Utebliven köpkraft

SvD uppmärksammar FOI:s rapport om Försvarets Anslagsutveckling där forskare från FOI studerat hur Försvarsmaktens köpkraft utvecklats (avtagit) under de senaste tio år. Ned 25%, är domen. En intressant koppling som FOI inte gör är att sätta detta i samband med antalet förband som avvecklats under samma period. Det tål att tänkas på.

Vill man fördjupa sig har jag skrivit en del om detta tidigare. Ett av inläggen hittar man under "Läsvärt" i spalten till höger.

4 kommentarer:

Johan Westerholm sa...
28 maj 2009 06:01  

Wiseman

Onekligen intressant, tack för att du uppmärksammade oss på den. Det lilla du skrev får mig att återigen fundera över de tabu-belagda områden som fullmakterna representerar och faiblessen att blanda region-, industri- samt försvarspolitik.

Nu skall allt inte skyllas på detta, det vore att göra världen för enkel. Men ett av skälen till den minst sagt ryckiga ekonomistyrningen är, bedömer jag, det politiska ledarskapets ovilja (oavsett block) att ta tag i just fullmaktskomponenten. (S) av rädsla för att öppna dammluckorna till LAS, (M) av rädsla för att det i så fall skulle sända chockvågor in i en grupp trogna kärnväljare.

Ja, det var ett försök till sammanfattning av mina funderingar. Funderingar som jag närt i 14 år sedan jag slutade i FM.

Någonstans är ränderna kvar.

mvh

Johan

Nätläsare sa...
29 maj 2009 10:54  

Inte så rolig läsning:

http://www.svd.se/opinion/synpunkt/artikel_2970063.svdAj!

http://tnsexton.wordpress.com/2009/05/29/tank-om-gud-forbjude-nagon-annan-har-ratt/Aj! –> Aj!

Jag förstår om man vill lägga lock på offentligheten, det börjar bli tjatigt. Frågan är hur konstruktiv den nuvarande offentliga debatten är för Försvarsmakten? Det blir mycket pajkastning istället för konstruktiva åtgärder. Den offentliga bilden av svenska Försvarsmakten börjar bli väl förlöjligande både för beslutsfattare och medarbetare, se t.ex. http://en.wikipedia.org/wiki/Swedish_Armed_Forces:

”Indeed, after rapid draw-downs in the mid-to-late 1990s, there are now more admirals and generals in the Swedish Armed Forces force than there are ships and artillery pieces, respectively, for them to command.”

“In an article based on a doctoral dissertation, Karl Ydén described the Swedish defense force as an enormous career system for desk officers without the ability to carry out military operations”
Inte så roligt för de stackare som måste stå upp för Försvarsmakten. Inte bra för ”förbandsanda”, stolthet, gemenskap och positiv drivkraft. Bra för dem som vill ytterligare marginalisera Försvarsmakten och plocka bort ytterligare resurser. ÖB behöver nog samla och ena sin organisation - internt. Då kan ni stå starka mot omvärlden.

Kanske är det delvis resultatet av en naturlig ”motkraft” till FM fokuserade informationsstrategi under de senaste åren? Tryck tillräckligt hårt för att driva bilden i en riktning, så kan du ge dig fan på att någon annan vill trycka tillbaka lika hårt? Det naturliga slutmålet: jämvikt och balans? Skulle dessutom informationskampanjer och budskap vara baserade på luftslott och visioner, utan reell förankring i verkligheten, så är det som att lägga ammunitionen direkt i knät på ”motkrafterna”. Kanske har man missat att först förankra budskapen internt och därmed fått ”motkrafter” i sin egen hage (och där finns det tyvärr mycket ammunition)? Kanske finns det någon förklaring där...?

Bara några reflektioner...

J.K Nilsson sa...
29 maj 2009 23:19  

Jag skulle vilja ta tillfället i akt att be alla att läsa diskussionssidan om svenska FM på Engelska Wikipedia. Det finns en individ som sätter sig till doms över svenska försvarsmakten utan större anknytning än fullgjord värnplikt för länge sedan.

J.K Nilsson

Johansson sa...
30 maj 2009 02:57  

@nätläsare
Bikupans undersökningar är mycket tydliga.
Det finns INGET förtroende för HKV på förbanden. Ordervägarna har havererat, därav bloggandet och bilden det skapar.
ETT pris FML får betala!
Vi försöker återupprätta vår verksamhet och inrikta den mot den förmåga som politikerna vill ha och ej vad särintressen inom HKV/ledningsutveckling vill ha(NOC/GLC).
FM skall avyttra ca 1700 officerare och anställa yngre.
Politikerna vill ej ändra LAS för FM.
I FM finns ca 1000 officerare med fullmakt, enda möjligheten för dem att delges uppsägning är OM de inte accepterar en omplacering inom riket, accepterar de erhållen befattning, kan de sägas inte upp. De yngsta officerare med fullmakt är drygt 50 år.
Officerare har en pensionsålder på 61 år. De som jobbar längre än så är oftast verksamma vid HKV.
I det här läget har FML valt att slakta på förbanden och funktioner i syfte att få in yngre personal.
De fenomen som uppstår är att HKV producerar skrivelser vad förband ska producera, dock saknas kompetens/förmåga att genomföra och utbilda de yngre som ska verka i insatser.
FV ledningsfunktion försöker man återrekrytera personal som tagit tjänstledigt eller lämnat STRIL för andra utmaningar inom FM.

FV stridsledningsfunktion blir allt mer prekär......

Johansson, Ledningssystemofficer FV

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade