Inte utan att man håller med

Jag trodde aldrig att jag skulle få läsa en sån här debattartikel i en svensk tidning. Jag har länge reflekterat över samma sak. Många människor som man försöker föra en politisk diskussion med saknar de mest fundamentala baskunskaperna. Bottenmärket hittills är en person som ansåg att kungen hade för mycket makt i Sverige och styrde och ställde för mycket. Med detta menades inte de få gånger kungen yttrat något i ett jultal, utan personen (närmare 30 än 20, med godkänd 3-årig gymnasieutbildning) trodde på fullt allvar att kungen har större befogenheter än Riksdagen. Man baxnar...

Vad säger man då om att mindre än hälften av svenska väljare vet vilket/vilka partier som har makten? Det är svårt att peka på några andra orsaker än det undermåliga svenska skolsystemet och en uppfostran där fritids ersatt familjen. Man skrattar ju annars åt korkade amerikaner som inte kan peka ut sitt eget land på världskartan, men frågan är om inte vi också är där snart? I vilket fall som helst får man ju förklaringen till 1 maj-tågen där sossar och vänster går med sina plakat och kräver allt från högre bidrag till ökad sysselsättning. De har helt enkelt varit omedvetna om/glömt bort att deras parti styrt Sverige 61 år mellan 1936 och 2006. Borde man inte på den tiden ha kunnat verkställa alla önskningar inom rörelsen, framförallt de mest grundläggande?

För att få rösta anser jag att man borde genomgå ett mycket enkelt prov med grundläggande frågor om Sverige och landets styrelse: Vilket parti/partier har för tillfället makten? Vad heter statsministern? Hur många ledamöter har riksdagen? När blir man myndig? Etc etc. Inget svårt krav, men rätt svar på frågorna skulle bevisa att man har någon insikt i vad som händer i landet mer än vilka man har på sin MSN-lista och vad som hände i sista Vänner-avsnittet.

Skulle Sverige fortfarande vara en demokrati? Mer så, hävdar jag.

Suboptimering

Det är inte bara Försvaret som får dra åt svångremmen utan nu även Tullen. 500 milj. kr och 300 tjänster ska sparas under året.

Ytterligare ett exempel på hur kortsiktigt våra politiker tänker. Även här skulle motsvarigheten bland företagen vara om Ericsson slutade tillverka telefoner för att det kostar för mycket och istället säga att man hoppas att resultatet ser bättre ut mot slutet av året så man har råd att börja igen.

Om det är några sektorer som staten rätteligen ska satsa pengar i och dra in vinst på, så är det just Tullen och Skatteverket. Tullen drar nämligen in riktiga pengar till statskassan. Inte pengar som redan från början varit statens och som man bara skyfflar runt för att få siffrorna att se större ut. Samma syfte tjänar skatteverket, men i ännu högre grad. Det bedöms att summor uppemot en tredjedel av statsbudgeten inte kommer staten till godo genom skattebedrägerier m m. Det skulle kunna ge en hel del vårdplatser...

SvD

Red Bull goes Stockholm

Sedan tidigt i höstas har det stått klart att Red Bull vill köra en deltävling av "Red Bull Air Race" i Stockholm. Platsen för tävlingen avses vara strömmen nedanför slottet och på Gärdet vill man tillfälligt anlägga en flygplats.

Det är inget snack om att detta skulle bli det största evenemanget i Stockholm under året, i klass med 90-talets Vattenfestivaler. Det återstår dock att se huruvida politikerna vågar ge tillstånd till detta våghalsiga flygevenemang. Det har gått 15 år sedan JAS-haveriet på Vattenfestivalen. Är Stockholm moget för flyguppvisningar inne i staden igen? Det går inte ens att föreställa sig rubrikerna vid ett haveri.

Själv tycker jag att de som kör Red Bull Air Race är idioter och dårar. Visst är de skickliga piloter, men i det här fallet är gränsen mellan skicklig och dåre någon nanometer. Piloterna svänger med belastningar över 9 G utan g-dräkt, vilket ställer enorma krav på deras fysik och disciplin.

Blir evenemanget av tänker jag i alla fall försöka ta mig dit och titta.


NyT

Budapest 2004 (ca 4 min)


Istanbul 2007 (ca 2 min)

Fredsstyrkan

Jag har precis tittat på andra avsnittet av Fredsstyrkan i TV 4. Jag måste säga att jag är mycket positivt överraskad av programmet. Det känns genuint och ingenstans är det påtagligt att man försöker göra "bättre tv", till skillnad från Femmans Stridspiloterna. Med tanke på den mängd insändare och debattartiklar man kan läsa om att Sverige ska dra sig ur Afghanistan, känns det mycket bra att folk får ta del av hur verkligheten egentligen är nere i Afghanistan och att Sverige uträttar en hel del för det afghanska folket.

Självklart finns det ju de vänstermänniskor som styvnackat håller fast vid att Sverige är USA:s lakej m m. Deras åsikter känns så otroligt naiva när de kan sitta här i Sverige i sin värme, med sin varma mat, sjukvård och bidrag och unna sig att tycka lite. Som tur är finns det en del Afghanistanveteraner som orkar tycka till om galenskaperna, t ex här på Ung Vänsters blogg.

Widman dagdrömde i Sälen?

Allan Widman förespråkar på Brännpunkt en nerskärning av "dagens" 100 Gripen C/D till 48 E/F. Knappt har beslutet kommit (i höstas) om att göra Flygvapnets park av JAS 39 Gripen enhetlig genom modifiering av JAS 39A/B till C/D. Samtidigt kommer en nerskärning att göras till endast 100 fpl från dagens ca 160. Arbetet med att modifiera flygplanen har inte ens påbörjats förrän Widman kommer med sitt utspel.

Widmans motiveringar till varför en nerskärning skall göras är följande:

Norge har endast beställt 48 och då ska vi ha exakt lika många

Färre mer effektiva flygplan är bättre än fler sämre om man ser till landets försvarsförmåga

En sådan reduktion skulle också återställa balansen mellan antalet flygplan å ena sidan samt antalet moderna vapen och utbildade ­piloter å den andra.


Jag kan ge svar på tal, för Widman är som oftast ute och fabulerar i försvarspolitiken.

Varför ska vi anpassa storleken på vårt Flygvapne efter hur stort Norge väljer att ha sitt? Min åsikt är att vår försvarspolitik ska bygga på säkerhetspolitiska bedömningar, inte ett copy-paste förfarande.

Norge vill inte åt sig Gripen Ny självt, vilket är högst förståeligt. Att vara ensam operatör av ett flygsystem är oerhört dyrt. Dessutom skulle norska flygvapnet ensamt bli ansvarig för all taktikutveckling etc, som de hittills till största delen förlitat sig på att USA tar hand om. Just därför ställer jag mig ytterst tveksam till att Norge och Danmark kommer att välja Gripen. Väljer man Gripen klipper man effektivt navelsträngen till USA och all den kunskap och taktikutveckling som sker där för amerikanska stridsflygplan. Detta skall istället ersättas av svenska Flygvapnet som inte stridit sedan början av 60-talet och som ständigt får avsäga sig övningar och insatser p g a det ekonomiska experiment skapat av ekonomins dr Mengele, som kallas svensk försvarsbudget. Med andra ord, det kommer knappast att bli någon Gripen för Norge om inte det blir en ordentlig politisk schism mellan Norge och USA. Talar man sedan med norska piloter blir det ganska tydligt att de vilken dag som helst skulle välja JSF istället för Gripen. Varför välja ett flygplan som har i princip samma förmåga och utrustning som det de har sedan drygt 25 år? Blir det ett norskt köp av Gripen är orsaken politisk och inte behovsstyrd.

Redan med de 100 fpl som det är bestämt att Flygvapnet ska bestå av har Flygvapnet svårt att mäkta med sina uppgifter: Försvara Sverige (nja... saknas lite utrustning?), delta i internationella insatser (saknas rätt mycket utrustning) och framförallt reproducera sig självt. Genom det senaste decenniets totala eknomiska anarki har man ständigt skjutit inköp av vital utrustning på framtiden (t ex spaningskapsel, motmedel, nya robotar, hjälmsikten, mörkerförmåga) samt skurit ner flygtiden. Genom nerkskärningarna av flygtiden har inskolningen av nya piloter blivit högst lidande, vilket gjort att Flygvapnets åldersstruktur har ett stort köttberg som närmar sig pensionsåldern. Med de fyra divisioner som finns för insatser är det ytterst svårt att både bedriva utbildning och insatser. En division som ska ut på insats behöver ca 1 års förträning för att höja sin förmåga i alla roller. Därefter följer ett års beredskap. Efter detta kommer något år i bakre ledet, medan personalen ska vidareutbildada sig (läsa till major etc) och ta emot helt nya JAS-piloter och bygga upp dem. Av de 100 flygplanen ska ca 10-20 sättas av för utprovning av ny materiel och taktikutveckling. Lika många ska användas för flygutbildning.

Den som tror att 48 flygplan i Flygvapnet innebär att man hela tiden har 48 flygplan i luften tror FEL. Med 48 flygplan får man efter avdrag för flygplan på underhåll, reserver, stridsekonomi, ca 8-16 flygplan i luften en normal dag. Jag skulle kunna tänka mig max ca 20 i luften om man kraftsamlar. Det är inte särskilt mycket för att både försvara Sverige, bedriva internationella insatser och bedriva egen utbildning.

Med Widmans resonemang ska dessa flygplan vara otroligt effektiva om de ska kunna ersätta dubbelt så många. Snabbt räknat, drygt 100 % bättre. Det tror jag knappast eftersom den senaste regeringen stoppat inköp av nya vapen till Flygvapnet. Istället för att se till att ge våra nuvarande och de närmaste åren kommande flygplan en god utrustning och beväpning kommer Widmans resonemang att ge oss färre flygplan med dagens vapen.


Allan Widman borde istället för att fabulera ägna sig åt att sätta pressen där den behövs. En total omstöpning av hur försvarsbudgeten disponeras med all den otroligt ineffektiva interndebiteringen som endast bekostar byråkrati. Varför ska endast 15 % av förbandens budget gå till verksamhet när det var 50% för drygt 10 år sedan? Varför överhuvudtaget betala hyra för byggnader man redan äger?

Där, Allan Widman, har du något att brottas med.

Luftslottet som sprängdes del IV

Expressen debatt idag ger Bo Pellnäs sin syn på Försvarets budgetproblem och framförallt galna budgetssystem. Ni som har läst min blogg tidigare kommer att känna igen er.


Annat intressant i dag i Expressen var Linda Skugges uppmärksammande av att Situations Stockholm utnämnt Yvonne Ruwaida till årets bängkäpp. Ruwaida lovade nämligen för ett år sedan att ge halva sin månadslön på 80 000 kr till socialt utsatta. Hittills har pengarna blivit kvar hos Ruwaida. Vilken överraskning!


Luftslottet som sprängdes del I, III, III och V

Luftslottet som sprängdes del III

Fortsättning på "Luftslottet som sprängdes" och "Luftslottet som sprängdes del II" Börja gärna från början med "Luftslottet som sprängdes". Det är mycket läsvärt för den utomstående som vill ha mer insikt i hur det fungerar i Försvaret med ekonomin.

Idag presenterades för allmänheten Försvarets åtgärder för att komma tillrätta med underskottet i 2008 års budget. Som tidigare berättats närmast halveras flygtiden för stridsflygplan, värnpliktsutbildningen kommer inte att nå sitt mål och därför hemförlovas de värnpliktiga en månad tidigare. Sannolikt är ju också att de anställda soldaterna i NBG hemförlovas direkt i sommar. Deras kontrakt löper annars till en november eftersom en insats som påbörjas under våren ska kunna ta ett halvår.

Överallt ser man journalister som pratar om det svarta hålet i Försvarets budget och om ÖB:s film. De flesta har nog inte ens sett filmen i fråga, vilken faktiskt är ganska bra. Priset tog nog SVT:s morgonsoffa i fredags där Göran Hägg spydde galla över filmen i fråga och ÖB i flera minuter, tills programledaren slutligen frågade honom om han sett filmen. "Nej", blev svaret. Sådant imponerar på mig (obs.. ironi...). Tyvärr följdes det inte upp med en lika bra avsnoppning som för 5 år sedan då ordföranden för Svenska Freds ondgjorde sig i samma soffa över filmen Hotet. Efter lång diskussion blev svaret på samma fråga nej, varvid programledaren avslutade med att säga: "Imorgon har alltså filmen Hotet premiär och då kan även du (Svenska Freds ordförande) gå och se den".

Vad gäller ett svart hål förstår nog inte journalisterna ens själva vad de talar om. Det de talar om är ett hål i budgeten. Det saknas helt enkelt täckning. Ett svart hål, som bekant från högstadiefysiken, suger in materia som kommer i närheten av det och ett sådant svart hål kan man ju definitivt hitta i Försvaret - nämligen interndebiteringen. Så långt har dock landets journalister inte lyckats tänka - tyvärr. Det skulle ju annars sätta press på politikerna att få en förändring till stånd. Lena Smedsaas analys i TV 4 måste säga var bland det mest patetiska jag sett.

För övrigt kan jag rekommendera Fortifikationsverkets (FortV) årsredovisning 2006 och regleringsbrevet för 2007. Där kan man bl a läsa att 2007 har FortV ett avkastningskrav på drygt 5%. För 2006 var denna siffra 6,1%. Vidare kan man se hur mycket intäkter FortV har för sina anläggningar och hur mycket driften kostar. Intressant...

Vad våra journalister borde göra är att ifrågasätta hur det kommer sig att för samma summa pengar som för drygt 10 år sedan får man <10 % av verksamheten och INTE ENS DEN GÅR RUNT MED DAGENS BUDGET. Det kan ju t o m ett skolbarn förstå att det är ett systemfel någonstans. Framförallt är det så att detta inte har någonting med om budgeten går ihop eller inte - om det är en procent upp eller ner. Här handlar det om att 40 miljarder (ok... 36 i 1996 års penngingvärde) som förut räckte till att hålla ett försvar på flera hundra tusen man, 400 flygplan, gott om fartyg och ubåtar, idag inte räcker till 5000 värnpliktiga, drygt 100 flygplan och handfull fartyg. Framförallt har Försvaret inte längre en chans i världen att åta sig vad som alltid varit dess huvuduppgift - att försvara Sverige. När ska media gå till botten med det?

mil.se 1, 2
Svd
Expressen 1, 2, 3, 4, 5, 6
DN
Aftonbladet 1, 2
Sydsvenskan
HD

Luftslottet som sprängdes del I, II, IV och V

Luftslottet som sprängdes del II

Fortsättning på "Luftslottet som sprängdes" från igår.

Idag försöker försvarspolitikerna överträffa varandra i att komma med bortförklaringar om att de minsann inte visste att det var så illa ställt i Försvarsmakten, löften att om (s) hade haft makten hade det inte hänt, och upprepningar av den officiella versionen från Försvarsmakten: det nya treterminssystemet och NBG som orsakat svinnet. Finns det någon överhuvudtaget som tagit en försvarspolitiker på allvar de senaste 15 åren? Det brukar alltid vara intressant att läsa Värnpliktsnytts intervjuer med försvarspolitiker där de ställs mot väggen och får svara på tio frågor om Försvaret. Snittet brukar ligga runt 30-40% rätt, och då är det enkla frågor som t ex hur stor försvarsbudgeten är. Att höra (s)-politiker flinande säga att de minsann ville ge drygt 300 milj kr mer till Försvaret i år får mig att må illa. Skenheligt är ordet. Det är till största delen p g a (s) som Förvaret sitter så trångt som det gör idag. Det är (s) som ständigt underfinansierat och detaljstyrt försvarsbudgeten. Det är (s) som i sin iver att inte någonsin vara på samma sida som de borgerliga släppt in (mp) och (v) i försvarspolitiken. Jag minns alldeles speciellt cirkusen runt placeringen av flygskolan. Sossarna slog i princip knut på sig själva i sin iver att vara på motsatt sida som (m), varvid lösningen blev den absolut sämsta till den högsta kostnaden.

Visst är det säkerligen så att NBG och treterminssystemet inneburit oväntat höga kostnader. Det vet jag. MEN, det hjälper ju inte att skjuta till pengar för detta ändamål om systemet ändå är genomruttet. Det är som att spackla igen sönderrostande bilplåt. Det är ett slag som inte kan vinnas med hållbarheten som första förlust. Vad som krävs är att man gör om Försvarets ekonomiska system från grunden!

Det ska bli intressant att se hur det hela utvecklar sig. Man kan ju omöjligtvis stryka NBG eftersom det är ett åtagande vi lovat EU. Det vore ju oerhört politiskt pinsamt då det egentligen bara ska röra sig om en förstärkt bataljon, något som alla andra EU-länder med lätthet drar ur rockärmen. Det var relativt nära att NBG fick bege sig iväg till Tchad redan i november för att hjälpa till att reda ut Darfur-konflikten. Det blev emellertid inte av. Då var NBG ännu mer av ett luftslott än det är idag. Det är synd eftersom Darfurområdet är en plats där man verkligen skulle kunna göra nytta med NBG. Jag ställer mig oerhört tveksam till att NBG kommer att sättas in. Jag skulle möjligtvis kunna tänka mig en NBG-insats som förstärkning i Kosovo om situationen där förvärras under våren. I övrigt finns det varken vilja eller pengar.

Utmärkelsen dagens tankevurpa går till TV 4 som i sina nyheter i morse inledde med Försvaret och den stundande Folk & Försvarkonferensen i Sälen. TV 4 har då sysselsatt sig med att "kritiskt" granska Försvaret och miljön. Resultat blev att man kom fram till att endast en promille av Försvarets budget går till miljön(!). Framförallt ställde man sig kritisk till att Försvaret inte byter ut sina fordon mot miljövänligare dito.

Är det bara jag som börjar undra om journalisten i fråga suttit inlåst i ett klipprum senaste halvåret???

Kära TV 4-journalist: Låt mig klargöra några saker. Om du inte märkt befinner sig Försvarsmakten återigen i en ekonomisk kris och som alltid värre än de tidigare. Detta lämnar noll och inget utrymme för att köpa in nya miljöriktiga fordon. För det andra kan jag avslöja en mycket stor hemlighet (detta är ett scoop...). Det finns exakt, på decimalen rätt, noll (0) tillverkare av etanoldrivna stridsvagnar, stridsflygplan bandvagnar etc. Det man skulle kunna tänka sig och som redan görs är att byta ut personbilarna mot nya med mer miljövänlig framdrivning. Men nu är det även så att möjligheten att tanka etanol i Norrlands inland ofta är något bristfällig och eftersom en etanolbil drar nästan dubbelt så mycket drivmedel som en dieselbil och dessutom fungerar betydligt sämre i kyla kommer det nog vara kvar en del dieslar också...


En dag när jag är på rätt humör och har några timmar över ska jag sätta mig och skriva ett inlägg om hur statsförvaltningen borde fungera.

SvD
HD

Edit 22:15
Det senaste i soppan (Svd)är att Öb hållit presskonferens i Sälen för att bemöta försvarsminister Tolgfors uppgifter att Försvaret inte berättat för honom hur djupt det ekonomiska bakslaget är. Enl Öb har Försvarsdepartementet fortlöpande informerats om utvecklingen.

Det ska bli intressant att höra på tisdag hur året blir i Försvaret.

Edit 23:15
Mycket sansat uttalande av Öb väl beskrivande situationen. (Aftonbladet)


Luftslottet som sprängdes del I, III, IV och V

Luftslottet som sprängdes

(Långt inlägg men mycket läsvärt för den som vill försöka förstå vad som händer inom Försvaret just nu)

Så har då nyheten nått media att 2008 kommer bli det bistraste året någonsin budgetmässigt för Försvaret. 2007 höll alla förband sina budgetar, men genom felräkningar i HKV landade 2007 ändå på 400 milj kr mer än budgeterat. 400 milj kr låter ju mycket men i själva verket är det försvinnande lite om man ser till försvarsbudgetens storlek, bara drygt 1%. Det är som om en person med normal inkomst skulle gå ut och spendera 200 kr mer på stan än beräknat den månaden. En kraftfull gissning är nu att NBG inte kommer att sändas på någon insats under sin beredskapsperiod.

Populära förklaringar i media till varför det blivit så här kommer att vara:

  • Materielbudgeten är för stor
  • Invasionsförsvaret måste ställas om till ett insatsförsvar
  • JAS"-projeket"

Ovanstående förklaringar är myter. Materielbudgeten inkl JAS går ju inte att röra om man ska kunna ge förbanden den utrustning de behöver för att lösa sina uppgifter. Tidigare när Försvaret har varit inriktat på att slå tillbaka ett väpnat angrepp har man accepterat hopplöst usel materiel med papperstigrar som skydd genom plast istället för pansar. Nu när det är mer sannolikt än på många år att förbanden hamnar i strid vid internationella insatser ställer man helt andra krav på materielen.

Vad gäller "omställningen till insatsförsvaret" är det bara att läsa budgetunderlagen resp Sveriges rapportering till FN:s register över konventionella stridskrafter (bläddra till Sverige och jämför år för år). Förbanden och materielen från invasionsförsvaret är redan borta.... (men det är ju en bra ursäkt/nödlögn att använda mot dem som inte vet bättre)

Åtgärderna som vidtas för att få försvaret på rätt köl kommer tyvärr mycket sannolikt att bli ytterligare förbandsnerläggningar. Dock är Försvaret redan nu på den nivån att går inte att stryka fler förband utan att stryka hela förmågor, som t ex ubåtar, luftvärn, artilleri. För Flygvapnets del finns det bara två flottiljer om 4 divisioner kvar. Börjar man stryka fler divisioner kommer Flygvapnet att implodera eftersom det är omöjligt att utbilda och samtidigt hålla en division insatsberedd internationellt.

För Flygvapnets del innebär verkligheten just nu att en av divisionerna inte tilldelas någon flygtid alls, inga nya piloter kommer att kunna utbildas (m a o kommer tv-hjältarna att fortsätta stå kvar på backen vilket de gjort sen i höstas) och man kommer inte att nå upp till den erforderliga förmågan som krävs för att ha förband i beredskap för insatser utomlands. Ser man till hur mycket pengar som fattas är det ofattbart. Flygvapnet behöver ca 14 000 h JAS-tid per år. 1 h kostar i runda slängar 35 000 kr. Räknar man nerdragning är kostnaden per flygtimme en annan eftersom fasta kostnader såsom löner etc inte kan dras av och då är man nere på knappt hälften. I dagsläget kommer Flygvapnet endast tillåtas ta ut drygt 7000 h (vilket är lite mer än vad en amerikansk flygdivision flyger per år). Detta ger en besparing på drygt 100 milj kr på pappret (realeffekten skiljer sig ju alltid). Dock måste man spara ytterligare drygt 60 milj, vilket i dagsläget är oklart hur man ska göra.

De värnpliktiga som kallats in i år kommer vid flera förband inte nå upp till den utbildningsstatus de måste ha för att vara användbara. Den övergripande målsättningen med att utbilda värnpliktiga i dagens försvar är att de ska kunna tjänstgöra vid internationella insatser. P g a besparingarna kommer man ej att kunna använda dem för detta (vilket ju gör det helt meningslöst att kalla in dem). Deras i stort sett enda uppgift under värnplikten kommer istället att vara att gå högvakt......


Hur ska man då komma till rätta med Försvarets budgetproblem?

Jag har skrivit det i tidigare inlägg och jag är lika säker som tidigare. De fasta kostnaderna måste ner och interndebiteringarna avskaffas. De åtgärder som genomförs nu motsvarar om Volvo skulle dras med underskott och man där beslutade att lägga biltillverkning på is och hoppas att det ser bättre ut i budgeten nästa år, varvid man i så fall kan börja tillverka bilar igen. Idiotiskt...

För tio år sedan användes ca hälften av förbandens budget till verksamhet (dvs övningar, skjutning, gångtid på fordon, fartyg, flygplan). Idag är det endast runt 15 % av förbandens budgetar som går till verksamheten. Resten går till fasta kostnader, såsom hyror, löner etc, vilket måste anses som helt j-a absurt!

Inom Försvaret, som alla andra statliga myndighetern har man sedan 90-talet börjat interndebitera sig. Om vapen ska hämtas ut på förrådet för soldater debiteras respektive enhet, skall en bil hämtas ut debiteras det o s v. För alla Försvarets lokaler betalar man hyra till Fortifikationsverket (som har avkastningskrav gentemot staten = staten ska tjäna pengar ur försvarsbudgeten!?!?!). Dessa hyror ska vara marknadsmässiga, vilket gör att ett tjänsterum om 8 kvm på ett regemente eller en flottilj springer loss på nästan 20 000 kr/mån. För tio år gamla minibussar debiteras hyror på 500-lappen om dagen.

Detta syftar tyvärr bara till att hålla igång byråkrati och administratörer. Många kallar detta låtsaspengar, men det är felaktigt eftersom det faktiskt är pengar dras ur försvarsbudgeten, även om de i många fall bara går runt, runt i statskassan. Tyvärr är det så inom de flesta, för att inte säga alla statliga myndighetern. Ni som undrar varför sjukvården bara blir sämre, kan ju fundera på varför landstingens fastighetsbolag är de enda enheter som redovisar bättre och bättre resultat, medan hela kliniker får läggas ner. Lägger man dessutom ner en enhet för att spara pengar måste delen som har avkastningskrav på sig höja hyrorna för övriga enheter med känt resultat.

Det är också en populär myt i media att avveckling och nedrustning ger besparingar. Så är icke fallet. Avveckling av anläggningar och materiel kostar i runda slängar vad dessa skulle ha kostat att underhålla och använda i 10-20 år. De förbandsflyttar som genomförts har kostat 100-tals miljoner... per st... Det är på många år sikt som dessa åtgärder börjar gå med vinst.

Tre saker står klara:

  • Det kan inte bli sämre än vad det är nu (vilket med enkel logik bevisar att det kommer att bli avsevärt sämre)
  • Eftersom Försvaret huvudsakligen är till för att sysselsätta människor kommer ingenting att göras åt att minska interndebiteringshysterin
  • Ansvar kommer inte att utkrävas av de som år efter år inte klarar av att lägga budgeten i HKV

Återigen har Luftslottet Försvarsbudgeten sprängts. Nu börjar arbetet med att bygga ett nytt luftslott. Timern för sprängning av detta är satt till... tja... ska vi säga hösten 2008?


För mer insikt i situationen i Försvaret rekommenderar jag övriga inlägg om Försvaret


Svd, 2
Aftonbladet
Expressen
DN
HD
Sydsvenskan
mil.se


Förtydliganden: i det som i media redovisas som materielbudgeten räknas hyror och andra interndebiteringar in, vilket gör att budgeten ser mycket stor ut. Det är dessa interndebiteringar jag vill ha bort.

I verksamhetsbudgeten utgörs största delen av budgeten av lönekostnader.

För att bättre visa vad försvarsbudgeten går till borde interndebiteringarna (hyror etc) och personalkostnaderna brytas ur respektive budget och redovisas separat.

Luftslottet som sprängdes del II, III, IV och V

USA vs Iran

I svensk media uppmärksammas först idag incidenten mellan amerikanska örlogsfartyg i Persiska Viken och 5 iranska båtar. USA gick direkt ut och kallade incidenten den allvarligaste hittills med Iran, medan Iran flera gånger ändrat sin version. Nu senaste påstås det vara en amerikansk konspiration. (Aftonbladet)

En mycket intressant blogg är "Krigsblogg 2008" av Erik van der Heeg. I sitt senaste inlägg redogör han ganska utförligt över just denna incident. Tidigare har han skrivit mycket intressant om bl a Waziristan.

Tankar om Rödeby

I SvD kan man idag läsa filosofiprofessorn Per Bauhns tankar runt Rödeby. Följande tycker jag är ett tänkvärt citat:

"– Det här handlar om en självförvållad situation. Våldet har utlösts när personerna uppsöker mannen i hans eget hem dit de kommit för att skada honom och hans familj. I andra länder kan man förverka sina rättigheter genom att missbruka dem och det tycker jag man borde diskutera även i Sverige, säger han till SvD.se. "

Tidigare inlägg om Rödeby: Vad hade pappan för val?


Rödebyrättegången i media dag 2:
SvD 1, 2, 3, 4, 5
Aftonbladet 1, 2
Expressen 1, 2, 3, 4
DN 1, 2, 3, 4, 5
HD 1
Sydsvenskan 1, 2


Apropå Brott och Straff, tar Expressens Örebroredaktion åter upp höstens kvinnoöverfall i centrala Örebro. Tidigare i höstas gick polisen och ville ha hjälp från allmänheten att identifiera mannen, som man hade på bilder från övervakningskameror. Det känns inte som om allmänheten kan bidra med så mycket identifikation när media väljer att blurra ansikten på gärningsmannen....

Rekordstor utlandsstyrka, kanske....

Under våren kommer kanske Utlandsstyrkan att vara rekordstor (SvD, HD). För närvarande har Försvaret ca 800 man i tjänst i internationella insatser. Om NBG sätts in kommer detta att stiga med minst 2300 man, beroende på hur många av understödsförbanden som sätts in. Nu är det ju högst tveksamt om NBG kommer att sättas in. Vital materiel saknas ju fortfarande, och när den kommit lider beredskapsperioden mot sitt slut. Försvarets ekonomi är ju som bekant ytterst ansträngd och det är ett ganska säkert kort att om NBG sätts in, stannar resten av Försvaret av ekonomiska skäl. Utöver NBG finns det en annan stridsgrupp som har beredskap - en spanskledd. Slutligen finns det i dagsläget ingen konflikt som lämpar sig för NBG. Men men... det ser ju ytterst bra ut på pappret politiskt att sätta upp en egen stridsgrupp. Att avdela tillräckliga resurser för att få full funktion och att våga sätta in den är ju en annan sak.

Som jag skrivit i tidigare inlägg är det ju märkligt att det är först idag som vi kanske lyckas att få upp Utlandsstyrkan över 2000-strecket igen. Senast var då första Bosnienbataljonen sattes in och internationella insatser utgjorde en liten biuppgift för Försvaret. Sedan dess har prioriteringarna blivit de motsatta och idag är det territoriella försvaret en ännu mindre biuppgift (med sämre förutsättningar än vad det internationella hade för 15 år). Är det inte märkligt att trots allt politiskt snack från framförallt (s) sida under 2000-talet att man ändå aldrig kommer över ca 1000 man i Utlandsstyrkan? Just ja, det var ju politiker vi diskuterade.

Det senaste är Sverige och Finland fått en inbjudan till NATO Response Force, som också är en snabbinsatsstyrka för att hantera hastigt uppblossande konflikter. Det ska bli intressant att se hur det är tänkt att man ska lösa ett sådant deltagande. I Sverige har ju alla delar i Försvarsmakten sedan länge insett att för att överleva måste man vara med i NBG, oavsett vad man sysslar med. Därför är det viktigt att nämna NBG så ofta som möjligt i föredragningar och liknande om den egna verksamheten. Följaktligen är ju också NBG ett lapptäcke av olika små förband och enheter, trots att styrkan på pappret egentligen ska motsvara en förstärkt bataljon (dvs ca 1/3 av en av våra gamla brigader).

Skillnaden mot hur man gör i de flesta NATO-länder är stor. Där utpekas vanligtvis ett förband, t ex 1. bat, 4. brig att stå i beredskap. Förbandet finns redan som sådant och får en förstärkning och extra förövning inför beredskapen, sedan är det klart. För detta behöver man inte ha en yrkesarmé, men väl en pliktlagsstiftning som möjliggör utlandsinsatser.

Gissningsvis har dragkampen mellan de olika grundutbildningsförbanden om deltagande i NRF redan börjat...

Vad hade pappan för val?

Tragedin i Rödeby berör alla. Enskilda individer såväl som samhället i stort. Vad som står helt klart är att rötan startade för många år sedan. Från början hos ligisternas föräldrar som ej klarade av att uppfostra sina barn på ett normalt sätt, därefter vidare till skola och socialvård i Rödeby, Karlskrona, Blekinge som ej brydde sig om att se till att ungarna hamnade rätt. Slutligen hos polisen som ej brydde sig trots att familjen på gården ringer mitt i natten för att anmäla att man står under dödshot. Gång på gång har omgivningen varje gång ligistungarna testat gränserna negligerat att sätta emot.


Låt oss tänka oss in i faderns situation den ödesdigra natten. Ligistungarna har sedan år tillbaka trakasserat familjen och det är i princip endast försynen som hindrat att sonen undgått allvarliga fysiska skador eller döden då han trakasserats på vägarna. Ligistungarna har tidigare visat att de inte skyr några som helst medel.

Nu ringer telefonen för n:te gången den kvällen och natten och samtalet avslutas i stil med att nu kommer vi för att döda er.

Vad har fadern för val?

Ringa polisen igen? Polisen struntar i fallet och hänvisar till att om något brott begås kan de kanske rycka ut. Vid utryckning tillkommer dessutom en fördröjning för transport, under vilken det är omöjligt att veta som kommer att hända. Resultat: Oklart. Förmodligen hinner gänget vandalisera en del, puckla på någon och när polisen närmar sig drar man därifrån för att fortsätta en annan gång. Resultat i långa loppet: Inget.

Säga åt ungarna på skarpen? Did this, done that, been there. Prövat av många, med snarast negativt resultat. Resultat: hånskratt...

Lasta in familjen och åka därifrån? Gården och alla ägodelar lämnas för ligistgänget att bränna ner obehindrat. Inga vittnen kommer att finnas och därmed kommer det aldrig att gå att få snorungarna fällda. Resultat: Egendomen förmodligen vandaliserad (i bästa fall) och inte osannolikt bränd. Resultat i långa loppet: Negativt för familjen och förstärkning för gänget.

Försvara sig med knytnävarna? Ungarna har tillhyggen som de inte lär tveka att använda och är dessutom mångdubbelt fler till antal. 15-16-åringar är normalt inte mycket svagare än en fullvuxen man. Resultat i långa loppet: Negativt för familjen och förstärkning för gänget. Kanske blir man kallade till socialen någon ytterligare gång. Alla är ju under 18 så det lär inte bli någon värre påföljd.

Skjuta varningsskott? Ungarna kommer att dra från platsen, mer förbannade än någonsin. "Gubbjäveln är inte klok! Vi ringer snuten så kommer han att åka in! Han ska ge fan i att jävlas med oss!" Resultat: Fadern kommer att bli åtalad för sitt tilltag, samt bli av med sina vapenlicenser. Snorungarnas självbild kommer att förstärkas och deras "hämndlystnad" likaså. Skillnad är dock att fadern med stor sannolikhet inte kommer att finnas på plats för att freda sin familj. Ligisterna kommer att ha fritt fram att jävlas vidare med familjen. Polisen kommer möjligtvis ha lite större koll på gänget. Socialen kommer nog varken bry sig mer eller mindre. För familjen innebär det dock en tragedi.

Verkanseld? Självfallet inte nödvändigt att skjuta för att döda. Resultat: Fadern kommer utan tvekan att åka dit och bli av med sina licenser. Ungarna kommer helt klart att tveka innan man försöker sig på något liknande igen. Dock kommer man att vara sugen på att hämnas - men vågar man? Polisen kommer definitivt få upp ögonen på att det krävs hårdare nypor, framförallt eftersom hela incidenten kommer att skapa ett starkt medialt tryck.

Återigen, vad skulle fadern ta sig till? Samhället hade gång på gång visat att det inte brydde sig eller kunde göra något.


Fadern kommer ju självfallet att fällas i tingsrätten. Om inte faderns dom lindras genom att han handlade i nödvärn kommer domen ytterligare att förstärka folks rädsla och ovilja att ingripa då man bevittnar brott, t ex som de uppmärksamlade gatumisshandlarna med dödlig utgång i Stockholm. Det har ju visat sig gång på gång att om man ingriper för att skydda någon annan eller avbryta ett våldsbrott fungerar inte lagen om nödvärn.


Sens moral: Förhoppnings tänker alla föräldrar nu till en extra gång var de har sina ungar om kvällarna och nätterna och vad de har för sig.

Sen finns det väl också någon slags biblisk rättvisa i att den som tidigare trakasserat handikappade nu själv blivit handikappad....


I min mening bör det skadestånd som fadern sannolikt döms att betala föräldrarna till den dödade och till den skadade omedelbart tas om hand av staten som en avbetalning av vad dessa snorungars framfart med skadegörelse, trakasserier etc hittills kostat skattebetalarna.

Jag är så oerhört trött på ligistungar som det gått illa för och deras oansvariga föräldrar som skyller allt på samhället fastän de själv bär hela skulden att det gått illa för deras ungar. Det brukar heta likadant som Magnus Betnér brukar säga om i sin sketch om Patrick Ekwall: "Vem ska ta ansvar för det här?" Svaret blir exakt detsamma: "Det ska du din dumme jävel"...
Rödebyrättegången i media dag 1:
Aftonbladet 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11
Expressen 1, 2, 3, 4, 5
SvD 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11
DN 1, 2, 3
HD 1, 2
Sydsvenskan 1

Flashbacks forum om Rödeby tråd 2 (brukar dyka upp en del saker på Flashback som inte står i media från början eller alls, t ex Tito Beltran)

Den havererade nollvisionen

Det måste ju vara dags för våra politiker och Vägverket att inse att trafiksäkerhetsåtgärderna som vidtagits de senaste åren inte är tillräckliga. Jämfört med året innan dog 10 % fler i den svenska trafiken 2007. Jämfört med 1996 skulle antalet döda ha halverats. I själva verket ligger siffran drygt 200 över målet - 490 döda 2007 mot 540 1996.

Mantrat från myndighetshåll är som vanligt att hastighetsgränserna ska sänkas och fler kameror sättas upp. Den senaste förklaringen är att högkonjunkturen är orsaken till det ökade antalet trafikdöda.

Det är enkelt att konstatera att våra bilar utvecklats enormt vad det gäller säkerhet och skydd sedan 1996. Både avseende bilarnas konstruktion, såsom antisladdsystem, bromshjälp, luftkuddar, deformationszoner men även avseende tillbehör såsom däckens prestanda.

Sedan 1996 är de största skillnaderna på våra svenska vägar att vajrar för att skapa fattigmans mötesfria vägar införts liksom fartkameror. Hastighetsbegränsningarna har självfallet också sänkts.

Det är dags för våra myndigheter att inse att man inte kommer längre med snålåtgärder som sänkta hastighetsbegränsningar och vajrar. Vad som krävs är istället att man tar i med hårdhandskarna mot rattfylleriet (avser självklart även drograttfylleri) och ser till att de trafiklagar vi har efterlevs. Straffet för rattfylleri (självklart även på sjön och i luften) måste vara så kännbart att det avskräcker även i onyktert tillstånd. Ertappas man som rattonykter bör förutom körkortet även ägda motorfordon förverkas, samt ett kännbart fängelsestraff utmätas.

Inom flyget har man en kraftfull reglering avseende bibehållen kunskap och medicinsk status på den som ska framföra ett flygplan. Med regelbundna och täta intervaller måste piloter ge prov på sina praktiska kunskaper, samt genomgå läkarkontroller. Ju äldre, ju tätare läkarkontroller.

I trafiken är det bara att tuta och köra efter att man fått körkortet. Det är inte ens krav på att man ska kunna köra i mörker och olika väder, trots att vi lever i ett land där det halva året är mörkt större delen av dygnet. Att kunna köra i halt väglag får man prova på under någon timme under trafikutbildningen, utan krav på färdighet. Läkar är skyldiga att rapportera om de anser patienter medicinskt olämpliga att köra bil, men i själva verket rapporteras bara en handfull personer varje år. Min mormor hade körkort ända till sin död vid 96 års ålder, men körde inte bil efter att hon (enligt egen uppfattnin) börjat se för illa vid drygt 80.

Jämför man hur många människor som dör varje år i trafiken jämfört med i flygolyckor framstår det som mycket märkligt hur man kan tillåta i princip vem som helst att framföra ett dödsredskap mitt i tättbebyggt område medan det är enormt reglerat vem som får framföra ett flygplan över våra stora norrländska skogar.

Varför inte se till att ändra regelverket och ställa krav på faktiska färdigheter med regelbunden uppföljning? Var femte år fram till 60 års ålder ska man genomföra en uppkörning, därefter var tredje år och efter 70 vartannat år? I samband med detta skall även medicinsk lämplighet intygas.

Här, riksdagsledamöter och övriga i beslutsfattande ställningar, ska ni få fyra exempel på konkreta åtgärder som kommer att förbättra trafiksäkerheten:

1. Riktiga krafttag mot rattonykterhet med mycket kännbara påföljder som gör att det ALDRIG kommer att vara värt att köra onykter.

2. Fler riktiga poliser på vägarna för att komma åt rattonykterhet, undermåliga fordon och trafikbeteende.

3. Ny lagstiftning för införskaffande och innehav av körkort med krav på praktiska erfarenheter och periodisk kontroll av färdigheter och medicinsk status.

4. Snåla inte på vägarnas kvalitet utan bygg riktiga motorvägar där bilar ej möts och där man FÅR köra snabbt.

5. Se till att det finns fartkameror i städer och samhällen också och inte bara där de ger mest avkastningar. Det är betydligt värre för reaktionsförmåga och bromssträcka att köra 50 på 30-väg än 110 på 90-väg. Kameror vid skolor, daghem m m!


Nollvisionen i dagens press:
Aftonbladet 1, 2
DN 1, 2, 3, 4
SvD
Expressen 1, 2, 3
Vägverkets pressmeddelande
HD 1, 2, 3
Sydsvenskan

En av 2008:s viktigaste frågor

Precis som jag har skrivit i tidigare inlägg om kommunismen, anser jag att det är helt horribelt att man idag kan kalla sig kommunist och få det accepterat. Jämför med någon som kallar sig nazist. Den personen får rätteligen löpa gatlopp. De som kallar sig kommunister, smiter ofta undan med att "de minsann inte är som de gamla kommunisterna utan utgör en nyare form". Låt oss prova att byta ut ordet kommunist till nazist istället? Det fungerar ju inte så bra. Folk ser ändå bilder av marscherande stövlar och koncentrationsläger framför sig i alla fall.

Idag går ungdomar gladeligen runt med tröjor och mössor med hammaren & skäran på, fastän de bär på samma symbolik som hakkorset. Det ena accepteras men inte det andra. Vi har t o m riksdagsledamöter som kallar sig kommunister!

Idag är det så att många antingen inte tror på kommunismens brott eller ens vet att de existerat. Däri ligger nog en stor orsak till att det fortfarande är accepterat att kalla sig kommunist i Sverige. I dagens Aftonbladet föreslår Henrik von Sydow (m) i en debattartikel att det i Sverige bör inrättas ett diktaturmuseum för att komma tillrätta med okunnigheten om kommunismens svarta historia och verkningar. Kanske är det det som behövs? Man blir ju mörkrädd när man läser om bibliotekarierna i ett Stockholmsgymnasium som vägrar ta in skrifter från "Upplysning om kommunismen". På det hela är det en mycket bra skriven artikel.

För att på enklaste sätt upplysa er i generationen som tror att Gunde Svan är känd för att han varit programledare i Fångarna på fortet och att Picasso var en deltagare i Idol 2007 blir det nu film. Knappnytt får återigen upplysa om kommunismen (och en hel del om våra riksdagspartier):

Läs gärna de övriga inläggen om kommunismen och vänstern

Tur att man tankade igår då....

Nu vid årsskiftet höjs skatten på drivmedel för fordon med 29 öre för bensin och 55 öre för diesel.

Självklart kan man se ett syfte med detta - att minska bilismen i Sverige och därmed miljöförstöringen.

Dock anser jag det fel att ge sig på dieselbilisterna. Genom att köra på diesel istället för bensin kör man ca 33% mer bränslesnålt än om man kör på bensin. Ser man på bilismen ute i Europa ser man att en överlägsen majoritet av Europas fordon drivs med diesel. Varför? Jo, därför att dieseln är ett effektivare drivmedel. Skulle alla svenskar köra på diesel istället för bensin skulle man kunna minska drivmedelstransporterna avsevärt eftersom vi gör av med betydligt mindre bränsle än vi gör idag med dagens bensinbilar.

Idag är dieselbilarna mycket oförmånligt beskattade trots partikelfilter och andra åtgärder för att minska utsläppen. En modern dieselbil är miljövänligare än en bensinbil. Tyvärr är svenska politiker som vanligt minst tio år efter sin tid och vägrar inse detta.

Etanolbilarna har sedan ett par år marknadsförts som framtidens miljöbil. Faktum är dock att etanolen stjäl resurser från vår och framförallt tredje världens näringsförsörjning. Dessutom är etanolen det minst effektiva drivmedlet av bensin, etanol och diesel.

En större dieselbilspark i Sverige skulle dessutom gynna en omställning till svartlut i framtiden, vilket är ett drivmedel vi i Sverige i princip skulle vara självförsörjande på.

Synpunkter välkomnas som alltid.

Gott nytt år, trots dieselskatten!

Aftonbladet,

RäknareCreeper
Vilka myndigheter besöker Wiseman's Wisdoms?


MediaCreeper
Vilka media besöker Wiseman's Wisdoms?

Top Politik bloggar Politik Blogglista.se Politik Twingly BlogRank BloggRegistret.se

Twitter


Senaste kommentarerna

Bloggar jag följer

Knuff

Politometern

Bloggintresserade