Exempellös fräckhet

"Försvarsministerns skräder inte orden", heter det när tidningarna kommenterar Sten Tolgfors synpunkter på Göran Perssons utspel härom dagen att det är skandal att FMV inte köper SEP. Persson jobbar som bekant numera för en av de större lobbyfirmorna och det är högst oklart om uttalandet är betalt eller av Persson som privatperson eller f d statsminister.

Försvarsministern kommenterar Perssons uttalande så här på sin blogg:

"Göran Persson är den person under efterkrigstiden som mest konsekvent drivit icke underbyggda och systematiska nedskärningar av försvaret.

Minns hur han stod i riksdagen och på fri hand deklarerade att miljarder skulle tas från försvaret och ges till polisen. Han bär personligen ansvar för förbandsnedläggningar, såsom regeringschef under ett decennium. Under socialdemokraternas tid vid makten lades 60 förband och verksamhetsställen ned.

Göran Persson bär personligen ansvar för en försvarspolitik där allt annat än försvarsförmåga stod i centrum och där därför till slut endast en tredjedel av den nationella insatsorganisationen var användbar – inom ett år."


Jag minns den tiden mycket väl med den ena fullkomligt vettlösa nedläggningen och förbandsflytten efter den andra, vars enda resultat var att Försvarsmakten åderläts på enorma summor pengar, kompetent personal och vårt nationella försvar. Tolgfors kritik av Persson är verkligen berättigad. Vem minns väl inte dåvarande försvarsministern Leni Björklunds presskonferens vid Försvarbeslutet 2004, när hon inte kunde svara på frågan från SvD hur många man Försvarsmakten skulle kunna mobilisera efter försvarsbeslutet?

Är regeringen Reinfeldt då så mycket bättre? Från en ytterst svag inledning ryckte man upp sig något, men trenden kommer helt klart åter vända till det sämre efter valet 2010, vilket jag inom en snar framtid kommer att återkomma till. Som exempel på hur man ena stunden motionerat och i andra stunden själv agerar vill jag hänvisa till den moderata motionen om försvaret av Stockholm inför den socialdemokratiska regeringens Försvarsbeslut 2000. (Tack till Bernt Johansson som påminde om den)

Motionen skrevs av en rad moderata riksdagsledamöter från Stockholmsområdet en motion där man yrkade avslag på regeringens försvarsproposition med anledning av de ytterst stora konsekvenser denna skulle få för försvaret av det viktiga huvudstadsområdet, när t ex Lv 3 i Norrtälje och F 16 i Uppsala skulle läggas ner. Motionen undertecknades av en rad moderata riksdagsledamöter och bl a tungviktare som Karin Enström (Försvarsutskottet och Försvarsberedningen), Lars Tobisson, Gunnar Hökmark och ... Fredrik Reinfeldt.

I mars nästa år under regeringen Reinfeldt kommer Försvarsmakten att lämna "flygplatsområdet" i Uppsala, vilket avsevärt försämrar möjligheterna att luftförsvara Mälardalen. Den nu tio år gamla motionen verkar helt ha fallit i glömska.

SvD, 2, Expressen

4 kommentarer:

Cornucopia? sa...
3 oktober 2009 15:20  

Det är väl rätt självklart att Persson uttalar sig som lobbyist.

Tänkare sa...
3 oktober 2009 21:04  

Ett annat intressant fulspel är de riksdagsledamöter (Oscarsson, Alf Svernsson, Jernbeck) som röstade ja till försvarspropositionen i våras och dess långtgående förslag avseende försvarsindustrin och som nu är ute och protesterar när det inte köps SEP och gråter krokodiltårar när försvarsindustrin inte längre får beställningar. Hyckleri i högre skolan...

/Karl

Upandaway sa...
3 oktober 2009 21:40  

Att Persson personligen bär ansvar för mycket kan nog ställas utan tvivel, först som Finansminister, sen som Statsminister.

Men vad sägs om att man slutar käbbla på debattsidorna om vems fel det är och ser till att göra någonting åt det?

Som en annan minister sa: håll käft och gör ert jobb!

Anonym sa...
3 oktober 2009 21:47  

Wiseman,

Problemet för medborgarna är att dom har att välja på en socialdemokrati med socialdemokrater eller en socialdemokrati utan socialdemokrater.

Inom försvars- och säkerhetspolitiken står valet - som du visat - mellan en stor katastrof och en riktigt stor katastrof.

Folkomröstar vi, så kan man ju alltid ordna en ny omröstning om folk röstat fel. Förr eller senare röstar man nog rätt.

Har det verkligen funnits ett folkligt mandat med någon sorts legitimitet som motiverar den svenska avrustningen?

Att de borgerliga inte lägger ner mer beror nog närmast på att det mesta redan är nerlagt. Att man sedan skjuter över beslutet om nedläggningar till nästa mandatperiod, i förhoppning att Mona skall hålla i yxan, imponerar inte.

Exempellöst var ordet.

Väljaren

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade