Solidaritet i olika former

Thage G Peterson och Anders Ferm vill att svenska folket ska folkomrösta om den svenska närvaron i Afghanistan. De tror tydligen att det är det bästa sättet att få insatsen avbruten, och det kan mycket väl vara så.

Folkomröstning är ett trubbigt medel. Hur många svenskar mellan 18 och 70 år vet att Afghanistan saknar en nationell identitet eftersom landet består av en rad olika folkgrupper? Att talibaner är ett samlingsnamn för flera olika grupperingar?

Peterson och Ferm talar som vanligt i all välmening om att istället för militärt och civilt stöd, ska man endast sända Afghanistan civilt stöd för att bygga skolor, sjukhus, vägar m m. Det är ju högst vällovligt. Det är bara det lilla problemet att motståndaren, talibanerna, inte vill ha några skolor o s v. Framförallt inte för den kvinnliga befolkningen. Man vill inte ens diskutera frågan. Diskussioner har tidigare förts med talibanerna och ISAF har till och med lämnat över hela områden till afghansk neutral kontroll (Musa Qala) med löfte om att talibanerna skulle hålla sig utanför detta. Påföljden blev snabbt att talibanerna snabbt besatte området. Avtal med otrogna behöver inte hållas.

Låt oss istället vända blickarna till norra Pakistan. Det lär inte ha undgått någon vad som är talibanernas agenda där, med attentat mot flickskolor och andra institutioner. Den talibanska agendan är ytterst tydlig där, samtidigt som civilbefolkningen ännu så länge inte har något otalt med NATO.

Talibanerna är fega, men smarta motståndare. Obundna av folkrätten. Det är därför de så gärna gömmer sig bland civilbefolkningen och utnyttjar den som mänsklig sköld och hoppas på att ISAF ska vara "humana" nog att inte skjuta eller att rules of engagement för aktuell dag och område har oklar innebörd. Om Peterson och Ferm läst HRW:s rapport Troops in contact om kriget i Afghanistan till fullo har de säkert sett att den skarpaste kritiken mot krigföringen inte riktas mot USA och ISAF utan mot talibanerna.

Peterson och Ferm ondgör sig med rätta över de civila som blivit offer för USA och ISAF, mycket p g a dåligt beslutsunderlag och bristande etik. Jag tror på inga sätt etiken blir bättre med en svensk yrkesarmé. Snarare tvärtom. En försvarsmakt där man tvingas rekrytera stenhårt bland samhällets mest utsatta grupper för att fylla raderna, som t ex i USA, Storbritannien, Nederländerna och många andra länder med yrkesarméer, kommer inte leda till att etiken förbättras. Frivilligheten betonas i det nya personalförsörjningssystemet. Frågan är om den som är mest frivillig att bära vapen och dra i härnad är den som är mest lämpad för uppgiften? Det är bara att läsa den tragiska artikeln om MarSOC.

Jag vet inte direkt om jag skulle vilja påstå att Peterson och Ferms linje är den mest solidariska med befolkningen i Afghanistan. Vad Sverige istället för att lämna landet skulle göra är att intensifiera det civila stödet och samordna det med det militära. Sverige är ett av få länder där biståndsmyndigheten konsekvent väljer att inte agera i samma område som svenska militära insatser som de facto är där för att just skydda bistånd och återuppbyggnadsprocesser. Samordning ger mer effektivitet.

12 kommentarer:

Anonym sa...
17 maj 2009 12:25  

"Sverige är ett av få länder där biståndsmyndigheten konsekvent väljer att inte agera i samma område som svenska militära insatser som de facto är där för att just skydda bistånd och återuppbyggnadsprocesser."

Beror detta på slump, eller är det en uttalad (och då självklart helt skandalös) policy?

/Starvid

Johan Westerholm sa...
17 maj 2009 12:41  

Wiseman

Jag må vara partikamrat med Thage G men i detta kan jag bara anta att populismen gått före faktabaserad analys. Ett, som vanligt, bra inlägg men jag anser att du är lite ute på svag is i en vidare kontext. Jag skulle inte uttrycka mig som att talibanerna är fega och slåss med ojusta medel.

Krigföringens lagar är skrivna och beslutade utifrån ett hegemoniskt perspektiv. Nog så bra men vad Talibaner, Pashtuner och andra ser är en befrielsekamp och då gäller inte några lagar. Jo en, smartast vinner och ingen kommer att hylla en silvermedaljör.

Med detta sagt så sympatiserar jag med din hållning om etik och att krigföringens lagar ska gälla men ska vi skapa resultat så får vi nog skärpa oss i vår analys. Skärpa oss så tillvida att dels bli smartare och inte ödsla tid på att gnälla över att motståndaren slåss utan regelbok.

mvh

Johan

Thomas sa...
17 maj 2009 12:42  

Blir så trött på Thage. Hur vill han att biståndet skall komma ut i landet om dom inte får skydd? NCOs blir måltavlor igen, rånade, kidnappade eller mördade igen. Biståndet kommer inte fram till rätt mottagare utan slutar då gärna hos dom som minst behöver det. Fredsförhandling med talibaneran - det skulle jag vilja se. Klart dom kommer men sen kommer dom skita fullständigt i överenskommelsen. Dom har sin agenda och den kommer dom fullfölja. Sen får väl Thage och fredsförhandlarna köra en separat förhandling med alla andra parter/klaner/org som har intresse i Af.

Wiseman sa...
17 maj 2009 19:51  

Johan: Jägarstrid, eldöverfall o s v är också fegt, men effektivt.

Folkrätten är skriven utifrån ett humanistiskt perspektiv. Västerländsk krigföring är inriktad på att minimera lidande och få till ett snabbt avgörande, medan "österländsk" eller det som även kallas 4:e och 5:e generationens krigföring gärna drar ut på striden för att nå en slutlig seger på sikt. Lidande för tredje part eller onödigt lidande för motstånden är oväsentligt. Skulle vi i väst tillämpa samma tänkande om seger till varje pris skulle Afhganistan och flera andra stridsområden sedan länge varit månlandskap.

Hur anser du att man ska agera istället för att "ödsla tid på att gnälla över att motståndaren slåss utan regelbok"?

Anonym sa...
18 maj 2009 06:40  

Nu får du ge dig, 90% av rekryterna i US army har high school-examen och räknas INTE till bottenskrapet i samhället. //Rune

Wiseman sa...
18 maj 2009 08:38  

Rune: Rekordet har legat runt 90%, vilket sammanföll med Irakkrigets första år. I USA som helhet har ca 80-85% gymnasieexamen. För US Army var talet 2007 71%, den lägsta andelen på 25 år. Samtidigt har US Army krav på att soldaterna ska ha gymnasieexamen, bl a lett till att man startat ett slags komvux för blivande soldater. Problem med hälsan och fysiken hos de blivande soldaterna har också gjort att man infört pre-boot camp.

Men visst är demografin otroligt mycket bättre än vad den varit tidigare.

n.n. sa...
18 maj 2009 12:12  

Betr US Army och examina, en stor del utav rekryterna har finansierat sina studier med stipendier från armen eller helt enkelt studerat vid en skola som finansieras utav armen. Priset som dessa studenter betalar är att de förbinder sig till militärtjänst för ett visst antal år. Keep in mind, att detta är den ENDA utvägen för de flesta utav dessa människor att få tillgång till utbildning.

Fredrik sa...
18 maj 2009 14:23  

Rune:
Har du träffat Amerikanska soldater i verkligheten någon gång? Om inte, gör det först och uttala dig sedan.

Anonym sa...
18 maj 2009 22:53  

En yrkesarme tränas ju allefall för verkligeheten menas Svergies värnpliktiga tränas för BT-strid.

Anonym sa...
20 maj 2009 12:27  

Ofta när man ska diskutera Afghanistan får debatten lätt en underton av att talibanerna är en rörelse med ett sammanhållet program och att talibanskämpar deltar utifrån ideologisk övertygelse. Verkligheten är som vanligt komplex. Läs följande reportage från Institute for war and peace reporting för ett upplysande exempel. http://www.iwpr.net/?p=arr&s=f&o=351992&apc_state=henh.
/Affeman

Anonym sa...
20 maj 2009 18:53  

Höll ett föredrag i skolan om att Sida och försvarsmakten borde sammarbeta mer. Klassen visste inte om att egenligt svensk lag är förbjudet för Sida att skicka pengar till militära operationer. eller stödja dem. Det intressanta är att Sida betalade ett krig i Afrika som gick under Bistånd med det berörda landet använde pengarna till att mörda våldta den folkgruppen pengarna var till för

Anonym sa...
20 maj 2009 22:11  

"Talibanerna är fega, men smarta motståndare. Obundna av folkrätten. Det är därför de så gärna gömmer sig bland civilbefolkningen och utnyttjar den som mänsklig sköld och hoppas på att ISAF ska vara "humana" nog att inte skjuta eller att rules of engagement för aktuell dag och område har oklar innebörd. Om Peterson och Ferm läst HRW:s rapport Troops in contact om kriget i Afghanistan till fullo har de säkert sett att den skarpaste kritiken mot krigföringen inte riktas mot USA och ISAF utan mot talibanerna."

Är du helt blond?
Samma frågor fanns under det Amerikanska kriget i Vietnam och vad är resultatet i dag? Jo "dom" är inte längre där!
Och dom kommer inte att var länge i Afghanistan,Irak eller Pakistan om frihetskämparna bara fortsätter sin "fega" krigföring.
Utnyttja fiendens svaghet till sin egen fördel leder till seger.

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade