Snart färre än 3 av tio som betalar för de övriga 7

Socialdemokraterna lade idag fram sin skuggbudget. Föga förvånande är den koncentrerad kring skattehöjningar och satsningar på jobb inom den offentliga sektorn. Idag är 32 % av landets befolkning sysselsatt i den privata sektorn. Det är med andra ord dessa 32 % som genererar de skattepengar som föder de övriga 68 % barn, studerande, sjuka, arbetslösa, pensionärer och offentliganställda. Sedan 1980 har andelen förvärvsarbetande inom offentlig sektor gått om andelen inom privat sektor och Socialdemokraterna verkar inte ha någon tanke på att bryta mönstret.

Känns det verkligen som rätt lösning att fokusera på att få ännu fler inom den sektor som lever på skattepengar istället för den som genererar skatteintäkter? Se fram emot att jobba längre och få en lägre pension...

SvD, 2, 3
DN, 2, 3, 4, 5
Expressen, 2, 3, 4
Aftonbladet, 2, 3, 4, 5
Sydsvenskan, 2

12 kommentarer:

Per A. sa...
6 oktober 2009 kl. 22:15  

Delar av den statliga verksamheten går plus/minus noll, eller faktiskt rentav med vinst.

Wiseman sa...
6 oktober 2009 kl. 22:16  

Japp, och delar av den privata sektorn livnär sig på att sälja tjänster till staten.

Anonym sa...
6 oktober 2009 kl. 23:35  

Dessutom utan att lämna rabatt, som tack för hjälpen med utvecklingen :-(

Anonym sa...
7 oktober 2009 kl. 08:55  

Intressanta och skrämmande siffror! Har du källa på det?

LeoB sa...
7 oktober 2009 kl. 13:16  

De flesta som bidragit till det välstånd vi har är väl idag döda? Många av dem slet för väldigt liten lön för att vi skulle få det bättre. Mycket av de tekniska framsteg som gör att vi har det bättre idag skulle inte ha varit möjligt utan deras uppoffringar.

Mycket av det "arbete" som du refererar till handlar kanske mer om att fördela pengarna? Och även de s k arbetslösa ska ju syssla med att söka jobb åtta timmar om dagen. Varför ska de ha mindre betalt än andra? Och de som blivit sjuka, kanske åtminstone delvis pga stress och skuldbeläggning (sånt som du sysslar med, kanske man skulle kunna säga), varför ska de ha mindre pengar?

Wiseman sa...
7 oktober 2009 kl. 17:55  

08.55: Hämtat från ekonomifakta.se

LeoB: Varför anklagar du mig för att hävda att arbetslösa och sjuka ska ha mindre pengar. Mig veterligen har jag inte skrivit det, utan det verkar snarast vara något som du har tolkat in.

Det handlar om att få arbetslösa och sjuka tillbaka i arbete och då helst INTE i offentlig sektor. Det handlar också om att komma åt allt svartarbete som gör att staten inte har råd att ta hand om gamla och sjuka på ett bra sätt.

I dagsläget beräknar man att de uteblivna skatteintäkterna motsvarar värden på upp till en tredjedel av statsbudgeten. Det är inte mig det drabbar när det fuskas, även om jag får betala en högre skatt. Det de utsatta såsom äldre, sjuka, ensamstående föräldrar med låglöneyrken när de inte får erforderlig hjälp från staten p g a att skattemedel för ändamålet saknas.

LeoB sa...
7 oktober 2009 kl. 18:17  

@Wiseman:

Oj, det var ju inte meningen. Nej, du har inte skrivit att sjuka och arbetslösa ska ha mindre.

Låt mig då säga att ett sätt att få sjukskrivna friskare kanske är att ge dem mer. Då slipper de oroa sig och kan kanske t ex äta bättre. Båda de sakerna gör att de blir friska fortare. Dessutom får de då del av de rikedomar som deras förfäder varit med om att skapa åt oss alla. Många av de som är sjuka har ju dessutom blivit sjuka av det samhälle vi lever i.

Vi misslyckas - tillsammans - med att hålla alla friska. Ibland klarar vi inte av att fixa så att alla är det. Ibland pressar vi människor och förvägrar dem av ren snålhet det som skulle kunna gjort/hållit dem friska. Det kostar oss mycket, många fler är sjuka än som skulle ha behövt vara det.

Den borgerliga alliansen tycks också mena att många fler än som borde vara det är sjuka - men de lägger mer bördan på den som är sjuk än de röd-gröna. De använder gärna en piska som man säger. Vill få andra att lyda. Jag tror inte på det tänkandet. Hade alla tänkt så hade vi aldrig börjat samarbeta. Vi hade fortfarande bott i grottor eller klättrat i träd eller vad det nu var vi gjorde när vi började samarbeta.

Uttrycket "de uteblivna skatteintäkterna" är märkligt. Det är nysvenska med politisk vinkling. Om en ekonom använder det bör man nog undra hur objektiv han är.

Fusket är en annan sak. Vem vill egentligen fuska? Bara den som känner sig utanför och inte sedd skulle jag gissa. Ett slags utanförskap som kanske leder till att man ser ned på andra människor - för man tycker sig egentligen inte ha ett val. Jag tror det finns mycket att fundera över här vad gäller politisk tillhörighet. Varför tror så många inom den borgerliga alliansen att alla vill fuska? (Jo, det finns många inom de röd-gröna som tror det också, men färre, tror jag, än på den borgerliga sidan.)

Anonym sa...
7 oktober 2009 kl. 20:21  

Senast på nyheterna så visades det på hur oseriösa byggföretag utnyttjar Rotavdraget.
Det är de individerna som skor sig på skattebetalarna. Inte de sjuka,arbetslösa!

Wiseman sa...
7 oktober 2009 kl. 22:13  

LeoB: Jag tror inte jag är ensam om att känna hantverkare som mer än gärna gör jobb vid sidan av för att finansiera en längre utlandsledighet.

Detta uttalande kommer med rätta att sticka i ögonen på vissa arbetslösa, men det finns också de arbetslösa som ser sig för fina för att ta de jobb som finns. När bussföretag får försöka rekrytera förare i Polen trots en arbetslöshet på orten på 20% är det något galet. När man som arbetslös låter bli att söka jobb för att man anser sig överkvalificerad anser jag att man har fel inställning. Jag tror de flesta håller med om att det bästa sättet att få ett bättre jobb är att redan ha ett jobb.

Det är som sagt inte mig det drabbar, utan personer som verkligen har det svårt i samhället och det stör mig.

Fredrik sa...
7 oktober 2009 kl. 22:35  

Att säga att 3 av 10 livnär de övriga 7 är inte riktigt sant. Den offentliga sektorn finansieras till mycket stor del, som du säger, via skattemedel. Men den offentliga sektorn erbjuder dock tjänster som är samhällsnyttiga, och producerar därmed kapital. Den offentliga sektorn tenderar dock att vara ineffektiv då den ofta inte utsätts för konkurrens.

Wiseman sa...
7 oktober 2009 kl. 23:02  

Det är klart den offentliga sektorn producerar tjänster som är samhällsnyttiga. Det är dess huvuduppgift. Staten är till för att frigöra tid och resurser för befolkningen att utvecklas och producera enligt specialitet.

Staten är per definition en utgift och ska så vara. Dock gäller det att hålla utgifterna så låga som möjligt.

LeoB sa...
7 oktober 2009 kl. 23:21  

@Wiseman:

Är det din tur att blanda ihop nu? Jag har inte nämnt hantverkare. Däremot har jag väl en viss erfarenhet av att umgås med egna företagare (lite större företag) och vet att en del gärna skor sig. Vilket drabbar skattebetalarna till slut.

Naturligtvis kommer ditt uttalande om att arbetslösa är för fina för att ta jobb att sticka i ögonen på många. Speciellt som arbetslösheten har ökat under de sista åren fast den borgerliga alliansen var så övertygad om att bara man sparkade lite på de arbetslösa så skulle de söka även väldigt dåligt betalda jobb. Såna som man inte kan leva på om man bor i Sverige. Men inte ens de jobben finns nu såvitt jag förstår. (För hade de funnits hade ju de arbetslösa med de nya reglerna tvingats ta dem. Och de hade vi väl inte haft någon arbetslöshet alls, eller?)

Det är klart att det är bättre för polacker att ta de här jobben, eftersom pengarna de får är värda mer i Polen än här. Men du kanske inte tror att det är alls därför som polackerna tar jobben? (Visst tar de andra, bättre betalda jobb också, naturligtvis.)

När du säger att det gäller att hålla statens utgifter så låga som möjligt så verkar det som om du missförstått hur ekonomin fungerar. Det kan aldrig vara fråga om det. Det gäller snarare att se till att ekonomin är effektiv (i någon mening, vems mening kan man bråka om, men det är effektiviteten det gäller att maximera).

Det är ju så att säga hela poängen bakom marknadsekonomin - även om den missar det målet oerhört grovt ibland. (Om man påpekar det brukar en del sticka upp huvudet och säga att det är inte sant. För det kan det inte vara i en marknadsekonomi. Vilket bara är struntprat. Tyvärr är en del av de som sticker upp huvudet ekonomer. Otroligt beklagligt och hämmande för vår utveckling.)

Räknare



Creeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade