Foliehatt för Mona Sahlin och dumstrut för Tolgfors

Popularitetssiffrorna för regeringen har trillat in. Föga förvånande har alla ministrar sämre noteringar än vid årsskiftet. Stödet för moderaterna rasar. En minister har dock fått ökat förtroende - Mikael Odenberg. Detta förmodligen tack vare att han är den ende i regeringen som försökt värna den moderata politiken som många väljare trodde de röstade på. Det var oerhört rakryggat av Odenberg i somras att inte tveka att gå emot finansminister Borg och ännu mer att avgå då han ansåg att det nya finanspolitiken vore förödande för Försvaret. Förmodligen kände han sig också kringgådd inför den nya budgeten.

Jag har läst folk på nätet som föreslagit att en Odenbergsk skål borde utbringas i höst på mässarna. Inte utan att man håller med. Jag önskar bara att fler av våra generaler och amiraler hade råg i ryggen att också avgå i protest mot flummet i försvarspolitiken. Detta är dock tveeggat. Visst skulle det vara en mycket kraftfull symbolik i att ÖB avgår, men jag tror ändå att han kommer att göra mer nytta genom att fortsätta som ÖB och ta debatten mot politikernas galenskaper.

Den nye försvarsministern Sven Tolgfors har jag än så länge inte så stor koll på, men hans första större inlägg i försvarsdebatten (Brännpunkt idag) ger jag inte mycket för. Talet om materiel ämnad för uppgiften låter mycket lovande. Bortser man från dessa stycken skulle artikeln dock kunna vara skriven av vilken sosse som helst. Det tycks ideligen gå alla politiker förbi att omställningen från "insatsförsvar" började för mycket länge sedan och att det i princip inte finns något sådant kvar att rensa ut. Jag kan inte påminna mig att jag övat något annat än med internationell fokus sedan millennieskiftet. Men det är klart - modeord som insatsförsvar låter alltid bra i lekmäns öron.

Det tycks helt ha gått Tolgfors förbi att det svenska bidraget i Korea mest har varit och är symboliskt. Att därför bli helt till sig över artiga tack från sydkoreaner för detta är endast pinsamt. Lika pinsamt är det att dagens Försvarsmakt endast klarar att hålla 850 man i internationell tjänst, medan man klarade det dubblar för snart 15 år sedan, trots att det internationella då var en biuppgift och det idag är huvuduppgiften.

Dagens illamående beror inte på gårdagen utan på Mona Sahlins desperata försök att samla billiga poäng på DN Debatt. Kanske är det så att hon drabbats av en "blackout" igen eftersom hon anklagar regeringen för att inte vilja ta sitt ansvar för försvarspolitiken och vägra göra upp över blockgränserna i försvarsfrågan. Vad jag kan minnas försökte moderaterna få till stånd liknande uppgörelser när det gällde flygskoleflyttar, F 16 Uppsala och nu senast FB 04 utan att sossarna gjorde annat än räckte ut tungan.

Samtidigt anklagar hon Reinfeldt för att ha reducerat Försvaret till vilken budgetpost som helst. Det kan man ju inte hävda är en felaktig analys. Dock tror jag inte Mona Sahlin menar på att Försvaret är oerhört viktigt. Jag tror anklagelsen mynnar i att regeringen Reinfeldt frångått den gamla klassiska socialdemokratiska arbetsmarknadsförsvarspolitiken. Den som gav oss godbitar som flytten från Sollefteå till Östersund för 1 miljard kr för att sedan fortsätta öva i Sollefteå, flygskoleflytten till Sveriges sämsta luftrum med Malmen som bas, patent- och registreringsverkets flytt som innebar att all verksamhet stod still i nästan 2 år då endast drygt 1 (en) % av personalen kunde tänka sig att flytta med.

Ja du, Mona Sahlin... det var bättre förr. Och ju förr desto bättre. Som när Palme sålde ut hela den svenska livlinan då sossarna förlorade valet. Just därför tycker jag det luktar lite illa när Mona Sahlin antyder att Alliansen försöker smyga in oss i NATO. Det är dags att Mona Sahlin tar på sig foliehatten och sätter sig i skamvrån. NATO är lika lite en konspiration mot det socialdemokratiska folkhemmet som NATO kommer att försvara oss i händelse av ofred om vi står utanför NATO.

Det är alltid lika förvånande hur blåsta socialdemokratiska väljare kan vara. Att piska upp stämningen med värdeord såsom NATO som man i folkhemmen indoktrinerats är lika med satan, fastän SAP i 30 år bedrev ytterst nära samarbete med samma organisation. Lika korkat är det på 1 maj, när de socialdemokratiska lämmeltågen störtar runt med sina plakat. Hur kan det vara så att det är för dålig arbetsrätt när sossarna styrt landet över 80% av tiden de senaste 70 åren? De inser ju inte att de demonstrerar mot sig själva utan tror att de demonstrerar mot den hemska borgerligheten. Det sjuka är att det fungerar varje gång.

Övriga länkar:
Svd Sahlin


Därutöver är SvD:s ledare en intressant spekulation om hur Sverige sett ut idag om den rödgröna röran vunnit valet förra året.

Tillbaka

Nu är jag tillbaka igen och kan fortsätta blogga. Det är ju typiskt att man är borta när så stora saker som att försvarsministern avgår med motiveringen att han anser budgeten inte stämmer med kraven på Försvaret och Försvarets uppgifter.

Nu blir det en mjukstart med lite JAS-fakta som jag skrev i en kommentar nyss på bloggen Militära Reflektioner.

... En av anledningarna till att Flygvapnet skulle utrustas med så många JAS 39 Gripen var att typen skulle ersätta SAMTLIGA versioner av tidigare stridsflygplan, därav Jakt, Attack, Spaning som säkert är bekant.

Finska flygvapnet har sedan andra världkriget endast haft EN uppgift - luftförsvar. Därför är benämningen på de finska Hornet F-18 och inte F/A-18 som övriga användares (F/A-18 är för övrigt främst avsett som attackflygplan). Sålunda är det totalt ointressant för finnarna att det skulle “kunna nå till Moskva med vapenlast”. Först de senaste åren har man börjat titta på att utrusta flygplanen med attackförmåga. I dagsläget finns inte ens programvara i dem för detta ändamål. Anledningen till en sådan uppgradering är att liksom svenska Flygvapnet kunna understödja egna markförband i internationell tjänst, men även att kunna verka mot en angripare.

Summa summarum. Hade Flygvapnet endast haft som uppgift att skjuta ner andra flygplan, kunde vi ha använt oss av en helt annan flygplanstyp som varit specialiserad på detta (t ex F-15) och i mindre antal. Men nu var avsikten att även kunna verka mot fartyg på Östersjön, spaning i olika former för att understödja både egna attackföretag samt andra försvarsgrenar och slutligen även kunna verka mot luftlandsättning. Direkt flygunderstöd, CAS, har inte varit på tapeten förrän på senare år efter Arméns erfarenheter på Balkan eftersom man tidigare trott sig kunna lösa allt med stridsvagnar och artilleri. (tillägg: visst har det funnits armésamverkansflyg, men detta fungerade inte på det sätt som man idag avser med CAS)

Med de erfarenheter vi har idag av vad vi sysslar med skulle det rätta valet för 25 år sedan säkert varit ett större flygplan med längre räckvidd ochs större vapenlast. På samma sätt kommer ett flygplan vi designar idag med dagens erfarenheter vara en bra bit ifrån vad vi önskar om 20 år.

Och hör sen.......

Första "terrorattacken" mot Sverige?

Islamistiska cyberterrorister har enligt Expressen börjat angripa Sverige och svenska siter. Målet är att tvinga Sverige till en offentlig ursäkt liksom man gjorde med Danmark. Drabbade är hittills bl a idg.se.

Naturligtvis använder man sig av ytterst demokratiska medel som självklart kommer att få opinionen i Sverige mer vänligt inställd till muslimer. Knappast... De som kommer att drabbas hårdast av dessa tilltag är främst muslimer i Sverige och sedan också den svenska allmänhetens inställning till den muslimska världen.

Om jag inte har helt fel är detta den första terrorattacken mot Sverige?

Mer lär följa... Dock kommer jag att var bortrest de närmaste två veckorna och därför kommer med största sannolikhet inga uppdateringar att ske.

Dagens LOL

Apropå Muhammed som rondellhund har en svensk bloggare gjort sin egen Muhammedbild som stöd för yttrandefriheten. Helt klart dagen LOL. Se och läs själva:

Liams libertarian blog

Afghanistan har också sällat sig till länderna som protesterar mot Muhammed som rondellhund. Det skulle vara kul att veta hur man förklarar rondellhund på pashtu eller urdu...
Enligt SvD har också Al-Jazeera sänt en intervju med statsminister Reinfeldt om affären. I intervjun har Al-Jazeera klippt bort en av de viktigaste bitarna, nämligen där Reinfeldt säger att han är mån om att Sverige ska vara ett land där kristna och muslimska medborgare lever sida vid sida. Ska det ses som en medveten åtgärd för att underblåsa konfliktstämningen? Det lär ju inte vara så att Al-Jazeera utgår ifrån att alla deras tittare känner till hur stark yttrande- och religionsfriheten är i Sverige?

SvD
DN

En nödvändig insats

Ni som har läst min blogg tidigare vet att jag alltid förvånas och äcklas av det faktum att det idag fortfarande är accepterat att vara kommunist, medan nazism (rätteligen) är bannlyst.

På SvD Brännpunkt berättar idag Eskil Franck, tillträdande överintendent för Forum för levande historia, om det kommande arbetet med upplysning om kommunismens brott. Det är bara att hoppas att detta får ett minst lika stort genomslag i samhället som projektet om Förintelsen för tio år sedan.

Min uppfattning är att det ska vara lika lite accepterat att säga att man är kommunist som att säga att man är nazist. Från kommunisterna brukar man höra att "jag står faktiskt för en nyare och modernare form av kommunismen och Sovjet, Stalin etc innehöll ett antal felsteg". Prova byta ut kommunism, Sovjet och Stalin mot nazism, Tyskland och Hitler och fundera på hur pass accepterat det är? Bloggen "Röda Raketer" är ett typexempel på detta. Mycket riktigt känner man sig där också hotad av Eskil Franck och kallar projektet för McCarthyism.

Naturligtvis är kampen mot nazism och kommunism en knivig fråga för yttrandefriheten. Man kan inte förbjuda kommunistiska eller nazistiska åsikter. Däremot måste man vara beredd att ta debatten med dem som förespråkar dessa inriktningar.

Förresten, vet ni varför vänstermänniskor alltid envisas med att kalla nazister för fascister?
I Sovjetunionen kunde man naturligtvis inte använda ordet nationalsocialist. Det skulle vara samma sak som att erkänna att det fanns andra former av socialism. Det fanns ju faktiskt bara en socialism - den sovjetiska. Ordet nazist existerar inte vad jag vet i ryskan. Överallt i historieböcker etc talar man om fascism och fascister.

Dagens boktips är samma som tidigare - Signe Kaskelas skildring av situationen som Kirunasvenska i Sovjetunionen under Stalins välde - "Under Stalins Diktatur"
Boken finns i sin helhet publicerad på internet.

Rätta takterHar vi någonsin haft några ministrar som på liknande sätt åkt till en så farlig plats som Bagdad? Jag tycker att det är utmärkt att vår utrikesminister bestämmer sig för att stödja den irakiska regeringen på plats. Likväl är det ännu bättre att migrationsministern åker till Irak för att informera sig om situationen och huruvida det är möjligt för irakiska flyktingar och asylsökande att återvända. Det måste vara utgångspunkten för svenska flyktingpolitik att dessa ska återvända till sitt ursprungsland.

Med största sannolikhet är det så att de irakier och afghaner som sökt sig hit och till andra europeiska länder egentligen är de som behövs bäst i sitt eget land. Det är förmodligen de som har en god utbildning och de sekulära och mer öppna åsikter som skulle behövas för att utgöra grunden till en effektiv nationsbildning.

Summa summarum - jag är mycket imponerad av Bildt och Billströms resa till Irak. De vågar åka till en plats som svenska journalister inte vågat besöka de senaste 5 åren. Svenska journalister sitter helst 100 mil från en konflikt och refererar andra nyhetsbolag från hotellpoolens trygga vrå. Martin Adler var den siste med råg i ryggen att befinna sig på plats där kulorna viner. I viss mån är även Johanne Hildebrandt av samma skrot och korn. I socialdemokratiska regeringar skulle jag möjligtvis kunna tänka mig Jan Eliasson göra samma resa. Han for ju faktiskt till Darfur å FNs vägnar härom veckan.

Härnäst åker Bildt till Tchad i tre dagar, förmodligen för att på plats reka inför ett eventuellt insättande av Nordic Battle Group. Enligt TT åker han just till huvudstaden N'Djamena och den största staden i östra Tchad, Abéché, vilket är de två städer NBG förväntas basera i.

Framskjuten ledning - det är det bästa.

Carl Bildt om resan 1, 2
SvD
DN

Idag finns inget val

På SvD Brännpunkt är idag en amerikansk debattartikel skriven av sju soldater i 82nd Airborne. Alla är för tillfället i Irak. De skriver om den misslyckade amerikanska Irakpolitiken och konstaterar att det var fel att anfalla Irak.

Det anser jag också, liksom jag gjorde 2003. Däremot är jag fast övertygad om att idag finns det inget val. USA måste stanna i Irak och reda ut situationen. Därmed inte sagt att jag stöder hur man sköter saker i Irak just nu, men ett amerikanskt tillbakadragande innan en effektiv nationsbildning skett förvärrar bara saker ännu mer. Risken är då överhängande, anser jag, att oroligheterna sprider sig utanför Iraks gränser och drar in Iran på ena sidan och Sunnistater på andra. Sen är det inte otroligt att Israel också dras in och ett nytt arab-israeliskt krig idag kan mycket väl bli nukleärt då i dagsläget både Israel och Iran förfogar över kärnvapen. Det tar nog heller inte lång tid innan Europa också dras in mot sin vilja med alla muslimer med rötter i Mellan Östern som idag bor här.

Så för allas skull måste USA stanna i Irak och se till att det på nytt kan bildas en irakisk nation. Hade man inte anfallit Irak hade världen säkerligen på det hela sett bättre ut, även om Saddam Hussein varit kvar vid makten, men nu är läget som det tyvärr är.

Nytt försök för 1948?

Sveriges och Norges överbefälhavare Håkan Syrén och Sverre Diesen skriver i en gemensam debattartikel att våra bägge länder bör samordna sina försvarsmakter mera.

I första hand ska detta gälla materielinköp och övningar, men även doktriner, underhåll m m. På längre sikt öppnar det för ett gemensamt försvar, vilket inte är en dag för sent.

Några problem kvarstår dock. På ena sidan har vi Sverige som ej ser Ryssland som ett hot, konstant kapar försvarsbudgeten och ej avser lägga något krut på "invasionsförsvaret" och på andra sidan har Norge som återgått till att prioritera att öva nationellt försvar och ökar sin försvarsbudget pga Putins Ryssland. Ett intressant motsatsförhållande. Rent traditionellt (socialdemokratiskt) är vi ju inte direkt kända i Sverige för att störta till våra grannländers försvar i orostider. Fega av hävd skulle man kalla det. Ta t ex Sten Andersson och Baltstaterna innan murens fall. Vänsterns konspirationsromantiker skriker som vanligt som stuckna grisar om NATO-medlemskap. Jinges blogg är ju ett praktexempel. Låt dem skrika.

Det står dock klart att även om vi etablerar ett försvarssamarbete eller en försvarsunion med Norge kan vi inte dra in mer på Försvaret. Jag tror inte norrmännen (eller några andra av våra grannländer om de tas med) skulle uppskatta att själva få dra hela lasset.

DN Debatt, DN, DN 2
SvD 1, SvD 2, SvD 3, SvD 4, SvD 5
mil.se 1, mil.se 2

NBG utan HKP 10B inledningsvis

Enligt TT kommer inte de tre HKP 10B som ska ingå som Medevac-resurs i NBG att bli klara i tid. Först i mars räknas de vara levererade och personalen inskolad. Detta är ett resultat av gångna tiders låtsasinköp till Försvaret. Istället för att köpa en helikopter som från början (i mitten av 80-talet) var utrustad för att klara sig i en stridsmiljö valde man att köpa helikoptrarna så billigt som möjligt - utan minsta förmåga till självskydd. HKP 10:s huvuduppgift har varit att rädda piloter som hoppat. Dock har piloterna bara kunnat påräkna denna hämtning i fred och över egen terräng då alla Försvarets helikoptrar saknat alla typer av skydd (ballistiskt, signaturdämpning, varnare och passiva/aktiva motmedel) och därför inte kunnat uppträda där beskjutning kan påräknas. För att klara insatser i ett konfliktområde med NBG tog man beslut förra hösten att modifiera HKP 10 till HKP 10B. I modden ingår fästen för kulsprutor i dörrarna och de ovan uppräknade skydden minus aktiva motmedel.

I början av 2007 insåg man att det skulle inte räcka med tre helikoptrar för NBG:s 2500 man (1 hkp aktiv, 1 under service och 1 reserv). Man beslöt då att även använda sig av de gamla HKP 4 som Försvaret har avsett att skrota när som helst (läs mer på undstunden). Dessa har man inte råd att förse med vare sig varnare, motmedel eller signaturdämpning, vilket får anses som ett krav för att kunna operera i ett konfliktområde. Det ballistiska skyddet skyddar besättningen mot eld från eldhandvapen. Däremot är helikoptern extremt sårbar för MANPADS om den inte förses med passiva motmedel i form av facklor och signaturdämpning. MANPADS finns tyvärr idag spridda över hela världen och i fel händer (i mängder) i alla "heta" områden.


Nedan finns en video på en amerikanska helikopter av samma modell som den svenska HKP 4 som träffas av en MANPADS i Irak. Värt att notera är att inga motmedel (facklor) fälls från helikoptern. Detta tyder på att ett eller flera av följande: Besättningen såg inte robotskottet alt robotskottsvarnare fanns ej på helikoptern eller så var varnaren trasig. Filmen visar hur otroligt sårbara helikoptrar är för MANPADS. Bantiden för MANPADS ligger normal på 4-6 s, vilket kräver omedelbara motåtgärder och ögonblicklig upptäckt. Av rökstrimman efter roboten att döma är detta med stor sannolikhet en äldre rysk robot, alt kinesisk kopia.
Detta var en av flera nerskjutningar av amerikanska helikoptrar i Irak i början av 2007. Detta ledde till ett omfattande modifieringsprogram av de helikoptrar som tidigare inte utrustats med robotskottsvarnare och aktiva motmedel.

Jag tycker synd om de som ska färdas med HKP 4 i NBG eftersom helikoptern kommer att vara ytterst sårbar. Avsaknaden av alla former av varnare och motmedel kommer att ställa extrema krav på var och hur helikoptern kan uppträda.

Från augusti till i somras hade Sverige 3 HKP 9 i Kosovo. Då hade äntligen situationen i Kosovo bedömts tillräckligt stabil för att man skulle våga ta dit svenska helikoptrar eftersom de som sagt saknar alla former av skydd. Sverige har tidigare velat skicka helikoptrar till Kosovo, men bestämt avråtts av alla NATO-länder, då de hört att våra helikoptrar saknar alla skyddssystem och därutöver erforderliga kommunikationssystem m m.

Frågan kvarstår dock hur NBG ska klara sig utan medevac-resurser de första tre månaderna. Man självklart också diskutera det kloka i att skära i materielbudgeten och konstatera att låta snålheten bedra visheten är alltid billigast på kort sikt, men inte på längre.

TT (via SvD)
SvD

Inte helt oväntat

Så har slutligen ryktet om Vilks Muhammed som rondellhund nått Mellanöstern. Det började tidigare i veckan med att Irans president Ahmadinejad var upprörd över Nerikes Allehanda och de "sionister" som ligger bakom. Igår demonstrerades det i Pakistan och skanderades "Ner med Sverige" och andra lågstadietuffa slagord. Därtill brändes en "svensk" flagga (grön och gul??) och en docka som enligt svenska tidningar ska föreställa statsminister Reinfeldt, hur man nu ska kunna avgöra det. Det liknade mest en fågelskrämma.

Frågan är vad som är att anse som det största illdådet rent objektivt: Att teckna en bild av vidskepelse eller att bränna någon? För mig är svaret självklart. Varför ska man överhuvudtaget dra in Reinfeldt i det hela? Han är ju helt utomstående och är en ytterst odemokratisk metod man använder sig av - att tvinga någon till handling genom hot om dödligt våld.

Sen har vi då de muslimer i Sverige som förmodligen tipsat sina släktingar om Vilks rondellhund. Det är säkerligen personer av samma skrot och korn som hotat konstnären Lars Vilks. Uppenbarligen är inte den svenska yttrandefriheten något man uppskattar, och inte en lag man avser leva efter. Då är det enkelt - passar det inte så går det bra att flytta. Tack och adjö för den här tiden! Yttrandefriheten är något av det viktigaste vi har i det här landet. Flera konstgallerier och liknande vågar inte ställa ut hans konst av rädsla för repressalier. Då har det gått för långt. Så ska det inte behöva vara i Sverige. Religionsfriheten och rätten att driva med religion hänger tätt ihop.

Förmodligen har nu hotbilden mot svenskarna i Afghanistan ökat ett snäpp. Det är bara att hoppas att de slipper en upprepning av förra året.

SvD, DN 1, DN 2, DN 3, Aftonbladet
Nerikes Allehandas samlingssida om affären

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade