Rysk nazism II

Igår firades segerdagen i Ryssland och de f d sovjetrepublikerna. Precis som Kalle Kniivilä skriver på sin blogg är tanken att det nu ska bli olagligt att i Ryssland förringa Sovjetunionens seger över den tyska nazismen. (Hela blogginlägget är för övrigt mycket läsvärt för den som behöver en snabb duvning i Sovjetunionens relation till nationalsocialismen)

Kniivilä frågar sig vem lagen ska användas mot och det undrar jag också. Är den ytterligare ett led i att strävan att ljusa upp det sovjetiska förflutna i rysk historieskrivning? Som bekant demonstrerar eller protesterar man inte offentligt utan myndigheternas tillstånd. Gör man det kan det gå en mycket illa. Är man det minsta obekväm som t ex medborgarrättsorganisationen Memorial, får man finna sig i razzior av män i rånarluvor och beslagtagande av dokument osv. Den ny lagen blir då så mycket mer intressant om man sätter den i samband med den nya ryska nationalsocialismen som jag skrev om förra veckan.

1 maj är som bekant en stor dag i Ryssland, nästan lika stor som den var under Sovjetunionens dagar. Likväl tillåter myndigheterna att nazistiska Slavjanskij Sojuz demonstrerar helt öppet, till skillnad från ryska gayrörelsen som inte alls får demonstrera i Moskva, speciellt inte under Eurovision Song Contest. Bilden nedan visar Slavjanskij Sojuz firandes 1 maj i Moskva. Bilden kommer från deras hemsida där de även berättar om sitt samarbete med sina motsvarigheter i bl a Sverige och Tyskland. The Independent skriver dock att vissa mindre ingripanden skedde mot manifestationen och att myndigheterna mer och mer ser Slavjanskij Sojuz och liknande som hot.Både den inflytelserike Alexander Dugin med sin Eurasianism och Slavjanskij Sojuz försöker nu knyta närmare band med den allt starkare kossackrörelsen.

6 kommentarer:

Kalle Kniivilä sa...
10 maj 2009 22:39  

Tack för länken! Hårddiskarna osv. lämnades tillbaka till Memorial häromdagen, efter en långdragen juridisk process som dock till slut gav människorättsorganisationen rätt.

Johan Westerholm sa...
11 maj 2009 07:09  

Wiseman

Mycket bra, och bra med länken till snabbkursen (eller repetition, jag behövde den). Jag skulle vara tacksam om du från ditt perpsektiv kunde kommentera utvecklingen i Uzbekistan.

Uzbekistans regering är, som jag ser det, av en mycket auktoritär karaktär och har ett mycket svagt folkligt stöd samt uppvisar mycket av post-Sovjetiska drag. Det kan, anser jag, inte uteslutas att omfattande social oro är förestående inom en icke alltför avlägsen framtid. Sådan oro skulle förvärra situationen i Afghanistans norra provinser och allvarligt försämra förutsättningarna för en uppbyggnad av social och ekonomisk infrastruktur där. De territorier eller orter som sannolikt skulle omfattas av sådana oroligheter är bland annat Mazar-e-sharif och eventuellt Meymaneh. Du förstår säkert bakgrunden till min fråga....

mvh

Johan

Anonym sa...
11 maj 2009 18:12  

завалите иппало, ваши драные нацисты, ипросите прощения у своих насильственно стерилизованных цыган.
а также у 9-летней Кристины,
http://www.klaric.se/archives/7237

которую ваш расистский миграхун, må själva satan ta dem rakt i kkhelvete! - выгоняет в рашку к отцу - преступнику и алкоголику.
бильд, мразь, ты будешь гореть в аду!

Wiseman sa...
11 maj 2009 22:11  

Ja, alla kan ju inte vara nöjda hela tiden.

Anonym sa...
11 maj 2009 22:31  

Hehe, anonym kl 18:12 länkar till en viss herr Klaric - (ö)känd sverigedemokratisk tomte - för att bevisa hur hemskt det är i Sverige.

Dessvärre är Kalle Kniivalä inte så värst mycket mera balanserad i sin syn på Ryssland.

Lite OT - storforum om försvarets framtid på Kunskapskanalen:

http://media.svt.se/download/mcc/vision/20090128/090126STORFORUM_1_tote.asx

Wiseman sa...
17 maj 2009 02:23  

Johan: Det slog mig plötsligt att jag glömt att svara på din kommentar.
Jag förstår precis bakgrunden till din fråga. Tyvärr måste jag säga att jag är alldeles för dåligt insatt i sakfrågan.

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade