Mer heder åt Odenberg

Som vanligt vet man inte om man ska skratta eller gråta. F d försvarsministern Mikael Odenberg har avslöjat för SvD att en av anledningarna till hans avgång, var att Finansdepartementet lade sig i försvarsbudgeten så till den grad att man t o m gick in och beslutatade vilka vapensystem som Försvaret inte skulle ha. I det specifika exemplet handlar det om Visby-korvetternas luftvärnsrobotsystem. Detta var från början avsett att bli BAMSE, men i våras hade man kommit fram till att det var mer effektivt med den sydafrikanska Umkhonto-roboten. Förmodligen ett klokt beslut eftersom Finland redan köpt in samma system. Så i somras valde då Finansdepartementet att skrinlägga detta inköp eftersom man anser att robotsystemet inte behövs! Detta får till följd att Visby, liksom tidigare svenska örlogsfartyg (med undantag av Hallandsjagarna som vi så stolt skrotade mitt under ubåtsjakterna i början på 80-talet när de behövdes som bäst) saknar ett kvalificerat luftvärnssystem. Den svenska flottan är den enda i världen som inte har kvalificerade luftvärnssystem på sina fartyg.... Detta innebär att fartygen utgör en begränsad resurs i samverkan med andra fartyg i gemensamma operationer, som t ex den utanför Libanons kust, eftersom andra fartyg måste avdelas för att luftförsvara de svenska. Pinsamt....

Nu väntar jag bara på att media ska börja nysta ordentligt i nästa år mycket underfinansierade försvarsbudget som kommer att få mycket drastiska konsekvenser för all verksamhet inom Försvaret - mestadels för de förband som ej har delar i NBG, men sjukt nog även för dem som ingår i NBG.

Det är återigen bara att förundras över dagens situation. Samma försvarsbudget som för 15 år sedan räknat i Mdr kr, men så otroligt lite för pengarna.

Flygvapnet då: 16 tunga divisioner, ingen brist i övningstid, ständiga skarpskjutningar, hög beredskap och ett välutvecklat krigsbassystem (24 baser med flera banor utöver reservbaserna). I händelse av ofred skulle Flygvapnet snabbt spridas ut på baserna för att undgå bekämpning. Bekämpningen skulle kräva enorma resurser hos en angripare för att lyckas eftersom flygplanen spreds på en så stor yta och maskerades istället för att skyddas fortifikatoriskt.

Flygvapnet idag: 4 divisioner, otroligt inskränkt övningstid (vissa divisioner flyger inte mer i år), tveksam beredskap, materielbrist, inga pengar för skarpskjutningar, och endast två användbara baser för de taktiska divisionerna - Ronneby och Luleå. I händelse av ofred uppträder divisionerna från de ordinarie baserna där ingen möjlighet finns till spridning. Fortifikatoriskt skydd finns absolut inte. Vill man slå ut det svenska flygvapnet räcker det med 4 kryssningsrobotar - en mot varje hangar för en flygdivision. En ganska snabb affär vid ett överraskande angrepp.

Ja, jag vet... det blir inte krig idag eller imorgon. Men vem vet hur situationen är om 5-15 år? Den materiel och organisation vi har idag är den vi kommer att utgå från då.

Om ett ev thailändskt köp av Gripen

Det var ett tag sedan senaste inlägget eftersom det har kommit mycket emellan som i högre grad krävt min uppmärksamhet.


Ikväll kom nyheten att Thailand förhoppningsvis offentliggör ett köp av Gripen imorgon bitti. Stark kritik väcks i pk-Sverige mot innebörden av det thailändska uttalandet att man hellre skulle köpa F-16, men att USA ej säljer till länder som nyss haft statskupp. Av solidaritet med det thailändska folket vill dessa röster att vi Sverige ej ska acceptera affären (som om dessa individer överhuvudtaget skulle kunna acceptera någon Gripenaffär).

Visst kan det te sig lite märkligt när Sverige bl a ej ska sälja vapen till krigförande länder.

MEN....

Dessa pk-individer glömmer eller väljer att utelämna två saker:

1) Den thailändska militärkuppen mottogs med öppna armar av folket om man fick tro media förra året och senare eftersom premiärminister Thaksin ansågs som mycket korrumperad. Jag tror ej heller att någon svensk turist uppfattar Thailand som en hemsk diktatur där militären förtrycker folket. Jag har i varje fall inte hört det av någon av alla mina bekanta som rest till Thailand och jag har ej heller fått den uppfattningen i media. Själv är jag väl en av de få svenskar som aldrig varit där. Om jag minns rätt kommer också fria val att hållas i Thailand i december. Det är kanske så att många svenska tyckares geografikunskaper inte är bättre än att de inte kan skilja på Thailand och Burma?

2) Ett uteblivet köp av Gripen skulle knappast påverka den thailändska politiken. Däremot skulle en turistbojkott allvarligt drabba landets ekonomi och därmed vara ett mycket effektivt politiskt vapen. Dock har jag hittills inte sett någon som kräver att svenskarna ska sluta resa till thailand och jag tror inte jag kommer att få se det heller.


Tänk om man kunde slippa detta j-la hycklande i media? Men det är väl nästan ett krav i CV:t för att bli journalist i Sverige att man tagit 20 p hyckleri och 80 p marxism?

Länkar:

Svd, DN

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade