Allt får man göra själv (uppdaterad 091027 18.15)

"Det händer inget. Allt har man fått göra själv", kommenterar kaptenen Pontus Hübinette tiden och den "hjälp" han fått sedan han totalförlamades under tjänstgöringen i Afghanistan i TV 4 Skaraborg.

Om sin syn på utlandstjänst nu efter säger han: "det är klart att man kan ställa upp, men man har ingenting tillbaka".


Jag har tidigare berört kn Hübinettes bittra öde
. Dessvärre är han inte ensam om att ha drabbats av den svenska statens "tack" för sina insatser. Att behandla våra soldater och officerare på det här viset är inte enbart moraliskt mycket beklämmande, utan även en säker väg mot undergången för det nya personalsystemet som ju som bekant helt bygger på frivillig rekrytering med låg lön och tveksamma förmåner.

Jag påminner gärna om Borneos gästinlägg från igår samt Johanne Hildebrandts inlägg från igår där hon tar upp de 13 Kongoveteranerna som glömdes bort vid medaljutdelning efter hemkomsten. Tyvärr var det inte bara så att de glömdes, utan även gömdes eftersom en "nyhet" av den här karaktären, trots att medaljceremonin skedde på FN-dagen och i samband med öppnandet av Armémuseums utställning "Fredssoldater", inte var fin nog att ligga långt fram bland nyheterna på mil.se. Istället får man klicka sig ner två nivåer till centrala nyheter. Jag tror inte bara att det är jag som upplever förfarandet som pinsamt. Tydligen skäms också Försvarsmakten över sina veteraner eftersom det på framsidan är viktigare att berätta att ett helikoptersystem som köpts in till Visbykorvetterna faktiskt klarar av att landa på dem (att helikoptern sedan inte får plats i därför avsedd hangar spelar väl ingen roll???).


Sverige måste börja ta hand om sina veteraner. Måhända är det inte bra för rekryteringen på kort sikt att kn Hübinette ställer upp i intervjuer med media (även Skaraborg Allehanda, men den finns inte på nätet), men förhoppningsvis hjälper det någon annan och i slutändan tar man förhoppningsvis veteranfrågan på allvar.


Edit 091027, 18.15: Jag fick ett påpekande till bloggen att kn Hübinettes kollegor och kamrater på hans hemmaförband K 3 faktiskt är några som ställt upp ordentligt för honom. Det gläder mig att höra!

15 kommentarer:

Anonym sa...
27 oktober 2009 10:57  

Det är väl som vanligt "nån annans" uppgift.
D v s, att se till så att kn Hübinette får den hjälp som han behöver och är berättigad till.

Personligen tycker jag att det är ren j-vla skandal att det får fortgå.
Om det hade varit så att det hade löst sig efter att det kom upp första gången så kanske det hade varit förlåtligt. Men icke.
Nu har det här ärendet tagits upp på flera håll och under en längre tid. Ingen verkar göra något åt det.

Fullständigt j-vla underkänt är vad det är.

Någon/några borde få sig se om efter nytt/nya jobb samt betala saftiga böter, gärna direkt till Hübinette så han kan få den hjälp han behöver.

Dessutom så är han inte den ende som farit illa i Afghanistan och sedan blivit behandlad som luft av diverse instanser hemma i Sverige senare.

Finn det ingen med lite råg i ryggen i Försvarsmakten som känner att det här skall vi/jag banne mig ta tag i och gå till botten med?

Skandal...

Anonym sa...
27 oktober 2009 15:31  

Man kan ju undra om det har utretts under 48 år huruvida medaljerna till de 13Kongoveteranerna skulle delas ut.
Eller hade man glömt bort dem? Visste man inte om att de hade varit i Kongo?
Kände man inte till händelsen?
Vilket som är värst vet jag inte men en skandal är det hur som helst. Men det finns nog som vanligt ingen ansvarig att fråga. Några svar kan man därför inte heller räkna med att få.
Teaterdirektören.

Veteranen sa...
27 oktober 2009 20:04  

Förbannat illa!

Skönt att mitt sug att åka ut i utlandstjänst har blivit mindre med åren. Och jag är jävligt lyckligt lottad att de gånger jag har varit ute inte blivit skadad.
Blir så himla bestört varje gång jag läser om Sveriges ointresse att ta hand om oss som har varit i utlandstjänst. Bli för fan inte skadad för då är du ensammen och utan hjälp!
Jag tycker att Sverige INTE ska fortsätta skicka några trupper utomlands innan man har löst frågan om Veteranerna och allt som rör detta.

Förbannat illa!

Anonym sa...
27 oktober 2009 21:22  

Sen är det ju så att DU när du tar ditt eget aktiva beslut (det är ju ännu så länge ett frivilligt åtagande) skall väga in de risker som kan finnas i ett uppdrag. Jag anser givetvis inte att de som skadas på sågot sätt inte skall få hjälp men du måste se om ditt eget hus. Tänk till vad gäller dina försäkringar... OM du skiter i det så är det inte FM´s ansvar...
Sedan kan jag känslomässigt tycka att FM borde ta ansvar, men det är en annan sida...

Easy Fox sa...
27 oktober 2009 21:24  

Blev väldigt illa till mods när jag såg inslaget.
Fy fan, rent ut sagt.

Dags att ta tag i problemet. För det är ett GIGANTISKT problem som förmodligen kommer att synliggöras om turen i US upphör, och de skadade börjar ramla hem i större omfattning.
Idag resonerar många att "det händer inte mig". Inklusive jag själv.

Idag får man försäkra sig själv privat innan man åker ut i utlandsstyrkan för att ha ett fullgott skydd. SKANDAL!

Jag vet att det är många på HKV, riksdag och regeringskansli som läser denna bloggen. Släpp karriären en sekund o ta tag i de problem som soldater och officerare tycker är viktiga! Det är ju ändå ni som är ansvariga för insatserna.
Ta det ansvaret!!!

Anders K sa...
27 oktober 2009 22:25  

Tack för en mycket bra blogg.

Tycker inte att man blir förvånad över behandlingen. Jag tror att Afghanistanmissionen FRÄMST är ett politiskt poängplockande, de eventuella välgärningar som Afghanistan upplever av våran närvaro är positiva bieffekter. Inte målet av missionen i sig. Detta medför, enligt mig, en relevant skillnad i inställning, både från politiker och höga höns.

NIL sa...
28 oktober 2009 08:43  

Hmmm, WW tycks ha adlats.
WW anges som källa i HKV Info (eller vad dom heter nuförtiden) officiella nyhetssammanfattning "medialäget" som skickas ut till medarbetare som är geografiskt avskurna från det gamla landet.

The Mighty sa...
28 oktober 2009 08:50  

Det är så lätt att sitta på skolan och tycka att "självklart ska vi ställa högre krav på officeren vad det gäller etik och moral", "självklart ska utlandstjänst ingå i anställningen". Men inget här i livet är gratis...på vilket sätt kompenseras officeren för dessa självklara saker?
Arbetsgivaren lutar sig tillbaka och säger att vi bor i ett fantastiskt land där alla får vård och omsorg, man tror inte i sin enfald att det inte fungerar så som det gör. Men jag tycker att det borde vara självklart att om man ställer högre krav på en grupp människor bör man också ta ett större ansvar. Det är när jag läser om situationer som Hübinette´s som jag faktiskt skäms för min arbetsgivares räkning. Sen så är jag så korkad att jag faktiskt tror att FM kommer att skärpa sig för det finns många riktigt bra människor i FM även på chefspositioner. Det är dags för dom att agera och inte låta handläggarna handla efter regelboken.

Wiseman sa...
28 oktober 2009 09:26  

NIL: Jag såg det härom veckan.

sisuchef sa...
28 oktober 2009 12:32  

Jag har träffat nämnde kaptens dåvarande chef i utlandsstyrkan, han var dessutom mycket missnöjd med hur omhändertagande skedde på plats i utlandet, men det är kanske en bi-historia? Tråkigt att det är på det här sättet. Vi som är och har varit på utlandstjänst har alltid (de senaste åren) blivit itutade att FM har ett långsträckt ansvarstagande för skadade soldater, men uppenbarligen stämmer det inte alls. Är det cyniskt att tro att det bara är pengar det handlar om eller är det en rädsla för att saker ska komma ut? Att nya soldater inte törs söka utlandstjänst? Tror man att FM kommer att bli stämda enligt praxis i tex USA?
Jag personligen tror att det främst beror på okunskap och perfarenhet. Vi kan inte ämnet och ska dessutom utreda allt vi gör i långbänk innan beslut tas, och då är det redan försent för flera soldater.
Skärpning!!

TRIDENT sa...
29 oktober 2009 21:48  

Det finns bara en sak som biter om det ska bli ändring....

SÖK INTE UTLANDSTJÄNST

Så länge det finns folk som tycker om att utnyttjas så kommer det inte att ske någon ändring till det bättre.

Själv kommer jag inte att sätta min fot i en utlandsmission förrän det betalas en anständig riskpremie, stödet till hemmavarande är ordnat på ett anständigt sätt och försäkringskyddet betalar ut ett anständigt belopp om något skulle hända.

Även när FM påtvingat mig ett anställningskontrakt med obligatorisk utlandstjänstgöring kommer jag att tvärvägra tills det finns ett anständigt avtal i botten.

Wiseman sa...
29 oktober 2009 21:55  

Än så länge finns det ingen lag som kan tvinga en försvarsmaktsanställd till utlandstjänst. Det utlandsobligatorium Försvarsmakten påfört sina anställda håller alltså inte.

TRIDENT sa...
29 oktober 2009 22:10  

Ingen lag än - även om det förmodligen är en av de våta drömmar man har i Högkvarteret....

Personligen är jag ganska övertygad om att det Försvarsmakten upplever just nu är konsekvenserna av NBO. Alldeles för många gjorde kometkarriär och studsade ett år mellan varje skolsteg ute i verkligheten - och nu har de befodrats till nivåer som vida överskrider deras inkompetensnivå och hamnat i beslutande befattningar - och detta helt utan erfarenhet av verkligheten!

Det är bara att läsa den sörja som ska kallas "personalförsörjningsutredning" och man blir mörkrädd. Försvarsmakten kör ett chickenrace där man kallt räknar med att politikerna ska skräddarsy LAS enligt Högkvarterets önskemål. Snart ska vi börja anställa de nya soldaterna och nuvarande lagstiftning tillåter 2 års tillfällig anställning - sedan avsked eller fast anställning. Vad händer när den politiska nivån inte tar order av Högkvarteret?

För jag kan inte ens i min vildaste fantasi se att Högkvatrerets våta dröm om att LAS skräddarsys efter FM önskemål ska gå i uppfyllelse. Man måste nästan vara döv, blind och idiot för att tro att LAS ska ändras för att Hkv så vill - det är bara att lyssna av den politiska debatten. Oavsett regering kommer detta inte att ske - och vad gör FM då? Ska vi skrota värnplikten för att istället införa korttidsanställda soldater? Blir detta billigare? Man behöver inte vara raketforskare för att svara på den frågan....

...och om FM envisas med att ge soldaterna fast anställning kan man ju undra vilka uppgifter ett skyttekompani med en medelålder av 55år löser för uppgifter? Förvåna fienden...?

Nä - senast 2019 är värnpliket återinförd och förhoppningsvis har då en och annan ställts till svars för vad man åstadkommit...

The Mighty sa...
30 oktober 2009 06:44  

Nej men man göra som Gen. Dahle, hota med arbetsdomstolen om man inte är frivillig..... För om FM vill något då måste ju lagen ändras. Så verkar ju verkligheten vara i FML.

Wiseman sa...
30 oktober 2009 09:02  

Trident: Du har förmodligen en ganska viktig poäng. Det i kombinationen med vilken personal som lämnat skutan och vilken som räddhågset stannat kvar vid nerläggningarna vi sett de senaste 15 åren.


Hela personalförsörjningssystemet faller ihop som ett korthus på punkt efter punkt. LAS-ändringen har jag skrattat åt sedan början. Nu haltar IO 14 p g a PRIO varit stängt för inmatningar av personal till mars 2010, vilket förlängdes minst 2010 ut för ett tag sedan. Slutligen har det inte gått bra alls vid de spel och möten som genomförts om IO 14.


Mighty: Det är på många ställen så att FM verkar tro att det är en annan lagstiftning som gäller än den vanliga svenska.

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade