Utrikesminister Carl Bildt ser, precis som redovisats tidigare, allvarligt på situationen i Georgien och den ryska aggressionen. Följande citat i SvD fann jag rätt träffande:
- "Försöker man lokalisera Snövit i just de där regionerna är jag inte säker på att man hittar henne, men i allt väsentligt är det Ryssland som är ansvarigt för den eskalering vi sett, säger Bildt."
Jag måste säga att jag är mycket nöjd med att vi har en utrikesminister som inte räds att ta denna ställning. Jag minns med fasa Sten Anderssons uttalanden om de baltiska staternas frihetskamp mot Sovjetunionen.
Samtidigt är jag mycket oroad över den moderata försvars- och säkerhetspolitiken. Den är nästan värre än något vänsterflum jag hade kunnat föreställa mig för några år sedan. Jag tror inte jag är ensam officer om att ha avslutat mitt medlemskap i moderaterna. Jag hoppas innerligen att jag får anledning att förnya det, men just nu ser det mörkt, mycket mörkt, ut...
Moskva visar musklerna - uppdatering II
Gripen IN
Den version av Gripen som erbjuds Indien kommer att bygga på Gripen NG, dvs den demonstrator som rullades ut i förra veckan. Tidigare har det avslöjats att den indiska varianten bl a kommer att ha en AESA-radar.
Det skulle vara mycket bra för Sverige om det blev en affär med Indien. Frågan är bara om Flygvapnet skulle orka med det. Det verkar inte helt orimligt att man skulle få inrikta hela Flygvapnet på exportstöd istället för att lösa sekundära uppgifter såsom försvar mot väpnat angrepp, hävda territoriell integritet etc.
Detta absurda land
Jag har nyss avnjutit Aktuellt på SVT och fick då lära mig att regeringen har gett i uppdrag åt Vägverket att ta fram "Fru går man"-skyltar för att öka jämställdheten.
Fantastiskt! Här har vi en rad olika samhällsfunktioner med större eller mindre ekonomiska problem. Samtidigt ska vi tydligen lägga ner ett antal miljoner på att byta ut Herr går man-skyltar mot kvinnliga dito.
En rad frågeställningar dök genast upp i mitt huvud:
Visst måste det vara så att hälften av skyltarna nu ska vara "kvinnliga"? Kanske en man på ena sidan och en kvinna på andra? Fast då borde det ju på några ställen vara två kvinnliga eftersom det finns fler kvinnor än män.
Varför ska det vara en kvinnlig symbol med kjol/klänning? Det tycker jag verkar vara riktigt könskonservativt tänkande. En modern kvinna bär väl ofta byxor, liksom en modern man kjol? Hur blir det med transvestiterna?
Kvinnan på skylten har ju bart huvud. Hur ska det uppfattas av muslimska kvinnor som använder chadora?
Herr-går-man heter det ju av anledning att "här går man". Feminetik har säkert någon lösning på varför det ska heta fru-går-man.
Jag kan inte annat än sucka över dessa enligt mig icke-frågor. Snacka om I-landsproblem. Som jag sagt tidigare struntar fullständigt i om mina kollegor eller soldater är män eller kvinnor. Bara de är de mest lämpade för sina jobb och löser uppgifter snabbt och korrekt får de gärna vara marsianer.
Det känns skönt att se att vi i Sverige för en gångs skulle inte är värst på området. Tyskland har tydligen gått steget längre, där man inte tolererar skyltar med män som håller handen med barn (gångbana).
Det mest komiska på området tycker jag ändå vår försvarsminister stod för förra helgen när han sade att det faktiskt finns uppgifter inom Försvaret som kvinnor är bättre än män på. Logiskt sett borde det i så fall också vara tvärtom, men det tror jag inte någon vågar säga....
Minskat förtroende
Förtroende för Försvarsmakten minskar hos svenskarna. Det är knappast förvånande. I senaste undersökningen är siffran som har förtroende 34% mot 47% för ett år sedan. Det skulle vara intressant att se hur siffran skulle se ut bland de försvarsmaktsanställda.
Framförallt skulle det vara mycket intressant om det genomfördes till värdegrundsenkät inom Försvarsmakten vid detta tillfälle. Jag tror att resultatet kraftfullt skulle ha svängt åt minskat förtroende, vilket det förmodligen redan gjorde då den förra genomfördes strax efter nyår.
Nyktert
Ska man läsa om försvars- och säkerhetspolitik bör man läsa SvD har jag alltid hävdat. P J Linders ledarblogg idag ger en mycket bra sammanfattning av läget och problemen.
Edit 29/4: artikeln uppgraderad till ledare.
Ansvar och ansvar...
Allan Widman undrar vem inom Försvarsmakten som skall hållas ansvarig för att det har "sjabblat" med helikoptrarna till Nordic Battle Group. Närmast till hands ligger FMV eftersom det är de som sköter inköpen på ett så oslugt sätt. Det är ingen nyhet för någon försvarsmaktsanställd. Vi är vana vid att inköpen oftast har dubbelt så lång leveranstid som planerat.
Ytterst är det dock politikernas ansvar eftersom det är som från första början underlåtit att beställa helikoptrar lämpade för strid. Jag har tagit upp den här frågan tidigare på bloggen så är man intresserad är det bara att läsa de inläggen. (1, 2, 3)
Men som ofta måste jag ställa mig frågande till Widmans argumentation:
"Hkp 4 är en i Sverige och internationellt synnerligen väl beprövad helikopter. US Marine Corps reinvesterar i sina exemplar och kommer att flyga dem i minst ytterligare ett decennium. För stridsgrupperna som Sverige kan komma att ansvara för 2011 och 2014 borde de vara den självklara lösningen på behovet av helikoptrar för taktiska transporter."
Den helikopter vi känner som Hkp 4 benämns i USA CH-46. De helikoptrar vi i Sverige förfogar över överlag betydligt äldre än de amerikanska, som dessutom är på väg att ersättas med MV-22 Osprey. Till skillnad från oss blonda, blåögda svenskar har amerikanerna utrustat sina helikoptrar för stridsmiljö, medan vi trott att det hårigaste som kan hända är att ytbärgarens winsch fastnar. Därför är de amerikanska helikoptrar utrustade med robotskottsvarnare, ir-störare, fackelfällare, ballistiskt skydd och ofta ir-signaturdämpning. Trots detta är CH-46 den medeltunga helikoptertyp som förlorats i störst antal i Irak till följd av fientlig eld.
De svenska Hkp 4 är så gamla att det kommer att krävas mycket omfattande åtgärder för att gångtidsförlänga dem. Sedan ska man lägga till den skyddsutrustning som krävs för att operera med tillräcklig säkerhet i ett konfliktområde. Den är inte bara dyr utan väger en hel del, vilket kommer att kraftigt nedbringa prestandan hos den redan svaga Hkp 4. Lägg därtill operationer i hett klimat och kanske hög terräng, så början man inse att det här inte är en framkomlig väg. Det kan vara värt att också nämna att de Hkp 4 som nu finns i NBG endast har utrustats med Ksp 58. Ingen form av annat skydd finns eftersom detta ansetts för dyrt och dessutom kostsamt i vikt. Som en kollega med insyn i ämnet sa till mig: "Åk aldrig Hkp 4 om det blir allvar av".
Vad gäller Hkp 14 är jag fullständigt övertygad om att de förseningar vi sett hittills för den typen bara kommer att bli längre. Det här är en helikopter som i princip är lika avancerad som en JAS 39 Gripen, så det kommer att bli en del tekniska och organisatoriska aha-upplevelser när man väl börjar flyga den i Sverige.
Däremot tycker jag som sagt det är utmärkt om Widman vill utkräva ansvar av FMV för deras oskickliga affärer. Tänk om någon bara kunde utkräva ansvar av våra försvarspolitiker också.
Suck... (klusterbomber - igen)
Expressens ledare handlar idag om klusterbomber. Som vanligt måste vi förbjuda BK 90. Det är det absolut viktigaste. Jag orkar inte rabbla alla mina argument igen (de hittar ni om kollar aktuell etikett), utan nöjer mig med att idiotförklara journalisten som har bristande faktakoll. Ledarskribentens argumentationen påminner mig om när jag var liten och sköt med luftgevär på en tom luftgevärsammunitionsburk. Min mormor som tittade var jätterädd att den kunde explodera och försökte förbjuda mig att skjuta på den. Jag försökte förklara för henne att det var ju helt omöjligt. För det första var den tom och för det andra handlade det om luftgevärsskott som varit i burken, dvs små blyklumpar. Jag hävdar att ledarskribenten och min mormor förmodligen hade lika bra koll på hur vapen fungerar.
För övrigt verkar det som om Expressens teknikredaktör inte riktigt är överens med ledarredaktionen i den här frågan. :)
Grundevik vädjar
Arméinspektören Bernt Grundevik talar idag ut om sin syn på HKV:s nerdragningsförslag på Expressen debatt. Det är bra. Det behövs mer av den varan att officerare offentligt ventilerar sina åsikter i försvarsfrågan.
MT - Mecca Time
Det här hamnar helt klart under absurditeter. Muslimska vetenskapsmän och prästerskap kräver att Greenwich Mean Time (GMT) ska ersättas som tidsnorm av en tidszon baserad på Mecca eftersom Mecca är Jordens verkliga mittpunkt.
Suck...
Tag lärdom av Danmark!
Det danska Forsvaret upplever en icke tidigare skådad officersflykt trots stödåtgärder. Fortsätter avgångarna i samma takt kommer man efter 2010 ha svårt att kunna skicka förband på internationella insatser.
Det gäller att man i Sverige tar lärdom av dessa danska erfarenheter. Redan nu upplever många inom den truppförande delen av officerskåren de internationella insatserna som tyngande socialt, med för låg ersättninga och för dåliga förmåner. En god idé kan därför vara att göra all ersättning vid utlandstjänst skattefri, vilket många andra länder gjort. Detta skulle inte kosta Försvarsmakten något alls och utgöra en minimal kostnad för statkassan eftersom det endast rör sig om högst 2000 personer.
Lägg därtill den enorma osäkerheten och känslan av vanmakt som i regel drabbar officerare var fjärde år, när nya förband läggs ner och man helt plötsligt ska flytta från norr till söder eller tvärtom. Det är i regel inte de bästa och yngsta officerarna som är de kategorier som stannar kvar, utan snarare de som känner att de har svårt att hitta något alternativ på civila marknaden.
Försvarsmakten har tidigare haft svårt att behålla sina stridspiloter. Därför införde man i slutet av 90-talet ett nytt lönesystem för denna kategori där motiveringen var att kan man hindra en pilot från att gå till civilflyget genom en högre lön kommer detta att betala sig, då utbildningskostnaden för en stridspilot fram till krigsplacering ligger uppåt 40 milj kr. Därefter har man dock låtit ersättningen ligga still och motiverat det med att det inte är några piloter som slutar eftersom den civila marknaden är så hård p g a 9/11. I och med årets budgethaverier och halverade flygtid är det dock flera piloter som sökt sig till den civila marknaden och lämnat Flygvapnet. HKV är enl uppgifter fortfarande ovilligt till löneförhandlingar, trots att det var 10 år sedan sist (undrar hur gruvarbetarna eller sjuksköterskorna skulle reagera i samma sits?). Återigen kommer Försvarsmakten att få reagera istället för agera. Trots att ev nerskärningar kommer Flygvapnet att ha brist på stridspiloter p g a stora pensionsavgångar, svårigheter att få fram nya piloter (p g a t ex flyttar av flygskolan, nerskärningar) samt allmänna vakanser på förbanden.
Överhuvudtaget utgör Forsvarets årsrapport 2007 en intressant läsning, speciellt om man jämför den med motsvarande dokument för Försvarsmakten. T ex står det att läsa att lokalhyror för Forsvaret uppgick 2007 till 126 milj DKK. Bara flygflottiljen F 21 i Luleå hade förra året lokalkostnader på över 110 milj SEK.
Tag lärdom av Danmark! Gör inte om samma misstag. Krafttag kommer att krävas om man ska kunna behålla rätt kategorier av officerare om den nyss offentliggjorda slakten av Försvarsmakten blir av. Någon som hört talas om LAS?
Rädda Försvaret!!!
Som ni ser här intill har jag gjort ett "Rädda Försvaret"-band i form av ett band i M/90. Denna symbol står för att man att man å det kraftigaste motsätter sig nya nedskärningar av försvarsbudgeten, nerläggningar av förband. Istället uppmuntras en översyn av försvarsbudgeten för att komma åt all den misshushållning som sker med resurser där Försvaret t ex tvingas för byggnader och materiel betalar hyror som på några år motsvarar inköpskostnaden, och som därigenom utarmar Försvarsmakten. Vidare stöder man tanken på att Försvarsmakten åter skall kunna försvara hela Sverige och därutöver kunna lösa internationella uppgifter.
Försvar mot väpnat angrepp - hävdande av territoriell integritet - stöd till det civila samhället - internationella insatser
Önskar du ansluta dig eller din webplats till kampanjen och använda symbolen - hör av dig med en kommentar!
Bra Kihl..
.. men varför kunde du inte berätta det redan för några år sedan?
Läser man Johan Kihls debattartikel på SvD Brännpunkt känner man nog igen ganska många argument och beskrivningar från den här bloggen. Det är mycket bra att det även kommer från en f d insider i det absoluta toppskiktet. Johan Kihl är en av de generaler jag verkligen respekterar för deras yrkeskunnande.
Dock måste jag ifrågasätta varför han inte kunde kläcka ur sig detta några år tidigare, medan han fortfarande var i aktiv tjänst, när det hade gjort långt mycket större nytta? Som sagt, det brukar vara högt i tak inom Försvaret - på pappret.
Därför skulle jag gärna se en liknande argumentation nu från "stjärnorna" i HKV. Jag önskar nog dock detta förgäves. Hos officerare brukar modet att uttala sig rinna till i efterhand.
Norrmännen fortsätter följa ryska patrulleringar
Det är alltid intressant att se sådana här bilder. I Sverige är de oftast hemligstämplade.
Ryssarna går ut rätt hårt i Ishavet. Att sända upp 4 jaktflygplan som eskort till bomb- och tankflygplanen är en ordentlig markering mot Norge att vi uppskattar inte er uppmärksamhet. Med största sannolikhet utgjordes det norska förbandet av endast 2 F-16. Hade det här skett två veckor senare och ryssarna fortsatt västerut hade de de sannolikt mötts av franska Mirage som kommer basera på Island för att markera NATO:s närvaro och intressen i Ishavsregionen.
Ett måste
För att överhuvudtaget ha någon chans alls att få Norge att köpa JAS istället för JSF är det ett måste att Sverige går in och lovar att köpa ny JAS. Det finns i stort sett inget land i världen i modern tid att som enda kund vågat att köpa en ny flygplantyp från en utländsk tillverkare. Det enda fall jag kan dra mig till minnes är UAE:s F-16E/F.
Nya JAS 39 (E/F) skulle definitivt råda bot på de två problem som mest plågar Gripen. Liten last och förhållandevis kort räckvidd.
Jag ser dock med sorg att man åter släpat fram Allan Widmans (fp) tokerier i dagsljuset. Vi kan inte låta Norge bestämma hur många flygplan det svenska Flygvapnet ska ha. Det måste vara ett svenskt beslut anpassat efter svenska förhållanden och behov. Jag har skrivit om det tidigare men 48 flygplan (som verkar vara ung vad Widman tänkt sig) räcker inte långt. Man kan normalt påräkna ung. 25 % omedelbar tillgänglighet hos flygplanen. Det skulle alltså innebära att med 12 flygplan i Sverige ska man kunna lösa incidentberedskap, utbildning av nya JAS-piloter, utbildning och vidmakthållande av redan inskolade piloter och runt 4 flygplan i internationella insatser. Därutöver ska man lägga att några flygplan kontinuerligt ska gå i testverksamhet för utprovning av ny materiel och taktik, några kommer att långtidsstå för teknisk utbildning och sedan den stora pucken - exportstöd, dvs utbildning av utländska piloter. Det är en ekvation som ej låter sig lösas med mindre än 100 flygplan. Flera av de där uppgifter behöver inte Norge lösa med sina flygplan eftersom de, liksom andra JAS-köpare hittills kommer att låta sin personal utbildas i Sverige, av svensk personal på svenska flygplan och ta del av svenska tester, utprovningar etc.
Tvärtemot vad alla negativa tror är JAS bra för Sverige. Det är otroligt många arbetstillfällen, know-how och andra spin-off:er som genereras.
Också i Aftonbladet (Kul att se att nästan 60% av Aftonbladets läsare önskar rusta upp Försvaret, 20% behålla det på dagens nivå. En ganska överväldigande majoritet mot de nu aktuella nerdragningarna)
Edit 27/4: Enligt DN blir det kanske inte tal om fler än 10 fpl för Sveriges del. Jag är tveksam till att det räcker för att norrmännen ska känna sig trygga i sitt köp.
HD:s ledare är starkt kritisk.
Inte bara jag utan även norrmän är ytterst tveksamma till att Gripen har en chans. (Blir det Gripen är det en otroligt kraftig markering mot USA)
Mycket viktig synpunkt, Tunberger!
Johan Tunberger, tidigare FOI, kritiserar i hårda ordalag HKV:s förslag att lägga ner F 21 med motiveringen att Arktisregionen blir allt mer strategiskt viktig.
Det är inte bara Tunberger som insett detta. Även EU och NATO pekar ut Barents- och Arktisregionen som den mest strategiskt viktiga i Europa i framtiden eftersom klimatförändringarna kommer att förlägga mer sjötrafik till regionen samt att nya naturresurser och energitillgångar kommer exploateras. Norge har insett detta och har därför lagt om sin säkerhets- och försvarspolitik mot en politik mer inriktad på att försvara Norge och norska intressen i närområdet. Ser man var Norge har valt att koncentrera sina militära förband står bilden helt klar. I Sverige tror vi tydligen fortfarande att landet försvaras bäst i Afrika.
Vad gör då svenska HKV? Föreslår nerläggning av det enda förband som har möjlighet att verka i regionen. Visserligen kan man tillfälligt basera enheter ur flygförband från södra Sverige i norra Sverige, men kostnaden för detta kommer mycket, mycket raskt att överstiga kostnaden att ha kvar F 21. Möjligen har man tänkt sig att försvarssamarbetet med Norge ska ge att norrmännen försvarar norra Sverige? Är det verkligen rätt tänkt? Blir det i så fall inte mer en belastning för norrmännen att även sköta norra Sverige än en resurs?
Förslaget ter sig också märkligt med tanke på att flygtrafiken i Europa ökar i enorm takt. Det enda området i Europa där luftrummet är i princip fritt från civil trafik är i norra Sverige. Där finns övningsområden som till ytan motsvarar hela Tyskland. Det är inte märkligt att utländska flygvapen är så intresserade av att komma till norra Sverige och öva. Vad som däremot är märkligt att vi svenskar ska bestämma oss för att flygöva där möjligheterna betydligt sämre och där risken att störa civil trafik och även befolkning är som störst. Nästa år är tanken att man i norra Sverige skall genomföra en av NATOs största flygövningar med uppåt 80 inblandade flygplan. F 21 är den enda flottilj som klarar av att hantera så många flygplan på backen och i luftrummet där omkring. Man kan ju raskt tänka sig allmänhetens åsikt om att man plötsligt skulle stänga allt luftrum söder om linjen Karlstad-Stockholm för en flygövning. Ta tåget till Mallorca, för bövelen! Här ska övas!
Det är dessutom bara att inse att Flygvapnet inte kommer att kunna fungera med färre än 4 taktiska divisioner, om man ska kunna lösa hävdande av territoriell integritet, grundutbildning av JAS-piloter, utbildning av taktiska förband och internationella insatser. Jag har ytterst svårt att se ett fungerande flygvapen utan alla de tre flottiljerna F 7, F 17 och F 21.
Ett gott råd - få politikerna att skära de andra myndigheterna runt Försvaret - FMV, Fortv och FOI istället för att begrava det lilla försvar vi har kvar.
Mer i SvD, 2, 3
Edit 26/5: Vi har en utrikesminister som förstår vikten av flygstridskrafter. Låt oss hoppas att vi också har en utrikesminister som förstår svårigheten att föra en trovärdig säkerhets- och utrikespolitik på Nordkalotten utan en flygflottilj i nordligaste Sverige.
fredag 25 april 2008 av Wiseman · 2 kommentarer
Även norska helikoptrar strular
Sydsvenskan berättar idag att även norska helikoptrar strular. Det har visat sig att de Bell 412 (en sentida variant av den klassiska Huey) som Norge skickat till Afghanistan inte riktigt håller måttet. Sommarvärmen påverkar högst allvarligt prestandan och gör att man inte har nog räckvidd att nå kvalificerad sjukvård från operationsområdena.
Tydligen ska man nu vända sig till Tyskland för att få hjälp med helikoptertransporter. Tyska helikopterförbanden i Afghanistan har annars varit kända för att vara verkliga vackert väder, solen-i-ryggen, flyger-endast-i-dager-lösningar, som opererar mer enligt civila bestämmelser än militära behov.
En kraftfull brandfackla
Den läckta information om Försvarsmaktens nya stålbad kan ses som en kraftfull brandfackla från HKV. Jag ser ingen annan anledning till varför man skulle släppa detta dokument redan nu. Normalt sett vill man hålla locket på medan arbetet sker, men jag misstänker att den information som nu släppts, samt den mycket pedagogiska kartan, är ett sätt att visa allmänheten att så här illa kan det bli. Är det så här ni vill ha det? Förhoppningsvis kommer detta att sätta rejäl fart på försvarsdebatten, som tidigare varit klen. "Försvarsminister" Borg har klarat sig alldeles för lindrigt undan, men det har även alla de politiker som tidigare beslutat om alla hejdlöst flummiga förbandsnerläggningar och flyttar. I det senare fallet är det tyvärr för sent att agera. I det första är det nu hög tid att agera.
Mycket av den information som släppts får en verkligen att höja på ögonbrynen. T ex nerläggning av F 21? F 21 har huvudansvaret för understöd till och samverkan med arméförband. Vidare är F 21 navet för internationell övningsverksamhet inom Flygvapnet med regelbundna övningar med Norge och Finland över gränser från hemmabasen. F 21 har också varit värd för och skall även nästa år vara värd för en av Europas största flygövningar - Nordic Air Meet, med världens största luftrum för flygövningar, motsvarande hela Tysklands yta. Under nästa år har även NATO valt att lägga en av sina största flygövningar i norra Sverige (ca 70-80 fpl) med basering på F 21 och förmodligen även på Vidsel och Jokkmokk också. Som sagt, det verkar rätt märkligt att lägga ner F 21. Sådana övningar skulle aldrig gå att genomföra i södra Sverige.
Detta "arbetsläge" som det kallas skulle också innebära en kraftfull reduktion av antalet värnpliktiga i Försvarsmakten (och säkerligen också officerare). Hur ska man då klara av att hålla 2500 man i utlandstjänst över tiden? Hur ska man klara av att försvara Sverige?
Det gör man inte. Gotland lämnas t ex helt utan försvar utan ens möjlighet till återtagning. Även Hemvärnet och andra frivilligorganisationer kommer att försvinna från stora delar av landet. Detta lär bli det man märker först. Vem ska hämta Agda när stormen Berta gjort att strömmen gått, telefonnätet havererat och det ligger 1 m packad, oplogad snö på vägarna?
Ser man på tidigare nämnda karta och jämför med de senaste förbandsbesluten ser man också exempel på sådant som jag tidigare tagit upp i bloggen. Dessa vansinniga flyttar av förband, där värdena av nerläggning, flytt och nybyggnation vida överstiger vad man ens kan hoppas att spara på lång sikt. Det bästa exemplet kan vara Bodens garnison där man i förra försvarsbeslutet lade ner alla regementen utom I 19 (ok då, bataljonerna som var kvar av regementena), däribland ingenjörerna. Tidgare hade redan A 8 lagts ner. Så i förra beslutet flyttades A 9 från Kristinehamn till Boden. Billigt. I det nu publicerade arbetsläget flyttas ingenjörstruppernas kvarvarande rester från Ing 2 Eksjö till Boden. Verkar också billigt och bra.
Vad var det då som slutligen fick bägaren att rinna över? Jo, Karl Engelbrektsson, C NBG, kan komma att gå till historien som mannen som lade ner det svenska Försvaret genom misshushållningen med NBGs kostnader. Dock var ju den ekonomiska rötan betydligt äldre och djupare än så och framförallt vållad av oskickliga regeringar.
Kvarstår gör en Försvarsmakt som vida understiger någon av våra grannländers till en kostnad åtskilligt högre än någon av dem. Förutom Norge, som nu kommer att utöka sin budget med 800 milj NOK och därmed gå om Sverige. Men så har ju norrmännen också bestämt sig för att försvara sitt land.
Någon undrar säkert varför det inte görs några nerskärningar inom FMV, FOI etc. Det är ju inte möjligt för HKV att besluta om eller föreslå - de är ju egna myndigheter. Det är kanske inte heller så förvånande att underskottet i försvarsbudgeten inte drabbar dessa myndigheter. Återigen är man tillbaka till den klassiska frågan inom Försvaret och andra statliga myndigheter - vad är kärnverksamheten?
Ni som fortfarande anser att vi ska ha ett försvar i Sverige - Stå upp för Försvarsmakten, inte för ert lokala förband! Det här är större än just ert kvarter i världen.
Det är nästan så att man skulle dra igång någon slags "spräckliga bandet"-kampanj (grönt är väl redan upptaget?)....
Mil.se med karta över gällande arbetsläge (kolla innan det är för sent)
DN, 2, 3
SvD, 2, 3, 4, 5, 6 (snygg karta), 7, 8, 9 (varför förtydligar man inte att "materiel" till största delen inte är just inköp av materiel?), 10, 11
Aftonbladet, 2
Expressen, 2
Sydsvenskan, 2
HD, 2
Fler lyckade inköp till NBG
... av FMV läser jag om på Annika Nordgren Christensens blogg (gammalt inlägg som jag inte läst tidigare). Vi som jobbar inom den operativa delen av Försvaret lyfter knappt på ögonbrynen.
Nya Gripen
Imorgon är det roll out i Linköping för nya Gripen. Händelsen kommer att direktsändas på http://www.gripen.com/ för dem som inte har förmånen att få vara där, men tid att titta på nätet.
Det ska bli intressant att se hur den ser ut.
Moskva visar musklerna
Ryssland har sedan Sovjetunionens sönderfall stött de georgiska utbrytarrepublikerna Abchasien och Syd-Ossetien, medan i stort sett alla andra länder anser att områdena fortfarande tillhör Georgien. Kriget då Abchasien med ryskt bistånd bröt sig ur Georigen 1992-93 kan väl mäta sig med det samtida kriget i Jugoslavien i otrevligheter. Dock kom det i skymundan i nyhetsrapporteringen i väst då fokus låg på Jugoslavien.
De senaste åren har fler och fler incidenter mellan Ryssland och Georgien kommit till allmän kännedom i väst. Förra sommaren sköt ryska flygplan en signalsökande attackrobot in i Georgien. Roboten undersöktes sedan bl a av svenska experter för att utröna ursprunget även om radarbilder klart visade hur ryska flygplan kränkte georgiskt luftrum innan roboten avfyrades. Dessförinnan har det förekommit flera incidenter där energitillförsel saboterats för Georgien. Transformatorstationer etc i flera grannrepubliker har utsatts för samtidiga sabotage.
Forskare på FOI har i en rapport sammanfattat antalet gånger Ryssland som politiskt påtryckningsmedel har brutit energitillförseln till andra stater i f d Sovjetunionen. Mellan 1992 och 2006 var den siffran 55. Ännu en klar anledning till varför vi i Sverige (och Europa) inte ska göra oss beroende av rysk gas. Denna rapport har även uppmärksammats av International Herald Tribune, som frågar sig om detta och andra händelser är en form av ett nytt kallt krig.
En av de allvarligaste incidenter mellan Ryssland och Georgien är dock den senast inträffade. Förra onsdagen lät Ryssland meddela att man avser vidta en rad åtgärder för att knyta Abchasien och Syd-Ossetien närmare till sig (Carl Bildt). Så i söndags sköt Ryssland ner en georgisk UAV (Hermes 450 av israelisk tillverkning) på spaningsuppdrag nära Abchasien. Det mest intressant i videon är att Mig-29:an som genomförde anfallet startade i Abkhasien, genomförde anfallet och landade i Ryssland.
Ryssland hävdar att UAV:n sköts ner av en Abchasisk L-39 (ett skolflygplan). Alla med normal syn kan se efter att ha sett videon att detta ren och skär lögn då flygplanet på videon utan tvivel är en Mig-29. En guide för dummies är att Mig-29 nämligen har två fenor, medan L-39 endast har en. I närområdet (Mig-29 har rättså kort räckvidd) är det bara Ryssland som opererar Mig-29.
Detta är utan tvekan en tydlig markering av regeringen i Moskva var ribban ligger och ur ett internationellt perspektiv totalt oacceptabelt. NATO-toppmötet i Rumänien för två veckor sedan var en framgång för Ryssland eftersom Georgien efter tyska och franska påtryckningar, nekades inträde i organisationen. Nt återstår att se vad Moskvas nästa drag blir. På onsdag kommer FN:s säkerhetsråd att sammanträda för att på georgisk begäran diskutera UAV-incidenten. Det ska också bli intressant att se om vår utrikesminister skriver något om incidenten på sin blogg.
Det kostar att spara
SvD publicerade nyss en förhållandevis intressant intervju med försvarsminister Sten Tolgfors. Läser man mellan raderna är det inte svårt att gissa sig till att det är en del förbandsnerläggningar som står inför dörren. Den 15 maj kommer Försvarsmakten att presentera sitt förslag för långsiktiga besparingar för regeringen och 15 sept lär regeringen ge definitivt svar på vad som ska ske. Jag håller det för relativt troligt att vi kommer att ha ny ÖB mindre än ett år efter att Mikael Odenberg avgick som försvarsminister. Just den händelsen är ganska talande för regeringen Reinfeldts försvarspolitik. Jag citerar SvD:
"Jag vill kunna se mig själv i spegeln och Försvarsmaktens anställda i ögonen",
sade Mikael Odenberg när han i september lämnade sin post i protest mot
regeringens aviserade nedskärningar.
Hittills har ingen regering tvekat att spendera stora summor pengar för att spara en mindre summa pengar inom försvarsbudgeten. Det är långt, långt ifrån gratis att lägga ner och flytta militära förband. Historien lär upprepa sig.
En stor del av artikeln ägnas också åt bristen på kvinnor inom Försvarsmakten. Tolgfors är för en översyn och lättnad på kraven på kvinnliga soldater för att få in fler kvinnor i Försvarsmakten.
En översyn kan jag gå med på, men jag kan inte acceptera att det ska vara olika krav på män och kvinnor på samma befattning. Att det är olika krav för olika befattningar är självklart, men det skall inte göras någon skillnad på män och kvinnor. Vad vi sysslar med inom Försvaret är att vara det ultimata landslaget i en "sport" som ytterst handlar om liv och död. Varje befattningshavare skall vara den mest kompetenta och lämpade på den befattningen, oavsett kön, sexuell läggning eller hur man nu vill gruppera människor. Sådant är för mig ointressant. Det enda jag bryr mig om är att de som kämpar vid sidan av mig är eliten.
Det som är felaktigt i Sverige är snarast rekryteringen. Förhoppningsvis blir det snart ändring på med en allmän mönstring för både män och kvinnor. Sverige har långt färre kvinnliga soldater och officerare än de flesta andra västländer - trots lägre fyskrav... det du Tolgfors...
Ta t ex US Army, kvinnor 17-21 (lägsta nivåer för godkänt):
Armhävningar: 19
Situps: 53
Löpning 2 miles (3,3 km): 18.54
US Army har 14% kvinnlig personal... Försvarsmakten ca 4%. Dock ska man veta att US Army har lägre krav för kvinnor än män, men ändå avsevärt högre än kraven på svenska officerare.
Vad jag gillar med de amerikanska systemen är att personal som ej uppfyller de fysiska kraven kommer ej i fråga för befordran. Något liknande system, men även kopplat mot utebliven lönehöjning skulle jag vilja se inom Försvaret där man inom vissa befattningar haft neråt 2% av personalen som genomfört godkända fyskrav (FM baskrav).
I övrigt har jag roat mig med att läsa senaste Officerstidningen. Officersförbundet anser att det finns för få officerare, till skillnad från många andra. Inte helt oväntat.
Sedan återstår det ju att se vem som blir näste ÖB. Jag har mina aningar, men dem behåller jag för mig själv.
Upplyftande
I en värld där man annars är omgiven av idioter (i alla fall känns det så när man läser nyheterna) är det här ganska upplyftande läsning. Skönt att det finns människor som tar vett till sig.
Kina fortsätter att sälja vapen till Mugabe
Dock har nu även det sydafrikanska justitieväsendet sagt nej till att en vapenlast ska lossas i Durban för vidare transport till Zimbabwe. Tidigare har ett sydafrikanskt fackförbund för hamnarbetare satt fartyget i blockad.
Nyheten är lite intressant mot bakgrund att Sydafrikas president Thabo Mbeki fortfarande bestämt hävdar att det inte är någon kris i Zimbabwe, trots inflation på 100 000%, en arbetslöshet på drygt 80% och brist på mat. Igår påbörjades också den av Mugabe beordrade omräkningen av röster från ett antal valkretsar. Det är väl ingen som tvivlar på vad resultatet kommer att bli?
Det senaste ryktet gör enligt Human Right's Watch gällande att Mugabe startat "tortyrläger" för omskolning av människor som misstänks ha röstat "fel". Kan det månne vara efter kinesisk förebild?
Holland skrotar bombkapslar
Holland ska nu skrota sina bombkapslar av typen CBU-87, men däremot kommer fortfarande attackhelikoptrarna att få bära multipelvapen.
CBU-87 har drygt 200 substridsdelar med en felfunktion på drygt 5%. Substridsdelarna sprids över ett olika stort område beroende på vilken höjd kapseln programmeras att öppnas.
BK 90 till JAS 39 skiljer sig från CBU-87 genom att den endast kan utnyttjas på låg höjd och däremot får en fast spridning opåverkad av vindavdrift. CBU-87 och andra utländska bombkapslar måste släppas på en betydligt högre höjd, för att sedan vid kapselöppning skicka iväg substridsdelarna. Under först kapselns och sedan substridsdelarnas fall mot marken är de mycket känsliga för vindpåverkan och kan därigenom hamna på en helt annan plats än avsett.
Jag tvivlar inte på att Svenska Freds och andra organisationer som kräver ett förbud mot BK 90 kommer att utnytta det holländska beslutet att skrota CBU-87 i sina kampanjer, trots att det rör sig om helt olika tekniska lösningar, funktioner och funktionssäkerhet.
Vem glömde berätta?
Efter att ha läst den här artikeln om luftvärnsroboten Umkhonto kan man undra vem som glömde berätta för sydafrikanerna att finansminister Borg inte anser att Visbykorvetterna behöver luftförsvar.
Våren 2007 kom beskedet att Umkhonto-systemet skulle köpas in till Visbykorvetterna. Svenska ytstridsfartyg har alltid saknat ett trovärdigt luftförsvar. Ursäkten för detta har varit att man ansett sig kunna lite på att Flygvapnet skulle stå för detta. Det enda luftförsvaret har varit de 40- och 57 mm allmålskanoner som korvetterna och robotbåtarna varit utrustade med. Dessa har begränsningen att de har mycket kort räckvidd och endast kan verka mot ett mål i taget. För Visby som endast har en kanon innebär det att fartyget är helt oförsvarat mot ett anfall med robot eller flyg bakifrån. Normal stridsteknik vid anfall med sjömålsrobotar är att man skjuter flera robotar som sedan får anflyga från olika håll för att mätta målets luftförsvar.
Under Marinens deltagande i missionen utanför Libanons kust fick hela tiden HMS Sundsvall operera i närheten av andra fartyg för att kunna vara under deras luftförsvarsparaply. Så kommer det att fortsätta vara för Visby om inte ett mer kvalificerat luftförsvarssystem tillförs eftersom Umkhonto tillhörde de inköp som ströks redan under Borgs tal på Gotland i somras.
Låt oss hoppa att det skett en förändring i planerna.
Erieye till Colombia
Jobbar man mycket hinner man inte läsa tidningarna ordentligt. ISP (Inspektionen för Strategiska Produkter) har gett grönt ljus för SAAB att inleda förhandlingar med Colombia om en försäljning av Erieye. Jag hade alltså rätt i min förra post om Colombia att man var intresserad av radarövervakning. Nu får man se när det börjar talas mer om en försäljningar av Gripar.
Colombia och Brasilien har mycket goda relationer när det gäller militär materiel och framförallt flygande sådan. Därför låter det som en trolig lösning att man liksom Brasilien avser köpa Erieye monterat på Embraerflygplan. Brasilien är dessutom åter aktuellt som spekulant på Gripen.
Erieye monterad på Emb-145. Lägg märke till hur radarn sitter vinklad framåt. Eftersom radarn bara tittar åt sidorna vill man spendera så lång tid som möjligt med radarn vänd mot hotriktningen, samt även spara bränsle för att förlänga aktionstiden. Därför drar man ner farten på flygplanet till tidsekonomisk. Flygplanet kommer då att ha ett nos-uppläge, men radarn är horisontell. Besättningen (operatörerna) sitter även som i en trappa ombord.
Det ska bli intressant att se när vänstern börjar att slå på stora solidaritetstrumman så att FARC ska slippa bli bombat av Gripar.
Att stjälpa polisen
Jag kommer ihåg att jag läste för några månader sedan om en våldtäktsman i Örebro som polisen ville ha hjälp att identifiera och därför gick ut med en bild från en övervakningskamera. Filmsekvensen bilden var tagen visade hur mannen gav sig på en kvinna. Denna bild och andra bilder av samma slag skulle vara till mycket stor hjälp för polisen i dess arbete att få tag i misstänkta brottslingar. Polisen säger till Expressen: "Nu hoppas vi att någon känner igen mannen och kontaktar oss, säger Torbjörn Carlson, vid Örebropolisen."
Vad gjorde då Expressen? Man retuscherade bilden så att man inte kunde se ansiktet.... Oj, vilken stor hjälp detta måste ha varit för polisen. Titta själva.
Är det någon mer än jag som reflekterat över att man i svensk media i princip aldrig ger signalement på misstänkta brottslingar? Undantaget skulle väl vara ministermord. Det är inget tal om saken att fler brott skulle klaras upp med hjälp av offentliga signalement. Ger man nu mot förmodan ett signalement beskriver man alltid kläderna, men aldrig utseende utöver längd. Med andra ord meningslöst eftersom största delen i vårt igenkännande av andra människor är på deras utseende. Offentliga signalement är inte PK.
Idag uttalar sig även en jounalistikprofessor i detta ämnet där han efter Englamordet ifrågasätter policyn att aldrig publicera namnen på misstänkta.
Aftonbladet
SvD
tisdag 15 april 2008 av Wiseman · 2 kommentarer
Gripen till Colombia
Detta har gått i det närmaste obemärkt förbi i svenska media. Den enda nyhetstjänst som nappat är faktiskt Dagens Media.
Det colombianska flygvapnet är utan att vara oförskämd, relativt ålderstiget. De nyaste flygplanen är begagnade israleiska Kfir, en typ som Israel i princip har pensionerat.
Det colombianska flygvapnet är mestadels sysselsatt med gerilla- och narkotikabekämpning. Detta genomförs med helikoptrar och lätt attackflyg, men även av de nya Kfir.
Det senaste året har dock grannlandet Venezuelas president Hugo Chavez tagit sig mer och mer ton. Han har satt igång en storimport av kvalificerad rysk krigsmateriel, bl a Su-30MKV. Colombia har i dagsläget inget flygplan i sin arsenal som kan matcha Su-30MKV och jag misstänker att detta är en anledning till att man sneglar på Gripen.
Det är helt klart att en lösning med både Gripen och Erieye skulle passa Colombia som hand i handske. Detta system med sin nätverksförmåga skulle vara utomordentligt för att hålla koll på flygburen narkotikasmuggling över den vidsträckta djungeln och dessutom kunna ge Venezuela en match.
Då återkommer vi till den ständiga frågan med svensk vapenexport - kan vi sälja till ett land som kommer att bruka flygplanet mot "sin egen befolkning", nämligen FARC-gerillan och div narkotikakarteller? Personligen uppmuntrar jag en sådan affär. Allt som gör det svårare att få tag i narkotika är bra. Jag är dock övertygad om att Svenska Freds och div vänstergrupper har en del att invända. Speciellt vänstergrupperna lär få svårt att smälta att Gripen ska ge sig på den kommunistiska FARC-gerillan. Oj, oj, oj vad det ska bli kul att se såna debatter i tv...
Sista ordet är långt ifrån sagt vad gäller den här affären. Tills dess kan ni njuta av en video med colombianska Kfir och fundera över huruvida inte också musikexporten borde lyda under samma lagstiftning som svensk krigsmateriel?
söndag 13 april 2008 av Wiseman · 2 kommentarer
Ett av flera oförsvarade områden
Bo Pellnäs har idag en debattartikel rörande det svenska militära vakuumet på Gotland. Som alltid är Pellnäs artikel mycket saklig och väl underbygd.
Nu är jag rädd att situationen kommer att bli än värre efter Tolgfors uttalande förra veckan. Talar man om att vissa beslut i budgetsaneringen av Försvaret kommer att kräva riksdagsbeslut, luktar det förbandsnerläggningar. Vad blir nästa område som Försvaret ska lämna? Skåne? Hela Sydsverige och gå tillbaka till ett centralförsvar?
Jag önskar att det fanns fler som Pellnäs, framförallt på aktiv stat.
Elder Mugabe
Jag läser precis att Sydafrikas president, Thabo Mbeki, på väg till det afrikanska toppmötet i Zambia har uttalat sig om valet i Zimbabwe. Uttalandet skedde vid ett stopp i Zimbabwes huvudstad Harare: ”Det är ingen kris i Zimbabwe.”
Ett skrämmande uttalande av statschefen för Afrikas mest utvecklade land, men frågan är om detta slår hans AIDS-politik och uttalanden?
Nu kan man även läsa att det i Zimbabwe beordrats omräkning av rösterna från vissa valkretsar. Det bådar inte gott. Oppositionen avser bestrida detta i domstol.
Jag frågade några Sydafrikanska bekanta för ett år sedan varför inte andra afrikanska länder gör något åt situationen i Zimbabwe. Svaret blev att man inte trodde att de andra afrikanska ledarna vågade det eller kunde göra det. Mugabe är den äldste svarte statschefen i Afrika och är därmed högst i rang, vilket gör att de andra statscheferna får underordna sig honom. Nu verkar det äntligen som att Zambia i alla fall försöker ta tag i situationen.
E-li:eye, Kinas svar på Erieye
KJ-200 är en av flera olika designer för en flygburen spaningsradar som Kina provat. En annan är en licenstillverkning av den ryska A-50 Mainstay, i Kina kallad KJ-2000.
Svenska medias tillrättalagda bild
I Sverige bestämmer journalisterna ofta vad vi ska tycka. Ofta handlar det om ämnen, där den enskilde har svårt att få tillgång till egna försthandsuppgifter. Skildringen av olika ämnen går mer och mer åt det mer subjektiva hållet istället för det objektiva. I viss mån kan man skapa sig en mer objektiv bild genom att läsa utländska tidningar och tittta på deras nyheter.
Ett exempel på ett område där journalisterna bestämt vad vi ska tycka är utvecklingen i Irak och Afghanistan. Alla amerikaner är onda och det enda man gör i Irak och Afghanistan är att plåga den inhemska befolkningen. Irak har man bestämt sig för är förlorat och ska helst explodera i ännu mer våld, precis som man rapporterat tidigare.
Artikeln från Aftonbladet igår som beskriver hur president Bush började gråta vid en ceremoni där en SEAL-soldat postumt tilldelades landets högsta militära utmärkelse, Congressional Medal of Honor, är faktiskt relativt sund. Det enda man kan anmärka på är att journalisten inte redogör för vad soldaten egentligen gjorde för att tilldelas medaljen. Han kastade sig på en handgranat för att skydda sina kamrater.
Vad som är intressant är dock omröstningen intill där läsarna uppmanas rösta om de tror utvecklingen i Irak är på väg åt rätt håll eller käpprätt åt helvete. Över 75% har valt det senare alternativet. Det tror jag till mångt och mycket beror på svenska medias bristfälliga och vinklade rapportering om kriget i Irak. Hur många har hört talas om The Surge?
Samma sak har skett med rapporteringen i Afghanistan. Det ska bara rapporteras om civila dödsoffer i Afghanistan. Att Isaf bygger skolor, sjukhus, vägar etc är inte intressant. Det är bara antalet civila afghaner dödade av USA som räknas. Där märktes det en tydlig omsvängning i svenskens bild av vad svenska soldater gör i Afghanistan efter TV 4:s Fredsstyrkan (ex 1, ex 2...).
Är man intresserad och vill läsa om utvecklingen i Irak på ett sammanfattande sätt på svenska och inte orkar följa utländska rapporter rekommenderar jag Erik van der Heegs Krigsblogg.
EMU-valet viktigare än svenska soldater
Det här är resultatet av omröstningen 9-10/4. Det är inte omöjligt att det blir ett inlägg om de andra ämnena också om några dagar.
Uppdrag Granskning förra veckan fick mig att dra mig till minnes hur det gick till när s-regeringen fick för sig att skicka SSG till Kongo 2003, men även en annan situation i landet där man agerade med ungefär samma valhänthet som Tsunamin två år senare. Jag hoppades nästan att man skulle ta upp det här också, men tydligen hade man bara fått koll på hur det gick till när Anna Lindh bestämde sig för att Sverige skulle delta mer aktivt i Kongo.
Under hösten 2002 kom det önskemål om ett svenskt deltagande i en FN-insats i DRK, Demokratiska Republiken Kongo. Från svenskt håll var man intresserad av att få ut ett flygvapenförband, ursprungligen med en flygfältsenhet, men efter lång tvekan och diskussion visade det sig att framstående länder såsom Uruguay och Bangladesh varit snabbare och redan skickat sådana förband. Den svenska styrkan styrdes istället om till ett flygplatsförband med uppgift att understödja FN:s transportflyg i Kongo. Insatsen skulle vara tidsbegränsad till ett år med en rotation. I början av juni 2003 påbörjades insatsen med FK 01 som den första rotationen hette.
I riksdagsbeslutet gav utrymme för ett svenskt deltagande med 90 pers och detta skulle snart visa sig vara ett problem. För förbandets säkerhet skulle man lita på andra länder som deltog i insatsen.
Relativt snabbt efter att FK 01 kommit på plats började situationen i Kongo förvärras. Stridigheterna i östra Kongo blossade upp och började närma sig Kindu. I HKV började man bli orolig för FK 01:s säkerhet och ville få tillstånd att tillföra egna säkerhetsförband, dels för att förstärka säkerheten och för att säkra en snabb urdragning om situationen skulle förvärras ännu mer.
Här stötte man på patrull hos regeringen. FK 01 hade fyllt alla 90 raderna i riksdagsbeslutet och det skulle krävas ett nytt riksdagsbeslut för att kunna få ner mer personal till Kongo. Hösten 2003 skulle utrikesministern mördas (vilket man självklart inte visste då) och Sverige skulle rösta om EMU. Inför EMU-valet hade riksdagen 2003 tagit ett tidigare sommarlov för att ledamöterna skulle kunna delta i kampanjerna.
Svaret från regeringen Persson till HKV blev helt enkelt nej. "Riksdagen har sommaruppehåll för EMU-valskampanjerna och vi kan inte kalla in Riksdagen för något sånt här". Sålunda bedömde alltså regeringen Persson att EMU-valarbetet var viktigare än 90 svenska soldaters säkerhet i ett av världens mest otrygga länder. Det kan vara värt att tänka på nästa gång ni funderar på att åka på utlandstjänst.
Nu gick det ju som tur var bra. De värsta striderna nådde aldrig Kindu där förbandet var baserat. Några veckor senare kom SSG och FJS IK ner för att understödja fransmännen i att säkra området runt Bunia. Av denna händelse har man dragit lärdomen att för varje utlandsinsats måste det finnas ett reservutrymme i riksdagsbesluten för att genomföra förstärkningar. Därför har t ex den svenska ISAF-kontingenten något hundratal extra rader.
Kanske skulle man ändra lagstiftningen så att regeringen kunde besluta om tillfälliga förstärkningar av redan pågående insatser?
Med all sannolikhet fel
Försvarsministern har drivit igenom ett sparbeting på 650 milj kr för Försvaret. Effekten av dessa besparingar ger positiv verkan tidigast 2010, men den negativa verkan kommer direkt, som om det inte var illa nog redan.
Nästa år kommer flera förband att sakna värnpliktiga eftersom det inte finns råd att utbilda dem. Samtidigt kan man ifrågasätta varför man överhuvudtaget ska utbilda värnpliktiga, när de inte används i insatsförbanden. En kategori är flygmekaniker. I det gamla Försvaret var det självklart att flygplanen skulle betjänas av värnpliktiga mekaniker tillsammans med en flygtekniker. Idag fylls alla funktioner av anställda flygtekniker (mestadels officerare, någon civilanställd). Varför ska vi då spendera massor av pengar på att utbilda dessa värnpliktiga när de inte fyller någon funktion? Utöver flygmekaniker finns det som sagt en del andra kategorier där samma förhållande finns.
Försvarsministern uttryckte i rapport förra veckan att vissa åtgärder för att få bukt på Försvarets budgetproblem kommer att kräva riksdagsbeslut. Det har jag svårt att tolka som annat än att det är nerläggningar och förbandsflyttar på gång. En sak är säker, det blir dyrare i slutändan än vad det var innan. Så har det varit med alla liknande åtgärder. Det här inlägget blir lite flygvapentungt, men det förefaller ju inte otroligt att Flygskolan flyttas igen. Det brukar vara en populär åtgärd och nu har man dessutom dragit igång ett storbygge där för många sköna miljoner.
Försvarsminister uppger att de 650 miljonerna ska sparas på materielanslaget. Det tycker jag är en bra idé, men med all sannolikhet har jag och försvarsministern olika uppfattning om var i detta konto det ska sparas. Jag tror t ex inte att han har för avsikt att få bort de sanslösa hyrorna för fastigheter. Nej, han syftar nog snarare på inköp och det kan bara bli fel, fel, fel, som Brasse skulle sagt det. Jag hatar att behöva använda den här klichén, men omställningen till det nya insatta insatsförsvaret kräver en hel del ny materiel. Man kan i alla fall vara trygg i att när Sverige ska ha ansvar för nästa Battle Group 2011 kommer den erforderliga materielen ej att vara levererad.
Som sagt 2008 är ett riktigt bister år för Försvaret, men det blir värre 2009... Jag undrar återigen: Hur kan det vara en mer långsiktig lösning att tvinga Försvarsmakten att nyttja anslagskrediten än att överföra pengar från materielkontot? Tolgfors visar ju på en otrolig dubbelmoral i det här fallet när han påstår att en överföring bara vore att skjuta problemen framför sig.
Jag tror inte jag är den ende officeren som gått ur moderaterna.
SvD, 2
Sverige - här straffar vi riktiga brottslingar!
Polis på tjänsteuppdrag fick hastighetsböter...
Man tycker ju att rättsväsendet borde ha bättre saker för sig. Visserligen ska inte poliser stå över lagen ens under tjänsteutövning, men i det här fallet passerades gränsen för länge sedan. Poliser är ju faktiskt en av få kategorier svenska bilförare med utbildning i att köra fort. Låt se, vad var tingsrätten tvingad att bortprioritera för att ta upp detta fall? En misshandel, kanske? Ett inbrott är ju annars en riktig lågoddsare.
Kina världens största "demokrati"
Inga HKP 10B till NBG
Det var väl ingen som blev förvånad över den nyheten?
FMV tror nu att leverans till Flygvapnet tidigast kan ske under hösten 2008. Därefter kan förbandet vara redo under våren 2009. Det är imponerande dryga ett och ett halvt år senare än ursprungligen planerat. Aktuellt 21 kunde också berätta att FMV inte säkrat något skadestånd från leverantören för förseningen, men sen är också FMV förmodligen ett av Sveriges sämsta företag på att göra uppköp.
Inköpen till Försvarsmakten tar oftast alldeles för lång tid då de går via FMV, vilket de också måste göra. Försvarsmaktens skarpaste förband, SSG, har dock inte tid med sådant trams och har därför tillstånd att köpa in sin materiel själv, utan att behöva vänta på att byråkratins kvarnar ska mala på FMV.
Andra bravader man lyckats med på FMV som kan vara värda att nämna:
Då Saab levererar nya mjukvaror (större uppdatering) till Gripen håller de sällan måttet, utan kräver en ytterligare uppdatering (buggfix på civilt datorspråk). Denna tar ofta några månader till något år till. Det gör att nästa större uppdatering skjuts på framtiden. Där har FMV förhandlat så klurigt med Saab att för varje månad Saab inte får leverera nästa större uppdateringen (alltså pga att man inte lyckades med vad man utfäst sig att göra) betalar FMV miljonskadestånd till Saab...
FMV beställer högteknologiskt system för miljardbelopp, men tycker det blir så dyrt samtidigt som man inte är riktigt nöjd med tillverkaren att man väljer att inte köpa in manualen för x milj kr. Det gör i sin tur att systemet inte kan användas fullt ut utan användarna får sitta och prova sig fram, ungefär som vilken kille som helst som köpt en ny dvd-inspelare eller liknande.
Sen finns det en hel del andra bravader man skulle kunna ta upp också, men istället kan man titta på hur Finland har gjort. Finland, liksom Sverige, har beställt helikoptern NH 90. Dessa skulle egentligen slutlevererats till finska försvaret under 2008. Istället får man i år den första helikoptern. Det har gått så långt att Finland nu får rätt stort skadestånd från tillverkaren, eftersom man hotade med att häva affären och köpa in en annan helikoptertyp istället.
Vad är då grunden till alla problem med helikoptrar för NBG? Jo, för att när man har köpt in helikoptrar till Försvaret aldrig har tänkt tanken att någon skulle kunna få för sig att skjuta ner dem. I så fall hade man redan från början utrustat dem med motmedel, och beväpning.
Tolgfors svarar om Hkp 10B
SVT
Web-tv
Blöjfrågor till Tolgfors
Aftonbladet har under dagen anordnat en chatt med försvarsminister Tolgfors. Resultatet finns att läsa här.
Som vanligt när Aftonbladet anordnar chattar med makthavare är det bara frågor på småbarnsnivå som släpps fram. Varför har du för korta byxor? Varför har du en fläck på skjortan? Varför har Armén gröna uniformer? Det var väl kanske lite att ta i, men inte långt ifrån verkligheten. Jag har flera ggr försökt få med frågor i chattar av det där slaget utan att lyckas. Tydligen är jag obekväm.
Frågor jag hade kunnat ställa till Tolgfors hade varit följande:
1. Varför skall organisationer runt Försvarsmakten tjäna pengar åt staten på Försvarsmakten, som finansieras med statliga medel? Skapar inte det bara en extremt dålig budgetöversikt och enorma kostnader för byråkrati? Varför skall Försvaret betala enorma hyror år efter år till statskassan för byggnader som är avbetalda sedan decennier? Räcker det inte med att betala underhåll?
2. Varför ger man inte Försvarsmakten en budget för att hålla en grundförmåga och sedan tillföra uppgifter och separata finanseringar för varje insats? Med dagens system skulle vi ju aldrig ha råd att höja vår beredskap (om vi ens hade möjlighet) eftersom vi inte budgeterar för att klara av en krigssituation?
3. Varför skall Försvarsmakten tvingas delta i internationella övningar som man inte har råd med?
4. Framförallt, varför ger man inte ÖB solklara uppgifter, ett enda anslag (ex 37 mdr kr) och sedan får ÖB själv fördela pengarna och lösa uppgifterna på bästa sätt, istället för att som nu politiker ska sitta och peta i allt från stort till litet?
5. Vad har Sverige för beredskap för ett kapat trafikflygplan som anflyger på natten mot rakt mot Stockholm?
6. Hur stor del av försvarsbudgeten är ren och skär verksamhet resp materielinköp, om man skär bort löner, HYRA för materiel, hyror för byggnader, FoU och resor?
7. Varför går endast 15% av förbandens budgetar till ren och skär verksamhet/övningar etc idag mot 50% för 10-15 år sedan, trots att respektive förbands budget ofta mer än fördubblats?
Det finns en hel uppsjö med andra frågor jag också skulle kunna tänka mig att ställa, men det räcker nog med dessa för att Tolgfors skulle få det ganska svettigt...
Det här är dock frågor jag aldrig skulle få svar på. För det första tror jag inte Tolgfors vet och skulle han veta skulle det vara för pinsamt att besvara dem sanningsenligt.
Nix 850 milj...
Enligt Rapport 18.00 ger regeringen ej sitt tillstånd för Försvarsmakten att föra över 850 milj kr från materielkontot till verksamhetskontot. Försvarsmakten får endast tillåtelse att överföra 170 milj kr. ÖB hade räknat med dessa 850 milj kr för att få verksamheten att gå ihop i år inkl alla de enorma och medialt uppmärksammade nerdragningarna på soldater, flygtid, körmil och gångtid för fartyg.
Nu har jag inte tillgång till de senaste siffrorna utan utgår ifrån de senast publicerade i media. För att ta exemplet med flygtid för JAS 39 som varit mycket uppseendeväckande kommer inte man inte kunna spara in mer än knappt 100 milj kr om man ställer ner Flygvapnet resten av året, dvs inte flyger en meter till...
Det är ju knappast ett realistiskt alternativ. Då återstår det att se var man ska få tag i resten av pengarna. Tidigare har det ju varit tal om att det dessutom skulle krävas mer än de ökända 850 miljonerna för att komma i balans för 2008. Det ska också bli mycket intressant att se vad som sägs i regeringens budget 15 april.
Det börjar bli svårt att motivera varför ÖB ska sitta kvar på sin post, liksom kärnan runt honom. Hittills har jag tyckt att det varit bra att han suttit kvar eftersom man garanterat får en nickedocka istället vid en avgång i en sån här situation. Men skulle ÖB avgå idag skulle det utgöra en så kraftfull protest i och med Odenbergs avgång i höstas att det skulle vara svårt att släta över för regeringen. Det skulle också bli intressant att höra en avgången ÖB kasta handskarna och öppet tala om budgetspelet.
I mitt inlägg ang. armé- och marininspektörernas debattartikel häromdagen efterlyste deras och andra officerares på hög nivå närvaro i försvarsdebatten. Nu är det ett utmärkt tillfälle.
Jag kommer antagligen att få uppdatera det här inlägget under kvällen. Det utlovades mer information i Rapport 19.30.
DN
SvD
HD
Edit 20.45
I Rapport 19.30 nämndes ju också att regeringen förbehöll sig rätten att besluta vilka övningar Försvaret skall genomföra i alla fall. Här finns det en rätt intressant aspekt som jag inte känner mig mogen att gräva vidare i, som förmodligen grundar sig en del i storpolitiken. Det handlar om att Försvaret ej anser sig ha råd att genomföra övningar med det mycket ansträngda budgetläget, men beordras av regeringen att genomföra dem i alla fall, trots de efterverkningar de får för övrig verksamhet då inga pengar finns att tillgå.
Vad som också var intressant är att Tolgfors talade om att delar av den "budgetsaneringsplan" regeringen planerar för Försvaret och som presenteras senare i vår förmodligen kommer att kräva riksdagsbeslut. Detta betyder med största sannolikhet förbandsnerläggningar.
Edit 23:15
SvD avslöjar nu att Centern och finansdepartementet stoppar eller i alla fall bromsar ett svenskt deltagande i NRF, NATO Response Force. Återigen skiner finanserna igenom. Viljan finns kanske där, men från regeringens håll är man inte beredd att betala vad det kostar. Kan man då även dra slutsatsen att finansdepartementet inte anser att vi har råd att vara med i NATO?
Mer vatten på kvarnen (gasledningen)
Idag kan man läsa om att en utvidning av NATO österut splittrar organisationen. USA vill gärna införliva Ukraina och Georgien i alliansen, men Frankrike och Tyskland tycker "att väst borde undvika att reta Ryssland ytterligare".
Jag har i tidigare inlägg om skrivit om att Sverige bör säga nej till en gasledning genom Östersjön, framförallt av säkerhetspolitiska skäl och ej heller bör börja en import av rysk gas på samma sätt som många andra länder. Kort sagt har det ju visats många gånger tidigare att Ryssland gärna använder gasen som vapen eller påtryckningsmedel mot länder vars politik man inte gillar.
Anledningen varför jag anser det oklokt att sätta sig i den beroendeställningen återfinns i SvD:s artikel:
"USA:s positiva inställning till Ukraina stöds av flera östeuropeiska länder, medan Västeuropa är tveksamt. Med anledning av det starka beroendet av importen av rysk gas vill bland andra Tyskland och Frankrike ogärna utmana Ryssland."
Även om Sverige endast har gasledningen passerandes genom svenskt vatten kan gasledningen komma att utnyttjas som påtryckning mot landet. Vi kan hamna i en situtation i framtiden där vår politik och rysk inte är förenlig, där vår neutralitet och icke existerande nationella försvar (man kanske skulle vara med i NATO?) ställs på sin spets, genom att Ryssland använder gasvapnet mot andra EU-länder. Visserligen får inte Ryssland något cash-flow så länge gasen inte flödar, men vem viker sig först? Landet vars invånare fryser ihjäl och inte kan laga mat eller landet som inte får in pengarna?
DN, 2
Expressen, 2
Aftonbladet
Fler ser ljuset i tunneln
Alliansfrihet och neutralitet i all ära. Nu är dock det svenska Försvaret så illa däran att det bara finns en utväg. Sosseregeringarna har målat in oss i ett hörn med endast en dörr som det råkar stå NATO på. SIFO redovisar idag att fler svenskar än tidigare är positiva till ett NATO-medlemskap. Fortfarande är det inga jättesiffror, endast 29% mot 53% negativa, men ändå ett steg i rätt riktning.
Törs man gissa att man måste genomlida Peter Eriksson, Lars Ohly m fl i morgontv idag?
Jag kan stapla en massa argument för ett medlemskap, men de får ni läsa i tidigare inlägg om NATO.
SvD, 2
Underhållande kolumn
Av en slump hamnade jag på Richard Swartz kolumn i nätupplagan av SvD om en gammal medarbetare (på SvD antar jag), major Gripenberg.
På det hela en underhållande läsning som jag rekommenderar.
Klusterbombsdebatten
Av listan över interpellationsdebatter i Riksdagen idag kan jag se Carl Bildt får svara på två interpellationer ang "klusterbomber" från ledamöter från (s) och (mp).
Till Carina Hägg (s) kan jag bara råda henne att läsa mina tidigare inlägg om dessa vapen, så kanske hon kan svara på om hon avser att ta strid med Human Right's Watch också eftersom de tydligen är för mesiga i sin linje angående multipelvapen.
Peter Rådberg (mp) får med följande citat ur sin interpellation stämpeln mp-kliché:
"Regeringen har sagt att man inte kommer att använda den svenska bombkapsel 90, vare sig på eget territorium eller någon annanstans.
Dessutom kom en enig försvarsberedning fram till, i december månad förra året, att det inte föreligger något militärt hot mot Sverige under överskådlig tid."
Imponerande verkligen. Låt oss lägga ner hela Förvaret på en gång. Jag tror även Rådberg skulle behöva läsa lite på den här bloggen om "klustervapen".
Förhoppningsvis står Carl Bildt på sig. Han brukar vara mycket duktig på det.
Ni andra som inte följt bloggen tidigare och vill lära er lite mer om "klustervapen" är också välkomna läsa de tidigare inläggen.
April, april...
Om nyheten om svenska och danska postens samgående skulle visa sig vara ett aprilskämt är det definitivt ett av de mest genomarbetade genom tiderna. Det låter ju definitivt som ett aprilskämt, men mängden artiklar i ämnet samt pressmeddelandena på Postens hemsida, och danska postens gör ju att man blir tveksam.
Om / About Wiseman's Wisdoms
Inför Försvarsbeslutet 15
Valguide 2014
Etiketter
- Absurditeter (197)
- Admin (57)
- Afghanistan (215)
- Afrika (4)
- Algeriet (1)
- Almedalen13 (6)
- Almedalen14 (5)
- Almedalen15 (1)
- Amfibiekåren (2)
- Archer (1)
- Armén (33)
- Artilleriet (6)
- Attackvapen (3)
- Bahrain (1)
- Balkan (2)
- Baltikum (27)
- Barents (29)
- Basförband (23)
- Bistånd (2)
- Brasilien (4)
- Brott och straff (20)
- Centern (22)
- CFE (5)
- Civilförsvar (1)
- Civilt försvar (4)
- Colombia (2)
- Cyberkrigföring (11)
- Danmark (12)
- Det militära skolsystemet (6)
- Doktrin (1)
- Ekonomi (8)
- Energi (4)
- English (1)
- Estland (3)
- EU (27)
- Fack (1)
- FB 00 (8)
- FB 04 (10)
- FB 15 (37)
- FB 20 (22)
- FB 96 (2)
- FB15 (18)
- Feministiskt Initiativ (5)
- FHS (6)
- Finland (33)
- Flottan (4)
- Flygsäkerhet (1)
- Flygvapnet (196)
- FMLOG (1)
- FMV (24)
- FN (15)
- FOI (5)
- Folk och Försvar (45)
- Folkpartiet (31)
- Folkrätt (2)
- Forskning (1)
- FortV (5)
- FoT (1)
- FRA (2)
- FRA-lagen (8)
- Frankrike (7)
- Frimureri (1)
- FSV (7)
- FXM (1)
- Försvaret (1258)
- Försvars- och säkerhetspolitiskt upprop (1)
- Försvarsberedningen (78)
- Försvarsindustrin (15)
- Försvarsvilja (2)
- Gasledning (22)
- Gaza (2)
- Georgien (28)
- Gotland (17)
- Granatkastare (1)
- Grekland (1)
- Gripen (152)
- Gråzonen (1)
- Grönland (1)
- Gästinlägg (170)
- Haiti (1)
- Helikopter (61)
- Hemvärnet (6)
- HNS (2)
- HRC (4)
- Humor (20)
- Hundar (3)
- Hybridkrigföring (2)
- Incidentberedskap (39)
- Indien (5)
- Informationskrigföring (11)
- Informationstjänst (26)
- Ingenjörtrupperna (1)
- Inriktningspropositionen 2009 (40)
- Int arbetsskyldighet (20)
- IO 11 (5)
- IO 2014 (75)
- Irak (16)
- Iran (3)
- IS (3)
- Island (5)
- Israel (4)
- IT (4)
- Japa (1)
- Japan (1)
- Julkalender 2014 (25)
- Julkalender 2019 (25)
- Kanada (2)
- Kina (8)
- Klustervapen (12)
- Kommunism (6)
- Kongo (1)
- Konsulter (1)
- Korea (1)
- Kosovo (3)
- Krigets lagar (1)
- Krigsvetenskap (2)
- Krisberedskap (10)
- Kristdemokraterna (31)
- Kultur (1)
- Kungahuset (6)
- Kustartilleriet (2)
- Kustbevakningen (3)
- Kärnkraft (3)
- Ledarskap (74)
- Ledningssystem (61)
- LFS 2025 (4)
- LFU (17)
- Liberalerna (2)
- Libyen (49)
- Livsmedelsförsörjning (2)
- Logistik (12)
- Loyal Arrow (4)
- Luftvärnet (41)
- Magnus Betnér (2)
- Mali (2)
- Marinen (62)
- Mat (1)
- Materielprocessen (2)
- Materielutredningen (1)
- Medierapportering (72)
- MH17 (1)
- Militärteori (2)
- Miljö (16)
- Miljöpartiet (41)
- Moderaterna (83)
- MSB (9)
- Muhammedbilder (5)
- Narkotika (1)
- NATO (108)
- NATO-debatt (3)
- Nazism (2)
- NBG (28)
- Nederländerna (3)
- Neutralitet (1)
- Nordkorea (3)
- Nordstream (1)
- Norge (62)
- Officersförbundet (14)
- Ofog (13)
- OMLT (1)
- Omstrukturering 2012 (3)
- OPS (6)
- OPSEC (41)
- Org 13 (15)
- Org 18 (9)
- Org Ny (1)
- OSSE (3)
- Pakistan (2)
- Palme (1)
- Peak Oil (8)
- Pensioner (3)
- Personalförsörjningen (140)
- Personaltjänst (36)
- Perspektivstudie (1)
- PH (1)
- Piratpartiet (3)
- Polen (4)
- Polisen (18)
- Politikerskola (1)
- PR (1)
- PRIO (25)
- Privatisering (2)
- Putin (17)
- Pv-robot (2)
- Påverkansoperationer (1)
- R2P (2)
- Regeringen (408)
- Rekrytering (5)
- Reservofficerare (1)
- Robotförsvar (5)
- Ryssland (176)
- Rädda Försvaret (6)
- Rödeby (2)
- Saab (4)
- Saudi (4)
- Schweiz (4)
- SEP (1)
- SHK (2)
- SIDA (7)
- Sigint (3)
- SJ (1)
- Sjukvården (2)
- Sjöfartsverket (4)
- Skatt (4)
- Skogsbrand (2)
- Skola (1)
- Skolflyg (1)
- Slovakien (2)
- Socialdemokraterna (108)
- Solidaritetsförklaringen (31)
- Somalia (12)
- Sovjet (9)
- Statsapparaten (31)
- Statsflyget (4)
- Storbritannien (5)
- Stridsvagnar (7)
- Stödutredningen (2)
- Sudan (5)
- Svenska Freds (3)
- Sverigedemokraterna (18)
- SVS (43)
- Sydafrika (3)
- Syrien (22)
- Säkerhetsarbete (15)
- Säkerhetsföretagen (1)
- SÄPO (1)
- Tchad (8)
- Teknisk tjänst (1)
- Terrorism (11)
- Thailand (4)
- Tjeckien (3)
- Tolkarna (4)
- Totalförsvaret (7)
- Trafik (14)
- Transportflyg (9)
- Tröskeleffekt (6)
- Turkiet (3)
- Tyskland (8)
- UAV (10)
- Ubåtsfrågan (10)
- ubåtsjakt (17)
- Ubåtsvapnet (6)
- ub��tsjakt (1)
- Ukraina (28)
- Underrättelsetjänst (2)
- Ungern (2)
- USA (22)
- Val 2010 (46)
- Val 2014 (14)
- Val 2018 (1)
- Valet 2018 (3)
- Valguide 2014 (11)
- Vapenexport (3)
- Veteranfrågan (35)
- Viggen (1)
- Visby (6)
- Vitryssland (1)
- VK 2 (7)
- Våldsbejakande extremism (1)
- Vården (2)
- Vänstern (55)
- Vänsterpartiet (13)
- Värdlandsstöd (6)
- Värnplikt (61)
- Warzawapakten (1)
- Wikileaks (5)
- Yttrandefrihet (4)
- Zimbabwe (4)
- Åland (1)
- Ö/S (2)
- ÖRA (61)
- Övrigt (29)
Arkiv
-
▼
2008
(269)
-
▼
april
(45)
- Moskva visar musklerna - uppdatering II
- Gripen IN
- Detta absurda land
- Minskat förtroende
- Nyktert
- Ansvar och ansvar...
- Suck... (klusterbomber - igen)
- Grundevik vädjar
- MT - Mecca Time
- Tag lärdom av Danmark!
- Moskva visar musklerna - uppdatering
- Rädda Försvaret!!!
- Bra Kihl..
- Norrmännen fortsätter följa ryska patrulleringar
- Ett måste
- Mycket viktig synpunkt, Tunberger!
- Även norska helikoptrar strular
- En kraftfull brandfackla
- Fler lyckade inköp till NBG
- Nya Gripen
- Moskva visar musklerna
- Det kostar att spara
- Upplyftande
- Kina fortsätter att sälja vapen till Mugabe
- Holland skrotar bombkapslar
- Vem glömde berätta?
- Erieye till Colombia
- Att stjälpa polisen
- Gripen till Colombia
- Ett av flera oförsvarade områden
- Elder Mugabe
- E-li:eye, Kinas svar på Erieye
- Svenska medias tillrättalagda bild
- EMU-valet viktigare än svenska soldater
- Med all sannolikhet fel
- Sverige - här straffar vi riktiga brottslingar!
- Kina världens största "demokrati"
- Inga HKP 10B till NBG
- Blöjfrågor till Tolgfors
- Nix 850 milj...
- Mer vatten på kvarnen (gasledningen)
- Fler ser ljuset i tunneln
- Underhållande kolumn
- Klusterbombsdebatten
- April, april...
-
▼
april
(45)
Senaste kommentarerna
Bloggar jag följer
-
-
Godmorgon Ukraina13 timmar sedan
-
-
-
-
Flygvapnets pilotutbildning3 veckor sedan
-
-
Fördelarna med utbytbara klockarmband2 månader sedan
-
-
En kort reflexion9 månader sedan
-
-
-
Neverending Story1 år sedan
-
-
-
Parklek m/601 år sedan
-
-
Fäktmästare och kosacker2 år sedan
-
NATO, nyttan för Sverige2 år sedan
-
-
-
-
-
-
-
Agree to disagree...3 år sedan
-
25 år siden Srebrenica4 år sedan
-
Veteraner förtjänar att hedras4 år sedan
-
Om ett nödvärnsfall i Rättvik III (III)4 år sedan
-
Twittertrådar5 år sedan
-
-
-
Nytänkande, tack!6 år sedan
-
-
-
-
Kolumn: Svagare stöd för Brexit (SvD)7 år sedan
-
-
Trust7 år sedan
-
-
-
-
-
Sovjets barnbarn visar frustration8 år sedan
-
-
I OTAKT8 år sedan
-
Halvsovande blogg8 år sedan
-
-
Reservofficer blir Totalförsvar8 år sedan
-
Påkörd av moped8 år sedan
-
-
Vila i frid Ralph Lédel9 år sedan
-
-
-
Av: KAURIN9 år sedan
-
Charader9 år sedan
-
Nato eller inte?9 år sedan
-
Gick du på den lätta?9 år sedan
-
-
Det första Unckelstipendiet10 år sedan
-
Försvarsministern hos Försvarsradion10 år sedan
-
Contact11 år sedan
-
Gratis är gott11 år sedan
-
-
-
Nu har vi flyttat färdigt!11 år sedan
-
Malissa paukkuu, mitä sitten?11 år sedan
-
Omstart på ny adress11 år sedan
-
-
Mantra12 år sedan
-
Våldet i Syrien måste stoppas12 år sedan
-
End of the line12 år sedan
-
Läser i New York Times’ idag…12 år sedan
-
Ännu en dag i R.D. Congo..12 år sedan
-
-
US ARMY Del 2. Lön och Incitament13 år sedan
-