Klarspråk om NATO

Boende i Stockholm har förhoppningsvis inte missat att en amerikansk aegiskryssare, USS Vicksburg, för tillfället är på besök i staden efter övningar i Nordsjön. Aegiskryssare är minst sagt imponerande fartyg. Vicksburg skulle på egenhand kunna luftförsvara större delen av Mellansverige på ett sätt som det svenska luftvärnet aldrig skulle kunna drömma om.

Bland dem som har passat på att besöka Vicksburg är Johanne Hildebrandt som i dagens Aftonbladet skriver om den svenska inställningen till NATO. "Tala klarspråk", är hennes uppmaning till politikerna.

Idag skriver även Johan Tunberger och Bo Hugemark på Strategi och Krigskonst om NATO och vad den svenska solidaritetsförklaringen kräver i form av förberedelser. Som jag tidigare påpekat är det knappast bara att tuta och köra när man ska ta emot och lämna militärt. Noggranna förberedelser krävs och framförallt mängder av samövning.

Tyvärr tror jag att Hildebrant, samt Tunberger och Hugemark talar för helt döva öron. Det är valår och NATO är inget som kommer att ge röster i årets val.


Märk väl den amerikanska artigheten och professionalismen när det gäller att berömma värdlandet. De är allestädes närvarande vid amerikanska besök.

6 kommentarer:

Svensson sa...
2 maj 2010 15:01  

Nej just det, försvaret och allt vad därtill hör är en icke-fråga för allmänhet och partiväsendet i stort.

Åskådaren sa...
2 maj 2010 19:11  

Lite svårt att passa in den svenska filosofin för försvar.
Andra nationer (även de som ingår i NATO)försvarar sitt land.
Sverige å sin sida försvarar demokratin.
Det grundläggande för att ingå i en allians är nog att man försvarar sitt land.

Jonas sa...
3 maj 2010 14:27  

@Åskådaren

Det är inte så många länder kvar i Nato som har fosterlandsförsvaret kvar som prio 1. Danska och Nederländska Försvaret har helt gett upp tanken om ett försvar som syftar till att försvara det egna landet främst.

Den holländska försvarsmakten är den jag kan bäst utöver svenska och debatten där är ett karbonpapper på den svenska. Allmänheten är i stort fullständigt okunnig om vad försvaret gör och det råder allmän förvirring om vad man ska ha Försvaret till överhuvudtaget.

Anonym sa...
3 maj 2010 18:23  

Tittartips!
Idag ryckte den sista kullen värnpliktiga enl gällande pliktlag in vid Amf 1. Flera media följde händelsen och det sänds reportage idag i Rapport och kl 1830 på tv4.

Åskådaren sa...
3 maj 2010 21:14  

Jonas,
Jag kanske är okunnig men det är ju trots allt 28 länder som är med i NATO idag. De flesta har väl fortfarande försvaret av sitt land som prio 1. Speciellt de länder som har en flank som är öppen mot aktörer som ligger utanför NATO. Sverige ligger inte lika "inbäddat" som Holland och Danmark (om man undantar det gigantiska Grönland.)
Det du skriver om Försvaret i Holland och dess förankring bland allmänheten, är precis som jag upplever att det är i Sverige idag.
Försvaret kommer aldrig att vara en valfråga såvida det inte händer något i närheten av oss. Jag undrar om våra politiker sagt upp sin hemförsäkring för att det inte hänt något som föranlett utnyttjande av den.

Unknown sa...
4 maj 2010 11:54  

Artigt ja, men amerikanarna har även tidigare berömt våra ubåtar - så det är väl en av få delar av försvaret dör vi fortfarande har en bra förmåga kvar kanske ? :(

Flygvapnet är väl inte mkt att hurra över nuförtiden ?

/K

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade