Försvarsmaktens fiender

Att personer som kritiserar Försvarsmakten för dess undermåliga behandling av veteraner och oförmåga att ta till sig erfarenheter från tidigare utlandsinsatser målas ut i HKV:s innersta korridorer som Försvarsmaktens fiender för att de "pissar på Försvarsmakten", är bland det mest absurda och beklämmande jag någonsin hört. Alla som någon gång gått någon form av ledarskapsutbildning har hört uttrycket att ställa sig längst ner på feedbacktrappan. Det här är nog lägre än så. På vilket sätt skulle detta förbättra Försvarsmaktens möjligheter till personalförsörjning eller verkställa den nya devisen "verka, synas, respekteras"?

Man får verkligen hoppas att allt bygger på en missuppfattning.

Läs hos Borneo

14 kommentarer:

Anonym sa...
17 maj 2010 01:13  

Är det så här vi bygger vårt nya varumärke!
Dessutom hjälper man till att ge den "glappnde förmågan" ett ansikte.
Någon får skyndsamt rycka in och hjälpa vederbörande med hotbildsanalysen.

"Försvarsmakten kommenterar" kommer väl, å det snaraste, komma ut med vem som sagt detta och vad han/hon egentligen menade och be om ursäkt???
Att erkänna en oförmåga är väl att hoppas på för mycket?
En alltmer tvivlande Teaterdirektör.

STAGECOACH sa...
17 maj 2010 06:31  

Noterar att Anders Emanuelsson, "Emma" kallad, är en av författarna till den skrivelse som kritiseras. Eftersom jag vet att han är en professionell, hängiven och duktig officer stör det mig mycket att han blir utsatt för den här typen av korridorsskitsnack. Bara en kort reflektion.

en glad gris sa...
17 maj 2010 07:12  

Jag kan bara instämma ang. Emma.
Hade honom som regementschef som ung fänrik och det är jag glad för. Hans ledarskap är av den riktiga, -åka helikopter till fronten och lägga handen på axeln och se DUC i ögonen-typen.
Han är en av dom jag är stoltast över att kunna kalla för kollega, och därför skär det även i mitt hjärta när jag konstaterar att de sämre delarna av HKV än en gång visar sitt ruttna ansikte på det här sättet.

Emma, du är en sann krigare och föregångsman!

Åskådaren sa...
17 maj 2010 07:41  

Stagecoach, håller med till 100%. Vad är det för ledarkultur i HKV? Har det något med värdegrunden att göra?

chefsingenjören sa...
17 maj 2010 20:50  

Vem behöver fiender när man har sådana här "vänner"?

Som jag har sagt tidigare skulle "reklammupparna" på HKV lyckas betydligt bättre genom att skippa fokus på att vinna guldägg och fokusera på att den personal vi har sprider ett bra budskap om sin arbetsplats. Då skulle det vara självrekryterade då vi i grund och botten har ett oerhört bra jobb!

Cynisk sa...
17 maj 2010 23:13  

I den tillrättalagda Försvarsmakten i det tillrättalagda Landet Lagom så får man inte vara för tydlig och ärlig. Man bör följa agendan, annars så havererar systemet och alla reklammiljonerna blir brasa åt kråkor. Så kan vi ju inte ha det!

Riktiga ledare blir snabbt ett hot mot systemet och hejdas därför. Varför är det så? Jo, förmodligen handlar det om att det krävs ett visst mått av rebell i en chef för att lyckas och därmed få folket med sig. Den som hela tiden följer reglerna får inget gjort och åtnjuter heller inget förtroende hos DUC.

Anonym sa...
18 maj 2010 13:14  

HKVs anlitade reklambyrå DDB vinner "Guldägg"...

Hurra! Hurra! Hurra!

ak4 sa...
18 maj 2010 22:21  

Under många år har ekonomin fått styra.Det får mig att tänka på ett citat av Maslow,han med behovspyramiden.Han sa:"Om det enda verktyg man har är en hammare,så är det frestande att behandla allting som om det vore en spik"
ak4

Anonym sa...
18 maj 2010 22:32  

Cynisk
Helt rätt
FM har effektivt utrotat alla med någon slags trupparcharm och de flesta naturliga ledarna lämnar organisationen för dubbelt så bra betalda jobb civilt, inte för jag tror pengarna styr utan för att de konstant blir motarbetade av högste chefen.

Nej nej slätstruken och feg ska man vara. Slänga sig med ord som värdegrund och öra. Gärna göra karriär genom att ha anmält någon annan för ett kränkade uppträdande. Eller tagit i med hårdhanskarna när någon gjort ett misstag.

Att vara en naturlig ledare och driven är snarare ett problem.

Men men, skam den som ger sig. Det är bara böja ryggen som en räka och spotta på stenen. Förr eller senare blir den blöt.

/Trupparen

Anonym sa...
19 maj 2010 06:39  

Ja du Trupparen, det verkar vara så det gå till. Huvuddelen av officerskåren böjer sina ryggar som räkor. Hur vore det om man brydde sig mindre om karriären, stod rak i ryggen och identifierade problem och föreslog lösningar. Nejdå, istället kröker man rygg som en räka och låter någon suga ur ryggraden och ersätta den med sylt.
Tur att man inte har en Karriär, utan kan stå med rak rygg på morgonen och se sig själv i ögonen.

Anonym sa...
19 maj 2010 23:43  

Anställd

Detta är inget nytt tom på golv nivå förekommer det att soldater som är för "ärliga" och säjer vad man tycker om tex logistik, boende mm och hamnar i "karantän" eller "röda boken" där möjlighet att söka internationelltjänst igen är lika med NOLL.
Lika så gälle om man säjer ifrån och tycker det är fel i olika saker eller att man se ett klart förmågeglapp och meddelar närmast chef så blir man stämplad som "jobbig" svår att arbeta med i grupp eller man blir stämplad som illojal mot uppgiften.

Snacka om my way or the highway

Apone sa...
20 maj 2010 10:49  

Vilken tur att man inte längre tillhör "Firma Värdegrund AB".

FM blöder kompetens, de bästa har redan lämnat den kapsejsande skutan.

Kvar är de som inte får något annat jobb, alt de som kämpar till siste patron och siste finne. Den sista kategorin har all min respekt.

Obertan sa...
20 maj 2010 10:57  

Jag fick lära mig den hårda vägen att man ska ställa in sig o hålla käften.
På ett av mina första omdömmen fick jag goda "betyg".
Dock så skiljde sig "sammarbetsförmåga" från de andra med kommentaren att
jag var alldeles för frispråkig. Kommentaren var naturligtvis inte skriftlig eftersom det skulle se illa ut.

Den dåvarande plutonchefen förklarade det med att jag var den ende i plutonslaget som alltid ville ha en motivering till beslut jag inte förstod.
Jag tyckte även att arbetstidsregler även skulle gälla oss unga fänrikar!

Snacka om att vi lurar oss själva hela tiden.

Kolla på de olika personalgenomgångar vi har. Det är väldigt sällan det kommer kritiska frågor till förbandsledningen. Allt e så jävla soligt trots att det gnys en hel del i leden.

Hur ligger det till på era förband?

Håller med chefsingenjören.
Den bästa rekryteringen görs genom god reklam från de som redan är anställda så se till att bli en bra arbetsplats, prata inte bara om det!

Anonym sa...
20 maj 2010 12:36  

Allt detta beskrivs rätt bra i "Kriget och karriärsystemet" som kom för något år sedan. FM har förlorat många år på mjukryggar i karriären.

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade