Åt rätt håll

Det senaste numret av Försvaret Forum (7/2009) bör ha dykt in i brevlådorna, eller bör snart göra det, hos de försvarsmaktsanställda. De som inte får tidningen i pappersform kan läsa den på nätet.

Jag blev faktiskt riktigt glad av att läsa det senaste numret. Borta är det mesta av den försvarsmaktspravda som varit kännetecknet för tidningen de senaste åren och istället innehåller den lite allt möjligt matnyttigt och informativt för försvarsmaktsanställda. Numera finns det faktiskt artiklar som beskriver problem i verksamheten och det gläder mig att läsa att man dragit som slutsats av övningen Dagny II att det krävs årliga beredskapsövningar.

Detta är helt klart ett steg, om än litet, på väg mot ett ledarskap som utvecklar Försvarsmakten.

16 kommentarer:

Ndorop sa...
31 oktober 2009 21:28  

Jasså, jag blev så uppretad av attityden i "Ballfaktorn - ett av de stora problemen" att jag fick avsmak för hela bladet. Tydligen känner är de ansvariga pressade eftersom de för andra gången på kort tid slår ifrån sig i en sån här artikel.

Vad menar ni med bildillustrationen? Ska soldaten som har knäskydd, privata kängor och extra fickor på västen skämmas eller vill ni bara att han ska vara lika olyckligt som sina tre kollegor, som inte verkar ha fått ut skyddsglasögon heller?

"Från idé till dess soldaten har den nya fältjackan tar det ungefär två år" - varför har ni fortfarande inte levererat ett fukttransporterande, svalkande, brandsäkert plagg under skyddsvästen i heta klimat? (Och ni tror impregneringen som skyddade 90-underställen sitter kvar efter hur många tvättar? Nej, just det, ni tycker inte man behöver tvätta kläder, det har ni ju visat på Berga!)

Jag såg Peltor-glasögonen på Mekonomen för 150:-, återigen ett exempel på att man väljer billigaste leverantören - strunt samma att de ger brytningsfel så man inte kan skjuta rakt eller att de har otillräcklig svärta för sydligare breddgrader, men Gud Förbjude att soldaten skaffar andra som har samma eller högre skyddsklassning på stan, inte ens om ni misslyckas skaffa fram dem! Och sen köper ni goggles helt utan skyddsklass?!?

Dela ut kängor med snedslitna sulor? Nej den här listan blir för lång.

Skäms!

Wiseman sa...
31 oktober 2009 21:33  

Jag kan hålla med dig. Allt är inte guld och gröna skogar än så länge, men det är helt klart ett steg åt rätt håll för Försvarets Forum.

Onga1 sa...
31 oktober 2009 21:36  

En fundering bara?
Trots avsaknaden av gällande avtal, som man tydligen har haft tidigare, med Gotlandsrederiet lyckas man boka in soldater och fordon på färjan. Så långt allt väl. Här kommer min fundering. Om det hade varit ett skarpt läge, hur hade det sett ut rent rättsligt? Hade inte Gotlandsfärjan varit ett legitimt mål för stormakt röd, varande trupptransportör och hur hade isåfall Gotlandsrederiet ställt sig till detta. Om man saknar egen transportförmåga är ju risken annars överhängande att man blir stående i Nynäshamn.

Anonym sa...
31 oktober 2009 21:52  

Jag tycker den korta artikeln om patrulltävlingen på sid. 15 var mycket inressant. Undrar bara hur mycket pengar prispallen kostade till detta märkliga mästerskap. Vad kostar inte den här typen av jönserier FM vrje år ?

Kn Stofil sa...
31 oktober 2009 22:04  

Jasså, den var läsvärd denna gången, får väl gräva upp den ur pappersåtervinningen då och kika lite. För det är där den har hamnat, oläst, i ett par års tid nu.

Wiseman sa...
31 oktober 2009 22:13  

Stofil: Nu ska du inte förvänta dig något mästerverk som du inte kan slita ögonen ifrån, men det är ett steg åt rätt håll. Dock är det långt kvar till hur försvarsgrenstidningarna var på den gamla förlegade invasionsförsvarstiden.

chefsingenjören sa...
31 oktober 2009 22:26  

Symptomatiskt för Försvarsmaktens dåliga budget de senaste åren var att den var ganska så tunn.

Men visst, jag håller med dig Wiseman. Det var inte så mycket floskel den här gången. Det kan i osch för sig bero på att uppdelningen i mark, luft och sjö tagits bort och därmed rivaliteten mellan försvarsgrenarna att hitta på något mer matnyttigt än de andra.

Jag gillade artikeln om strategiska reserven som är det sätt vi borde bedriva vår utlandstjänst i framtiden. Bort med de rena insatsförbanden som aldrig används och fram för en mer fexibel struktur att använda delar från produktionsförbanden som har hög status.

Anonym sa...
31 oktober 2009 22:49  

Jag tror att det är fler inom försvarsmakten som följer detta "forum", än de som läser den som trillar ner i brevlådan. Ett repotage om Team Culinar vore på sin plats i nästa nummer, för en beskrivning av kärnverksamheten.

Lew sa...
1 november 2009 07:32  

Den dagen FM lånar mig knäskydd över tiden, skyddsglasögon över tiden, ordentliga kängor som inte går sönder (och har sönder mig) samt handskar jag utan problem kan strida i, den dagen kommer jag sluta frekventera milisaffärerna på stan.

Innan FM lånar mig utrustningen jag kräver för att klara min tjänst med bibehållet psyke (ty jag värderar knän, leder & ögon) kommer jag fortfarande vara av åsikten att FMV och FMLOG i hemlighet jobbar åt Stormakt Gul.


Två år för att få fram en färdig persedel? Pytt! Om de där snillena kan fastställa vilket toapapper FM ska använda inom två år så blir jag förvånad.

Anonym sa...
1 november 2009 07:43  

Huvudrubrik - "Så gick STORÖVNINGEN...."

Efter ett år av förberedelser och noggrann arbetstidsplanering fick rikets Försvarsmakt ihop en STORÖVNING med 1600 man.

Ryssen måste ha skitit på sig av skräck och grannländerna jublat av svenskens nymornade försvarsförmåga.... ;-)

Wiseman sa...
1 november 2009 08:01  

07.43: Det finns nog inte någon som kan undgå att vara imponerad ;)

Anonym sa...
1 november 2009 08:54  

"Främmande makt på Gotland – det var det fiktiva scenariot för Dagny II, en av de största beredskapsövningarna som har genomförts i Sverige under de senaste årtiondena. Sammanlagt 1 600 personer från hela Försvarsmakten deltog i övningen.

Något att verkligen bli stolt över:

Övningen med 1600 man från hela försvarsmakten är den största beredskapsövningen som genomförts under årtionden!

Min lokala GKÖ (grundläggande krigsförbandsövning), en av många GKÖ:er det året, omfattade visserligen minst det dubbla - enbart ur armén - enbart ur en av landets fördelningar i ett av landets militärområden.

Men nu kan vi vara stolta att vår största Förvarsmaktsövning på årtionden faktiskt lyckades skrapa ihop hela 1600 man - på en gång! Samtidigt som vi har hela 500 gubbar upptagna i Afghanistan! Wow, man blir imponerad! Tänk bara på den logistiska utmaningen att få över alla dessa 1600 man med materiel och annat till Gotland. Säkert många stolta logistiker inom Försvarsmakten - med rätta. Genomförandet av D-dagen och den efterföljande styrkeuppbyggnaden i Normandie står sig slätt i jämförelse. Vi moderna svenskar har verkligen utvecklats avseende kompetens och kvalitet! Vi kan t.ex. numera leda flera förband samtidigt! Utöver att lyckas förflytta dem till Gotland! Det ni, ni gamla stofiler från invasionsförsvaret!

Jag misstänker att den lede fi nu är livrädd för att våga sig på en annektering av Gotland.

Anonym sa...
1 november 2009 18:19  

Det krävs nog ett försök att få över 1600 man för att det efter lite bekämpning skall finnas kvar tillräckligt många som kan bemanna stridsvagnarna. "Sikta mot trädtopparna...."

Med FM miljösatsningar borde det finnas möjlighet att avsäga sig papperstidningen och nöja sig med den digitala versionen. Någon som vet om den möjligheten finns?


/M

Wiseman sa...
1 november 2009 18:47  

M: Lycka till när du ringer prenumerationsavdelningen! Ända fram till Arménytts nerläggning fick jag alltid 3 nr trots påpekande att det mycket väl räckte med ett.

Anonym sa...
1 november 2009 20:54  

Under DagnyII förefaller mycket av krutet ha lagts på att planera arbetstider, boka färjebiljetter på gotlandsbåten och andra civila aktiviteter. En sån tur att FI bara använde ett ftg och bara stred under schemalagd OB-tid...
Men vi får väl ändå vara tacksamma att HKV nu insett att man behöver genomföra liknande "storövningar" kommande år.

Hans Leuftennant sa...
1 november 2009 22:17  

Som sagt. Vi får väl hoppas att nästa nummer av Försvaret Forum handlar om kärnsverksamheten och det som är viktigat. Det vill säga ett temanummer där Marinens musikkår får kasta skit på andra och förklara varför det de utför är kärnverksamhet.

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade