Rekommenderad helgläsning

Förhoppningsvis är det fler försvarsintresserade av bloggens läsare än jag som prenumererar på Kungliga Krigsvetenskapsakademiens Handlingar och Tidskrift, även kallad gula tidningen, som avhandlat försvarsutvecklingen i drygt 200 år. I det senaste numret vill jag särskilt rekommendera två artiklar med anledning av Regeringens planer för Försvarsmakten och det kommande yrkesförsvaret (som alla utom försvarsministern väljer att kalla det).

Den första är skriven av Finlands f d ÖB Gustav Hägglund och jämför det finska försvaret med det svenska, framförallt avseende vad man får för försvarsbudgeten. I utdrag:

"Sverige har bedömt att en permanent fred utbrutit i Europa och att landsförsvaret följaktligen kan avvecklas. Jag hoppas innerligt, att denna bedömning visar sig korrekt – i motsats till år 1926 – men hoppas samtidigt, att Finland upprätthåller sitt försvar som en brandförsäkring mot oanade och osannolika händelseförlopp. Av naturliga skäl är de säkerhetspolitiska avvägandena olika i olika nordiska länder. I nötskal beror de på att:
- Danmark och Norge har Nato
- Sverige har Finland
- Finland har Ryssland"


Den andra artikeln är skriven av redaktören Olof Santesson och handlar om det av regeringen föreslagna framtida försvaret. Det är ord och inga visor när Santesson avtäcker ett luftslott.

"Vad är det som vi utlovas få? I försvarsministerns vision rör det sig inte om ett ”yrkesförsvar” utan om ”ett försvar som går att förklara”. ”Inom en vecka” skulle alla 50 000 (får man förmoda) vara insatta om Sverige hotades av de sådana faror som annars under 2000-talet i stort sett har dödförklarats. Men, det inser nog alla i saken någorlunda insatta, något heltäckande försvar och en försvarsplan värd namnet går inte att åstadkomma med denna tappra skara, låt vara att allt ska ske i en förhoppningsfull ”samverkan med andra.” På en liten yta hade Georgien fem organiserade brigader utan att kunna värja sig mot rysk militärmakt."


Läs och begrunda! Är vi på rätt väg eller är vi överhuvudtaget på en väg?

5 kommentarer:

Anonym sa...
23 maj 2009 02:59  

nej, vi har inte varit på någon väg sedan vi sålde den svenska försvarsindustrin

då tog vi ett steg som innebar att vi gjorde oss av med den grundläggande förutsättningen för att vara alliansfria (utan svensk försvarsindustri kommer inte materiel- och/eller förnödenhets-försörjningen att kunna säkerställas i händelse av kris i Sverige)

det påföljande steget borde rimligtvis ha varit att använda de pengar vi (statskassan) fick för försvarsindustrin till att investera i ett NATO-medlemskap (som inte är gratis)

men det steget tog vi som bekant inte

så nu har vi tagit steget som i praktiken gör vårt försvar oanvändbart i händelse av kris i Sverige (när vi blir avskurna)...

och vi har inga garantier för att någon kommer till undsättning...

och vi har inga planer på att åtgärda denna situation (bortsett från att vi ska använda ännu mindre av statskassan till att skydda medborgarna i Sverige)

NEJ vi är nog INTE på en väg

för de som sköter statskassan har valt att inte betala kostnaden för att färdas på en säker väg - varken vår egen eller någon annans...

E sa...
23 maj 2009 04:47  

Väldigt väl skrivet av fd. ÖB. i Finland. Det är väl som han skriver att Finland snart är den sista mohikanen när det gäller allmän värnplikt och tron att den eviga freden (kanske) inte har utbrutit i Europa.

Det jag känner som lekman över försvaret i Sverige är vi saknar en ordentlig strategi och inte vet vad vi ska försvaret till. Detta genomsyrar sedan de flesta frågorna som Wieseman tar upp i sina mycket genomtänkta blogginlägg.

Vad hindrar att vi "kopierar" den finska modellen och har ett kostnateffektivt folkbaserat försvar? Är det våran starka koppling mellan försvar och arbetsmarknad? Är det våran neutrala hållning som har tappat strategi sedan björnen i öst bytte skepnad?

Visst är jag fantastisk glad åt vad våra soldater gör i Kosovo, Afganistan, Somalia osv. Men är inte den berömda svenska proffisionismen är beroende av att vi har ett folkförankrat försvar där soldaterna inte i första hand är soldater utan även snickare, rörmockare, fordonsmekaniker och därmed har ett liv utanför det militära livet?
Tack!

Anonym sa...
23 maj 2009 10:48  

Vi är nog, som tidigare observerats, snarare på en hal is en på en plogad väg. "En tunn is, över mörkt djupt vatten."

/Starvid

Johansson sa...
23 maj 2009 23:48  

Det man övar på blir man bra på.
Finland övar krig, vi övar neddragningar och visioner!
NOC/GLC har kostat en fjärdedel av en finsk försvarsbudget.
Resultat?
Lysande karriärer för några officerare.
Output. NJET!

Johansson, FV

Anonym sa...
15 juni 2009 21:46  

Sedan är ju inte allt frid och fröjd på finska sidan heller enligt dom finska soldaterna jag har hört så att kopiera deras modell är väl inte heller en lösning skulle jag tro.

Deras system angående hur dom skickar ut och placerar soldater i sina befattning insatsförband exempelvis i Afghanistan är ytterst märkligt.

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade