Rysk nazism

Om man har intresse av Ryssland och det ryska språket, intresserar man sig också ofta för rysk film. I Sverige är ett av det bästa sätten att tillgodogöra sig detta Kinorurik, ett sällskap som varje år ordnar rysk filmfestival i Uppsala och Stockholm. Där såg jag första gången Brat 2, en rysk actionfilm, som är otroligt Hollywood, men på ryskt vis. När huvudfiguren i Brat 2, Danila (naturligtvis Tjetjenienveteran) ska ordna vapen för att göra upp med maffian, vänder sig han och kamraten sig till en kille i tysk VK2-uniform kallad fascist (nazisten). Då Danila första gången träffar Fascist hälsas de av ett Heil Hitler, varpå Danila säger "min morfar dog i kriget". "Biyvajet" (Sånt händer), svarar Fascist.

(Minns att nazismen kallas fascism i Sovjet/Ryssland, då Stalin beordrade att man ej fick säga nazism=nationalsocialism eftersom det bara fanns en socialism – den sovjetiska. Detta språkbruk lever än idag kvar i Ryssland, men också hos den svenska vänstern)

Scenen fick mig direkt att reflektera över hur Ryssland med sitt sovjetiska förflutna under VK 2 egentligen kan ha nazister och folk som vurmar för nazismen? Än idag är den frågan aktuell. Det är vida känt att ryska staten "uppmuntrar" (kräver, är nästan ett bättre uttryck) en positiv historisk skrivning om Stalin. Som SvD uttrycker det: Skulle världen acceptera att man i Berlin säljer chokladaskar med Hitler på framsidan? I Moskva hittar man Stalin på framsidan på chokladaskarna och ingen reflekterar närmare över det trots att han har otroligt mycket mer blod på sina händer än sin samtida tyska motsvarighet. I Ryssland motiveras den nya "ljusa" historieskrivningen om Stalin med att det är viktigt att ungdomen känner stolthet över Rysslands historia.

Rysk nazism med hitlerhälsningar framstår för mig som ett fullständigt motsatsförhållande. Ändå är det en företeelse som ökar. Med jämna mellanrum rapporterar media om en ökad frekvens av brott med rasistiska förtecken mot utlänningar och framförallt studenter av icke-europeisk härkomst runtom i Ryssland.

Motsvarande våldsyttringar mot studenter från utvecklingsländer med utstakad sovjetsocialistisk framtid hade aldrig accepterats under Sovjetunionens dagar. Det var ju inte för inte som Lumumbauniversitetet skapades. Studenterna skulle ju tillbaka till Angola, Zimbabwe etc för att sprida världskommunismen.

Frågan är varför inte myndigheterna slår ner på organisationer som Slavjanskij Sojuz (slaviska unionen) utan istället snarast understöder dem, trots deras nazistiska agenda. Måhända är det för att deras storryska agenda sammanfaller med regeringens? Det har gått så långt att man upplåter militära vapen och till och med pansarskyttefordon, när organisationen har sina träningsläger. Hur troligt är det att Livgardet skulle låna ut pansarterrängbilar för att Nationalsocialistisk Front, AFA eller en liknande organisation ska ha ett träningsläger under helgen?

Som jag skrivit tidigare, den demokratiska utvecklingen i Ryssland går inte åt rätt håll och återupprättandet av Stalin och razzior mot människorättsorganisationer som Memorial är alltför tydliga tecken.

Man kan fråga sig varför inte sådana ageranden väcker större uppmärksamhet i Sverige. Kanske är det för nära och för lite "exotiskt" för att vara intressant? Här nämner DN organisationen utan att närmare berätta vad de står för.

På Youtube finner man åtskilliga filmklipp som skildrar Slavjanskij Sojuz verksamhet, t ex när ordföranden Dmitrij Djomusjkin blir utnämnd till kossacköverste.

5 kommentarer:

Roger Klang sa...
2 maj 2009 22:45  

Hellre ett odemokratiskt och fattigt Ryssland, än ett kvarts-demokratiskt rikt och militärt starkt Ryssland!

M.v.h. Roger

Kalle Kniivilä sa...
3 maj 2009 09:27  

Det är möjligt att det finns chokladaskar med Stalins bild att köpa i Moskva, men de är nog inte helt lätta att hitta. Häromsistens var det en butik i Moskva som saluförde en (alltså en enda) handmålad mobiltelefon med Stalinbild på. Det blev skandal och telefonen drogs in omedelbart. "Olycksfall i arbetet", förklarade butikschefen.

Men visst är Sovjet- och Stalinnostaligikerna många i Ryssland, här är bara två exempel:

Kyrkan, Stalin och nutidenGalna ryska nationalisterFenomenet med ryska extremnationalister och nazister förtjänar nog större uppmärksamhet än det fått i Sverige. Men rasismen var stark redan på Sovjettiden.

Bloggaren Moscow through brown eyes har skrivit mycket läsvärt på temat.

n.n. sa...
3 maj 2009 13:32  

Glöm inte heller bort Putin Jugend, dvs Nashi

Anonym sa...
3 maj 2009 20:30  

Mera oroande för för utvecklingen i Ryssland än rörelser som Nazbol
är kanske Eurasianismen med
Alexander Dugin som ledare -
även kallad Putins Rasputin.

Vilken utrikes/säkerhetspolitik kommer föras av Ryssland om Dugins
tankar blir ryska statsledningens?
Kommer Sverige då att påverkas eller förblir vår himmel evigt blå?

http://www.russiaprofile.org/resources/whoiswho/alphabet/d/Alexander_Dugin

Wiseman sa...
3 maj 2009 23:28  

Spanaren: Jag har skrivit en del om Dugin och Eurasianismen tidigare, men det kanske du har sett.

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade