mycket intressant att se hur länge soldater och sjömän kommer att organiseras av Officersförbundet. Förr eller senare får förbundet problem med SACO och måste välja mellan att vara kvar där eller att fortsätta värva soldater och sjömän.

Det är också tveksamt om soldater och sjömän bäst företräds av ett officersfack. Det finns risk för intressemotsättningar i olika typer av förhandlingar. Med all säkerhet skulle soldater och sjömän ha större förutsättningar att hävda sina specifika intressen i ett eget förbund.

Det ska bli intressant att se hur länge Officersförbundet kommer att vända sig till alla i Försvarsmakten som bär uniform.

Anonym sa...
25 maj 2010 kl. 21:11  

Vpl-rådet skall avvecklas eftersom det inte finns några vpl längre men nån form av "medinflytande" kommer rekryterna ha (GMU), dock ej klart på vilken nivå och hur det ska se ut på central nivå. Tror det kommer styrningar när förordningen kommer. GSS får sköta sig själva genom facklig anslutning.
Jocke S.

Anonym sa...
25 maj 2010 kl. 21:29  

Hej.
...hörde att det går riktigt bra i ADENVIKEN för helikopterflottiljen.
Kul.

YNGVE RÖD

Smörjaren sa...
26 maj 2010 kl. 18:19  

Med värnpliktens avskaffande försvinner den härligt rebelliska värnpliktsnytt nu.
Mitt förslag är att starta en ny FM-oberoende tidning för alla
FM-anställda.
Här skulle en fri och försvarsförmåge drivande debatt kunna föras. Det finns ju ett stort tomrum av tryckta alster sadan alla FM publikationer blivit nedlagda (arme, marin samt flygvapennytt mm).

Anonym sa...
26 maj 2010 kl. 21:45  

Håller med om att S är den svenska politikens största hycklare men alliansen är väl inte många snäpp bättre,jag tror inte nåt av blocken kommer att göra försvarets situation ett dugg bättre, det har vi ju dessutom fått smakprov på från bägge sidor.
Dessutom finns det väl mer brinnande frågor än försvarspolitiken exempelvis den skenande invandrigen och den ökande brottsligheten

J.K Nilsson sa...
27 maj 2010 kl. 09:40  

Ja så fick man invandringen ännu en gång...

J.K Nilsson

Pragmatisk sa...
27 maj 2010 kl. 13:46  

JK, vad menar du? Anonym nämnde invandringen tillsammans med det underfinansierade försvaret och den skenande brottsligheten. Du hakar upp dig på en av dessa tre sakfrågor och gör ett meningslöst inlägg om detta, varför? Får man inte prata om invandringen? Får man inte tycka att de (minst) 50 miljarder om året som går till invandringen hellre skulle lagts på annat? Är det tillåtet att diskutera alla andra utgiftsposter för skattebetalarna utom just denna?

Anonym sa...
27 maj 2010 kl. 20:51  

Jepp Herr Nilsson det fick du, tycker inte du att det är ett problem med den stora delen av de grova brotten som begås av "nysvenskar"? kanske det är bättre att som de rödgröna stoppa huvet i sanden och hoppas att det problemet löser sig självt, för i Sverige får man ju inte prata om det pga den sjukliga politiska korrekthet som råder

Anonym sa...
27 maj 2010 kl. 21:23  

@J.K Nilsson

Gillar du inte invandringen?

Anonym sa...
28 maj 2010 kl. 16:43  

Nej jag gillar inte den invandringspolitik som förs, dels pga den våldsamt ökande brottsligheten och den stora del av denna brottslighet som invandrare står för och det faktum att vi har en arbetslöshet på nästan 10% i Sverige.
Dessutom har vi på många ställen en skola som är under all kritik och en stor del av äldrevården som är väldigt bristfällig, ska vi då verkligen ta emot 100 000nya människor när vi inte ens kan ordna ett drägligt liv för de som jobbat hela sitt liv för detta land

Anonym sa...
30 maj 2010 kl. 09:52  

Trident du har fel när du säger att avundsjukan kommer med modersmjölken, däremot så har den kommit med den nyare tidens socialdemokrati, läs från 70talet och framåt.

Räknare



Creeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade